CHAMPIONS LEAGUE

Μπασακσεχίρ: Μυστηριώδης, επικίνδυνη αλλά στα μέτρα του Ολυμπιακού

ΦΙΛΙΚΟ / ΑΕΚ - ΜΠΑΣΑΚΣΕΧΙΡ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
ΦΙΛΙΚΟ / ΑΕΚ - ΜΠΑΣΑΚΣΕΧΙΡ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Το σφικτό αμυντικό δίδυμο, το κενό στην αριστερή πλευρά, η δυνατή μεσαία γραμμή, ο ποιοτικός Ρομπίνιο και τα "βαρόμετρα" Βίστσα - Γκούλμπραντσεν. Το Sport24.gr αναλύει την Μπασακσεχίρ, αντίπαλο του Ολυμπιακού στον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League, η οποία έδειξε πως είναι επικίνδυνη, αλλά στα μέτρα του.

Έξι ημέρες πριν από τον πρώτο παιχνίδι κόντρα στον Ολυμπιακό στην Κωνσταντινούπολη, η Μπασακσεχίρ αντιμετώπισε την ΑΕΚ σε φιλικό αγώνα στο ΟΑΚΑ στο πλαίσιο της προετοιμασίας των δύο ομάδων ενόψει των ευρωπαϊκών αγώνων.

Η συγκεκριμένη αναμέτρηση ήταν μία καλή ευκαιρία προκειμένου να "αποκρυπτογράφήσουμε" την προσεχή αντίπαλο του Ολυμπιακού στον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League. Το 0-0 σίγουρα είναι φτωχό ως αποτέλεσμα, ωστόσο δείχνει πολλά για την ποιότητα, τη συνοχή, αλλά και τις αδυναμίες της Μπασακσεχίρ.

Το Sport24.gr βρέθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο και παρουσιάζει πέντε στοιχεία που ξεχώρισε από την ομάδα του Οκάν Μπουρούκ, η οποία διαθέτει εμπειρία, ποιοτικούς ποδοσφαιριστές, αλλά κρύβει ένα... μυστήριο, αφού ο Τούρκος προπονητής, όπως είναι λογικό, δεν θέλησε να αποκαλύψει όλες τις σκέψεις του για τις επικείμενες αναμετρήσεις με τον Ολυμπιακό. Ειδικά από την στιγμή που στις εξέδρες του "Σπύρος Λούης" βρίσκονταν οι συνεργάτες του Πέδρο Μαρτίνς.

ΕΜΠΝΕΟΥΝ ΣΙΓΟΥΡΙΑ ΟΙ ΠΟΝΚ ΚΑΙ ΣΕΤΖΟΥ

Αρχίζοντας από την αμυντική λειτουργία, ένα από τα δυνατά σημεία της τουρκικής ομάδας είναι το δίδυμο στα στόπερ. Ο 24χρονος κεντρικός αμυντικός, Πονκ μπορεί να αποκτήθηκε πρόσφατα από την "Μπασάκ", αλλά έδειξε να ταιριάζει απόλυτα με τον έμπειρο Ορελιέν Σετζού. Ο 34χρονος Καμερουνέζος στόπερ είχε το ρόλο του δημιουργού, ενώ ο Πονκ έβγαινε στα πλάγια, διάβαζε το παιχνίδι και "καθάριζε" τις φάσεις με το ψηλό και δυνατό κορμί του.

Παρά την πίεση των ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ, οι δύο Αφρικανοί έδειξαν ψυχραιμία καθ' όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης, δεν υπέπεσαν σε αβίαστα λάθη και βοηθούσαν στην ανάπτυξη του παιχνιδιού, βγάζοντας την μπάλα με ασφάλεια από την περιοχή τους. Δείχνουν να μην δυσκολεύονται απέναντι σε πιο βαριά κορμιά, όπως είναι ο Νέλσον Ολιβέιρα, αλλά είναι δεδομένο πως απέναντι σε ποδοσφαιριστές όπως ο Βίκτωρ Κλωναρίδης χρειάζονται περισσότερη συγκέντρωση και καλύτερη κάλυψη των χώρων, για να μην τον βγάλουν απέναντι από τον τερματοφύλακά τους.

ΤΟ ΚΕΝΟ ΣΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ Η ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΙΑ

Αντίθετα, στο αριστερό άκρο της άμυνας παρατηρήθηκε -ειδικά στο πρώτο μέρος- ένα μεγάλο κενό, απόρροια και της αδυναμίας του 35χρονου Ρομπίνιο να ακολουθεί σε κάθε φάση τα ανεβάσματα του Παουλίνιο. Ο Πορτογάλος μπακ σε πολλές περιπτώσεις δημιουργούσε μαζί με τον Ντανιέλε Βέρντε συνθήκες "2 vs 1", με τον Αζίζ Μπέχιτς να είναι το θύμα τους. Ο Αυστραλός μπακ, με τουρκικές ρίζες, προσπαθούσε να καλύψει το κενό του Ρομπίνιο, αλλά σε πολλές περιπτώσεις οι παίκτες της ΑΕΚ έβρισκαν χώρους και δημιουργούν υπεραριθμία.

Μπασακσεχίρ: Μυστηριώδης, επικίνδυνη αλλά στα μέτρα του Ολυμπιακού

Ο Μπέχιτς μαρκάρει τον Παουλίνιο, ενώ ο Βέρντε είναι ελεύθερος

Αποτέλεσμα, η Ένωση να πατάει με σοβαρές προϋποθέσεις στην αντίπαλη περιοχή και να απειλεί την εστία του Μερτ Γκιουνόκ. Μάλιστα, ο Τούρκος γκολκίπερ έκανε και μία πολύ καλή επέμβαση σε κεφαλιά του Βίκτωρα Κλωναρίδη, ύστερα από συνεργασία των Βέρντε - Ζεράλντες και γύρισμα του δεύτερου στο ύψος της μικρής περιοχής. Στο δεύτερο ημίχρονο και μετά την είσοδο του Μάρσιο ντα Κόστα, υπήρξε βελτίωση στο αριστερό άκρο της άμυνας, με τον Παουλίνιο να μην έχει τα ίδια ανεβάσματα, ως συνέπεια και της κούρασης.

Στην Κωνσταντινούπολη και στο "Γ. Καραϊσκάκης", τα πράγματα θα είναι διαφορετικά κι αν οι παίκτες του Ολυμπιακού εκμεταλλευτούν την υπεραριθμία που είναι πιθανό να προκύψει στη δεξιά πλευρά λόγω του δραστήριου Ομάρ Ελαμπντελαουί και του ιδιαίτερα κινητικού Ματιέ Βαλμπουενά, τότε δεν αποκλείεται να δημιουργηθούν ρήγματα που θα δώσουν την ευκαιρία στους Πειραιώτες να βάλουν δύσκολα στους Τούρκους. Βέβαια, πρέπει αν δούμε πόσο σοβαρός είναι κι ο τραυματισμός του Ρομπίνιο, καθώς ο Βραζιλιάνος σταρ αποχώρησε κουτσαίνοντας και με μπαταρισμένο στο δεξί γόνατο. Επίσης, στον πρώτο αγώνα με τους "ερυθρολεύκους", είναι πιθανό ο Μπουρούκ να δώσει φανέλα βασικού στον Γκαέλ Κλισί, ο οποίος δεν αγωνίστηκε ούτε λεπτό απέναντι στην ΑΕΚ, καθώς προτιμήθηκε ο Μπέχιτς.

"STOP" ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΔΙΔΥΜΟ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ

Στη μεσαία γραμμή, το τουρκικό δίδυμο των Μαχμούτ Τεκντεμίρ και Ιρφάν Καχβετσί κέρδισε το χώρο του κέντρου απέναντι στους Αντρέ Σιμόες και Νταβίντ Σιμάο. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις η πίεση, ειδικά του δεύτερου, είχε ως συνέπεια ο Σιμάο να υποπίπτει σε λάθη και να δίνει τη δυνατότητα στους παίκτες της Μπασακσεχίρ να βγαίνουν σε επικίνδυνες αντεπιθέσεις. Ο Τεκντεμίρ, που είναι κι ο αρχηγός της "Μπασάκ", έχει το ρόλο του "κόφτη" και του παίκτη που θα πάρει την πρώτη πάσα και θα μεταφέρει με ασφάλεια την μπάλα από την άμυνα στην επίθεση. Αντίθετα, ο Καχβετσί πατάει περισσότερο περιοχή, ενώ δοκιμάζει και το πόδι του από μακρινές αποστάσεις.

ΦΙΛΙΚΟ / ΑΕΚ - ΜΠΑΣΑΚΣΕΧΙΡ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
ΦΙΛΙΚΟ / ΑΕΚ - ΜΠΑΣΑΚΣΕΧΙΡ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Ιρφάν Καχβετσί σε μονομαχία με τον Πέτρο Μάνταλο

Η "Μπασάκ" έχει κι άλλες λύσεις για το χώρο του κέντρου, όπως είναι οι Ινλέρ, Τουράν, Αϊντοτζντού, αλλά οι δύο προαναφερθέντες φαίνεται πως έχουν κερδίσει την απόλυτη εμπιστοσύνη του προπονητή τους, καθώς διαθέτουν σκληράδα, καθαρό μυαλό και ποιότητα, που είναι σημαντικά στοιχεία σε τέτοιες κρίσιμες αναμετρήσεις, όπως αυτή απέναντι στον Ολυμπιακό.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΣΤΙΣ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΟΙ ΒΙΣΤΣΑ-ΓΚΟΥΛΜΠΡΑΝΤΣΕΝ

Κι αφού αναφερθήκαμε στις επικίνδυνες αντεπιθέσεις, θα ήταν παράλειψη να μην σταθούμε στους δύο κορυφαίους, κατά την άποψή μας, ποδοσφαιριστές της Μπασακσεχίρ στο φιλικό με την Ένωση. Ο λόγος για τους Έντιν Βίστσα και Φρέντρικ Γκούλμπραντσεν, οι οποίοι ανεβάζουν σημαντικά την ποιότητα της μεσοεπιθετικής γραμμής της τουρκικής ομάδας. Ο Βόσνιος διεθνής είναι ο άνθρωπος από τον οποίο περνάει όλο το δημιουργικό παιχνίδι των Τούρκων, ενώ παράλληλα, όπως απέδειξε κι απέναντι στην ΑΕΚ, μπορεί να δημιουργήσει και για τον εαυτό του, αφού στο πρώτο μέρος έκανε τις περισσότερες τελικές μαζί με τον Ρομπίνιο.

ΦΙΛΙΚΟ / ΑΕΚ - ΜΠΑΣΑΚΣΕΧΙΡ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
ΦΙΛΙΚΟ / ΑΕΚ - ΜΠΑΣΑΚΣΕΧΙΡ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Φρέντρικ Γκούλμπραντσεν πιέζει τον Ντανιέλε Βέρντε

Από την άλλη πλευρά, ο Γκούλμπραντσεν αγωνίζεται κανονικά ως κεντρικός επιθετικός, αλλά η παρουσία του Εντσό Κριβελί τον μετατόπισε στο δεξί άκρο της επίθεσης. Ωστόσο, κι ως εξτρέμ έδειξε πως διαθέτει εξαιρετικά χαρακτηριστικά, αφού "έκοβε" στη μέση την άμυνα της Ένωσης με εξαιρετικές κάθετες μπαλιές, ενώ πατούσε με αυτοπεποίθηση και σιγουριά την αντίπαλη περιοχή. Επίσης, οι δύο παίκτες έδειξαν πως μπορούν με πάρα πολύ μεγάλη ευκολία να βγάλουν την ομάδα τους σε μία γρήγορη αντεπίθεση, δημιουργώντας ρήγματα και ανισορροπία στο αντίπαλο μισό. Πρόκειται για δύο ποδοσφαιριστές που πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα ο Πέδρο Μαρτίνς και οι αμυντικοί του Ολυμπιακού, αν θέλουν να έχουν ελπίδες πρόκρισης.

Ο ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΡΟΜΠΙΝΙΟ ΚΑΙ ΤΟ "ΞΥΛΟ" ΤΟΥ ΚΡΙΒΕΛΙ

Στην επίθεση, ο Ρομπίνιο, παρότι διανύει το 35ο έτος της ηλικίας του, δείχνει πως μπορεί να σταθεί και να δώσει λύσεις στο υψηλό επίπεδο. Ο Βραζιλιάνος σταρ είναι εμφανές πως δεν μπορεί να καλύψει με απόλυτη επιτυχία τα αμυντικά καθήκοντά του, αλλά επιθετικά διαθέτει ένα σπουδαίο ταλέντο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει αναταραχή και πανικό σε κάθε ομάδα. Είναι χαρακτηριστικό πως στα 45 λεπτά που αγωνίστηκε απέναντι στην Ένωση, ήταν από τους πιο δραστήριους και έβαλε δύσκολα στον Παουλίνιο, αλλά και στον Όγκνιεν Βράνιες, που φημίζεται για το σκληρό (στα όρια του αντιαθλητικού) παιχνίδι του. Ο πρώην επιθετικός της Ρεάλ και της Σίτι δημιούργησε προβλήματα από τα αριστερά, ενώ αν ήταν πιο ψύχραιμος και συγκεκριμένος στην τελική προσπάθεια, τότε είναι πιθανό να είχε χριστεί και σκόρερ.

ΦΙΛΙΚΟ / ΑΕΚ - ΜΠΑΣΑΚΣΕΧΙΡ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
ΦΙΛΙΚΟ / ΑΕΚ - ΜΠΑΣΑΚΣΕΧΙΡ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Ρομπίνιο κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης

Όσον αφορά στον Έντσο Κριβελί, έδειξε πως θα αποτελέσει την "κολώνα" της Μπασακσεχίρ στην επίθεση. Ο υψηλόσωμος Γάλλος φορ έδωσε πολλές μάχες με τους στόπερ της ΑΕΚ, στα όρια του... ξύλου, άνοιξε χώρους για τους συμπαίκτες του, αλλά δεν απείλησε ο ίδιος με αξιώσεις την εστία του Μπάρκα. Παρ' όλα αυτά, η παρουσία του στη γραμμή κρούσης "γέμισε" την αντίπαλη περιοχή και ανάγκασε τους παίκτες της ΑΕΚ να έχουν διαρκώς το νου τους σε εκείνον. Φαίνεται πως ο 24χρονος στράικερ θα μας προσφέρει πολλές και δυνατές μονομαχίες με τον Ρούμπεν Σεμέδο στα δύο ματς της "Μπασάκ" με τον Ολυμπιακό. Το ζήτημα και το στοίχημα για τους "ερυθρολεύκους" είναι να τον θέσουν εκτός παιχνιδιού. Κι ο Σεμέδο απέδειξε στα ματς με την Πλζεν πως μπορεί να πετύχει κάτι τέτοιο.

Υ.Γ. Όπως γράψαμε και στην αρχή του κειμένου, ο Οκάν Μπουρούκ είναι βέβαιο πως δεν ήθελε να αποκαλύψει και να ξεδιπλώσει όλες τις αρετές της ομάδας του στο φιλικό με την ΑΕΚ. Δεν χρησιμοποίησε καθόλου τους Nτεμπά Μπα, Στέφανο Ναπολεόνι, εκτός επιλογών έμεινε ο Ελιέρο Ελία, ενώ ελάχιστα έπαιξαν οι Γκοκχάν Ινλέρ, Κερίμ Φρέι και Αρντά Τουράν. Το παιχνίδι στην Κωνσταντινούπολη είναι μία διαφορετική υπόθεση και ο 45χρονος τεχνικός είναι δεδομένο πως κρύβει κάποιο άσο στο μανίκι του. Άλλωστε, ο τραυματισμός του Ρομπίνιο είναι πιθανό να τον αναγκάσει να αλλάξει τα πλάνα του ούτως ή άλλως. Επιλογές, πάντως, έχει και είναι αρκετές (έως πολύ) ποιοτικές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Με μπαταρισμένο πόδι ο Ρομπίνιο ενόψει Ολυμπιακού
ΑΕΚ - Μπασακσεχίρ 0-0: Πρόβαρε το ευρωπαϊκό κοστούμι και μπαίνει στη μάχη
TAGS CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ