CHAMPIONS LEAGUE

Γιουβέντους - Πόρτο 3-2: Παραμυθένια πρόκριση για τους δράκους με τιμωρό τον Ολιβέιρα

Ο Σέρτζιο Ολιβέιρα πανηγυρίζει γκολ του με την Πόρτο κόντρα στην Γιουβέντους στο Champions League
Ο Σέρτζιο Ολιβέιρα πανηγυρίζει γκολ του με την Πόρτο κόντρα στην Γιουβέντους στο Champions League @2021 LUCA BRUNO/ASSOCIATED PRESS

Η Γιουβέντους πήρε τη νίκη με 3-2 στην παράταση (2-1 στην κανονική διάρκεια), όμως η Πόρτο πανηγύρισε τεράστια πρόκριση στους "8" του Champions League έχοντας για λυτρωτή τον πρώην παίκτη του ΠΑΟΚ, Σέρτζιο Ολιβέιρα, που πέτυχε χρυσό γκολ στο 115' (VIDEOS).

Εν τέλει το παραμύθι είχε δράκο και μάλιστα από την Πορτογαλία! Μετά από το σοκ που υπέστη από την Λιόν την περασμένη σεζόν η Γιουβέντους γνώρισε δεύτερο διαδοχικό αποκλεισμό στη φάση των "16" του Champions League, πέφτοντας θύμα αυτή τη φορά της σκληροτράχηλης και "refuse to lose" ομάδας που έχει δημιουργήσει ο Σέρτζιο Κονσεϊσάο: της Πόρτο!

Οι πρωταθλητές Ιταλίας κατάφεραν να κάνουν την ανατροπή στο 90λεπτο με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Φεντερίκο Κιέζα και να φτάσουν στο 2-1, σκορ που είχαν χάσει στο "Ντραγκάο" πριν από τρεις εβδομάδες, όμως παρά το γεγονός ότι είχαν αριθμητικό πλεονέκτημα από το 54' λόγω αποβολής του Ταρεμί, είδαν την πρόκριση να τους γλιστράει μέσα από τα χέρια.

Και αυτό γιατί η Πόρτο άντεξε στην πίεση που δέχτηκε στο τελευταίο ημίωρο της κανονικής διάρκειας και στο μεγαλύτερο μέρος της παράτασης και στο 115' "χτύπησε" με τον Ολιβέιρα, με τον πρώην παίκτη του ΠΑΟΚ να εκτελεί με μακρινό φάουλ τον Στσέσνι, για να πετύχει το δεύτερο γκολ του στο παιχνίδι (το πρώτο στο 19' με πέναλτι) και να βάλει βάσεις πρόκρισης στο Τορίνο.

Οι Τορινέζοι μπόρεσαν μέσα σε χρόνο dt να πετύχουν και τρίτο γκολ, στο 117' με τον Ραμπιό, και στο φινάλε πήγαν να πετύχουν και τέταρτο σε ένα τρελό ματς, με τους Πορτογάλους να μάχονται ωστόσο με νύχια και με δόντια για την επιβίωσή τους και να κρατούν το 3-2, πανηγυρίζοντας στο τέλος μία από τις γλυκιές ήττες της ιστορίας τους.

ΤΟ ΜΑΤΣ

H Γιουβέντους μπήκε με στόχο το γρήγορο γκολ και μόλις στο 3ο λεπτό έχασε τρομερή ευκαιρία να το πετύχει. Ο Κουαδράδο έβγαλε καλοζυγισμένη σέντρα στην καρδιά της άμυνας της Πόρτο και ο Μοράτα πετάχτηκε αμαρκάριστος και έπιασε την καρφωτή κεφαλιά, με τον Μαρτσεσίν να αποκρούει εστικτωδώς με το δεξί χέρι αποσοβώντας βέβαιη παραβίαση της εστίας του.

Τρία λεπτά αργότερα, ήταν η σειρά της Πόρτο να απειλήσει σοβαρά την αντίπαλη εστία. Ο Ζαϊντού νίκησε τον Κουαδράδο σε προσωπική τους μονομαχία και μπήκε στην περιοχή της Γιουβέντους από τα αριστερά για να γυρίσει στον Ταρεμί, με το σουτ του να σταματάει αρχικά στο σώμα του Μπονούτσι στο ύψος της μικρής περιοχής και στη συνέχεια να παίρνει την κεφαλιά, που σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι της εστίας του Στσέσνι.

Η φάση αυτή έδειξε στην Πόρτο ότι η Γιουβέντους είναι ευάλωτη αμυντικά και ότι θα πρέπει να κυνηγήσει το γκολ και στο 17' ήρθε το χτύπημα των δράκων. Ο Ντεμιράλ, που πήρε τη θέση του τραυματία Ντε Λιχτ ως παρτενέρ του Μπονούτσι στο κέντρο της άμυνας, έκανε αντικανονικό μαρκάρισμα πάνω στον Ταρεμί που είχε πλάτη στο τέρμα και ο Κάιπερς έδειξε αμέσως την άσπρη βούλα, με τον Σέρτζιο Ολιβέιρα να ευστοχεί στο 19' γράφοντας το 1-0 με το 4ο φετινό γκολ του στο Champions League.

Η συνέχεια βρήκε τους Πορτογάλους να βρίσκουν ελεύθερους χώρους και κυκλοφορώντας ωραία τη μπάλα να απειλούν τον Στσέσνι με προσπάθειες των Κορόνα, Οτάβιο και Ζαϊντού μέσα σε λίγα λεπτά, για να έρθει ο Μοράτα στο 27' και να φλερτάρει για δεύτερη φορά με το γκολ αλλά να πέφτει πάνω στον σταθερότατο Μαρτσεσίν που του αρνήθηκε την ισοφάριση.

Αυτή ήταν ουσιαστικά η τελευταία αξιόλογη φάση στο πρώτο ημίχρονο, με την Πόρτο να έχει πολύ κοντά τις γραμμές της και να μην επιτρέπει στην Γιουβέντους να την κλείσει στα καρέ της, βγάζοντας ταυτόχρονα εκτός παιχνιδιού τόσο τον Κριστιάνο Ρονάλντο όσο και τον Φεντερίκο Κιέζα.

Κάπως έτσι οι δύο ομάδες έφτασαν στο φινάλε του ημιχρόνου με το σκορ στο 0-1 που ήταν απολύτως δίκαιο, με την Πόρτο να έχει περισσότερες τελικές προσπάθειες έναντι των μπιανκονέρι (9-6) και τους Τορινέζους να αδυνατούν να δημιουργήσουν συνθήκες πίεσης παρά το 64% κατοχής μπάλας που είχαν σε αυτό το διάστημα.

Έχοντας ανάγκη να βρει δύο γκολ για να στείλει τουλάχιστον το ματς στην παράταση, η Γιουβέντους μπήκε με μεγαλύτερη επιθετική διάθεση στο δεύτερο ημίχρονο και ευτύχησε στην πρώτη καλή ευκαιρία της να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα.

Αυτό έγινε στο 49', όταν μετά από γέμισμα του Μπονούτσι, ο Κριστιάνο Ρονάλντο βγήκε στην πλάτη της άμυνας και έστρωσε τη μπάλα στον Κιέζα, που έκανε το φαλτσαριστό δεξί σουτ από θέση αριστερά μέσα στην περιοχή και έγραψε το 1-1 καρφώνοντας τη μπάλα στο απέναντι "παραθυράκι".

Λίγα λεπτά αργότερα τα πράγματα άρχισαν να γίνονται ακόμα πιο δύσκολα για την Πόρτο αφού έμεινε με παίκτη λιγότερο με απίστευτο τρόπο. Ο Ταρεμί στο 52' είδε κίτρινη κάρτα για φάουλ στον Κιέζα και στο 54' αντίκρισε δεύτερη κίτρινη αφού κλώτσησε δυνατά τη μπάλα και την απομάκρυνε ενώ ο Κάιπερς είχε σφυρίξει οφσάιντ, με τον Ολλανδό να τον τιμωρεί για την απερισκεψία του χωρίς ενδοιασμό.

Το γεγονός αυτό αποδιοργάνωσε τους φιλοξενούμενους και στο 56' ο Κιέζα πήγε να φέρει τα πάνω-κάτω μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, όταν μετά από κάθετη πάσα του Ραμπιό πέρασε και τον Μαρτσεσίν και έκανε το πλασέ πεσμένος, με τον Πέπε να του βάζει ωστόσο κόντρα με αυτοθυσία και τη μπάλα να βρίσκει στο αριστερό δοκάρι και να φεύγει κόρνερ.

Στη φάση αυτή στάθηκε εξαιρετικά τυχερή η Πόρτο, κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε και στο 63'. Τότε που συνδυάστηκαν οι δύο καλύτεροι και πιο δραστήριοι παίκτες του Πίρλο στο παιχνίδι και ήρθε η ανατροπή. Ο Κουαδράδο έβγαλε σέντρα ακριβείας και ο Κιέζα στο δεύτερο δοκάρι εκτέλεσε με κεφαλιά τον Μαρτσεσίν για το 2-1, για να γίνει μάλιστα ο πρώτος Ιταλός μετά τον Απρίλιο του 1999 και τον Ντελ Πιέρο που σημείωσε δύο γκολ σε νοκ-άουτ ματς της Γιουβέντους στο Champions League.

To εντυπωσιακό είναι πως μετά το 2-1 του Κιέζα η Γιουβέντους είχε φέρει μεν το παιχνίδι στα μέτρα της αλλά η Πόρτο άρχισε να σφίγγει και πάλι την άμυνά της, με τους μπιανκονέρι να δυσκολεύονται να παράγουν φάσεις και να πιάσουν υψηλό τέμπο όπως στο διάστημα 45'-65' (με μοναδική εξαίρεση το stop του κίπερ της Πόρτο σε τετ τετ με τον Κιέζα στο 82' όπου του στέρησε το χατ-τρικ).

Ως συνέπεια, χρειάστηκε να φτάσουμε στις καθυστερήσεις για να ανάψουν και πάλι τα αίματα. Πρώτα ο Μοράτα έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα στο 91' αλλά ήταν σε θέση οφσάιντ ενώ στο 93' ο Κουαδράδο άγγιξε το γκολ της πρόκρισης αλλά η μπάλα τράνταξε το οριζόντιο δοκάρι από το ασύλληπτο διαγώνιο σουτ του με το αριστερό μέσα από την περιοχή!

Οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν αναπόφευκτα στην ημίωρη παράταση, όπου μετά από 20 λεπτά χωρίς πολύ μεγάλες φάσεις και με σκληρές μονομαχίες, νεύρα, φάουλ, ένταση και αψιμαχίες, ήρθαν δύο φάσεις για να σπάσουν καρδιές.

Η πρώτη, που έκρινε μάλιστα την υπόθεση πρόκριση, ήρθε στο 115'. Ο Σέρτζιο Ολιβέιρα εκτέλεσε μακρινό φάουλ με ευθύβολο σουτ, η μπάλα βρήκε και στα πόδια του Ρονάλντο και κατέληξε στη δεξιά γωνία παρά την προσπάθεια του Στσέσνι, για να γίνει το 2-2 για τους δράκους και τον σκόρερ να πνίγεται στις αγκαλιές των συμπαικτών του αλλά και των αναπληρωματικών που έκαναν εισβολή στο κέντρο του γηπέδου για να πανηγυρίσουν.

Η Γιουβέντους χρειαζόταν άμεση απάντηση και την βρήκε μόλις 104'' μετά το γκολ της Πόρτο, όταν ο Μπερναρντέσκι εκτέλεσε κόρνερ από τα αριστερά και ο Ραμπιό με κεφαλιά εκτέλεσε τον Μαρτσεσίν για το 3-2 της βέκια σινιόρα στο 117'. Στα τελευταία λεπτά η Γιουβέντους πήγε να κάνει το θαύμα με το τέταρτο γκολ που θα έστελνε εκείνη στα προημιτελικά και θα την γλίτωνε από το κάζο όμως ήταν πολύ αργά.

Ο Μαρτσεσίν ύψωσε απαγορευτικό τείχος, το 3-2 έμεινε ως το τελευταίο σφύριγμα του Κάιπερς και η Πόρτο πήρε μία από τις μεγαλύτερες και πιο παλικαρίσιες προκρίσεις της ιστορίας της, απέναντι σε μία Γιουβέντους που είχε και φέτος το Champions League ως το μεγάλο στόχο της αλλά λιγοψύχησε στην πρώτη νοκ-άουτ μονομαχία.

ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ: Στσέσνι, Κουαδράδο, Μπονούτσι (75' Ντε Λιχτ), Ντεμιράλ, Σάντρο, Ράμσεϊ (75' ΜακΚένι), Αρτούρ (102' Κουλουσέβσκι), Ραμπιό, Κιέζα (102' Μπερναρντέσκι), Μοράτα, Ρονάλντο

ΠΟΡΤΟ: Μαρτσεσίν, Μαναφά, Πέπε, Εμπεμπά, Ζαϊντού (71' Ντίας), Κορόνα (118' Λέιτε), Ουρίμπε (90' Γκρούγιτς), Ολιβέιρα (118' Εντιαγέ), Οτάβιο (62' Σαρ), Μαρεγκά (106' Μαρτίνεθ), Ταρεμί

Photo Credits: @2021 Luca Bruno/Associated Press

TAGS CHAMPIONS LEAGUE ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ ΠΟΡΤΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ