NATIONS LEAGUE

Nations League: Μάχες για κούπα με άρωμα τελικού Champions League

Netherland's Virgil Van Dijk celebrates after scoring the opening goal during the UEFA Nations League soccer match between The Netherlands and Germany at the Johan Cruyff ArenA in Amsterdam, Saturday, Oct. 13, 2018. (AP Photo/Peter Dejong)
Netherland's Virgil Van Dijk celebrates after scoring the opening goal during the UEFA Nations League soccer match between The Netherlands and Germany at the Johan Cruyff ArenA in Amsterdam, Saturday, Oct. 13, 2018. (AP Photo/Peter Dejong) AP PHOTO/PETER DEJONG

Λίγες ημέρες μετά τον τελικό του Champions League έρχεται ο επίλογος της φετινής σεζόν μέσω του νεοσύστατου Nations League, με τις Αγγλία, Ολλανδία, Πορτογαλία και Ελβετία να διεκδικούν το τρόπαιο μαζί με το μπόνους των 10.500.000 ευρώ.

Ποιος είπε πως έκλεισε οριστικά η κουρτίνα για την σεζόν 2019-2020; Ο τελικός του Champions League μεταξύ της Τότεναμ και της Λίβερπουλ ( νίκη 2-0 για τους "κόκκινους" του Γιούργκεν Κλοπ) αποτέλεσε ένα μεθυστικό φινάλε στην πιο εντυπωσιακή χρονιά στην ιστορία του Champions League με εκπληκτικές ανατροπές να διαδέχονται η μία την άλλη στην νοκ-άουτ φάση της διοργάνωσης, ωστόσο πέρα από το κυρίως ποδοσφαιρικό πιάτο δεν θα μπορούσε να μην σερβιριστεί και το επιδόρπιο.

Αντί για... γλυκό, βάλτε δίπλα τη λέξη Nations League, τη νέα διοργάνωση που πρόσθεσε από το 2018 στο καλεντάρι η UEFA, προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τα φιλικά ματς μέσω της αντικατάστασής τους με επίσημα (κόντρα σε ομάδες ανάλογης δυναμικότητας) και να δώσει δυνατότητα πρόκρισης στα τελικά του Euro (λιγότερο στο Μουντιάλ) και στις χώρες του χαμηλότερου επιπέδου.

Μία πρώτη γεύση από τη νέα διοργάνωση την πήρε το φίλαθλο κοινό τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο του 2018, με 55 εθνικές ομάδες να παίρνουν μέρος χωρισμένες σε τέσσερις λίγκες (A,B,C,D) ανάλογα τη δυναμικότητά τους (η κάθε λίγκα απαρτιζόταν από τέσσερις ομίλους που περιείχαν είτε τρεις είτε τέσσερις ομάδες), ενώ η συνέχεια σε αυτό το ιδιαίτερο φόρματ θα δοθεί τον Μάρτιο του 2020.

Εκεί όπου όλες οι ομάδες που κατέλαβαν την πρώτη θέση σε κάθε όμιλο κάθε λίγκας (16 συνολικά) θα πάρουν μέρος σε ματς πλέι οφ όπου συνολικά 4 ομάδες θα κερδίσουν εισιτήριο για την τελική φάση του Euro 2020 ανεξάρτητα από την παρουσία τους στα προκριματικά του Euro.

Μέχρι να φτάσουμε όμως σε αυτό το ραντεβού όπου θα δοθούν τα τέσσερα μαγικά χαρτάκια, έχουμε ένα ακόμα στο οποίο δεν διακυβεύεται μεν πρόκριση σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, όμως είναι εξίσου σημαντικό και λαμπερό αφού τέσσερις εθνικές ομάδες θα αγωνιστούν σε ένα ποδοσφαιρικό Final-4 (με δύο ημιτελικούς, μικρό και μεγάλο τελικό) που θα διαρκέσει πέντε ημέρες σε μία χώρα κυνηγώντας δόξα και αίγλη από την κατάκτηση ενός ευρωπαϊκού τροπαίου αλλά και το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 10.500.000 ευρώ για τη νικήτρια ομάδα.

A general view of the Dragao stadium in Porto, Portugal, Tuesday, June 4, 2019. Switzerland will face Portugal Wednesday in a UEFA Nations League semifinal soccer match in Porto. (AP Photo/Luis Vieira)
A general view of the Dragao stadium in Porto, Portugal, Tuesday, June 4, 2019. Switzerland will face Portugal Wednesday in a UEFA Nations League semifinal soccer match in Porto. (AP Photo/Luis Vieira) AP PHOTO/LUIS VIEIRA

Οι εκλεκτοί αυτοί μονομάχοι δεν είναι άλλοι από τις τέσσερις εθνικές ομάδες που κατέκτησαν την κορυφή στους τέσσερις ομίλους της League A του Nations League, των οποίων τα παιχνίδια έλαβαν χώρα το φθινόπωρο του 2018.

Η Αγγλία, παρά το γεγονός πως άρχισε με τεράστιο ντεσαβαντάζ τη διοργάνωση χάνοντας με 2-1 από την Ισπανία στο "Γουέμπλεϊ", κατάφερε να φέρει τούμπα την κατάσταση στα άλλα τρία ματς έχοντας απολογισμό δύο νίκες και μία ισοπαλία, με την εκτός έδρας νίκη με 3-2 επί της "φούρια ρόχα" και την εντός έδρας επικράτηση με 2-1 επί της Κροατίας να της δίνουν την ευκαιρία αυτές τις ημέρες να διεκδικήσει το πρώτο μεγάλο διεθνές τρόπαιο μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966!

Η αναγεννημένη Ολλανδία (με βάση της τον εκπληκτικό Άγιαξ των Ντε Λιχτ, Ντε Γιονγκ, Ντε Μπέεκ που έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Champions League, την κολώνα Φαν Ντάικ και τον δεινό εκτελεστή Ντεπάι) άρχισε και εκείνη με ήττα τις προσπάθειές της στο νεονύστατο Nations League, όμως συνέχισε με 2 νίκες και 1 ισοπαλία με αποτέλεσμα να κάνει την έκπληξη και να αποκτήσει εκείνη το δικαίωμα να αγωνιστεί αυτές τις ημέρες στα γήπεδα της Πορτογαλίας, αφήνοντας εκτός την νυν παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλία και εκείνη του 2014 Γερμανία.

Η Πορτογαλία μπορεί να μην είχε τον Κριστιάνο Ρονάλντο στη σύνθεσή της στα τέσσερα πρώτα παιχνίδια της στο Nations League (ο CR7 πήρε άδεια απο τον Φερνάντο Σάντος για να μην επιβαρύνει τον οργανισμό του με διαδοχικά παιχνίδια, με τη σύμφωνη γνώμη της ομοσπονδίας της χώρας), όμως έδειξε πως διαθέτει μέταλλο ούσα πρωταθλήτρια Ευρώπης, καθώς κατέκτησε την πρώτη θέση στον δικό της όμιλο, ξεπερνώντας σε βαθμούς την Ιταλία και την Πολωνία.

Το παζλ του Final-4 του Nations League το συμπληρώνει η Ελβετία των άσων της Premier League Σακίρι (Λίβερπουλ) και Τζάκα (Άρσεναλ), η οποία για να βρεθεί εδώ χρειάστηκε να πάρει την πρώτη θέση στο δικό της γκρουπ, αφήνοντας εκτός την Ισλανδία αλλά και το Βέλγιο, το οποίο και συνέτριψε με 5-2 στο καθοριστικό ματς που κρίθηκε η πρωτιά.

Λίγη ώρα πριν την πρώτη σεντρα στο Nations League ας δούμε τα τελευταία νέα στα δύο ζευγάρια των ημιτελικών:

ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ: ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ - ΕΛΒΕΤΙΑ (ΠΟΡΤΟ, 21:45)

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης Πορτογαλία έχει ένα μικρό αβαντάζ για την κατάκτηση του τροπαίου σε σχέση με τις άλλες τρεις ομάδες που το διεκδικούν καθώς το μίνι τουρνουά γίνεται στην πατρίδα της (αήττητη εντός έδρας στα 12 τελευταία επίσημα παιχνίδια της), με τα ματς να διεξάγονται σε Πόρτο και Γκιμαράες.

Απέναντι στην Ελβετία στον πρώτο ημιτελικό, ο Φερνάντο Σάντος μπορεί να αισθάνεται ιδιαίτερα χαρούμενος που θα μπορεί να παρατάξει στον αγωνιστικό χώρο του "Ντραγκάο" και τον Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος πήρε μέρος στα δύο πρωτα ματς των προκριματικών του Euro 2020 (τραυματίστηκε κόντρα στην Σερβία) αλλά έχασε και τα τέσσερα παιχνίδια που έδωσαν οι Ίβηρες ως τώρα στο Nations League, απέναντι σε Ιταλία και Πολωνία.

Portugal's Cristiano Ronaldo and Portugal coach Fernando Santos shout instructions from the sidelines during the Euro 2016 final soccer match between Portugal and France at the Stade de France in Saint-Denis, north of Paris, Sunday, July 10, 2016. (AP Photo/Martin Meissner)
Portugal's Cristiano Ronaldo and Portugal coach Fernando Santos shout instructions from the sidelines during the Euro 2016 final soccer match between Portugal and France at the Stade de France in Saint-Denis, north of Paris, Sunday, July 10, 2016. (AP Photo/Martin Meissner) AP PHOTO/MARTIN MEISSNER

Αυτό έγινε προκειμένου να μην επιβαρυνθεί και άλλο ο 34χρονος σούπερ σταρ της Γιουβέντους (τελείωσε την πρώτη του σεζόν στη Serie A με 21 γκολ σε 31 ματς), ο οποίος όμως δεν θα μπορούσε να λείπει από το μεγάλο αυτό ραντεβού. Πέρα από τον "CR7" πολλά φώτα θα πέσουν και στον Ζοάο Φέλιξ, τον 19χρονο υπερταλαντούχο μεσοεπιθετικό της Μπενφίκα, ο οποίος είναι μήλο της Έριδος για μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ μεά την εξαιρετική σεζόν που είχε φέτος με τους "αετούς" και ο οποίος είναι πολύ πιθανό να κάνει ντεμπούτο με την "μεγάλη" εθνική Πορτογαλίας μετά από τις συμμετοχές του με τις εθνικές Νέων και Ελπίδων της χώρας.

"Θα είναι ένα σκληρό ματς μεταξύ δύο ομάδων που τους αρέσει η κατοχή της μπάλας και που είναι γεμάτες ποιότητα. Εμείς παίζουμε στην έδρα μας και θέλουμε να δώσουμε χαρά στον κόσμο μας", τόνισε ο Φερνάντο Σάντος ενώ ο ομόλογός του της Ελβετίας, Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς, δήλωσε μεταξύ άλλων:

"Η Πορτογαλία είναι σίγουρα το φαβορί, όχι μόνο σε αυτό το ματς, αλλά συνολικά στο τουρνουά. Παίζουν στην έδρα τους και είναι πρωταθλητές Ευρώπης. Έχουν ποιότητα αλλά έχουμε δείξει πολλές φορές ότι δεν υπάρχει κάτι που είναι αδύνατο. Ίσως η Ελβετία να χρειάζεται την τελευταία σφραγίδα όταν μάχεται απέναντι σε κορυφαίες ομάδες, που είναι να κατακτήσει ένα τέτοιο τουρνουά".

Οι πιθανές συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Ρουί Πατρίσιο, Ζοάο Κανσέλο, Πέπε, Ρούμπεν Ντίας, Ραφαέλ Γκερέιρο, Ρούμπεν Νέβες, Γουίλιαμ Καρβάλιο, Μπρούνο Φερνάντες, Μπερνάρντο Σίλβα, Ρονάλντο, Γκονσάλο Γκέδες

ΕΛΒΕΤΙΑ: Ζόμερ, Εμπαμπού, Σαρ, Ακαντζί, Ροντρίγκες, Τσάκα, Ζακάρια, Φερνάντες, Σακίρι, Ζούμπερ, Σεφέροβιτς

ΠΕΜΠΤΗ 6 ΙΟΥΝΙΟΥ: ΟΛΛΑΝΔΙΑ - ΑΓΓΛΙΑ (ΓΚΙΜΑΡΑΕΣ, 21:45)

Ο δεύτερος ημιτελικός του Nations League συγκεντρώνει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τη στιγμή που οι δυο αντίπαλοι κουβαλούν ακόμα πιο βαριά ιστορία σε σχέση με το ζευγάρι της Τετάρτης. Από τη μία πλευρά η Αγγλια που θέλει να προσθέσει ένα μεγάλο τρόπαιο δίπλα στο Μουντιάλ του 1966 και η οποία εμφανίζεται μεταμορφωμένη προς το καλύτερο με τον Γκάρεθ Σαουθγκέιτ στο τιμόνι της, κάτι που απέδειξε και στο Μουντιάλ της Ρωσίας όπου έφτασε μία ανάσα από τον τελικό (ηττήθηκε από την Κροατία στα ημιτελικά).

Από την άλλη η φιναλίστ του Μουντιάλ της Βραζιλίας, Ολλανδία, η οποία έφαγε δύο στραπάτσα με τους διαδοχικούς αποκλεισμούς από το Euro 2016 και το Μουντιάλ του 2018 αλλά και η οποία δείχνει να βρίσκεται σε σούπερ ανοδική πορεία με τον Ρόναλντ Κούμαν στον πάγκο, επωφελούμενη και από το πολύ καλό φεγγάρι που βρίσκεται και ο Άγιαξ.

Η σύγκρουση των "λιονταριών" με τους "οράνιε" ξαναφέρνει μάλιστα στο προσκήνιο και τον τελικό του Champions League καθώς στις δύο αυτές εθνικές ομάδες υπάρχουν 9 παίκτες που πήραν μέρος στο μεγάλο αυτό ραντεβού.

Tottenham's Harry Kane, right and Liverpool's Virgil Van Dijk challenge for the ball during the Champions League final soccer match between Tottenham Hotspur and Liverpool at the Wanda Metropolitano Stadium in Madrid, Saturday, June 1, 2019. (AP Photo/Bernat Armangue)
Tottenham's Harry Kane, right and Liverpool's Virgil Van Dijk challenge for the ball during the Champions League final soccer match between Tottenham Hotspur and Liverpool at the Wanda Metropolitano Stadium in Madrid, Saturday, June 1, 2019. (AP Photo/Bernat Armangue) AP PHOTO/BERNAT ARMANGUE

Οι Ολλανδοί Φαν Ντάικ και Βαϊνάλνουμ πανηγύρισαν την κούπα με την Λίβρπουλ ενώ στον αντίποδα η Αγγλία έχει στο ρόστερ της τρεις παίκτες της πρωταθλήτριας Ευρώπης Λίβερπουλ, τους Χέντερσον, Γκόμεζ και Αλεξάντερ-Άρνολντ, και τέσσερις παίκτες της φιναλίστ του τελικού Τότεναμ: τους Κέιν, Ντάιερ, Ρόουζ και Ντέλε Άλι!

"Είναι μία νέα διοργάνωση αλλά είναι ευκαιρία να κατακτήσουμε ένα τρόπαιο φορώντας τη φανέλα της εθνικής Αγγλίας αφού το 1966 (σ.σ η χρονιά που η Αγγλία πήρε το μοναδικό της Μουντιάλ) ήταν πολύ καιρό πριν. Έχουμε τεράστιο κίνητρο. Απέναντί μας έχουμε μία ομάδα που παίζει καλό, επιθετικό ποδόσφαιρο και θα είναι δύσκολο το ματς", υπογράμμισε ο κάπτεν Χάρι Κέιν, ενώ ο Μέμφις Ντεπάι τόνισε από την πλευρά των "οράνιε":

"Το κυριότερο είναι πως διεκδικούμε ένα τρόπαιο. Έχουμε ένα σπουδαίο γκρουπ που απαρτίζεται από μερικά νεαρά παιδιά και κάποιους παίκτε με μεγαλύτερη εμπειρία. Θα πρέπει να συνηθίσουμε να κατακτούμε τίτλους αν θέλουμε να γίνουμε επιτυχημένη ομάδα, επειδή αυτό κάνουν οι επιτυχημένες ομάδες. Η εθνική Αγγλίας έχει παίκτες που εχουν συνηθίσει να κατακτούν τρόπαια. Έχει παίκτες που παίζουν στην Μάντσεστερ Σίτι και παίκτες που έπαιξαν στον τελικό του Champions League. Θα είναι δύσκολο το ματς αλλά είμαι αισιόδοξος πως μπορούμε να τους νικήσουμε".

Οι πιθανές συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Σίλεσεν, Ντάμφρις, Φαν Ντάικ, Ντε Λιχτ, Μπλιντ, Ντε Γιονγκ, Ντε Μπέεκ, Ντε Ρόον, Μπέρχβαϊν, Μπάμπελ, Ντεπάι

ΑΓΓΛΙΑ: Πίκφορντ, Γουόκερ, Στόουνς, Μαγκουάιρ, Τσίλγουελ, Ράις, Μπάρκλεϊ, Λίνγκαρντ, Σάντσο, Στέρλινγκ, Ράσφορντ

* Ο μεγάλος τελικός είναι προγραμματισμένος για την Κυριακή (9/6) στις 21:45 στο Πόρτο. Ο μικρός τελικός θα διεξαχθεί την ίδια ημέρα, 16:00 ώρα Ελλάδας, στο Γκιμαράες.

* Τα έσοδα για τη νικήτρια ομάδα του Nations League θα είναι 10.500.000 ευρώ και για τη φιναλίστ του τελικού 9.000.000 ευρώ. Κέρδη θα έχουν και οι δύο χαμένοι των ημιτελικών, με τη νικήτρια του μικρού τελικού να αποκομίζει οφέλη ύψους 8.000.000 ευρώ και την χαμένη να παρηγορείται με 7.000.000 ευρώ.

* Στο Nations League θα χρησιμοποιηθεί και η τεχνολογία VAR.

Photo Credits: AP Photo/Luis Vieira, AP Photo/Bernat Armangue, AP Photo/Martin Meissner, AP Photo/Peter Dejong

TAGS NATIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ