STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Λεωνίδας Μπουτσικάρης: Οι τρεις άξονες της θητείας του

SUPERLEAGUE / ΔΣ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΝΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΔΣ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΝΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο νέος πρόεδρος της Super League, Λεωνίδας Μπουτσικάρης, έδωσε το στίγμα της δικής του θητείας στο ανώτατο αξίωμα του συνεταιρισμού και έθεσε τους άξονες που θέλει να κινηθεί. Το Sport24.gr αναλύει.

Με ψήφους 8-5, ο Λεωνίδας Μπουτσικάρης ανακηρύχθηκε νέος πρόεδρος της Super League, παίρνοντας το χαρτοφυλάκιο από τον Μηνά Λυσάνδρου, ο οποίος ολοκλήρωσε τη θητεία του στον συνεταιρισμό. Μια θητεία που μπορεί να κριθεί θετική στο σύνολό της, καθώς έγιναν αρκετά πράγματα το διάστημα που είχε τα ηνία και αφήνει μια Λίγκα στα χέρια του 42χρονου αντιπροέδρου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, που με το... καλημέρα έθεσε τους τρεις στόχους του.

Όπως ανέφερε ο ίδιος στις πρώτες του δηλώσεις "πρέπει πολύ άμεσα να ασχοληθούμε και να αντιμετωπίσουμε ορισμένα κομβικά ζητήματα όπως τα μέτρα στήριξης από την Πολιτεία, η εξασφάλιση τηλεοπτικής στέγης για όλες τις ομάδες μέσα από διαφανείς διαδικασίες και η διεκδίκηση ενός διαχρονικού αιτήματος, του ποσοστού από το Στοίχημα".

ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΕΙΑ, ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΗΜΑ

Εν ολίγοις, θέλησε από την αρχή να ορίσει τους άξονες και το πλαίσιο που θα κινηθεί, έδειξε ποια είναι -σύμφωνα με τον ίδιο- τα κομβικά ζητήματα που αν λυθούν, θα δώσουν πνοή και μέλλον στο πολύπαθο ελληνικό ποδόσφαιρο, το οποίο έτσι και αλλιώς είχε (και έχει) τις παθογένειές του, ήρθε και η πανδημία του κορονοϊού να κάνει ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα, κυρίως στο οικονομικό κομμάτι, ένα από τα μεγάλα προβλήματα που το ταλανίζουν.

Αναφορικά με τα μέτρα στήριξης από την Πολιτεία, ένα από τα αιτήματα των ομάδων είναι η μεγαλύτερη μείωση της φορολογίας στα συμβόλαια από το 22%. Μάλιστα, το Sport24.gr με εκτενές ρεπορτάζ του είχε εξηγήσει με κάθε λεπτομέρεια όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για τη μείωση του συντελεστή φορολογίας και λύνει με παραδείγματα όλες τις απορίες σχετικά με το τι αλλάζει. Λόγω του κορονοϊού, οι ομάδες θα ήθελαν τουλάχιστον για φέτος ακόμα μεγαλύτερη μείωση ως μέτρο στήριξης.

Από 'κει και πέρα, η διοργανώτρια αρχή είχε πραγματοποιήσει προσφάτως θεσμική συνάντηση με τον υφυπουργό αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, σχετικά με το αίτημα της επιστροφής του κόσμου στα γήπεδα σε ένα ποσοστό, υπάρχει καλός δίαυλος επικοινωνίας και στόχος είναι να διατηρηθεί και μελλοντικά. Η στήριξη του Κράτους όπου είναι δυνατό, είναι κομβική για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, πάντα βέβαια στη λογική ότι θα υπάρχουν και ανταποδοτικά οφέλη για το δημόσιο συμφέρον.

Εξάλλου, το τηλεοπτικό είναι μείζον ζήτημα και μπορούν να το αντιληφθούν άπαντες. Η κεντρική διαχείριση έχει επιστρέψει δριμύτερη στη συζήτηση και οι περισσότερες ομάδες θεωρούν ότι αποτελεί μονόδρομο και το να υπάρξει λύση, είναι κομβικό για τη βιωσιμότητα των ομάδων. Καλώς ή κακώς, το τηλεοπτικό συμβόλαιο για ορισμένες ΠΑΕ καλύπτει μεγάλο μέρος του ετήσιου μπάτζετ και το να βρουν "στέγη" με ένα ικανοποιητικό ποσό θα σημαίνει και την εύρυθμη λειτουργία τους. Για τη Λίγκα και τη διοίκηση του Λεωνίδα Μπουτσικάρη θα αποτελέσει ένα από τα μεγάλα τεστ της θητείας του.

Όσον αφορά στο ποσοστό από το Στοίχημα, είναι ένα πάγιο αίτημα των ομάδων και κάθε φορά επανέρχεται στο τραπέζι και αποτελεί αντικείμενο συζήτησης ανάμεσα στους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ. Η διεκδίκηση ποσοστού από τις εταιρείες είναι ένα ζήτημα που απασχολεί και ο 42χρονος δικηγόρος το έβαλε στην ατζέντα, δείχνοντας ότι για τον ίδιο αποτελεί βασικό θέμα. Η λογική λέει ότι θα γίνουν διεργασίες και συζητήσεις, ώστε οι ΠΑΕ να μπορέσουν να... καρπωθούν ένα σημαντικό ποσό για τα ταμεία τους.

ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ

Ας μη γελιόμαστε όμως, όλοι γνωρίζουν ότι αυτά τα τρία θέματα δεν είναι τα μόνα που θα έχει να αντιμετωπίσει ο Λεωνίδας Μπουτσικάρης, ο οποίος ξέρει καλά ότι έχει απέναντί του ένα ισχυρό μπλοκ ομάδων που δεν στήριξαν την υποψηφιότητά του, αλλά αυτή του ιδιοκτήτη της ΑΕΛ, Αλέξη Κούγια. Οι έριδες, οι κόντρες, οι διαμάχες, η τοξικότητα αποτελούν καθημερινότητα για το ελληνικό ποδόσφαιρο και ο ίδιος οφείλει να κρατήσει ισορροπίες, να απορροφήσει τους κραδασμούς, να ενώσει και όχι να διχάσει.

Μόνο εύκολος δεν είναι ο ρόλος του, ειδικά όταν θα πρέπει να ικανοποιεί όλες τις πλευρές και να βρίσκει λύσεις για τον συνεταιρισμό στο σύνολό του, με δεδομένο πως υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα. Το σίγουρο είναι πως ανέλαβε ένα δύσκολο χαρτοφυλάκιο...

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ