ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Λάζαρος Ρότα: Από την αφάνεια στο ντεμπούτο με την Εθνική

Λάζαρος Ρότα: Από την αφάνεια στο ντεμπούτο με την Εθνική

Ο Λάζαρος Ρότα έκανε ντεμπούτο με την Εθνική, υπέπεσε σε πέναλτι το οποίο απέκρουσε ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος, αλλά δεν επέτρεψε στον εαυτό του μία ατυχία να του "χαλάσει" την στιγμή.

Η φράση "κάθε αρχή και δύσκολη" είναι κοινότοπη και πολυφορεμένη, αλλά μπορεί να περιγράψει σε απόλυτο βαθμό το ντεμπούτο του Λάζαρου Ρότα με τη φανέλα της Εθνικής.

Ο 23χρονος δεξιός μπακ πέρασε ως αλλαγή στο 69' της αναμέτρησης με τη Μολδαβία και 18 λεπτά αργότερα υπέπεσε σε πέναλτι για τράβηγμα του αντιπάλου του, μέσα στη μεγάλη περιοχή. Μπορεί ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος να απέκρουσε το πέναλτι, αλλά είναι δεδομένο πως ο Ρότα θα θυμάμαι μία ζωή την παρθενική εμφάνιση με τη γαλανόλευκη.

"Χρωστάω μία μεγάλη χάρη στον Βλαχοδήμο. Μιλήσαμε και στα αποδυτήρια. Μου είπε 'μου χρωστάς μία μεγάλη χάρη τώρα'. Γίνονται, όμως, αυτά. Ήταν μια ατυχία για μένα, προχωράμε", σχολίασε στην εκπομπή του OPEN TV μετά το τέλος του αγώνα, δείχνοντας πως δεν θα επιτρέψει σε μία ατυχία να του χαλάσει την ιδιαίτερη βραδιά. Ειδικά από την στιγμή που το λάθος του δεν κόστισε στην Εθνική.

"Είμαι πολύ χαρούμενος. Θέλω να ευχαριστήσω τους προπονητές που μου έδωσαν την ευκαιρία. Είμαι πολύ χαρούμενος, δεν το φαντάζεστε. Δεν μπορώ να το περιγράψω", συμπλήρωσε για το ντεμπούτο του. Κι η αλήθεια είναι, επίσης, ότι κανείς δεν φανταζόταν τον περασμένο Αύγουστο πως το όνομα του Λάζαρου Ρότα θα βρίσκεται μεταξύ των "εκλεκτών" του Φαν Σιπ για τις αναμετρήσεις της Εθνικής στο Nations League.

Ο ΜΠΑΚ ΑΠΟ ΤΟ... ΠΟΥΘΕΝΑ

Η λειψανδρία που παρατηρείται στη θέση του δεξιού μπακ ανάγκασε τον Ολλανδό τεχνικό να ψάξει αρκετά για τον παίκτη που θα πλαισιώσει τον Μιχάλη Μπακάκη. Με τις επιλογές να είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, ο Φαν Σιπ έπρεπε να βρει το ιδανικό μπακ απ, αλλά παράλληλα κι εκείνον που θα έχει την ικανότητα να αποτελέσει μελλοντικά μία αξιόλογη λύση στο δεξί άκρο της άμυνας.

Ο Λάζαρος Ρότα με τη φανέλα της Εθνικής
Ο Λάζαρος Ρότα με τη φανέλα της Εθνικής EUROKINISSI

Ο Ρότα στο ντεμπούτο με την Εθνική

Το "πακέτο", όμως φαίνεται, το είχε ο Ρότα. Ένα παιδί που πέρασε αρκετές δυσκολίες στα πρώτα χρόνια της καριέρας του, αλλά κατάφερε μέσα από σκληρή δουλειά να κάνει σιγά-σιγά τα όνειρά του πραγματικότητα. "Την άλλη φορά ο Ρότα θα διορθώσει ένα λάθος. Ήταν άτυχος στην φάση του πέναλτι που έκανε, αλλά ήταν η πρώτη του φορά στην Εθνική", σχολίασε ο Φαν Σιπ στην COSMOTE TV μετά το τέλος του αγώνα, δείχνοντας πως έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον παίκτη του.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ-ΡΙΣΚΟ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΗΝ ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥ

Μία εμπιστοσύνη που προσπάθησε πολύ για να κερδίσει σε συλλογικό επίπεδο. Γεννημένος στην Κατερίνη τον Αύγουστο του 1997, από Αλβανούς μετανάστες, ο Ρότα ξεχώρισε από νεαρή ηλικία και ενσωματώθηκε στις ακαδημίες του Ηρακλή. Δεν αγωνίστηκε ποτέ σε επαγγελματικό επίπεδο στην Ελλάδα, αφού μετά από δύο καλές σεζόν με την Κ19 και Κ20 του συλλόγου, ο Γηραίος διαλύθηκε και ο Ρότα έμεινε στον... αέρα.

Τον Ιούνιο του 2017, σε ηλικία 20 ετών, ο Ρότα έμεινε χωρίς ομάδα και βρέθηκε μπροστά σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι. Οι προτάσεις από την Ελλάδα δεν τον ικανοποιούσαν, με αποτέλεσμα να μείνει ανενεργός για έξι μήνες. Τελικά, τον Ιανουάριο του '18 πήρε την απόφαση να υπογράψει το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο με την άγνωστη, Σλαβόι Τρεμπίσοφ, η οποία αγωνιζόταν εκείνη την περίοδο στη δεύτερη κατηγορία του σλοβακικού πρωταθλήματος.

Λάζαρος Ρότα: Από την αφάνεια στο ντεμπούτο με την Εθνική


Ο Λάζαρος με τη φανέλα της Ζέμπλιν

Μία απόφαση με υψηλό ρίσκο, αφού σε περίπτωση που τα πράγματα δεν κυλούσαν ιδανικά, θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην καριέρα του. Ωστόσο, πολλές φορές οι τολμηρές κινήσεις φέρνουν κι ιδανικά αποτελέσματα. Μέσα σε ένα εξάμηνο, ο 21χρονος -τότε- δεξιός μπακ κατάφερε να ξεχωρίσει και να πάρει μεταγραφή στη Ζέμπλιν Μιχαλόβτσε, η οποία αγωνιζόταν στη μεγάλη κατηγορία του πρωταθλήματος Σλοβακίας.

Η ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ-ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ ΣΤΗ ΦΟΡΤΟΥΝΑ ΣΙΤΑΡΝΤ

Το νερό είχε μπει πλέον στο... αυλάκι. Ο Ρότα μπορεί να μην αγωνιζόταν σε ένα λαμπερό πρωτάθλημα, με πρωτοκλασάτους παίκτες και μεγάλα ονόματα, αλλά οι σκάουτ ολλανδικών και βελγικών ομάδων το παρακολουθούν στενά κάθε αγωνιστική, αναζητώντας ποδοσφαιριστές που μπορούν να σταθούν σε υψηλότερο επίπεδο.

Σε ενάμιση χρόνο, ο Ρότα πραγματοποίησε 48 συμμετοχές με τρία γκολ και τέσσερις ασίστ, βοηθώντας τα μέγιστα τη Ζέμπλιν να παραμείνει την πρώτη σεζόν στην κατηγορία και τη δεύτερη χρονιά (μέχρι τα μισά) να κάνει μία εξαιρετική πορεία που είχε ως αποτέλεσμα την είσοδο στα playoffs του πρωταθλήματος.

Η παρουσίαση του Ρότα από τη Φορτούνα Σιτάρντ
Η παρουσίαση του Ρότα από τη Φορτούνα Σιτάρντ FORTUNA SITARD

Ο Ρότα στην παρουσίαση από τη Φορτούνα

Μπορεί ο ίδιος να μην έζησε όλη την πορεία, καθώς αποχώρησε τον Ιανουάριο του 2020 για την Ολλανδία και τη Φορτούνα Σιτάρντ, αλλά είναι βέβαιο πως κι εκείνος το χάρηκε όσο κι η πρώην συμπαίκτες του. Η μεταγραφή στη Φορτούνα ήταν ουσιαστικά η επιβράβευση για την σκληρή δουλειά και τις δυσκολίες που συνάντησε στο διάβα του.

"Πάντα είχα όνειρα και πάντα θα έχω ως στόχο να αγωνιστώ στο κορυφαίο επίπεδο. Προσπάθησα πολύ για να τα καταφέρω, έχοντας σωστή καθοδήγηση και σωστούς ανθρώπους δίπλα μου. Έπαιξε ρόλο η ομάδα, αλλά κι οι συμπαίκτες μου", είχε δηλώσει τον περασμένο Φεβρουάριο στο Sport24.gr, λίγες ημέρες μετά τη μεταγραφή του.

Η ΑΝΤΑΜΟΙΒΗ ΤΗΣ ΣΚΛΗΡΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

Την περσινή σεζόν, με τη φανέλα της Φορτούνα, πρόλαβε να αγωνιστεί σε πέντε αναμετρήσεις, καθώς το ολλανδικό πρωτάθλημα διακόπηκε εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Μάλιστα, στα πρώτα δύο παιχνίδια, αγωνίστηκε ως αριστερός μπακ, δείχνοντας πως μπορεί να ανταπεξέλθει και με ανάποδο πόδι.

Την εφετινή σεζόν, έχει πάρει τη φανέλα του βασικού στο σπίτι του, μετρώντας ήδη τέσσερις συμμετοχές. Με τη... φόρα που έχει πάρει, δεν αποκλείεται σύντομα να τον δούμε να συζητιέται και για μεγαλύτερες ομάδες της Ολλανδίας, αν κι έχει συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2023. Αρκεί να βελτιώσει τον τομέα της συγκέντρωσης που του κόστισε και το πέναλτι απέναντι στη Μολδαβία.

"Πρέπει να δουλέψεις, να προπονηθείς σκληρά για να ανταμειφθείς", σχολίασε ο Ρότα μετά τον αγώνα με τη Μολδαβία. Και με βάση αυτά τα λόγια προχωράει για τα επόμενα που θα έρθουν. Με σκληρή δουλειά, αποφασιστικότητα και πίστη στις δυνάμεις του.

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ NATIONS LEAGUE ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ