ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Μεγαλέξανδρος με σφραγίδα Ρουμάνου στρατάρχη

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΤΕΛΙΚΟΣ / ΠΑΟΚ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΤΕΛΙΚΟΣ / ΠΑΟΚ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Ευάγγελος Μίχος γράφει για τον εμβληματικό φετινό ΠΑΟΚ των πιο τρελών ονείρων και τον Ραζβάν Λουτσέσκου που κράτησε στην τσίτα τους παίκτες του και τους έκανε να μην... βλέπουν ξανά την ΑΕΚ!

Κανονικό παιχνίδι ποδοσφαίρου, πόσο μάλλον τελικός Κυπέλλου, χωρίς θεατές, δεν υφίσταται. Κανονικά δεν θα έπρεπε να ασχολιόμασταν... Και που ασχολήθηκαμε βέβαια τι καταλάβαμε. Με ό,τι πιο αδιάφορο, άνευρο, αντιτουριστικό έχω δει...

Η ΑΕΚ δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερες συνθήκες για να αντιμετωπίσει το μεγάλο της αντίπαλο. Πλήρης, στο δικό της γήπεδο, έστω κι άδειο, με τον ΠΑΟΚ να έχει κομβικές απουσίες και να προέρχεται από το μεθύσι της κατάκτησης του πρωταθλήματος μετά από 34 χρονιά και θεωρητικά με υψηλότερο κίνητρο: παίρνει το Κυπελλο, σώζει την σεζόν, απαντάει στον Λουτσέσκου και τους λοιπούς ΠΑΟΚτσήδες που την αποκαλούν "χάρτινη" για τα περσινά.

Όλα αυτά με μια σημαντική και ειδοποιός διαφορά: ως ομάδα η ΑΕΚ είναι χειρότερη από τον ΠΑΟΚ και ο Λουτσέσκου καλύτερος προπονητής από τον Χιμένεθ που ήρθε και μεσούσης της σεζόν...

Με αυτά και με αυτά η ΑΕΚ κατάφερε να κάνει τη δεύτερη ήττα της τα τελευταία χρόνια στο ΟΑΚΑ από τον ΠΑΟΚ. Δυστυχώς για αυτήν όπως και η πρώτη ήταν στο τελικό του Κυπέλλου. Και το γόητρο των "κιτρινόμαυρων" καταρρακώθηκε ακόμη περισσότερο. "Πελάτες" τους αποκαλούν πλέον οι ΠΑΟΚτσήδες (3 σερί Κύπελλα είναι αυτά), ο Γιώργος Σαββίδης έγραψε για το "εξοχικό μας" στο ΟΑΚΑ και πάει λέγοντας. Συμβαίνουν αυτά όταν μέσα στον αγωνιστικό χώρο δεν μπορείς να απαντήσεις και να αμφισβητήσεις την ανωτερότητα του "εχθρού" σου. Ήταν ένας τελικός που σχεδόν όλοι συμφωνούσαν εκ των προτέρων στο ποιος από τους δυο φιναλίστ θα το είχε... μεγαλύτερο: ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ βεβαίως, βεβαίως.

Απέναντι, λοιπόν, στο κίνητρο της ΑΕΚ να σώσει την χρονιά με ένα τρόπαιο και σε αυτό του Χιμένεθ να μείνει και την νέα σεζόν στον "κιτρινόμαυρο" πάγκο (παρεμπιπτόντως πολύ χλωμό τον βλέπω τώρα), υπήρχε το εξίσου μεγάλο κίνητρο του ΠΑΟΚ, να κατακτήσει το πρώτο νταμπλ της 93χρονης ιστορίας του.

Να ολοκληρώσει δηλαδή με το πιο εμβληματικό τρόπο μια ονειρική σεζόν: πρωτάθλημα και Κύπελλο (3ο σερί) στον Πύργο τον Λευκό, ως η μοναδική αήττητη Πρωταθλήτρια στην Ευρώπη, αναγκάζοντας τους εγχώριους αντιπάλους του να υποκλιθούν αφού ούτε ο Ολυμπιακός, ούτε ο Παναθηναϊκός, ούτε η ΑΕΚ κατάφεραν την φετινή σεζόν να τον κερδίσουν.

Είναι απίστευτο επίτευγμα για τα ελληνικά δεδομένα, που φέρνει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του Ρουμάνου "αρχιτέκτονα/στρατάρχη Ραζβάν Λουτσέσκου. Αυτός είναι που έκανε πραγματικό Μεγαλέξανδρο τον ΠΑΟΚ. Κατά συνέπεια ο χθεσινός Τελικός κρίθηκε από την πνευματική προετοιμασία των δυο ομάδων και την προσέγγισή τους. Εκεί δηλαδή που ο Λουτσέσκου υπερίσχυσε ξανά του Χιμένεθ.

Η ΑΕΚ για να είχε ελπίδες να σηκώσει την κούπα έπρεπε να πιάσει μια από τις καλύτερες εμφανίσεις της, να έχει τους περισσότερους παίκτες της σε μεγάλη βραδιά, να... καταθέσει στο χορτάρι ψυχή και μυαλό. Και επειδή δεν θα είχε τον κόσμο να την εμπνεύσει ήταν αποκλειστικά δουλειά του προπονητή της. Δεν τα κατάφερε, όπως δεν κατάφερε να αιφνιδιάσει και τον συνάδελφό του...

Από την πλευρά του, ο Λουτσέσκου δικαίωσε όσους τον ξέρουν καλά και υποστηρίζουν πως είναι μετρ στη προετοιμασία ενός παιχνιδιού, πόσο μάλλον ενός Τελικού. Υπολογίζει και την παραμικρή λεπτομέρεια. "Κατέβασε" στο ΟΑΚΑ τον ΠΑΟΚ ουσιαστικά με το "καρμπόν" του αγώνα που έκανε στο δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος απέναντι στην ΑΕΚ. Συγκρατημένο (εξ ου και η επιλογή Κάνιας- Σακχοφ αντί του Ολιβέιρα, από την στιγμή που ήθελε τον Ζαμπά στα εξτρεμ), μυαλωμένο, ψύχραιμο ποντάροντας στο πιο πλήρες ρόστερ του και επενδύοντας στην δουλειά που έχει κάνει μαζί τους στο ψυχολογικό κομμάτι.

Ο Λουτσέσκου -προπονητάρα για τα ελληνικά δεδομένα και ειδικά για αυτόν τον ΠΑΟΚ- μπορεί για τους αντιπάλους του να είναι ένας εμμονικός/προκλητικός/γραφικός τύπος με αυτά που έλεγε αλλά πέτυχε αυτό που ήθελε με την συγκεκριμένη πολιτική του. Φανάτισε τους δικούς του και τους έκανε να μην βλέπουν αυτούς με τα "κιτρινόμαυρα", πείθοντάς τους πως τους έκλεψαν το πρωτάθλημα.

Και με φόρα από πέρσι αλλά και με την κατάκτηση του αήττητου πρωταθλήματος, κατάφερε όλο αυτό το διάστημα να τους έχει στην "τσίτα", να μην μεθύσουν και να αδειάσουν, αλλά να έχουν την νοοτροπία του "κατεβαίνουμε ξανά στην Αθήνα για να τους κερδίσουμε ξανά μέσα στο σπίτι τους και να τους πάρουμε ξανά το Κύπελλο"! Κι αυτό ακριβώς βγήκε φαρδιά πλατιά στον αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ. Τόσο απλά...

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ