STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Κλάτενμπεργκ: "Όσοι κάνουν λάθη με πρόθεση θα απομακρύνονται"

Ο αρχιδιαιτητής Μαρκ Κλάτενμπεργκ
Ο αρχιδιαιτητής Μαρκ Κλάτενμπεργκ AP(AP PHOTO/RUI VIEIRA, FILE)

Ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου μίλησε για τους στόχους του και επεσήμανε ότι είναι ανθρώπινο ένας διαιτητής να κάνει λάθος, αλλά εάν αυτό γίνεται με πρόθεση θα απομακρύνεται.

Την πρώτη του συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο Μαρκ Κλάτεντμπεργκ, ο οποίος είχε την ευκαιρία να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων έστω και με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Στην αρχική του τοποθέτηση ο πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας αναφέρθηκε στο όραμά του για την ελληνική διαιτησία και όσα θέλει να φέρει στο ελληνικό ποδόσφαιρο:

""Ευχαριστώ πολύ για την παρουσίαση. Πάνε 10 εβδομάδες που έχω αναλάβει και είμαι στην Ελλάδα. Ήθελα να δώσω αυτή τη συνέντευξη Τύπου για να κατανοήσουν όλοι και να έχουν τη γνώση για το όραμά μου για την ελληνική διαιτησία.

Μία από τις πρώτες μου κινήσεις όταν ήρθα εδώ ήταν να έχω μία τεχνική ομάδα, που έφτιαξα με τον κ. Σνόντι και τον κ. Καπέλα. Ελέγχουμε όλο το επαγγελματικό ποδόσφαιρο από την πρώτη κατηγορία μέχρι και τη Γ' Εθνική. Θεωρήσαμε σωστό να παραμείνουμε σε επαφή με την ελληνική πραγματικότητα και το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο οπότε κρατήσαμε ορισμένα στελέχη από την προϋπάρχουσα τεχνική ομάδα.

Αυτοί ασχολούνται για να βοηθήσουν για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και είναι εδώ για να με στηρίξουν από το ποδόσφαιρο Νέων μέχρι και τα ερασιτεχνικά (πρωταθλήματα ΕΠΣ και υποδομών). Χωρίς τη βοήθειά τους δεν θα τα καταφέρναμε.

Η διαιτησία είναι σαν το ποδόσφαιρο. Σαν μία ομάδα ποδοσφαίρου. Είμαι σαν νέος τεχνικός ποδοσφαίρου. Ένας νέος προπονητής. Πρέπει να διαχειριστώ τους διαιτητές, να τους επιμορφώσω και να τους βελτιώσω. Δεν μπορώ όμως να πάω στην μεταγραφική αγορά ή στο... transfermarkt ως προπονητής για να δω και να "αγοράσω" νέους διαιτητές.

Πρέπει να δουλέψω με ότι έχω και να βελτιώσω αυτό το υλικό. Τους δίνω χρόνο ως προπονητής αυτές τις δέκα εβδομάδες για να βελτιώσουμε πράγματα. Εάν δείτε το τι έχουμε κάνει είμαστε υπέρ της διαφάνειας. Λειτουργούμε με διαφάνεια, όπως είχαμε υποσχεθεί. Δίνουμε τις αναλύσεις βίντεο, όπως είχαμε υποσχεθεί. Ελπίζω αυτό να εκτιμηθεί, όπως το ότι δίνουμε τους διαλόγους στο VAR.

Φέραμε τοπ διαιτητές. Φέραμε δύο Γερμανούς και έναν Ολλανδό για τα τοπ παιχνίδια. Η δέσμευση ήταν να φέρουμε ξένους κορυφαίους διαιτητές για μεγάλα ματς και αυτό κάναμε με τη στήριξη της UEFA.

Δεν με ενδιαφέρουν οι πολιτικές και οι τακτικές. Είμαι εδώ για να βελτιώσω τη διαιτησία στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Να δώσω την εμπειρία μου. Δουλεύω 24 ώρες για αυτό. Κάθε μέρα. Έχουμε τις απόψεις ότι οι διαιτητές κάνουν λάθη. Πρέπει να δεχθούμε εδώ στην Ελλάδα όπως και σε όλο τον κόσμο. ότι οι παίκτες κάνουν λάθη, οι προπονητές κάνουν λάθη και οι διαιτητές κάνουν λάθη.

Εφόσον είναι λάθη που δεν γίνονται με πρόθεση, θα κοιτάξουμε να τα βελτιώσουμε. Εάν γίνονται με πρόθεση θα απομακρύνονται. Θα τίθεται εκτός ελληνικής διαιτησίας. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο προς όλους τους διαιτητές. Πρέπει να αποδεχτούμε ότι λάθοι γίνονται, είναι μέρος του ποδοσφαίρου. Μην με κρίνετε για αυτό το διάστημα αλλά να με κρίνετε για ένα πολύ πιο μεγάλο διάστημα και είμαι σίγουρος πως με την εμπειρία μου θα βελτιώσουμε την ελληνική διαιτησία. Θέλω να ευχαριστήσω τους εκπροσώπους του Τύπου για τις ερωτήσεις που μου έκαναν τις οποίες θα απαντήσω με διαφάνεια και ελπίζω οι απαντήσεις μας να σας καλύψουν".

Στη συνέχεια απάντησε στις ερωτήσεις που του είχαν στείλει οι εκπρόσωποι του Τύπου.

Ποιο είναι το κριτήριο της απόφασης κάθε αγωνιστικής;
"Πρώτα απ' όλα θέλω να πω ότι αυτό ήταν το όραμά μου όταν ήρθα. Να δείχνω τις εβδομαδιαίες αναφορές. Τις ενημερώσεις. Δεν είναι πάντα λάθη. Κάποιες φορές είναι θετικές και άλλες φορές δεν είναι τόσο καλές. Έχουν να κάνουν με την επιμόρφωση. Προσπαθώ να επιμορφώσω τους διαιτητές και παράλληλα και τα media.

Να δούνε το πως είναι να είσαι διαιτητής & το πως είναι να είσαι στο VAR και να είσαι μέσα στο κέντρο και βρίσκεσαι μέσα στο VAR, Διότι σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και σε μία ατμόσφαιρα που μπορεί να μην είναι ευκολη λαμβάνονται αποφάσεις. Στο όραμά μου είναι τα media να καταλάβουν το πως είναι κάποιος στο VAR. Όμως λόγω του COVID-19 είναι κάτι δύσκολο".

Αυτό που είναι σημαντικότερο στα βίντεο είναι να αναλύονται αυτές οι λεγόμενες υποκειμενικές αποφάσεις. Αποφάσεις που συζητώνται επί μακρόν στην Ελλάδα.

Δεν θα μιλάω και δεν θα αναλύω τόσο τις αποφάσεις που βασίζονται σε πραγματικά περιστατικά. Πράγματα που είναι αδιαμφισβήτητα. Κυρίως θέλω να προσφέρω εκπαίδευση σε τέτοιες αποφάσεις που κρίνονται ως υποκειμενικές. Και για να απαντήσω την ερώτηση ποια είναι πιο δύσκολη φάση όλες είναι δύσκολες, διότι όταν είσαι στο γήπεδο πρέπει σε κλάσματα του δευτερολέπτου και πρέπει να αποφασίσεις πάντα είναι δύσκολο. Αυτό που προσπαθώ να αναδείξω είναι οι φάσεις που μπερδεύουν περισσότερο για λόγους επιμόρφωσης".

Γιατί ισχύει μονομερώς η εντοποιότητα των διατητών;
"Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι για παράδειγμα πως η Αθήνα έχει 5 εκατ. κόσμο. Οπότε είναι μία μεγάλη πόλη. Μοιάζει με το Λονδίνο. Χρειαζόμαστε πολλούς διαιτητές που θα μπορούν να σφυρίζουν στους αγώνες στην Αθήνα. Οποισδήποτε διαιτητής από τη Θεσσαλονίκη μπορεί να σφυρίζει στην Αθήνα και αντίστροφα. Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός.

Αυτό που υπάρχει είναι - μέσω δηλώσεων των ίδιων των διαιτητών - εάν ένας διαιτητής έχει μέλος της οικογένειάς του που είναι κάτοχος διαρκείας σε μία ΠΑΕ ή εργάζεται σε επιχείρηση που ανήκει σε έναν ιδιοκτήτη μίας ΠΑΕ αυτοί είναι περιορισμοί. Περιορισμοί που τους γνωρίζει η ΚΕΔ / ΕΠΟ και δεν ορίζονται οι διαιτητές.

Επίσης στη Θεσσαλονίκη για παράδειγμα στην 2η αγωνιστική είχαμε παράδειγμα να μην θέλουν να σφυρίξουν διαιτητές σε τοπικό ματς της Θεσσαλονίκης να μην νιώθουν ασφαλείς. Πρέπει να γίνεται καταμερισμός για να βγαίνει το πρόγραμμα. Πάνω κάτω το ίδιο συμβαίνει και στο Λονδίνο όπου πολλές ομάδες μετέχουν στην Premier League".

Την επόμενη μέρα του γκολ του Ολυμπιακού στα Γιάννινα η ΚΕΔ έβγαλε ανακοίνωση, κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ και πριν από εσάς και εσείς αναλύσατε ξεχωριστά τη φάση μετά από οκτώ μέρες. Δεν θεωρείται ότι μένουν σκιές;

"Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι πως οι ίδιες οι ομάδες τη ζήτησαν αυτή την τεχνολογία. Της τρισδιάτατης γραμμής του οφσάιντ. Γιατί; Γιατί δίνει ακρίβεια, καθαρότητα και ευκρίνεια και διαφάνεια στις φάσεις των οφσάιντ. Οι ομάδες συμφώνησαν από πέρυσι να το φέρουν αυτό στην Ελλάδα. Είναι ένα θετικό βήμα. Ένα μεγάλο βήμα.

Νομίζω πως υπάρχει μία σύγχυση λόγω των γραμμών και το πως χρησιμοποιούνται. Ελπίζω μέσω του επιμορφωτικού βίντεο που δείξαμε μία εβδομάδα πριν ο κόσμος να κατάλαβε το πως λειτουργούν οι γραμμές και η τεχνολογία. Ναι υπάρχει ο ανθρώπινος παράγοντας παρότι η τεχνολογία είναι διαθέσιμη. Στο τέλος η τεχνολογία όμως αποφασίζει και καθορίζει το τι ισχύει. Είναι κάτι που δεν μπορούσα να κάνω καλύτερα με αυτή την 3D ανάλυση που παρουσίασα.

Για τη συγκεκριμένη φάση και για το ότι δεν υπήρχε ηχητικό την επόμενη ημέρα του αγώνα έκανα μία δήλωση για το πως ελήφθη η απόφαση και μετά από λίγες ημέρες έγινε η παραγωγή του βίντεο που συνοδευόταν από το αντίστοιχο ηχητικό. Αυτό το βίντεο είχε την μορφή του εκπαιδευτικού βίντεο για να καταλάβει ο κόσμος. Για το πως ελήφθη αυτή η απόφαση. Δεν θα το κάνουμε πάντα αυτό όμως. Δεν θα συνοδεύονται πάντα από το αντίστοιχο ηχητικό. Τα βίντεο αυτά είναι για να προσφέρουν κυρίως διαφάνεια. Δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση της χρήσης των ηχητικών. Είναι για εκπαιδευτικούς σκοπούς για όλους, για τις ομάδες, για τα μίντια. Εάν πρέπει να δίνω ηχητικό για κάθε φάση τότε θα πρέπει να σταματήσουμε γιατί θα αποτελεί κατάχρηση της τεχνολογίας.

Αντίστοιχα όπως συνέβη στο παιχνίδι της Λίβερπουλ με την Έβερτον που είχαμε εκείνη την αμφισβητούμενη φάση. Ήταν ακριβώς ίδια φάση και κατάσταση. Υπάρχει και εκεί απόφαση για οσφάιντ που είναι στην Premier League. Δεν υπάρχει συνομωσία κατά κανενός και κατά καμίας ομάδας στην Ελλάδα. Η τεχνολογία είναι εδώ και τη χρησιμοποιούμε".

Ακούσαμε τον διαιτητή Δημήτρη Καραντώνη στο ΠΑΣ Γιάννινα - Ολυμπιακός να αναφέρει πως τον βρίζει ποδοσφαιρικός παράγοντας. Σας ανησυχεί; Σκοπεύεται να λάβετε συγκεκριμένα μέτρα, να ενημερώσετε την UEFA;

"Δεν θέλω να μιλήσω για το συγκεκριμένο περιστατικό όμως έχω πει σε όλους τους διαιτητές όταν ήρθα στην Ελλάδα πως είμαι εδώ για να τους προστατεύω. Θέλω να είναι δυνατοί. Ότι θα κάνω ότι μπορώ να τους προστατεύω και να αισθάνονται σίγουροι, ασφαλείς και δυνατοί. Να τα δηλώνουν όλα. Ότι γίνεται πριν, στη διάρκεια και μετά τον αγώνα και ξέρουμε πως θα ακολουθούνται όλες οι πειθαρχικές διαδικασίες Θα τους δίνουμε την πλήρη υποστήριξη. Οι διαιτητές θα αισθάνονται ασφαλείς για να κάνουν τη δουλειά τους σωστά. Καμία επίθεση κατά των διαιτητών και των οικογενειών τους δεν είναι ανεκτή".

Έχετε σκεφτεί να κάνετε συνάντηση με τους τηλεκριτικούς διαιτησίας;

"Με τα εκπαιδευτικά βίντεο και το εκπαιδευτικό υλικό άπαντες και στα media ενημερώνονται για το πως λήφθηκε η κάθε απόφαση. Χρειάζεται περισσότερη εκπαίδευση για τα media που θέλω να προσφέρω και θα προσπαθήσω να προσφέρω σε βάθος χρόνο.

Για τους τηλεκριτικούς διαιτησίας έχω να επισημάνω πως υπάρχουν οι κανόνες του παιχνιδιού και πάνω στους κανόνες η FIFA βγάζει κατευθυντήριες γραμμές πάντα και διευκρινίσεις κάτι που δεν ήταν σαφές. Αυτό μπορεί να μην το γνωρίζουν οι τηλεκριτικοί ως πρώην διαιτητές αφού δεν είναι πια ενεργοί στη διαιτησία. Οπότε μπορεί να οδηγούνται σε λάθος συμπεράσματα και αποφάσεις. Αυτές τις οδηγίες τις έχουμε από τη FIFA και πρέπει να εφαρμόζουμε. Ελπίζω στο μέλλον να δουλέψουμε μαζί για να κάνουμε καλύτερη τη διαιτησία".

Ενώ ο Άρης είναι πρώτος στη βαθμολογία και πάντα στις κορυφαίες ομάδες της Ελλάδας γιατί στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό σφύριξε Έλληνας διαιτητής και όχι ξένος;

"Ευχαριστώ τον Θεό που είχε λήξει αυτό το ματς του Άρη με 1-0 καθώς δεν μπορούσα να φανταστώ ότι μετά από τόσα χρόνια θα γινόταν αναφορά για τον αγώνα. Ευτυχώς νίκησε ο Άρης και μειώθηκαν οι... επιθέσεις που δέχομαι για αυτό το αποτέλεσμα (χαμογελάει).

Για μένα όλοι οι αγώνες είναι σημαντικοί στην Ελλάδα. Θέλω να δω τους Έλληνες διαιτητές. Να τους βοηθήσω, να τους εξελίξω και να τους εκπαιδεύσω ώστε να αναπτυχθούν και να γίνουν καλύτεροι. Ώστε στο μέλλον με το να γίνουν πιο καλοί να έρχονται λιγότεροι ξένοι. Ο Άρης έχει κάποια σημαντικά ματς μπροστά, θα δούμε την πορεία του πρωταθλήματος, την εξέλιξη και τα play offs. Αναλύουμε τα πάντα. Θέλουμε ο καθένας να είναι ικανοποιημένος κάτι που είναι δύσκολο και κάθε αγώνας για μένα είναι σημαντικός.

Κρίνοντας με τη μεγάλη σας εμπειρά πως είναι η χρήση του VAR στην Ελλάδα:

"Παρακολουθώντας αγώνες κάθε εβδομάδα σε παγκόσμιο επίπεδο βλέπουμε να γίνονται λάθη κάθε εβδομάδα σε κάθε πρωτάθλημα ακόμα και με τη χρήση του VAR. Αυτό που με ενθουσιάζει στην Ελλάδα είναι πως το σύστημα του VAR και η χρήση του γίνεται κεντρικά σε ένα κτίριο. Είναι εξαίρεση αυτό. Δεν συμβαίνει στις περισσότερες χώρες.

Είναι μια σημαντική επένδυση της ελληνικής Κυβέρνησης που βοηθάει σημαντικά. Όπως είπαν πριν λάθη γίνονται από όλους, αλλά ο κόσμος δεν δέχεται τα λάθη των διαιτητών. Είμαι σίγουρος πως με την εξέλιξη και την επιμόρφωση θα βελτιωνόμαστε μέσω του VAR".

Πως σκοπεύεται να αντιμετωπίσετε τις επιθέσεις που δέχεστε από την ΠΑΕ Ολυμπιακός, έχετε ενημερώση σχετικά την Fifa και την UEFA;
"Ως διαιτητής είχα μία καριέρα 16 ετών πάντα γινόταν αυτό. Πάντα δεχόμουν επιθέσεις και κριτική. Τώρα είμαι επικεφαλής της ελληνικής ΚΕΔ, οπότε η κριτική είναι ένα φαινόμενο που συνεχίζω να το συναντάω. Δέχομαι κριτική καθημερινά. Αυτό με βοηθάει να εξελίσσομαι. Είναι ένα κίνητρο να γίνομαι καλύτερος. Με κάνει πιο δυνατό. Θέλω την κριτική γιατί μου δίνει ώθηση να βελτιωθώ. Το ίδιο ισχύει και για την ομάδα. Θέλω να διατηρηθεί ο διάλογος με τις ομάδες γιατί έτσι θα υπάρξει βελτίωση. Η πόρτα μου πάντα θα είναι ανοιχτή και πάντα θα προσπαθώ να απαντώ και με διαφάνεια σε ότι με ρωτάνε προς όφελος του ελληνικού ποδοσφαίρου".

Το εάν θα υπάρξουν και άλλοι Έλληνες διαιτητές σε ντέρμπι:
"Υπάρχουν πολλά ντέρμπι που θα γίνουν στην Αθήνα. Οπότε προφανώς θα χρειαστούν πολλοί διαιτητές. Ένας από τους λόγους που θέλουμε ξένους για τα ντέρμπι είναι για να βλέπουν τους ξένους και να μαθαίνουν πως χειρίζονται τον αγώνα είτε ως τέταρτοι είτε μπαίνοντας στο VAR. Θέλουμε να υπάρχει ισορροπία. Υπάρχουν εκτός από τα ντέρμπι και μικρότερα ματς που είναι εξίσου σημαντικά και θα προσπαθώ να ορίζω κάθε φορά τον σωστό διαιτητή".

Γιατί δεχθήκατε να αναλάβετε πρόεδρος της ΚΕΔ με έτοιμους πίνακες:
"Δέχθηκα αυτή τη θέση με μεγάλη μου χαρά αλλά και τιμή αλλά και περηφάνεια. Δέχομαι βέβαια επιθέσεις καθημερινά και μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης αλλά είναι μέρος της δουλειάς μου. Θέλω να μεταφέρω τη μακρά μου εμπειρία και να κάνω τη διαφορά στην Ελλάδα, βοηθώντας τους Έλληνες ρέφερι, να τους κάνω καλύτερους. Να είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο καλύτερο και καθαρό".

Ενώ για τους τους πίνακες διαιτησίας:
"Όπως εξήγησα και νωρίτερα είμαι σαν ένας προπονητής ποδοσφαίρου. Ήρθα τον Αύγουστο. Ούτε η τυπική παράδοση - παραλαβή με την προηγούμενη ΚΕΔ επειδή έγιναν όλα τελευταία στιγμή. Είχε ήδη ληφθεί η απόφαση για τους πίνακες από την προηγούμενη ΚΕΔ και έπρεπε να τη σεβαστώ και ας μην συμφωνούσα με όλα. Βήμα βήμα θέλω να τα αλλάξω όπως τα έχω στο μυαλό μου.

Σας ζητάω χρόνο λοιπόν και ότι αφορά σε θέματα διαιτητών για τη Super League 1 και 2 αποφασίζουμε εμείς, τα ξένα στελέχη της ΚΕΔ και κανείς άλλος. Για τα υπόλοιπα αποφασίζουν τα ελληνικά μέλη τη Football League, τα πρωταθλήματα Νέων, το γυναικείο ποδόσφαιρο. Οι σύμβουλοι που έχω είναι και παρατηρητές UEFA και έχουν εμπειρία και θέλω να τη μεταφέρουν. Όπως συμβαίνει και με έναν προπονητή. Εδώ με τον ίδιο τρόπο έχουμε εδώ τρεις ξένους και τους Έλληνες. Ότι λάθος γίνει σε Super League 1 και 2 πέφτει στους ώμους μου".

Έχετε δεχτεί πιέσης στο έργο σας;
"Βρίσκομαι κάθε στιγμή σε πίεση. Απ' όταν ξυπνάω μέχρι που οδηγάω για τη δουλειά κάθε στιγμή έχει πίεση, όπως πίεση έχουν και οι ομάδες που κάνουν ότι μπορούν για να κερδίσουν. Όποια απόφαση λαμβάνεται σε επίπεδο διαιτησίας την... ξεψαχνίζουμε. Οι παίκτες δεν υπόκεινται σε τέτοια κριτική. Αυτή η κριτική μου αρέσει και με κάνει καλύτερο".

Γιατί κοινοποιήσατε μετά από μια εβδομάδα τους διαλόγους στο ματς ΠΑΣ Γιάννινα - Ολυμπιακός. Είχε μπει σωστά η γραμμή του VAR; Τι έγινε για να τιμωρηθεί ο κ. Καραπαπάς;
"Δεν θα δίνω το ηχητικό για κάθε απόφαση που βασίζεται σε πραγματικά περιστατικά. Έδωσα το εκπαιδευτικό βίντεο για να εξηγήσω τη διαδικασία. Μιλάμε για τεχνολογία που εφαρμόστηκε όπως έπρεπε. Είμαι ικανοποιημένος από το τρόπο που την είδα εφαρμόζεται. Για όσα ακούγονται για συννομοσίες ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει. Εδώ έχουμε μία τεχνολογία που λειτουργεί στο χιλιοστό. Από τη στιγμή που όλοι δέχονται τη γραμμή του οσφάιντ πρέπει να δεχθούμε και το γεγονός πως σύμφωνα με τη FIFA ακόμα και με ένα χιλιοστό μπορεί να ακυρωθεί ένα γκολ".

Όσον αφορά στον κ. Καραπαπά να διευκρινήσω πως δεν τιμωρήθηκε λόγω του ηχητικού που έβγαλα στην κυκλοφορία. Παραπέμφθηκε με ότι είχε δηλωθεί στο φύλλο αγώνα. Ενθαρρύνω τους αξιωματούχους του αγώνα να αναφέρουν ότι υποπίπτει στην αντίληψή τους στη διάρκεια του αγώνα".

Για το πόσα λάθη έκαναν οι διαιτητές στς εξετάσεις των διαιτητών: ¨
"Με τον προηγούμενο κανονισμό επιτρέπονταν μέχρι 4 λάθη. Τα 4 αυτά λάθη απαλείφθηκαν από την προηγούμενη ΚΕΔ / ΕΠΟ. Πλέον όμως και λόγω COVID είμαστε με μία νέα κατάσταση. Τώρα χρησιμοποιούμε υπολογιστικά συστήματα και είχαμε κάποια τεχνικά σφάλματα. Πρέπει να δείξουμε ανοχή. Κάποιοι διαιτητές και παρατηρητές θα ξαναδώσουν εξετάσεις όταν θα έχουν λυθεί τα τεχνικά θέματα. Θα έχουν μία 2η ευκαιρία".

Ποια είναι τα κριτήρια σας για τη λίστα των διεθνών διαιτητών;
"Πρέπει να στείλουμε τη λίστα στην UEFA στις 8 Νοεμβρίου. Έχουμε μόνο μια κενή λίστα σε επίπεδο ανδρών, καμία θέση στους παρατηρειτές ή στις γυναίκες. Για τη θέση αυτή υπάρχουν τρεις υποψήφιοι. Οι Κουμπαράκης, Μανούχος, Φωτίας. Θα τους παρακολουθούμε στενά. Τα κριτήρια θα είναι η φυσική του κατάσταση, το επίπεδο της αγγλικής γλώσσας. Πρέπει να είναι δύο χρόνια σε κορυφαίο επίπεδο. Να διασφαλίσουμε τον καλύτερο δυνατό διαιτητή για αυτή τη θέση".

Σκοπεύεται να ολοκληρώσετε τη φετινή σεζόν με τη λίστα των διαιτητών που είχε βγει το καλοκαίρι ή θα έχουμε αλλαγές;
"Ποτέ μην λες ποτέ αλλά δύσκολα θα γίνει κάτι τέτοιο στο μέσο της σεζόν. Έχουμε δέκα διαιτητές που ανέβηκαν από τη Super League 2 στη Super League 1. Δεν έχουν πιστοποίηση για το VAR, αυτό ήταν να γίνει το Νοέμβριο αλλά πέρυσι μετά τον Μάρτιο δεν είχαμε παιχνίδια. Έχουμε τους 18 + 10 που είναι αρκετοί συν τα 24 ματς που θα έχουμε ξένους διαιτητές. Το πλάνο είναι να τους βάλουμε πίσω στη δεύτερη κατηγορία ώστε να πάρουν παιχνίδια στα πόδια τους".

Πως θα εκπεδεύσετε τους Έλληνες διαιτητές, φτάνουν τα διήμερα σεμινάρια;
"Οι δύο μέρες δεν φτάνουν. Δυστυχώς όμως βρισκόμαστε στην εποχή του Covid. Αναγκαστήκαμε να αναβάλουμε τη συνάντηση που γινόταν πριν την έναρξη της περιόδου. Παρακολουθούν μαθήματα μέσω βίντεο ενώ μέσω τηλεδιάσκεψης συζητάμε μετά από κάθε ματς αλλά και πριν τα παιχνίδια. Στο μέλλον θέλω να έχουμε μηνιαία σεμινάρια. Το όνειρο μου είναι να γίνει επαγγελματική η διαιτησία στην Ελλάδα. Να απασχολούνται μόνο με τη διαιτησία και όχι να κάνουν και άλλη δουλειά παράλληλα".

Μπορείτε να μας πείτε για την απόφαση σας να ορίσετε διαιτητές της πρώτης κατηγορίας σε ερασιτεχνικά πρωταθλήματα; Πως το πήραν;
"Γιατί όχι. Έχουμε 18 συν 10 διαιτητές που δεν έχουν πιστοποίηση για το VAE για επτά ματς ή κάποια σαβατοκύριακα για έξι. Είναι σημαντικό να βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Στους διαιτητές αρέσει να είναι στο γήπεδο και να σφυρίζουν. Έτσι μπορούμε και τους παρακολουθούμε. Πήγα σε παιχνίδι της Γ' Εθνικής για να δω έναν διαιτητή. Πρέπει να είναι έτοιμοι για τα παιχνίδια. Τις επόμενες εβδομάδες θα επισκεφτώ όλες τις ομάδες για να έχω συνάντηση με τις ομάδες τους προπονητές και να έχω έναν ανοιχτό διάλογο για να δω πως σκέφτονται".

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη Τύπου στο βίντεο που ακολουθεί.

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ