Το ξεκίνημα της επόμενης σεζόν θα είναι εξαντλητικό για όλους τους ποδοσφαιριστές και οι απαιτήσεις τρομακτικές, καθώς θα δίνουν το ένα παιχνίδι μετά το άλλο μέχρι το τέλος του 2020.

Όσο και αν η ζωή του ποδοσφαιριστή φαντάζει ονειρεμένη στα μάτια των περισσοτέρων, εντούτοις δεν σημαίνει ότι δεν έχει τις απαιτήσεις της. Ναι, αμείβονται πολύ πάνω από το μέσο όρο, απολαμβάνουν ανέσεις που φαντάζουν ουτοπικές για έναν απλό εργαζόμενο και στη λογική των πολλών "δεν μπορεί να μιλάει για δυσκολίες ένας ποδοσφαιριστής".

ADVERTISING

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν είναι ανθρώπινοι οργανισμοί, με τους όποιους κινδύνους για σοβαρό τραυματισμό να ελλοχεύουν. Κοιτάζοντας κανείς τις ημερομηνίες της επόμενης αγωνιστικής περιόδου, οι πρώτοι μήνες φαντάζουν (και είναι) εφιαλτικοί. Μέχρι το τέλος του 2020 οι ομάδες θα δίνουν το ένα παιχνίδι μετά το άλλο, ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο ξεκίνημα του 2021.

Βλέπετε, η νέα σεζόν θα ξεκινήσει πιο αργά από ποτέ και θα πρέπει να ολοκληρωθεί αρκετά νωρίς, καθώς το επόμενο καλοκαίρι διεξάγεται και το Euro, το οποίο αναβλήθηκε φέτος λόγω κορονοϊού. Οι ημερομηνίες στο καλεντάρι της νέας σεζόν είναι σφιχτές και δεσμευτικές, πάντα με τον αστερίσκο ότι δεν θα προκύψει νέα καραντίνα από ένα πιθανό νέο κύμα της πανδημίας.

23 ΑΓΩΝΕΣ ΣΕ 70 ΗΜΕΡΕΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΥΠΕΛΛΑ

Από το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου (3-4/10) μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου, το πρόγραμμα φαντάζει... εφιαλτικό. Οι ποδοσφαιριστές θα υποστούν μεγάλη πίεση, ειδικά όσοι αγωνίζονται σε ομάδες που κάνουν πρωταθλητισμό, που παίζουν σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις και είναι διεθνείς με τις εθνικές τους ομάδες.

ADVERTISING

Εκείνο το διάστημα, θα έχουν να δώσουν έντεκα αγώνες πρωταθλήματος, έξι για τις διασυλλογικές διοργανώσεις και άλλα έξι με τα αντιπροσωπευτικά τους συγκροτήματα. Ένα σύνολο 23 αγώνων σε 70 μέρες, δηλαδή ένα προγραμματισμένο παιχνίδι κάθε τρεις μέρες για δέκα συνεχόμενες εβδομάδες.

Σκεφτείτε πως δεν υπολογίζουμε αγώνες Κυπέλλου, πολύ απλά γιατί δεν υπάρχουν ενδιάμεσες εμβόλιμες ημερομηνίες και κανείς δεν γνωρίζει πώς και πότε θα προγραμματίσει κάθε χώρα αυτά τα παιχνίδια.

ΤΡΙΑ ΜΑΤΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ

Η πρώτη μεγάλη αλλαγή που έρχεται είναι πως στη διακοπή των Εθνικών ομάδων θα διεξάγονται τρεις αναμετρήσεις και όχι δύο.

Αναφορικά με το Nations League, τα παιχνίδια των playoffs που δίνουν τα τελευταία τέσσερα εισιτήρια του Euro, θα γίνουν στις 8 Οκτωβρίου και στις 12 Νοεμβρίου. Το Nations League της σεζόν 2020/2021 θα ξεκινήσει με την πρώτη αγωνιστική στις 3/4/5 Σεπτεμβρίου, ενώ θα έχουμε αγώνες στις 6/7/8 Σεπτεμβρίου, στις 10/11 και 13/14 Οκτωβρίου, στις 14/15 και στις 17/18 Νοεμβρίου του 2020.

Επιπλέον, φιλικά παιχνίδια των εθνικών ομάδων θα πραγματοποιηθούν στις 7/8 Οκτωβρίου και στις 11/12 Νοεμβρίου.

CHAMPIONS KAI EUROPA ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΣΕΡΙ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ

Όσον αφορά στις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις, αποφασίστηκε ότι στο Champions League, όπως και στο Europa League, οι αγώνες θα είναι μονοί. Εξαιρούνται οι αναμετρήσεις που θα κρίνουν την είσοδο στους ομίλους της κορυφαίς διασυλλογικής διοργάνωσης.

Βέβαια, οι αγώνες της φάσης των ομίλων θα είναι... κόλαση. Χαρακτηριστικά, οι τρεις πρώτες αγωνιστικές θα διεξαχθούν μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων (20/21 Οκτωβρίου, 27/28 Οκτωβρίου, 3/4 Νοεμβρίου). Ακολουθεί ένα κενό τριών εβδομάδων, όπου θα γίνουν αγώνες εθνικών ομάδων, προτού επιστρέψουμε για άλλες τρεις αγωνιστικές μέσα σε τρεις εβδομάδες (24/25 Νοεμβρίου, 1/2 Δεκεμβρίου και 8/9 Δεκεμβρίου).

Στο Europa League το πρόγραμμα θα είναι εξίσου σφιχτό (22 Οκτωβρίου, 29 Οκτωβρίου και 5 Νοεμβρίου οι τρεις πρώτες αγωνιστικές - 26 Νοεμβρίου, 3 και 10 Δεκεμβρίου οι τρεις τελευταίες).

ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΕ EURO

Φυσικά, τα Σαββατοκύριακα θα διεξάγονται κανονικά αγώνες για τα εγχώρια πρωταθλήματα, όπερ σημαίνει ότι οι ποδοσφαιριστές δεν θα παίρνουν καμία ανάσα. Καταλαβαίνει κανείς πως θα είναι δύσκολο να υπάρξει διάστημα με έναν αγώνα την εβδομάδα, χωρίς μεσοβδόμαδη αγωνιστική υποχρέωση.

Ο στόχος είναι να βγει ένα μεγάλο μέρος της σεζόν ως το τέλος του 2020, προκειμένου να ομαλοποιηθεί κάπως η κατάσταση στο ξεκίνημα του 2021, ώστε να ολοκληρωθεί η σεζόν και να υπάρξει η μετάβαση στο Euro. Βέβαια, μπορεί και μετά τον Ιανουαριο να είναι φορτωμένο το πρόγραμμα, γιατί είναι πολύ πιθανό να γίνουν τότε οι αγώνες Κυπέλλου που δεν υπάρχει χρόνος να διεξαχθούν Οκτώβριο με Δεκεμβριο.

Αντιλαμβάνονται άπαντες πως το πρόγραμμα είναι non stop και οι ομάδες θα πρέπει να κάνουν άρτια διαχείριση του υλικού τους, πάντα σε στενή συνεργασία με τα ιατρικά τιμ.

Καλώς ή κακώς, ο κορονοϊός άλλαξε τα πάντα και ο προγραμματισμός πήγε "περίπατο". Οι άνθρωποι των διεθνών συνομοσπονδιών έπρεπε να κοιτάξουν πολλές παραμέτρους, προτού πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις για το καλεντάρι, ώστε να επανέλθει σιγά σιγά η κανονικότητα. Είναι μια πραγματικότητα όπου όλοι θα πρέπει να προσαρμοστούν...