FOOTBALL ANALYSIS

Γι'αυτό ο ΠΑΟΚ του Φερέιρα δεν παίρνει ντέρμπι: Η μεγάλη αιμορραγία

Γι'αυτό ο ΠΑΟΚ του Φερέιρα δεν παίρνει ντέρμπι: Η μεγάλη αιμορραγία

Ο ΠΑΟΚ του Φερέιρα δεν νίκησε σε ένα ακόμα ντέρμπι και ο Θέμης Καίσαρης εξηγεί το μεγάλο πρόβλημα του Δικέφαλου στους αγώνες του Big-5.

Το πρώτο ντέρμπι της σεζόν ήταν μάλλον περίεργο για τον ΠΑΟΚ. Ο Δικέφαλος δέχθηκε γκολ στη μία και μοναδική τελική που έκανε η ΑΕΚ στα 90 λεπτά της κανονικής διάρκειας, πέρασε σχεδόν όλο το ματς στην επίθεση και η αλήθεια είναι πως δεν παίρνει καλό βαθμό σε αυτό.

Πολλές σέντρες, δυσκολία στο κάθετο παιχνίδι, ίσως καθυστερημένη η είσοδος των Σβιντέρσκι - Μπίσεσβαρ στο ματς, απουσία καλών ευκαιριών. Όμως, έστω και στο τέλος, έστω και στο τελευταίο τέταρτο μαζί με τις καθυστερήσεις, η εικόνα άλλαξε.

Ο ΠΑΟΚ όχι μόνο βρήκε ισοφάριση με την καλύτερη ευκαιρία του αγώνα με την κεφαλιά εξ επαφής του Μουργκ, αλλά είχε και την τελευταία μεγάλη στιγμή: το τετ-α-τετ του Σβιντέρσκι και την μπάλα να μην κάνει το χατήρι στον Πολωνό να πάει στην εστία αφού πέρασε κάτω από τα πόδια του Τσιντώτα που τελικά ήταν ο σωτήρας της ΑΕΚ.

ΕΙΧΕ ΤΙΣ ΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΥΟ ΓΚΟΛ

Ο ΠΑΟΚ πήρε το Χ και παρά την δυσλειτουργική του επίθεση στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, το τελικό 1-1 τον αφήνει δικαιολογημένα δυσαρεστημένο. Στο τέλος της βραδιάς, η ψυχρή ματιά στις τελικές λέει πως η ομάδα του Φερέιρα έφτασε, έστω και αργά, στα 1.82 xGoals.

Το να πετύχει δύο γκολ θα ήταν δικαιολογημένο με βάση τις ευκαιρίες που είχε, αλλά έμεινε στο ένα και το 1-1.

Και κάπως έτσι έχει γραφτεί η ιστορία των ντέρμπι με τον Φερέιρα στον πάγκο. Όχι πως όλα είναι ίδια, όχι πως σε όλα τα ματς έχει συμβεί το ίδιο πράγμα, αλλά υπάρχει μια συνολική εικόνα.

ΠΗΡΕ ΣΤΑ ΝΤΕΡΜΠΙ 18 ΒΑΘΜΟΥΣ ΛΙΓΟΤΕΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

Ο ΠΑΟΚ πέρυσι έκανε μόνο τρεις νίκες στα 16 (ναι, τόσα είναι πια με τα play-offs) ντέρμπι της Super League. Νίκησε στην Τούμπα μόνο την ΑΕΚ (με το πέναλτι του Βιεϊρίνια) και πήρε εκτός έδρας νίκες στη φάση των play-offs με τον Ολυμπιακό και τον Άρη. Αφού πρώτα βέβαια είχε ηττηθεί δύο φορές στην Τούμπα από τους ερυθρόλευκους, που στην ουσία είχαν ήδη ανακηρυχθεί πρωταθλητές.

Τρεις νίκες, οκτώ ισοπαλίες και πέντε ήττες, με τέρματα 13-17. Βαθμολογική συγκομιδή 17 βαθμών. Το ερώτημα υπάρχει από πέρυσι και μετά το 1-1 στο πρώτο ντέρμπι της χρονιάς είναι ακόμα εδώ. Γιατί δεν κερδίζει σε ντέρμπι ο ΠΑΟΚ του Φερέιρα; Πάμε να πάρουμε μερικές απαντήσεις.

Η ΠΛΗΓΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ...

Στο θέμα της προηγούμενης εβδομάδας με τίτλο “Οι δυο μεγάλες διαφορές Ολυμπιακού - ΠΑΟΚ” είδαμε το πρώτο ενδιαφέρον στοιχείο. Το πόσο διαφορετικά τα πήγαν στα τελειώματα των φάσεων οι δύο διεκδικητές του τίτλου.

Είδαμε δηλαδή αυτό. Στο γράφημα έχουμε στις γαλάζιες μπάρες τα συνολικά xG των ομάδων στο περσινό πρωτάθλημα και στις κόκκινες τα γκολ τους, χωρίς να μετράμε πέναλτι και αυτογκόλ. Με λίγα λόγια, τα γκολ που θα “έπρεπε” να βάλουν με βάση τις ευκαιρίες τους κι αυτά που έβαλαν τελικά.

Γι'αυτό ο ΠΑΟΚ του Φερέιρα δεν παίρνει ντέρμπι: Η μεγάλη αιμορραγία
Τα γκολ που "έπρεπε" να βάλουν οι ομάδες και τα γκολ που έβαλαν τελικά.

Οι δύο ομάδες έφτιαξαν ευκαιρίες για ισάξια ποσότητα γκολ, αλλά δεν είχαν την ίδια αποτελεσματικότητα. Ο Ολυμπιακός με ευκαιρίες για 56 γκολ έβαλε 62, την ώρα που ο ΠΑΟΚ με ευκαιρίες για 57 γκολ έβαλε μόλις 50. Οι ερυθρόλευκοι μέσω της αποτελεσματικότητας/ρέντας έβαλαν έξι παραπάνω από τα προσδοκώμενα, οι ασπρόμαυροι έχασαν επτά γκολ με αναποτελεσματικότητα/γκίνια.

Η επιθετική απειλή μεταξύ των δύο ομάδων ήταν στα ίσα, αλλά η αποτελεσματικότητα έφερε ένα άνοιγμα 12 τερμάτων ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ.

...ΗΤΑΝ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΣΤΑ ΝΤΕΡΜΠΙ: ΟΚΤΩ ΓΚΟΛ ΛΙΓΟΤΕΡΑ

Ξέρουμε τι έγινε στον μαραθώνιο των 36 αγωνιστικών, πάμε τώρα να εστιάσουμε στον ΠΑΟΚ και τα ντέρμπι που είναι και το θέμα μας.

Το επόμενο γράφημα κάνει αυτό ακριβώς. Δείχνει τις περσινές επιδόσεις του ΠΑΟΚ στα 20 ματς εκτός του Big-5 και ξεχωριστά στα 16 ντέρμπι. Όπως και πριν, στις γαλάζιες μπάρες έχουμε τα xG και στις κόκκινες τα γκολ. Τα γκολ που θα “έπρεπε” να βάλει ο ΠΑΟΚ με βάση τις ευκαιρίες του κι αυτά που έβαλε τελικά.

Γι'αυτό ο ΠΑΟΚ του Φερέιρα δεν παίρνει ντέρμπι: Η μεγάλη αιμορραγία

Αποκάλυψη τώρα. Η αναποτελεσματικότητα χτύπησε τον περσινό ΠΑΟΚ μόνο στα ντέρμπι. Στα ματς με τους “υπόλοιπους” ο Δικέφαλος έβαλε αυτά που έπρεπε: είχε ευκαιρίες για 38 και έβαλε 39, προσέθεσε και ένα παραπάνω. Στα ντέρμπι έγινε η μεγάλη “αιμορραγία”. Η ομάδα του Φερέιρα εκεί είχε ευκαιρίες για 19 γκολ κι έβαλε μόνο 11: οκτώ γκολ λιγότερα σε 16 παιχνίδια.

ΔΕΝ ΤΑ ΕΚΑΝΕ ΟΛΑ ΤΕΛΕΙΑ

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως σε όλα τα ντέρμπι ο ΠΑΟΚ άξιζε κάτι παραπάνω ή πως σε όλα ο Φερέιρα τα έκανε όλα τέλεια. Όμως, αυτή η πενιχρή συγκομιδή των τριών νικών και των 19 βαθμών σε 16 ματς θα μπορούσε σίγουρα να είναι καλύτερη απλώς αν οι παίκτες του Δικεφάλου έβαζαν αυτά που έπρεπε.

Και δεν θα μπορούσαμε να τους αφήσουμε απ’έξω απ’αυτήν τη ματιά. Οι παίκτες έφτιαξαν τις ευκαιρίες, οι παίκτες τις τελείωσαν. Πάμε να δούμε τι έκαναν λοιπόν οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ στα τελειώματα των φάσεων σ’αυτά τα ντέρμπι.

ΕΠΤΑ ΠΑΙΚΤΕΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ 8 ΓΚΟΛ ΚΙ ΕΒΑΛΑΝ ΜΗΔΕΝ

Στο επόμενο γράφημα έχουμε τους ποδοσφαιριστές του Φερέιρα ταξινομημένους ανάλογα με το πώς τα πήγαν. Ψηλά είναι όσοι έβαλαν περισσότερα απ’αυτά που θα “έπρεπε” και όσο κατεβαίνουμε βλέπουμε αυτούς που έβαλαν λιγότερα απ’αυτά που θα “έπρεπε”.

Γι'αυτό ο ΠΑΟΚ του Φερέιρα δεν παίρνει ντέρμπι: Η μεγάλη αιμορραγία

Ιδού η μεγάλη “αιμορραγία”. Ψηλά βλέπουμε κατά κόρον αμυντικούς. Εκείνοι είναι πιο εύκολο να βρεθούν στο “συν”, να βάλουν περισσότερα από αυτά που πρέπει, γιατί οι φάσεις είναι λίγες. Αν σκοράρουν έστω μια-δυο φορές, τα έχουν πάει σίγουρα καλύτερα από τα προσδοκώμενα.

Όμως δεν κάνουν διαφορά: Μάτος, Μιχάι, Βιεϊρίνια και Βαρέλα έβαλαν μαζί πέντε γκολ. Το δράμα για τον ΠΑΟΚ είναι στο κάτω μέρος του γραφήματος. Στο -2.40 ο Μπίσεσβαρ, στο -1.49 ο Πέλκας, στο -1 Σβιντέρσκι, Λημνιός και Μαουρίσιο. Αν τις δεις μεμονωμένα δεν είναι τραγικές επιδόσεις, ειδικά αυτές του -1. Με ένα καλύτερο τελείωμα θα ήταν στα ίσια.

Είναι όμως δράμα για τον ΠΑΟΚ όταν κάνεις τη σούμα. Καντουρι, Τζόλης, Άκπομ, Λημνιός, Μαουρίσιο, Πέλκας και Μπίσεσβαρ δεν βρήκαν δίχτυα σε κανένα περσινό ντέρμπι. Ούτε ένα γκολ. Και οι ευκαιρίες που είχαν όλοι μαζί ήταν για να βάλουν οκτώ. Ευκαιρίες για οκτώ γκολ και δεν “έγραψε” κανένα.

Δεν μπορεί, με οκτώ γκολ παραπάνω σε αυτά τα 16 ματς, ο ΠΑΟΚ θα είχε καλύτερα αποτελέσματα. Ακόμα και με μισή “αιμορραγία”, με τέσσερα γκολ παραπάνω τα πράγματα θα ήταν καλύτερα.

Επαναλαμβάνουμε πως όλα τα παραπάνω δεν σημαίνουν πως ο Δικέφαλος είχε την παρουσία που θα έπρεπε σε όλα τα ντέρμπι ή πως ο Φερέιρα τα έχει κάνει όλα σωστά σ'αυτές τις αναμετρήσεις. Σίγουρα όμως η συγκομιδή του ΠΑΟΚ θα ήταν μεγαλύτερη αν οι παίκτες του έβαζαν απλώς αυτά που έπρεπε ή έστω κάποια από αυτά.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΠΑΟΚ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ