STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Πρωτάθλημα με 14 ομάδες: Όταν ο τίτλος κρίθηκε στο νήμα

°¶º-꼦
aek-olympiakos
°¶º-꼦 aek-olympiakos °¶º-Aª¼¦ AEK-OLYMPIAKOS

Το Sport24.gr κάνει φλας μπακ και θυμίζει τι συνέβη την τελευταία φορά που διεξήχθη πρωτάθλημα με 14 ομάδες στη μεγάλη επαγγελματική κατηγορία. Ήταν μια μάχη μέχρι τέλους πριν 17 χρόνια, που κρίθηκε στο φινάλε υπέρ του Ολυμπιακού.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο αλλάζει σελίδα από τη νέα αγωνιστική περίοδο. Ουδείς βέβαια μπορεί να βάλει το χέρι του ότι αυτή είναι η σελίδα θα είναι πιο καθαρή και πιο καλογραμμένη από τις προηγούμενες, διότι και άλλες φορές στο παρελθόν έχουν δημιουργηθεί προσδοκίες για κάτι καλό, οι οποίες στην πράξη αποδείχθηκαν φρούδες.

Το σίγουρο όμως είναι ότι θα υπάρξουν αλλαγές σε σχέση με όσα βλέπαμε μέχρι σήμερα. Λιγότερες ομάδες στη μεγάλη επαγγελματική κατηγορία, που αποτελεί και το "φιλέτο", μια ενδιάμεση νέα κατηγορία που θα πάρει την ονομασία Super League 2, η Football League θα είναι η τρίτη τη τάξει κατηγορία και η Γ' Εθνική.

Το Sport24.gr ανέλυσε το πώς διαμορφώνεται ο "χάρτης" του ελληνικού ποδοσφαίρου μετά την χθεσινή (8/4) οριστική απόφαση για την αναδιάρθρωση των κατηγορίων, αλλά και ποια θα τα ετήσια συμβόλαια των ομάδων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

Πλέον, μένει να φανεί ποια θα είναι η δομή της Super League 1, η οποία θα έχει 14 ομάδες και ουδείς θέλει να διεξαχθούν απλά 26 αγωνιστικές και τέλος. Άρα, θα πρέπει να βρεθεί το καλύτερο δυνατό μοντέλο, που θα κάνει και το προϊόν ακόμα πιο ελκυστικό στο κοινό και φυσικά στη διαφημστική αγορά. Ένα πρωτάθλημα που είναι... αυτοχορηγούμενο (βλέπε Σουρωτή), δεν μπορεί να θεωρείται αξιόπιστο και σοβαρό.

ΚΡΙΘΗΚΕ ΣΤΟ ΝΗΜΑ ΤΗ ΣΕΖΟΝ 2001-02

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που η μεγάλη κατηγορία θα διεξαχθεί με 14 ομάδες. Έχει γίνει και στο παρελθόν και συγκεκριμένα τη σεζόν 2001-02, όταν ακόμα υπήρχε η Α' Εθνική. Μάλιστα, ήταν μια από τις πιο συναρπαστικές κούρσες στη μάχη του τίτλου, η οποία κρίθηκε στο νήμα και στην ισοβαθμία. Τρεις ομάδες διεκδικήσαν το πρωτάθλημα, δυο ισοβάθμησαν, ο τρίτος απείχε μόλις τρεις πόντους, ενώ στο τέλος της σεζόν υποβιβάστηκε μια ομάδα, διότι από την επόμενη αγωνιστική περίοδο θα αυξανόταν πάλι σε 16 ομάδες.

Σε εκείνο το πρωτάθλημα έγιναν δυο γύροι των 13 αγωνιστικών (26 αγωνιστικές συνολικά), δεν υπήρχαν playoffs ή κάτι ανάλογο και πρωταθλητής αναδείχθηκε ο Ολυμπιακός για έκτη συνεχόμενη χρονιά, έχοντας στον πάγκο του τον Τάκη Λεμονή. Όλα κρίθηκαν ουσιαστικά στο περιβόητο ντέρμπι με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, όπου οι Πειραιώτες ήθελαν νίκη για να υπερτερούν σε ισοβαθμία (είχαν επικρατήσει με 2-3 στο ματς του πρώτου γύρου στη Νέα Φιλαδέλφεια), ενώ η Ένωση βολευόταν και με την ισοπαλία.

Το τελικό 4-3 υπέρ του Ολυμπιακού έφερε τις δυο ομάδες στους 55 βαθμούς και ενώ απέμενε μια αγωνιστική. Οι ερυθρόλευκοι νίκησαν 1-5 τον Άρη στο άδειο Χαριλάου και οι κιτρινόμαυροι του Φερνάντο Σάντος με 6-2 τον ΠΑΟΚ στη Φιλαδέλφεια. Συγκέντρωσαν αμφότεροι από 58 βαθμούς, με τον τίτλο να καταλήγει ξανά στον Πειραιά, ενώ ο Παναθηναϊκός, ο οποίος ακολουθούσε μέχρι τέλους την κούρσα, μάζεψε 55 βαθμούς. Τελευταίος τερμάτισε ο Εθνικός Αστέρας με 17 βαθμούς, έναν λιγότερο από την Παναχαϊκή και υποβιβάστηκε στη Β' Εθνική.

ΑΡΚΕΤΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΒΑΘΜΩΝ ΟΙ "ΜΕΓΑΛΟΙ"

Το πρωτάθλημα ήταν σαφώς πιο ανταγωνιστικό από άλλα, έγινε μεγάλη μάχη και μέχρι το φινάλε υπήρχε αγωνία για τον πρωταθλητή και την παραμονή. Ο Ολυμπιακός είχε 17 νίκες, επτά ισοπαλίες και δυο ήττες, ενώ η ΑΕΚ19 νίκες, μια ισοπαλία και έξι ήττες. Όσο για το τριφύλλι, είχε 16 νίκες επτά ισοπαλίες και τρεις ήττες. Αρκετές απώλειες βαθμών και για τους τρεις πρώτους, κάτι που φανερώνει ότι υπήρχε μεγαλύτερος ανταγωνισμός και περισσότερα δύσκολα παιχνίδια.

Ο Ολυμπιακός μπήκε απευθείας στους ομίλους του Champions League, η Ένωση ξεκίνησε από τον τρίτο προκριματικό γύρο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, ενώ οι Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, Ξάνθη και Ηρακλής συμμετείχαν στο Κύπελλο UEFA. Όσο για το παρελθόν, οι άλλες δυο σεζόν που έγινε πρωτάθλημα με 14 ομάδες, ήταν το 1938-39 και το 1939-40, με τον τίτλο να καταλήγει και τις δυο χρονιές στην ΑΕΚ.

Η ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗ ΣΕΖΟΝ 2001-02:

1. Ολυμπιακός 58 βαθμοί

2. ΑΕΚ 58 βαθμοί

3. Παναθηναϊκός 55 βαθμοί

4. ΠΑΟΚ 48 βαθμοί

5. Skoda Ξάνθη 42 βαθμοί

6. Ηρακλής 36 βαθμοί

7. Πανιώνιος 35 βαθμοί

8. ΟΦΗ 33 βαθμοί

9. Άρης 29 βαθμοί

10. Αιγάλεω 26 βαθμοί

11. Ακράτητος 23 βαθμοί

12. Ιωνικός 22 βαθμοί

13. Παναχαϊκή 18 βαθμοί

14. Εθνικός Αστέρας 17 βαθμοί

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ