EUROPA LEAGUE

Europa League: "Καθάρισε" η Γιουνάιτεντ, ανατροπή η Ρόμα, γκέλα στο 93' η Άρσεναλ

Ο Μάρκους Ράσφορντ πανηγυρίζει γκολ που σημείωσε κόντρα στη Γρανάδα για τα προημιτελικά του Europa League 2020-2021 στο "Λος Κάρμενες", Γρανάδα | Πέμπτη 8 Απριλίου 2021
Ο Μάρκους Ράσφορντ πανηγυρίζει γκολ που σημείωσε κόντρα στη Γρανάδα για τα προημιτελικά του Europa League 2020-2021 στο "Λος Κάρμενες", Γρανάδα | Πέμπτη 8 Απριλίου 2021 © 2021 FERMIN RODRIGUEZ/ASSOCIATED PRESS

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έφυγε με νίκη 2-0 μέσα στη Γρανάδα για τα προημιτελικά του Europa League και πήρε σοβαρό προβάδισμα πρόκρισης. Ανατροπή για τη Ρόμα μέσα στο Άμστερνταμ χάρη στο χειρότερο παίκτη του γηπέδου, γκέλα στο 93' η Άρσεναλ, νίκη και για Βιγιαρεάλ στο Ζάγκρεμπ.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί για το Europa League, αφού έφυγε νικήτρια από την Ισπανία κόντρα στη Γρανάδα. Το 2-0 του "Λος Κάρμενες" βάζει σε θέση οδηγού τους "κόκκινους διαβόλους", θα προσπαθήσουν να "σφραγίσουν" την πρόκριση από τα προημιτελικά την ερχόμενη Πέμπτη.

Ο αγώνας άρχισε επεισοδιακά, με ένα streaker να κάνει την εμφάνισή του στον αγωνιστικό χώρο. Ήταν ίσως η πιο θεαματική στιγμή για μεγάλο μέρος του αγώνα, με τους φιλοξενούμενους να έχουν τον έλεγχο, αλλά όχι τις μεγάλες στιγμές. Από μία ανύποπτη φάση που έχασε μέχρι και ο σκηνοθέτης, ο Βίκτορ Λίντελεφ έβγαλε μία μπαλιά 50 μέτρων που κοντρόλαρε ο Μάρκους Ράσφορντ στην πλάτη της άμυνας των γηπεδούχων κι έκανε το 1-0 στο 31'.

Ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ βασίστηκε σε αυτό το προβάδισμα για να "χτίσει" πάνω του τη συμπεριφορά της Γιουνάιτεντ στο υπόλοιπο του αγώνα. Όταν έκανε αλλαγές, πάντως, αντικατέστησε τα δύο μπακ του και με ένα 3-5-2 όχι απλά κράτησε τη νίκη, αλλά διεύρυνε το σκορ. Ο νεοεισελθών Γιαν Ετεκί χτύπησε στο πρόσωπο τον Μπρούνο Φερνάντες στην περιοχή της Γρανάδα στο 90' και ο Πορτογάλος από τη βούλα έκανε το 2-0.

ΓΡΑΝΑΔΑ: Σίλβα, Ντίαθ, Βαγέχο, Ντουάρτε (54' Σάντσεθ), Νέβα (74' Φουλκιέ), Ερέρα, Γκοναλόν (86' Ετεκί), Κένεντι (75' Ματσίς), Μοντόρο, Πουέρτας, Σολδάδο (87' Σουάρες)

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ: Ντε Χέα, Γουάν Μπισάκα, Λίντελεφ, Μαγκουάιρ, Σο (46' Τέλες), Πογκμπά (74' Μάτιτς), Μακτόμινεϊ, Τζέιμς, Φερνάντες, Ράσφορντ (66' Καβάνι), Γκρίνγουντ (85' Φαν ντε Μπέεκ)

Η Άρσεναλ θα μπορούσε να είχε "καθαρίσει" από νωρίς το παιχνίδι κόντρα στη Σλάβια, ωστόσο βρήκε το γκολ μόλις στο 86' με τον Νικολά Πεπέ και δεν το χάρηκε, αφού οι Τσέχοι ισοφάρισαν σε 1-1 στο 93'. Οι "κανονιέρηδες" ήταν καλύτεροι σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, σπατάλησαν πολλές ευκαιρίες και τελικά έκαναν θρίλερ τον αγώνα.

Το παιχνίδι είχε και... εξωαγωνιστικό ενδιαφέρον, με τον Οντρέι Κουντέλα, την "πέτρα του σκανδάλου" της πρόκρισης της Σλάβια επί των Ρέιντζερς στον προηγούμενο γύρο, να απουσιάζει αλλά το... πνεύμα του να βρίσκεται στο "Έμιρεϊτς". Οι συμπαίκτες του δεν γονάτισαν στη σέντρα του αγώνα, πιθανόν ως συμπαράσταση για την τιμωρία του Τσέχου αμυντικού, προκαλώντας συζητήσεις.

Η αλήθεια είναι ότι το παιχνίδι είχε δύο διαφορετικά ημίχρονα. Στο 1ο δεν παρατηρήθηκε δράση, ωστόσο στο 2ο οι "κανονιέρηδες" πήραν μπροστά. Είχαν δοκάρι με φάουλ του Γουίλιαν, ακόμα μία πολύ μεγάλη ευκαιρία του Βραζιλιάνο, ενώ ευκαιρίες έχασε και ο Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ όταν πέρασε στον αγώνα, αφού ο Μικέλ Αρτέτα τον άφησε εκτός βασικού σχήματος. Εν τέλει, ο αρχηγός της Άρσεναλ αποδείχθηκε καλύτερος δημιουργός, δίνοντας την ασίστ στον Πεπέ. Το τέρμα δεν αποδείχθηκε αρκετό, αφού μία κακή αμυντική συμπεριφορά των "κανονιέρηδων" έδωσε την ευκαιρία στον Τόμας Χόλες να ισοφαρίσει σε 1-1 στο 3ο λεπτό των καθυστερήσεων.

ΑΡΣΕΝΑΛ: Λένο, Μπεγερίν, Χόλντινγκ, Γκαμπριέλ, Σοάρες, Πάρτεϊ (78' Ελνένι), Τζάκα, Σακά (78' Πεπέ), Γουίλιαν (73' Μαρτινέλι), Σμιθ Ρόου (88' Θεμπάγιος), Λακαζέτ (78' Ομπαμεγιάνγκ)

ΣΛΑΒΙΑ: Κόλαρ, Μπα, Ζίμα, Χόλες, Μπόριλ, Χρομάντα (46' Σέβτσικ), Πρόβοντ, Ντόρλεϊ (69' Λινγκρ), Στάντσιου (84' Μάσοπουστ), Ολαγίνκα (85' Τραορέ), Σιμά (69' Κούχτα)

Ο Ρόζερ Ιμπάνιες ήταν με διαφορά ο χειρότερος παίκτης στην "Άμστερνταμ Αρένα", όμως ήταν και ο ήρωας της Ρόμα στην ανατροπή και νίκη με 2-1 κόντρα στον Άγιαξ. Ο Βραζιλιάνος στόπερ λειτούργησε καλύτερα ως επιθετικός στο χορτάρι, αφού στο 87' έκανε υποδειγματικό κοντρόλ και σουτ έπειτα από κόρνερ, πέτυχε το νικητήριο τέρμα του αγώνα. Νωρίτερα άφηνε διαρκώς κενά στην άμυνα των "τζιαλορόσι" και έδινε ευκαιρίες στον "Αίαντα" να σκοράρει.

Το παιχνίδι ήταν "ζωντανό", είχε καλές στιγμές εκατέρωθεν, αλλά το πρώτο γκολ οφείλεται σε λάθος των στόπερ της Ρόμα, αυτήν τη φορά του Τζιανλούκα Μαντσίνι. Ο Ντάβι Κλάασεν άνοιξε το σκορ, που θα μπορούσε να γίνει 2-0 αν ο Ντούσαν Τάντιτς δεν έστελνε το πέναλτι που κέρδισε πάνω στον Πάου Λόπεθ. Η... τιμωρία των Ιταλών ήρθε λίγα λεπτά αργότερα, στο 57', όταν η μπάλα από το φάουλ του Λορέντσο Πελεγκρίνι "ζωντάνεψε" στην αγκαλιά του Κιελ Σχέρπεν (μόλις η 2η συμμετοχή του στο βασικό σχήμα του Άγιαξ), για το 1-1. Οι δύο ομάδες διεκδίκησαν το γκολ στη συνέχεια, αλλά το βρήκε εκείνη που είχε το χειρότερο παίκτη του αγώνα, ό,τι κι αν έκαναν τα ball-boys του γηπέδου!

ΑΓΙΑΞ: Σχέρπεν, Ρενς (78' Κλάιμπερ), Τίμπερ, Μαρτίνες, Ταγλιαφίκο, Κλάασεν, Άλβαρες, Χράφενμπερχ, Άντονι (88' Ιντρισί), Τάντιτς, Νέρες (64' Μπρόμπεϊ)

ΡΟΜΑ: Λόπεθ, Μαντσίνι, Κριστάντε, Ιμπάνιες, Πέρες, Ντιαβαρά, Βερτού (77' Βιγιάρ), Σπινατσόλα (29' Καλαφιόρι), Πελεγκρίνι, Τζέκο (77' Μαγιοράλ), Πέδρο (89' Πέρεθ)

Ο αγώνας στο Ζάγκρεμπ ήταν ίσως ο πιο υποτιμημένος στο μενού, αλλά σίγουρα ήταν θεαματικός. Η Βιγιαρεάλ επικράτησε με 1-0 της Ντίναμο, ωστόσο με βάση την απόδοση των δύο ομάδων, όλα είναι ανοιχτά για τη ρεβάνς της Ισπανίας. Ο αγώνας είχε αρκετές τελικές, ορισμένες εξ αυτών επικίνδυνες για τους δύο τερματοφύλακες. Η πιο σημαντική, όμως, ήρθε στην εκπνοή του ημιχρόνου, όταν ο Ζεράρ Μορένο κέρδισε πέναλτι σε χέρι αντιπάλου, εκτέλεσε ο ίδιος και έγραψε το 1-0 για τους φιλοξενούμενους.

Το παιχνίδι εξακολούθησε να είναι αμφίρροπο, με τις δύο ομάδες να χάνουν καλές στιγμές για το επόμενο γκολ. Ο Ντόμινικ Νοβάκοβιτς, ο οποίος ισοφάρισε το ρεκόρ συλλόγου σε ευρωπαϊκές συμμετοχές για τερματοφύλακα που είχε ο Ντράζεν Λάντιτς με 42, κράτησε ανέπαφη την εστία του στο 2ο μέρος, είπε "όχι" στον Πάκο Αλκάθερ που έμεινε εκτός βασικού σχήματος και διατήρησε το ενδιαφέρον για τη ρεβάνς.

ΝΤΙΝΑΜΟ: Λιβάκοβιτς, Ριστόβσκι, Λάουριτσεν, Τεοφίλ Κατρίν, Γκβάρντιολ (72' Λέοβατς), Αντέμι, Γιάκιτς (61' Καστράτι), Ιβάνουσετς, Μάγερ (82' Φράνιτς), Όρσιτς (82' Τόλιτς), Ατιεμουέν (61' Πέτκοβιτς)

ΒΙΓΙΑΡΕΑΛ: Ρούλι, Φόιτ, Αλμπιόλ, Τόρες, Πεδράθα, Παρέχο, Καπού, Τριγκέρος (86' Τριγκέρος), Τσουκουέζε (69' Γκόμεθ), Μπάκα (46' Αλκάθερ), Μορένο

Photo Credits: © 2021 Fermin Rodriguez/Associated Press

TAGS EUROPA LEAGUE ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ ΑΡΣΕΝΑΛ ΡΟΜΑ ΑΓΙΑΞ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ