ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η Διεθνής Αμνηστία ανησυχεί για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022

FIFA President Gianni Infantino meets the journalists during a press conference at the end of an executive committee meeting in Rome, Wednesday, Feb. 27, 2019. (AP Photo/Gregorio Borgia)
FIFA President Gianni Infantino meets the journalists during a press conference at the end of an executive committee meeting in Rome, Wednesday, Feb. 27, 2019. (AP Photo/Gregorio Borgia) AP

Με μήνυμα της η Διεθνής Αμνηστία ζητά από την FIFA να εξετάσει αν η χώρα που θα επιλεγεί να συνδιοργανώσει με το Κατάρ το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η FIFA στο συμβούλιο που θα διεξαχθεί στο Μαϊάμι στις 14 και 15 Μαρτίου εκτός από την ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων, θα συζητήσει και για πιθανή επέκταση των ομάδων του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 από 32 σε 48.

Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι το Κατάρ θα πρέπει να συνδιοργανώσει με ακόμη μία χώρα το Μουντιάλ, με το Ομάν και το Κουβέιτ να είναι οι επικρατέστερες, καθώς οι σχέσεις του Κατάρ με τους υπόλοιπους γείτονες δεν είναι και οι καλύτερες. Μάλιστα, ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, φέρεται να έχει ήδη επισκεφθεί αυτές τις δύο χώρες του Κόλπου.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο έχει φέρει σε συναγερμό την Διεθνή Αμνηστία, καθώς ανησυχεί για το αν η χώρα που θα συνδιοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο με το Κατάρ θα υπακούει τους κανονισμούς των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Ήδη τα περιστατικά καταστρατήγησης τους από το Κατάρ με εργάτες να πεθαίνουν στα εργοτάξια των γηπέδων κάτω από άθλιες συνθήκες εργασίας είναι πάρα πολλά.

"Η αύξηση των χωρών υποδοχής θα συνοδευόταν από προφανείς κινδύνους για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδίως όσον αφορά την πιθανή μαζική εκμετάλλευση της μεταναστευτικής εργασίας για την κατασκευή εγκαταστάσεων και άλλων υποδομών στο Παγκόσμιο Κύπελλο" δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του Διεθνούς Προγράμματος, της Διεθνούς Αμνηστίας , Στέφεν Κόκμπουρν, ανησυχώντας για τους κινδύνους επέκτασης του Μουντιάλ.

Συγκεκριμένα, η Διεθνής Αμνηστία μαζί με έναν συνασπισμό από ΜΚΟ, συνδικάτα, ποδοσφαιριστές και φιλάθλους ζητούν από την FIFA να εξετάσει τις υποψήφιες χώρες καλώντας τις να παρουσιάζουν στην Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία αξιόπιστα σχέδια για την πρόληψη παραβιάσεων των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Αναμένεται η απάντηση της FIFA στο αίτημα της Διεθνούς Αμνηστίας, αν τελικά, βέβαια, αποφασιστεί να γίνει επέκταση στο επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:
Η FIFA σκέφτεται Ομάν και Κουβέιτ για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022
Συναντήσεις Βασιλειάδη στη Σόφια για Euro 2028 και Μουντιάλ 2030
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ