ΕΛΛΑΔΑ

"Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός δεν πρέπει να έχουν άδεια"

"Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός δεν πρέπει να έχουν άδεια"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το μέλος της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, Ηλίας Αρκούδης, παρουσίασε μία δραματική κατάσταση αναφορικά με τη λειτουργία των ΠΑΕ και των ΚΑΕ.

Αποτελεί κοινό μυστικό ότι οι περισσότερες ΠΑΕ και ΚΑΕ αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία τους. Άλλωστε, μερικές από τις πιο μεγάλες ελληνικές ομάδες έφτασαν στο χείλος της χρεωκοπίας (Παναθηναϊκός), είτε υποβιβάστηκαν λόγω χρεών (ΑΕΚ, Άρης). Οπότε, οι δηλώσεις του μέλους της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, Ηλία Αρκούδη, δεν προκαλούν ιδιαίτερη έκπληξη σε κανέναν...

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Ηλία Αρκούδη στο ραδιοφωνικό σταθμό Metropolis 99,5:

"Με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία, ο Άρης δεν μπορεί να πάρει άδεια από εμάς. Και επειδή έχω τοποθετηθεί κατ’ επανάληψη, είπαμε ότι θα εξαντλήσουμε κάθε όριο για να πάρει ο Άρης το πιστοποιητικό από εμάς για να παίξει στη Β’ Εθνική. Ακόμη δεν έχει κατατεθεί ο αθλητικός νόμος. Πιθανόν όχι μέχρι το τέλος του μήνα. Είναι σαφές με την γνωμοδότηση που έγινε και την αλλαγή στάσης μας.

Μην νομίζετε ότι η αλλαγή στάσης έγινε για τον Άρη. Αυτή τη στιγμή είναι 150 ΠΑΕ υπό εκκαθάριση που έχουν χαθεί τα ίχνη τους από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Δεν υποβάλλουν χαρτιά, δεν ορίζουν εκκαθαριστές, δε λύνουν την εκκαθάριση και είναι εγγεγραμμένες στο ΓΕΜΗ χωρίς να μπορούν να διαγραφούν. Γι’ αυτό προσπαθούμε να εξυγιάνουμε το σύστημα. Το ίδιο ισχύει και για 15 ΚΑΕ περίπου.

Αν θέλουμε να μιλήσουμε ειλικρινά αυτή τη στιγμή, στις μισές εταιρείες Α’ και Β’ Εθνικής πρέπει να γίνει μήνυση από τον αρμόδιο υπουργό να ανακληθεί η άδεια, γιατί τα ίδια κεφάλαια έχουν πέσει κάτω από το 10%. Το ίδιο και στην πλειοψηφία των ΚΑΕ συμπεριλαμβανομένων των ΚΑΕ Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός. Όταν από τις 14 ΚΑΕ υποβάλλουν χαρτιά στο ΓΕΜΗ μόνο έξι.

Άλλες 5-6 στο ποδόσφαιρο δεν υποβάλλουν. Υπάρχουν εταιρείες που πρωταγωνιστούν στη Football League και έχουν πέντε χρόνια να υποβάλλουν στοιχεία στο υπουργείο ανάπτυξης. Πρέπει να κληθούν να συμπληρώσουν τα κεφάλαιά τους ειδάλλως να ανακληθούν οι άδειές τους. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιούν το τρικ, που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο, να συνυπολογίζουν τις αξίες των αθλητών τους στα ίδια κεφάλαια. Προσπαθούμε όσο περνάει από το χέρι μας να εξυγιάνουμε το σύστημα. Δυστυχώς μπροστά μας βρέθηκε ο Άρης και ο ΟΦΗ.

Με βάση το περσινό ισολογισμό, η ΚΑΕ Ολυμπιακός έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια έξι εκατομμύρια και ο Παναθηναϊκός αρνητικά πέντε εκατομμύρια. Κατ’ επανάληψη, το Υπουργείο Εμπορίου έχει κάνει την ερώτηση για ανάκληση αδειών. Ποιος, όμως, θα πάρει την ευθύνη να ανακαλέσει την άδεια του 80% των ΠΑΕ και ΚΑΕ συμπεριλαμβανομένων όλων των μεγάλων".

Για τη θέση της ΕΕΑ: "Η νομοθεσία δεν είναι απολύτως σαφής. Και άλλωστε είχε γίνει πέρσι γνωμάτευση στον κ. Τριανταφυλλάκη που είπε ότι μπορεί να ιδρυθεί νέα ΠΑΕ χωρίς να λήξει η παλιά. Άλλες γνωμοδοτήσεις λένε το αντίθετο. Για να σταματήσουμε αυτή τη φάμπρικα, αλλάξαμε γνωμάτευση και είπαμε ότι αν δεν τελειώσεις την εκκαθάριση αναβιώνεις την παλιά εταιρεία. Ο Αιγινιακός μας έκανε αίτηση και μας είπε ότι αναβιώνει την παλιά ΠΑΕ. Γιατί δεν χρωστάει πουθενά ο Αιγινιακός. Ο άλλος που χρωστά 20 εκ. ευρώ λέει ότι δεν θέλει να αναβιώσει για να μην πληρώσει".

Για τη Football League: "Σε πέντε ΠΑΕ της Football League απαγορεύτηκε να συμμετέχουν στο στοίχημα γιατί έχουν σοβαρές ενδείξεις συμμετοχής σε χειραγωγημένους αγώνες. Άλλες πέντε τις συζητούμε τώρα με σοβαρά στοιχεία από την UEFA. Και μιλάμε για δέκα από τις 18 ΠΑΕ. Είναι τυχαίο που δύο ΠΑΕ της Β’ Εθνικής αποχώρησαν; Που μία αγωνίζεται χωρίς εγγυητική, εννοώ την Παναχαϊκή και άλλη μια δεν έπαιξε γιατί δεν είχε να πληρώσει τους διαιτητές; Πρέπει να εξυγιανθεί το σύστημα με οποιοδήποτε κόστος".

TAGS ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ