ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Γιώργος Γιακουμάκης: Στα χνάρια του Νίκου Μαχλά

Ο Γιώργος Γιακουμάκης στην αναμέτρηση της Ελλάδας με την Κύπρο στη Ριζούπολη στις 11 Νοεμβρίου του 2020.
Ο Γιώργος Γιακουμάκης στην αναμέτρηση της Ελλάδας με την Κύπρο AP PHOTO/THANASSIS STAVRAKIS

Ο Γιώργος Γιακουμάκης πραγματοποιεί εξαιρετικές εμφανίσεις με τη Φένλο έχοντας σκοράρει 12 γκολ στην Eredivisie και η παρουσία του στην Ολλανδία θυμίζει αυτή του Νίκου Μαχλά.

Η Φένλο δίνει μάχη για τη σωτηρία της στην Eredivisie, καθώς βρίσκεται στην 15η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Ωστόσο, η "Περηφάνεια του Νότου" έχει ένα ισχυρό όπλο στην φαρέτρα της που ακούει στο όνομα, Γιώργος Γιακουμάκης. Ο Κρητικός επιθετικός έχει πάρει φωτιά τη φετινή σεζόν. Στον αγώνα της 15ης αγωνιστικής κόντρα στην Βίλεμ σκόραρε δύο γκολ και χάρισε στην ομάδα του το τρίποντο με σκορ 2-1.

Με αυτόν τον τρόπο, ο Γιακουμάκης πέρασε στην πρώτη θέση των σκόρερ του ολλανδικού πρωταθλήματος έχοντας σκοράρει 12 γκολ, αφήνοντας πίσω του τον Ντανίλο της Τβέντε (11) και τον Στέφεν Μπέρχουις της Φέγενορντ (10). Ο 26χρονος επιθετικός έχει πετύχει ακόμη δύο τέρματα στο κύπελλο Ολλανδίας και αθροιστικά στους λίγους μήνες παρουσίας του στις Κάτω Χώρες έχει πετύχει 14 γκολ.

Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΙΕΡΑΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Η Ολλανδία και η Φένλο αποτέλεσε για τον Γιώργο Γιακουμάκη μία δεύτερη ευκαιρία για την επανεκκίνηση της καριέρας του. Τα τελευταία χρόνια ο Κρητικός στράικερ είχε "λιμνάσει". Την τελευταία του καλή σεζόν το 2016/2017 που τότε ως παίκτης του Πλατανιά είχε σημειώσει 11 γκολ στην Super League. Ακολούθησε η μεταγραφή του στην ΑΕΚ, αλλά στην Ένωση δεν κατάφερε ποτέ να βρει πραγματικό χώρο.

Με την κιτρινόμαυρη φανέλα μέτρησε μόλις τρία γκολ σε 48 παιχνίδια. Το πιο αξιομνημόνευτο φυσικά ήταν το τέρμα κόντρα στον Ολυμπιακό στο 90+4' δίνοντας το διπλό στην ομάδα του στο Γεώργιος Καραϊσκάκης.

Ακολούθησε ο δανεισμός στον ΟΦΗ, όπου σκόραρε τρία τέρματα, ενώ το δεύτερο μισό της περσινής σεζόν αγωνίστηκε στην πολωνική Γκόρνικ, όπου βρήκε τα αντίπαλα δίχτυα ξανά τρεις φορές.

Για να αντιληφθεί κανείς την αγωνιστική άνοδο του Γιακουμάκη, από τη σεζόν 2017/2018 έως και πέρσι σκόραρε εννέα γκολ, δηλαδή πέντε λιγότερα απ' όσα έχει πετύχει σε μόλις 16 αγώνες με την Φένλο.

Γιώργος Γιακουμάκης: Στα χνάρια του Νίκου Μαχλά
SPORT24

Επομένως, η μεταγραφή του από την ΑΕΚ στην Φένλο για 200.000 ευρώ μόνο επιτυχημένη μπορεί να κριθεί. Η Ολλανδία είναι μία χώρα, η οποία εξαιτίας του στιλ παιχνιδιού της μπορεί να βγάλει τον καλύτερο εαυτό των επιθετικών και η μετακίνηση του Γιακουμάκη στις Κάτω Χώρες, ήταν ακριβώς ό,τι χρειαζόταν ώστε να αναγεννηθεί και να δείξει τις πραγματικές του ικανότητες.

ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΜΑΧΛΑ

Στην Ολλανδία έχουν κάνει καριέρα αρκετοί μεγάλοι Έλληνες παίκτες στο παρελθόν, όπως ο Γιάννης Αναστασίου, ο Γιώργος Σαμαράς και ο Άγγελος Χαριστέας, ενώ ο Νίκος Μαχλάς κατάφερε να κατακτήσει το Χρυσό Παπούτσι φορώντας τη φανέλα της Φίτεσε. Η συχνότητα στο σκοράρισμα του Γιακουμάκη έχει ως αποτέλεσμα συγκρίσεις με τον Μαχλά.

Ο επιθετικός της Φένλο έχει δηλώσει μεν σε συνέντευξή του στην Ολλανδία ότι δεν θέλει να συγκρίνεται με τον Μαχλά, όμως δεν γίνεται να μην βάλεις τα νούμερα δίπλα-δίπλα, ώστε να διαπιστώσεις τον βαθμό επιτυχίας του Γιακουμάκη.

Ο Νίκος Μαχλάς την πρώτη του χρονιά στην Ολλανδία είχε σκοράρει οκτώ γκολ σε 29 εμφανίσεις του στο πρωτάθλημα. Φυσικά, το μεγάλο "μπαμ" έγινε τη σεζόν 1997/1998, όταν σκόραρε 34 γκολ σε 32 παιχνίδια στο πρωτάθλημα και 35 συνολικά σε όλες τις διοργανώσεις.

Ο Γιώργος Γιακουμάκης με τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας
Ο Γιώργος Γιακουμάκης με τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας EUROKINISSI

Ο άλλοτε επιθετικός της Φίτεσε, του Άγιαξ και του ΟΦΗ είχε πετύχει 15 γκολ στην "χρυσή" του χρονιά στις 15 πρώτες αγωνιστικές της Eredivisie, έχοντας χάσει ωστόσο δύο παιχνίδια. Ο Γιακουμάκης συμμετέχοντας και στα 15 πρώτα παιχνίδια της Φένλο στο πρωτάθλημα, έχει πετύχει τρία τέρματα λιγότερα. Βέβαια, ο 26χρονος επιθετικός διανύει μόλις την πρώτη του χρονιά στην Ολλανδία.

Ευχή, άλλωστε, του Γιακουμάκη είναι να πετύχει τα μισά γκολ απ' όσα είχε σκοράρει ο Μαχλάς τότε, τον οποίο θεωρεί είδωλό του.

"Ήμουν στο Γεντί Κουλέ κάθε Κυριακή για να δω τον Μαχλά αγωνιζόμενο. Είναι το είδωλο μου. Πέτυχε τόσα πολλά γκολ και κατέκτησε το Χρυσό Παπούτσι. Μακάρι να σκοράρω τα μισά του γκολ. Ο Μαχλάς αποτελεί παράδειγμα για εμάς, αλλά πρέπει να δουλεύεις σκληρά για να πετύχει όσα κατάφερε εκείνος" είχε σχολιάσει σε συνέντευξή του στην Ολλανδία.

Η ΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ

Η μεγάλη επιβράβευση για τον Γιώργο Γιακουμάκη ήρθε τον Νοέμβριο του 2020. Ο Τζον Φαν Σιπ βλέποντας τις εμφανίσεις του Κρητικού επιθετικού στην Ολλανδία τον συμπεριέλαβε στις κλήσεις του για τις μάχες της Εθνικής Ελλάδας με Μολδαβία και Κόσοβο για το Nations League.

Ο Γιακουμάκης έκανε το ντεμπούτο του με τη γαλανόλευκη φανέλα στις 11 Νοεμβρίου στη φιλική αναμέτρηση της Ελλάδας με την Κύπρο στη Ριζούπολη. Εκεί, μάλιστα, πέτυχε και το παρθενικό του γκολ με το εθνόσημο. Στη συνέχεια πήρε χρόνο συμμετοχής και στα δύο τελευταία παιχνίδια της Εθνικής στο Nations League, δείχνοντας πως πλέον βρίσκεται ξεκάθαρα μέσα στο μυαλό του ομοσπονδιακού τεχνικού για το μέλλον.

TAGS ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ