COPA LIBERTADORES

Copa Libertadores: Το βράδυ που οι παίκτες κατέληξαν στο κρατητήριο

Copa Libertadores: Το βράδυ που οι παίκτες κατέληξαν στο κρατητήριο

Με αφορμή τον τελικό του Copa Libertadores ανάμεσα στην Φλαμένγκο και την Ρίβερ το Sport24.gr θυμάται την αναμέτρηση Μπόκα - Σπόρτινγκ Κριστάλ στην οποία οι παίκτες κατέληξαν στο κρατητήριο μετά από γενικευμένη σύρραξη. (VIDEO)

Το βράδυ του Σαββάτου (23/11, 22.00) η Φλαμένγκο και η Ρίβερ Πλέιτ κοντράρονται στον τελικό του Copa Libertadores - o αγώνας θα μεταδοθεί απευθείας και αποκλειστικά στο ONE Channel -σε μονό αγώνα ο οποίος θα διεξαχθεί στο "Monumental" της Λίμα.

Το Λατινοαμερικάνικο ποδόσφαιρο είναι γνωστό για τον δυναμισμό του, κάτι που αναμένεται να δούμε και στον μεγάλο τελικό.

Πριν από σχεδόν 39 χρόνια το Copa Libertadores επιβεβαίωσε τη φήμη του αφού τα όσα συνέβησαν στο Μπουένος Άιρες δεν έχουν προηγούμενο. Ήταν βράδυ Τετάρτης και το ημερολόγιο έγραφε 17 Μαρτίου 1971 όταν η Μπόκα υποδέχτηκε την Σπόρτινγκ Κριστάλ για τη φάση των ομίλων του Copa Libertadores. Οι δύο ομάδες ήθελαν μόνο τη νίκη για να μπορέσουν να προκριθούν στα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Το "Μπομπονέρα" ήταν κατάμεστο και προσπάθησε να ωθήσει τους παίκτες των γηπεδούχων στη νίκη. Το πρώτο ημίχρονο έκλεισε με την Μπόκα να προηγείται με 2-1, αλλά στο 69' ο Παχουέλο έκανε το 2-2. Οι δύο ομάδες πίεζαν για το γκολ της νίκης με τα νεύρα να είναι τεντωμένα.

Στο 84' μετά από μία φάση μέσα στην περιοχή όπου οι γηπεδούχοι ζήτησαν πέναλτι σε ανατροπή του Ρομπέρτο Ροζέλ ξεκίνησε μια γενικευμένη σύρραξη στην οποία συμμετείχαν οι 21 από τους 22 παίκτες. Ο μόνος που δεν συμμετείχε ήταν ο Περουβιανός αμυντικός τη Μπόκα, Χούλιο Μελέντες, ο οποίος δεν ήθελε να εμπλακεί σε επεισόδιο με τους συμπατριώτες του.

Ο διαιτητής της αναμέτρησης, Αλεχάντρο Οτέρο, αποφάσισε να την αποβολή 19 εκ των παικτών! Πέρα από τον Μελέντες τη γλίτωσαν και οι Ρουμπέν Ομάρ Σάντσες και Ρουμπίνιος. Αυτό ήταν όμως το λιγότερο...

ΤΡΕΙΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Οι εικόνες που έκαναν τον γύρο της Λατινικής Αμερικής ήταν ιδιαίτερα σκληρές. Για αρκετά λεπτά οι παίκτες αντάλλασσαν χτυπήματα με αποτέλεσμα οι περισσότεροι εξ αυτών να αποχωρήσουν από τον αγωνιστικό χώρο με αίματα στο πρόσωπο και σε άλλα μέρη του σώματος.

Τρεις εξ αυτών χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες. Οι Περουβιανοί Φερνάντο Μεγιάν και Ελόι Κάμπος και ο Αργεντινός, Ρουμπέν Χοσέ Σουνέ. Ο πρώτος είχε διάσειση πρώτου βαθμού, ο δεύτερος είχε μώλωπες σε πολλά μέρη του σώματος του, κάταγμα του ρινικού διαφράγματος και κόψιμο στο άνω χείλος, ενώ ο τρίτος χρειάστηκε επτά ράμματα στο ζυγωματικό.

Ο αγώνας όμως, δεν τελείωσε εκεί. Η αστυνομία συνέλαβε όλους τους εμπλεκόμενους και τους οδήγησε στο τοπικό τμήμα για καταθέσεις, ενώ στο κρατητήριο οδηγήθηκε και ο διαιτητής της αναμέτρησης, Αλεχάντρο Οτέρο. "Αρκετή ώρα μετά το παιχνίδι ήρθε ο διοικητής της αστυνομίας και μου είπε ότι θα πρέπει να τον ακολουθήσω στο τμήμα. Όταν τον ρώτησα γιατί μου είπε ότι εγώ ήμουν υπεύθυνος για ότι συνέβη" τόνισε σε δηλώσεις του για το συμβάν ο Ουρουγουανός ρέφερι.

ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΟΥ ΝΤΕ ΛΑ ΤΟΡΕ

Γρήγορα το συμβάν πήρε πολιτικές προεκτάσεις. Στη Λίμα κόσμος συγκεντρώθηκε έξω από την πρεσβεία της Αργεντινής, ενώ δεν έλειψαν τα επεισόδια με την αστυνομία. Την ίδια ώρα στην Αργεντινή υπήρξαν αυξημένα μέτρα προστασίας στην αποστολή της Σπόρτινγκ Κριστάλ για να μην υπάρξουν νέα έκτροπα.

Ο Τύπος σε Αργεντινή και Περού αναφέρθηκε την επόμενη ημέρα στο συμβάν με βαρύτατους χαρακτηρισμούς, ανάλογα φυσικά με την σκοπιά που εξυπηρετούσε η κάθε πλευρά. Η αστυνομία πρότεινε ποινή φυλάκισης 30 ημερών σε όλους τους εμπλεκόμενους, όμως τελικά μέσα από τη διπλωματική οδό όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Εκείνος που έφυγε πριν από όλους ήταν ο Ορλάντο Ντε Λα Τόρε. Ο παίκτης της Σπόρτινγκ Κριστάλ φυγαδεύτηκε από την πίσω πόρτα του αστυνομικού τμήματος και από εκεί αμέσως στο αεροδρόμιο. "Μόλις έφτασα στο ξενοδοχείο μου είπαν να πάρω αμέσως τα πράγματά μου για να πάω στο αεροδρόμιο. Έπρεπε να πετάξω για την Λίμα αφού όπως μου είπαν η κατάσταση της υγείας της μητέρας μου δεν ήταν η καλύτερη δυνατή. Η αλήθεια όμως ήταν άλλη, αφού η μητέρα μου είχε ήδη πεθάνει και δεν ήθελαν να μου το πουν" αποκάλυψε αργότερα ο Ντε Λα Τόρε.

ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΜΠΟΚΑ, ΑΘΩΩΣΗ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΤΑΛ

Η Ομοσπονδία ποδοσφαίρου της Λατινικής Αμερικής ανέβαλε την εκδίκαση της υπόθεσης μοιράζοντας ποινές σε όλους τους εμπλεκόμενους. Εκείνοι που την πλήρωσαν περισσότερο ήταν οι Σουνέ (Μπόκα) και Μεγιάν (Κριστάλ) οι οποίοι τιμωρήθηκαν με έξι αγωνιστικές.

Στη συνέχεια το μπαλάκι πήγε στις Ομοσπονδίες των χωρών οι οποίες θα έπρεπε να αποφασίσουν για το εάν θα τιμωρήσουν περισσότερο τους παίκτες. Η Ομοσπονδία της Αργεντινής ήταν αρκετά σκληρή αφού επέβαλλε σε πέντε μέλη της Μπόκα ποινές μεγαλύτερες του ενός χρόνου. Στο Σουνέ επιβλήθηκε αποκλεισμός 18 μηνών, στον Ροζέλ 16 μηνών, στον Καμπρέρα 14 μηνών στον Κοτς 12 μηνών, όπως και στον τεχνικό διευθυντή της ομάδας, Χοσέ Μαρία Σιλβέρο.

Αντίθετα, η Ομοσπονδία του Περού ουσιαστικά αθώωσε τους παίκτες της Κριστάλ. "Δεν θεωρούμε ότι πρέπει να επιβληθεί κάποια άλλη τιμωρία στους παίκτες λόγω των συνθηκών του αγώνα" ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

Κάπου εκεί η υπόθεση έκλεισε παρά τον νέο κύκλο δημοσιευμάτων από την Αργεντινή που έκαναν λόγο για σκάνδαλο.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να πάρετε μία γεύση από όσα συνέβησαν το βράδυ της 17ης Μαρτίου 1971 στο "Μπομπονέρα".

TAGS COPA LIBERTADORES
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ