ΕΛΛΑΔΑ

Το σχέδιο της κυβέρνησης για το ποδόσφαιρο

Συνέχιση της συζήτησης και ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργού Επικρατείας  «Επιτελικό Κράτος: Οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των Κυβερνητικών Οργάνων και της Κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης», Τρίτη 6 Αυγούστου 2019 (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)
Συνέχιση της συζήτησης και ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργού Επικρατείας «Επιτελικό Κράτος: Οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των Κυβερνητικών Οργάνων και της Κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης», Τρίτη 6 Αυγούστου 2019 (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) EUROKINISSI

Η εφημερίδα "ΜΠΑΜ στο ρεπορτάζ" αναφέρει όσα σκέφτεται να υλοποιήσει η κυβέρνηση για την επόμενη μέρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο σε συνεργασία με τις διεθνείς συνομοσπονδίες.

Οι διεργασίες για την επόμενη μέρα του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι πυρετώδεις, με την κυβέρνηση να πραγματοποιεί τις προηγούμενες ημερες μια σειρά από συναντήσεις, με τον Υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, να έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας την αποστολή. Άλλωστε, ήταν απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να δώσει στο δεξί του χέρι την "καυτή πατάτα" και να παραμερίσει τον υφυπουργό αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη.

Η εφημερίδα 'ΜΠΑΜ στο ρεπορτάζ" αποκαλύπτει το σχέδιο της κυβέρνησης για να βγει το ελληνικό ποδόσφαιρο από το τέλμα και να μην πέσει στον γκρεμό. Η αλήθεια είναι πως η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, το Grexit φαινόταν να είναι προ των πυλών και πάντα θα υπαρχει στο προσκήνιο, όσο η κατάσταση δεν βελτιώνεται.

Πλέον, το έχει πει και ο κ. Γεραπετρίτης ανοικτά, ότι η αποβολή των ελληνικών ομάδων είναι ένα υπαρκτό σενάριο, αν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις από την ελληνική πλευρά στα όσα θα συμφωνηθούν με FIFA-UEFA. Το δημοσίευμα, λοιπόν, αναφέρει το πλάνο της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να υπάρξει ένα ευοίωνο αύριο για το ποδόσφαιρό μας.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για το ποδόσφαιρο

ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΠΔΕ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΩΤΗΡΙΑΣ

Κατ' αρχάς, αρχική πρόθεση ήταν να δοθούν τα κλειδιά στην UEFA και να υπάρξει μια ΠΔΕ, όπως αυτή της περιόδου Κοντονή, όταν έπεσε η διοίκηση Γκιρτζίκη και να υπάρχουν στελέχη της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας στο πηδάλιο και επιφανή εγχώρια πρόσωπα όπως ο Ντέμης Νικολαΐδης. Αυτό το σχέδιο όμως δεν προχωράει, διότι FIFA-UEFA θέλουν οι Εθνικές Ομοσπονδίες να διοικούν το ποδόσφαιρο σε κάθε χώρα.

Ο κ. Γεραπετρίτης και η UEFA έχουν συμφωνήσει να υπογράψουν ένα "μνημόνιο", στο οποίο θα καθορίζονται όλες οι αλλαγές που θα γίνουν στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Η σημερινή διοίκηση της ΕΠΟ θα εφαρμόσει αυτό το μνημόνιο, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας και το καλοκαίρι στις εκλογές η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να βρει ανθρώπους ευρύτερης αποδοχής για να φτιαχτεί ένα οικουμενικό ψηφοδέλτιο για μια νέα διοίκηση.

Αυτό που θέλει η ελληνική πλευρά, είναι να δημιουργηθεί μια "Task Force" με Έλληνες κοινής αποδοχής που θα συμβουλεύει την ΕΠΟ για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν και θα ελέγχει αν το μνημόνιο εφαρμόζεται σωστά. Η κυβέρνηση λέει προς ώρας ότι δεν προτίθεται να κάνει μια τέτοια επιτροπή, αλλά στο παρασκήνιο της υπόθεσης αυτό συζητιέται εντόνως.

Επίσης, θα αυστηροποιηθούν οι ποινές σε ό,τι αφορά στη βία σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Παντελή Περιβολάρη. Αυτό αφορά και τα πρόσωπα που θα εμπλέκονται είτε είναι χούλιγκαν είτε παράγοντες που έχουν συμπεριφορές εκτός πλαισιων και πειθαρχικού κώδικα και βέβαια για τις ομάδες.

Όσο για την πολυιδιοκτησία, θα τιμωρείται με αφαίρεση βαθμών για όσο χρονικό διάστημα αρκεί. Δηλαδή, αν μια ομάδα τιμωρηθεί με αφαίρεση π.χ. πέντε βαθμών και δεν συμμορφωθεί, θα τιμωρηθεί εκ νέου και η ποινή εν συνεχεία θα μπορεί να φτάσει μέχρι και αποβολή από την Ευρώπη.

Η διαιτησία θα ανεξαρτητοποιηθεί από την ΕΠΟ. Μελετάται να επιστραφεί η διαχείρισή της στην Ομοσπονδία των διαιτητών, την ΟΔΠΕ και στους κατά τόπους συνδέσμους διαιτητών, όπως ήταν τη δεκαετία του '80. Με αυτό τον τρόπο θα ενεργοποιηθεί και σε κάθε Σύνδεσμο η διδασκαλία που γινόταν στους διαιτητές κάθε Δευτέρα βράδυ. Από τότε που πέρασε στην ΕΠΟ η διαιτησία, αυτό σταματησε.

Επίσης, το πλάνο είναι να υπάρξει αλλαγή στον τρόπο εκλογής της διοίκησης της ΕΠΟ. Το θέμα τέθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση των εκπροσώπων των FIFA-UEFA με τους Big-4 του ελληνικού ποδοσφαίρου. Τότε, ο Δημήτρης Μελισσανίδης αντέδρασε. Η κυβέρνηση θέλει να ψηφίζουν όλα τα σωματεία, που είναι περισσότερα από 4.000 σε μια πανελλαδική εκλογή διαδικασία που θα γίνεται σε όλη τη χώρα ταυτόχρονα, όπως οι κανονικές εκλογές.

Μέσα στον Φεβρουάριο θα έρθει στην Αθήνα ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, για συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και μετέπειτα ο Γιωργος Γεραπετρίτης θα μεταβεί στην έδρα της FIFA, ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία. Οι επόμενες ημερες είναι πολύ κρίσιμες και θα καθορίσουν τις εξελίξεις.

TAGS ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ