ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Εθνική Ελλάδας: Σκέψεις για Έλληνα κόουτς 17 χρόνια μετά!

Εθνική Ελλάδας: Σκέψεις για Έλληνα κόουτς 17 χρόνια μετά!
EUROKINISSI

Το μέλλον του Μίχαελ Σκίμπε στον πάγκο της Εθνικής είναι αβέβαιο, το όνομα του Άγγελου Αναστασιάδη ακούγεται για τον γαλανόλευκο πάγκο και το Sport24.gr θυμίζει την τελευταία περίπτωση Έλληνα ομοσπονδιακού, τον Βασίλη Δανιήλ.

Η ήττα της Εθνικής ομάδας από την Φινλανδία με 2-0 στο Τάμπερε δρομολογεί εξελίξεις στις τάξεις του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος. Η πρώτη θέση στον όμιλο της League C του Nations League χάνεται και ο Γερμανός κόουτς αισθάνεται πλέον αρκετά... άβολα στον πάγκο της γαλανόλευκης, αφού δύσκολα μπορεί να σταθεί πλέον στην τεχνική ηγεσία, έχοντας χάσει τα (όποια) ερείσματά του.

Βέβαια, αυτή είναι μια απόφαση που θα πάρει ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος, ο οποίος την τελευταία φορά που πήρε θέση για το θέμα του προπονητή, έκανε λόγο για ανυπόστατα δημοσιεύματα, σχετικά με τα όσα έχουν γραφτεί για πιθανή αποχώρηση του Σκίμπε και δυσαρέσκεια στο πρόσωπό του.

Το όνομα του Άγγελου Αναστασιάδη δεν είναι καινούργιο στο ρεπορτάζ. Έχει γραφτεί ξανά, ακούγεται έντονα ότι η περίπτωσή του αρέσει και έχει προκριθεί, ενώ το όνομα του Λάζλο Μπόλονι επίσης έχει ακουστεί, σε περίπτωση που αποφασιστεί να συνεχιστεί το μοντέλο με ξένο ομοσπονδιακό προπονητή, το οποίο κρατάει από το 2001 μέχρι σήμερα.

ΔΑΝΙΗΛ, Ο ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΤΟΥ ΙΟΡΝΤΑΝΕΣΚΟΥ

Εφόσον όμως δοθεί το χρίσμα σε Έλληνα και αυτός είναι ο Αναστασιάδης, τότε επιστρέφουμε σε εποχές... Βασίλη Δανιήλ. Εκείνος ήταν ο τελευταίος Έλληνας ομοσπονδιακός τεχνικός και είχε καθίσει στον πάγκο της Ελλάδας από το 1999 ως το 2001. Δεν υπολογίζονται οι Νίκος Χρηστίδης (ένα ματς) και Κώστας Τσάνας (πέντε ματς), διότι ήταν υπηρεσιακοί και όχι οι κανονικοί προπονητές της Εθνικής.

Ο Βασίλης Δανιήλ είχε αναλάβει μετά το αποτυχημένο πέρασμα του Άνχελ Ιορντανέσκου, ο οποίος ήρθε μετά βαΐων και κλάδων το 1998 και αποτέλεσε τον πρώτο ξένο ομοσπονδιακό ύστερα από 25 χρόνια και τον Μπίλι Μπίνγκαμ (1971-73).

Από την στιγμή που δεν βγήκε το πρότζεκτ με τον Ρουμάνο τεχνικό, ο οποίος κάθισε μόλις επτά ματς στον πάγκο της Εθνικής (4 νίκες, δυο ισοπαλίες, μια ήττα), προτιμήθηκε η περίπτωση ενός έμπειρου Έλληνα τεχνικού, με θητεία σε ομάδες όπως ο Παναθηναϊκός (δυο φορές μάλιστα). Ο Καβαλιώτης τεχνικός με δίπλωμα από την προπονητική σχολή της Κολωνίας (εκεί φοίτησε και ο Ότο Ρεχάγκελ) ανέλαβε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.

Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ, Η ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΟΞΟ ΦΙΝΑΛΕ

Σε 30 αγώνες είχε απολογισμό 14 νίκες, 8 ισοπαλίες και 8 ήττες (τέρματα 46-34). Αντιμετώπισε δυσκολίες στη στελέχωση της ομάδας, καθώς την περίοδο εκείνη τρεις ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ, οι Ντέμης Νικολαΐδης, Μιχάλης Κασάπης και Ηλίας Ατματσίδης, τους οποίους ο Δανιήλ προόριζε για βασικούς, απείχαν από την Εθνική ομάδα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διαιτησία στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Το ντεμπούτο του στην τεχνική ηγεσία της Ελλάδας πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαρτίου 1999, όταν αντικατέστησε τον Ιορντανέσκου που είχε αποχωρήσει λίγες ημέρες νωρίτερα, στον εκτός έδρας αγώνα εναντίον της Λετονίας (0-0), για τα προκριματικά του Euro 2000. Το τέλος του ήρθε στις 28 Ιουνίου 2001, όταν λύθηκε κοινή συναινέσει το συμβόλαιό του με την ΕΠΟ.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια της νέας συνάντησης που είχε στα γραφεία της Ομοσπονδίας, ο γενικός γραμματέας της ΕΠΟ, Βασίλης Γκαγκάτσης, με τον Βασίλη Δανιήλ και τον δικηγόρο του Βασίλη Κοντοβαζαινίτη. Βάσει της συμφωνίας, αποζημιώθηκε με το ποσό των 25 εκατομμυρίων δραχμών.

Λίγες ημέρες πριν (22/6), η Εθνική είχε φιλοξενήσει την Γερμανία στο ΟΑΚΑ για τα προκριματικά του Μουντιάλ στα γήπεδα της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας. Με το σκορ στο 2-2, οι Γερμανοί έμειναν με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Ντάισλερ και τελικά ηττηθήκαμε με 2-4, με τον ομοσπονδιακό τεχνικό, Βασίλη Δανιήλ να κάνει την περίφημη δήλωση στη συνέντευξη Τύπου ότι η ομάδα αποσυντονίστηκε, όταν βρέθηκε με παίκτη παραπάνω.

ΡΕΧΑΓΚΕΛ ΚΑΙ ΣΑΝΤΟΣ ΕΚΤΟΞΕΥΣΑΝ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ

Στο μεταξύ, μετά το τέλος της συνεργασίας με τον Βασίλη Δανιήλ, η Ομοσπονδία προέβη τότε σε ανακοίνωση-διάψευση των πληροφοριών, σύμφωνα με τις οποίες είχε ξεκινήσει εδώ και καιρό την προσπάθεια εξεύρεσης νέου ομοσπονδιακού τεχνικού: "Ουδέποτε απασχόλησε την ομοσπονδία το θέμα εξεύρεσης αντικαταστάτη του κ. Δανιήλ".

Εν συνεχεία ξεκίνησε η μυθική εποχή Ρεχάγκελ στην Εθνική που "σφράγισε" την εκτόξευση του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, με αποκορύφωμα την κατάκτηση του Euro της Πορτογαλίας το 2004, για να αποδειχθεί άξιος συνεχιστής του ο Φερνάντο Σάντος. Με τον Πορτογάλο στο τιμόνι, η Εθνική πήγε στους "8" του Euro 2012 και στους "16" του Μουντιάλ 2014, προτού ξεκινήσει η... καθίζηση.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ