ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ο Μπακασέτας πήρε θέση

Ο Μπακασέτας πήρε θέση

Ο Τάσος Μπακασέτας επέστρεψε στην Εθνική ύστερα από τέσσερις μήνες, αγωνίστηκε -επιτέλους- στη θέση του και πραγματοποίησε δύο πειστικές εμφανίσεις, αποδεικνύοντας πως μπορεί να αποτελέσει έναν από τους ηγέτες της νέας εποχής.

Η εικόνα της Εθνικής στην αναμέτρηση με τη Βοσνία & Ερζεγοβίνη ενθουσίασε τους φιλάθλους και έδωσε μία νότα αισιοδοξίας για το μέλλον. Μπορεί, πλέον, οι ελπίδες πρόκρισης να είναι από ελάχιστες έως μηδεμινές, αλλά η εμφάνιση της γαλανόλευκης, σε συνδυασμό με τη νίκη, προσέφερε ηρεμία ύστερα από πολύ καιρό στο στρατόπεδο της ομάδας και τη δυνατότητα στον Τζον Φαν Σιπ να σχεδιάσει με ψυχραιμία και δίχως βιασύνη την επόμενη ημέρα.

Οι δύο αγώνες απέναντι σε Ιταλία και Βοσνία, όπως δήλωσε κι ο Ομοσπονδιακός τεχνικός, ήταν μία καλή ευκαιρία προκειμένου να δει σε ποιους παίκτες μπορεί να υπολογίζει για τη νέα εποχή στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Το βέβαιο είναι πως ο Τάσος Μπακασέτας θα έχει μία εξέχουσα θέση στα πλάνα του Ολλανδού προπονητή, αφού πραγματοποίησε δύο πειστικές εμφανίσεις, αποδεικνύοντας πως μπορεί να αποτελέσει έναν εκ των ηγετών της Εθνικής.

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ EURO 2020 / ΕΛΛΑΔΑ - ΒΟΣΝΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ / EUROKINISSI)
ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ EURO 2020 / ΕΛΛΑΔΑ - ΒΟΣΝΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο 26χρονος ποδοσφαιριστής της Αλάνιασπορ δείχνει πιο ώριμος από ποτέ και έτοιμος να αρπάξει την ευκαιρία που το δόθηκε και να δώσει απαντήσεις σε όλους, αλλά κυρίως στον ίδιο τον εαυτό του. Η αλήθεια είναι πως ο πρώην παίκτης της ΑΕΚ "ταλαιπωρήθηκε" αγωνιστικά την τελευταία τριετία, αφού δεν έπαιξε -ουσιαστικά- ποτέ στη θέση του, δηλαδή ως δεύτερος επιθετικός. Άλλωστε, το παραδέχθηκε κι ο ίδιος μετά το τέλος του χθεσινού αγώνα.

"Έχω δουλέψει πολύ τα τελευταία χρόνια, έχω ακούσει πολλά και δεν έχω μιλήσει. Παίζει ρόλο η θέση που παίζω, αυτή είναι η θέση μου", δήλωσε στην κάμερα της COSMOTE TV χωρίς φόβο, αλλά με πάθος. Ένα στοιχείο που διακρίνει και το παιχνίδι του. Ωστόσο, για να παρουσιάσει τόσο θετική εικόνα χρειάστηκε και η συνεισφορά της νυν ομάδας του, Αλάνιασπορ και του προπονητή του, Ερόλ Μπουλούτ.

ΣΤΗΝ "ΕΛΛΗΝΙΚΗ" ΑΛΑΝΙΑΣΠΟΡ ΒΡΗΚΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ

Ο Τούρκος παλαίμαχος παίκτης του Πανιωνίου και του Ολυμπιακού γνώριζε τις δυνατότητες του Μπακασέτα, το στυλ παιχνιδιού του και πάνω σ' αυτά τα στοιχεία στηρίχθηκε προκειμένου να παρουσιάσει τον καλύτερο εαυτό του. Απόδειξη, το γεγονός πως ύστερα από επτά αγωνιστικές στη Super Lig, έχει πετύχει ένα γκολ και έχει μοιράσει επτά ασίστ, αγωνιζόμενος ως δεύτερος επιθετικός, πίσω από τον Παπίς Σισέ.

Μάλιστα, οι δύο παίκτες φαίνεται πως έχουν αποκτήσει εξαιρετική συνεργασία, αφού ο "Μπάκα" του προσέφερε τις δύο ασίστ στα γκολ που πέτυχε ο Σενεγαλέζος επιθετικός στο 3-1 επί της Φενέρμπαχτσε. Γενικότερα, ο 26χρονος μεσοεπιθετικός έχει καταλυτική συμβολή στην πορεία της ομάδας του, ειδικά στο δημιουργικό κομμάτι, αφού έχει 2.8 κάθετες πάσες, 1.2 επιτυχημένες ντρίμπλες και 2 σουτ (1.4 εκτός περιοχής) ανά 90 λεπτά. Παράλληλα, δεν υστερεί στα αμυντικά καθήκοντά του, διατηρώντας τη θέση του και δημιουργώντας πρόβλημα στον τομέα της ανάπτυξης του αντιπάλου με τον υψηλό πρέσινγκ.

Η Αλάνιασπορ βρίσκεται στην 1η θέση της βαθμολογίας, με 14 βαθμούς, δύο περισσότερους από τις Σίβασπορ, Τράμπζονσπορ και Κόνιασπορ, πραγματοποιώντας πρωταθληματική σεζόν. Στη βελτιωμένη εικόνα του Μπακασέτα, πέρα από την τοποθέτηση στη φυσική του θέση, έπαιξε ρόλο και η έντονη παρουσία ελληνικού στοιχείου στην ομάδα. Εκτός από τον Ερόλ Μπουλούτ, που γνωρίζει εξαιρετικά την ελληνική πραγματικότητα, στην τουρκική ομάδα αγωνίζονται και ο "παλιός" Γιώργος Τζαβέλλας, αλλά κι ο Μανώλης Σιώπης, με τους οποίους έχει δημιουργήσει μία εξαιρετική τριάδα τόσο εντός όσο κι εκτός αγωνιστικού χώρου.

ΠΑΙΚΤΗΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΕΚ

Πριν φτάσουμε στο σήμερα, όμως, υπάρχει κι η τριετία στην ΑΕΚ. Το καλοκαίρι του 2016 οι "κιτρινόμαυροι" τον απέκτησαν από τον Πανιώνιο αντί 300.000 ευρώ προκειμένου να αποτελέσει μαζί με τον Πέτρο Μάνταλο τους δύο ηγέτες της Ένωσης μεσοεπιθετικά. Την πρώτη σεζόν με την κιτρινόμαυρη φανέλα, ο Μπακασέτας δεν παρουσίασε και τον καλύτερο πρόσωπο, αφού ήταν φανερό πως ψαχνόταν μέσα στο γήπεδο. Η παρουσία του Μάνταλου, αλλά και των Πατίτο Ροντρίγκες, Έλντερ Μπαρμπόζα είχαν ως συνέπεια ο Μπακασέτας να αγωνίζεται κυρίως ως δεξιός χαφ-εξτρέμ προκειμένου να συγκλίνει και να δοκιμάζει το πόδι του.

Τη σεζόν του πρωταθλήματος, ο σοβαρός τραυματισμός του Μάνταλου, του έδωσε τη δυνατότητα να πάρει περισσότερο χρόνο συμμετοχής στη θέση του, έχοντας εξαιρετική εικόνα ειδικά στο δεύτερο μισό της σεζόν. Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε πως είχε καταλυτική συμβολή στην κατάκτηση του τίτλου, καθώς σημείωσε πολλά και κρίσιμα γκολ, με αποκορύφωμα τα δύο απέναντι στον Λεβαδειακό, τα οποία έδωσαν τη νίκη και "κλείδωσαν" μαθηματικά το τρόπαιο για την Ένωση.

SUPERLEAGUE / ÁÅÊ - ÁÐÏËËÙÍ ÓÌÕÑÍÇÓ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ÁÅÊ - ÁÐÏËËÙÍ ÓÌÕÑÍÇÓ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Πέρυσι, ήταν μία επεισοδιακή χρονιά σε όλα τα επίπεδα. Ο 26χρονος μεσοεπιθετικός άρχισε καλά τη σεζόν, αλλά τα συνεχόμενα ανεπιτυχή αποτελέσματα σε πρωτάθλημα και Ευρώπη, σε συνδυασμό με το γεγονός πως δεν είχε ανανεώσει το συμβόλαιό του, τον έβαλαν στον... πάγο για ένα διάστημα. Τελικά, βρέθηκε η "χρυσή τομή" και ανανέωσε μέχρι το καλοκαίρι του 2022. Περισσότερο, όμως, ήταν μία κίνηση για να πάρει κάποια χρήματα από την παραχώρησή του, αφού τελικά πωλήθηκε το περασμένο καλοκαίρι στην Αλάνιασπορ.

Στο μεσοδιάστημα, ο "Μπάκα" αναγκάστηκε να αγωνιστεί μέχρι και εσωτερικός χαφ, αφού η ικανότητά του να παίζει σε παραπάνω από μία θέσεις τον έκαναν ιδανικό στα πλάνα κάθε προπονητή. Η πραγματικότητα είναι, πάντως, πως στην Ένωση δεν διαχειρίστηκαν σωστά την περίπτωσή του, υπό την έννοια πως μπορούσαν να αποκομίσουν μεγαλύτερο οικονομικό, αλλά κι αγωνιστικό όφελος, βάσει των δυνατοτήτων του. Ωστόσο, η παρουσία

Ο ΦΑΝ ΣΙΠ ΠΡΩΤΑ ΤΟΝ ΑΓΝΟΗΣΕ, ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΠΟΘΕΩΣΕ

Όσον αφορά στην Εθνική ομάδα, βρισκόταν στα πλάνα τόσο του Μίχαελ Σκίμπε, με τον οποίο έκανε ντεμπούτο με την Ανδρών το 2016, αλλά και του Άγγελου Αναστασιάδη. Παρ' όλα αυτά, ούτε στην Εθνική έπαιζε στη θέση του, αφού σε πολλά παιχνίδια η γαλανόλευκη αγωνιζόταν με τρία "10άρια" (Μάνταλος, Φορτούνης, Πέλκας ή Μπακασέτας) πίσω από τον μοναδικό προωθημένο, Κώστα Μήτρογλου. Όμως, οι λύσεις που έδινε τόσο αμυντικά όσο και στο κομμάτι της δημιουργίας, τον μετέτρεπαν σε ένα πολύτιμο γρανάζι στα σχέδια του εκάστοτε προπονητή.

Ωστόσο, στις κλήσεις του περασμένου Σεπτεμβρίου δεν βρέθηκε μεταξύ των "εκλεκτών" του Τζον Φαν Σιπ. Μία απόφαση που η αλήθεια είναι πως ξένισε τόσο τον κόσμο, όσο και τους δημοσιογράφους, αφού ο Μπακασέτας είχε κάνει εξαιρετικό ξεκίνημα στη σεζόν με την Αλάνιασπορ και αγωνιζόταν σε μία θέση που λόγω και της απουσίας του Κώστα Φορτούνη, υπάρχει δεδομένα πρόβλημα. Ωστόσο, η αδικία αποκαταστάθηκε άμεσα ύστερα κι από τα ανεπιτυχή αποτελέσματα του Σεπτεμβρίου απέναντι σε Φινλανδία (1-0) και Λίχτενσταϊν (1-1).

Στην αναμέτρηση με την Ιταλία αγωνίστηκε ως "false 9" με τους Ευθύμη Κουλούρη και Δημήτρη Λημνιό στο πλευρό του, έχοντας μία αξιόλογη παρουσία. Μάλιστα, στο δεύτερο μέρος κι ενώ το σκορ ήταν στο 1-0 υπέρ της σκουάντρα ατζούρα, έχασε μία μεγάλη ευκαιρία να χριστεί σκόρερ, αλλά δεν έπιασε καλά το σουτ μέσα από τη μεγάλη περιοχή. Μάλιστα, όταν έγινε αλλαγή ήταν φανερά εκνευρισμένος που δεν κατάφερε να αξιοποιήσει την στιγμή που του παρουσιάστηκε.

Βέβαια, μία χαμένη ευκαιρία δεν στάθηκε αρκετή για να επηρεάσει την ψυχολογία του, με αποτέλεσμα στον αγώνα με τη Βοσνία να εμφανιστεί ακόμα καλύτερος. Αγωνιζόμενος ως δεύτερος επιθετικός, μία θέση που του ταιριάζει 100%, πραγματοποίησε ίσως την καλύτερη εμφάνιση με το εθνόσημο, έχοντας συμβολή στο πρώτο γκολ, αλλά και γενικότερα στη νίκη. Γι' αυτό το λόγο, άλλωστε, αναδείχθηκε MVP της αναμέτρησης, αναγκάζοντας και τον Φαν Σιπ πριν από τον αγώνα, μάλιστα, να του πλέξει το εγκώμιο.

"Ο Μπακασέτας δεν ήταν στις πρώτες αποστολές, αλλά ήρθε τώρα και ήταν εκπληκτικός στις προπονήσεις. Πραγματικά μας εξέπληξε. Δεν κοιτάμε μόνο τους αγώνες, αλλά και πώς συμπεριφέρονται στις προπονήσεις. Είναι η συνολική εικόνα για το πώς βλέπουμε τους παίκτες", ήταν η δήλωση του Ολλανδού τεχνικού. Ο Μπακασέτας πρώτα αγνοήθηκε, μετά κλήθηκε και στο τέλος επιβραβεύθηκε για την υπομονή και την επιμονή του. Όπως συμβαίνει συνήθως...

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ