FOOTBALL ANALYSIS

Ο Νεντελτσεάρου είναι επικίνδυνος, ο Λάτσι άπειρος

Ο Ιονούτς Νεντελτσεάρου
Ο Ιονούτς Νεντελτσεάρου EUROKINISSI SPORTS

Η ΑΕΚ "πλήρωσε" τα αμυντικά προβλήματα κόντρα στον Αστέρα και ο Ηλίας Καλλονάς αναλύει την εικόνα του Ιονούτς Νεντελτσεάρου που έχει τραγικές επιδόσεις στον αέρα και παρασύρει και τον άπειρο, Ζίγκα Λάτσι.

Η ΑΕΚ βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο, καθώς ο Αστέρας προηγήθηκε 2-0 μέσα στο ΟΑΚΑ, αλλά κατάφερε να αντιδράσει, ισοφάρισε 2-2, ενώ λίγο έλειψε να κάνει και την ανατροπή στα τελευταία λεπτά.

Η Ένωση, όπως συμβαίνει στα περισσότερα παιχνίδια τη φετινή σεζόν, "πλήρωσε" τα σημαντικά κενά στην αμυντική γραμμή, με αποτέλεσμα η εξαιρετική εικόνα που παρουσίασε μεσοεπιθετικά να μπει σε δεύτερη μοίρα.

Έχουμε αναλύει κατά καιρούς τα τελευταία προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι "κιτρινόμαυροι" στην άμυνα, είτε πρόκειται για τις τραγικές επιδόσεις στον αέρα, είτε για τη "μαύρη τρύπα" στη θέση του τερματοφύλακα.

Η ΑΕΚ έχει κλείσει ήδη τον Δημήτρη Γούτα για το καλοκαίρι, ο οποίος αναμένεται να δώσει σημαντικές λύσεις ειδικά σε τομείς που χωλαίνει η ομάδα, όπως αναλύσαμε το προηγούμενο διάστημα με τη βοήθεια της Opta, αλλά το πρόβλημα μοιάζει δυσεπίλυτο και φαντάζει απίθανο να αλλάξουν τα δεδομένα έως τότε.

ΚΑΝΕΙ ΚΑΚΟ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ

Και τη συγκεκριμένη άποψη ήρθε να ενισχύσει η νέα κακή εμφάνιση του Ιονούτς Νεντελτσεάρου που παρέσυρε και τον ιδιαίτερα ταλαντούχο, αλλά παράλληλα άπειρο, Ζίγκα Λάτσι. Ο Ρουμάνος στόπερ αποκτήθηκε το περασμένο καλοκαίρι με σκοπό να καλύψει, μαζί με τον Νασίμ Χνιντ, το σημαντικό κενό που άφησε ο Όγκνιεν Βράνιες.

Ωστόσο, με βάση την εικόνα που έχει παρουσιάσει απ' την αρχή της σεζόν, αποδεικνύεται κατώτερος των προσδοκιών. Η ηρεμία που βγάζει στο γήπεδο, στην πραγματικότητα μεταφράζεται σε νωχελικότητα και αδυναμία να καλύψει τις ανάγκες της θέσης σε μία τέτοιου επιπέδου ομάδα. Σε σημείο να της κάνει κακό αγωνιστικά.

Απέναντι στον Αστέρα, ο 24χρονος στόπερ φέρει τεράστια ευθύνη στο δεύτερο γκολ που δέχεται η ΑΕΚ, αφού χάνει στο μαρκάρισμα τον Ντάνι Σουάρεθ, ο οποίος παίρνει ανενόχλητος την κεφαλιά από το ύψος της μικρής περιοχής. Και δεν ήταν η πρώτη φορά που τον έχασε, αφού λίγο νωρίτερα ο Ισπανός στόπερ είχε ρίξει... προειδοποιητική βολή, με τον Γιώργο Αθανασιάδη να σώζει την ομάδα του.

Γενικότερα, όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα της Opta, ο Νεντελτσεάρου βγήκε νικητής σε μόλις 4 από τις 12 εναέριες μονομαχίες, δηλαδή σε ποσοστό 33,3%. Για έναν στόπερ με το ύψος (1.90μ) και τα δικά του σωματικά προσόντα, είναι ανεπίτρεπτο να μην μπορεί να κερδίσει το μεγαλύτερο ποσοστό των εναέριων μονομαχιών. Προφανώς, δεν ζητάμε να έχει το εντυπωσιακό 85%(!) του Βράνιες, αλλά να είναι κοντά στο μέσο όρο (60-65%), όπου βρίσκονται παίκτες όπως ο Ίνγκασον και ο Μπα.

Με πράσινο ρόμβο είναι οι κερδισμένες και με κόκκινο οι χαμένες εναέριες διεκδικήσεις των Νεντελτσεάρου (5) και Λάτσι (15).

Το χειρότερο, ωστόσο, για την ΑΕΚ είναι πως πρόβλημα στον αέρα δείχνει να έχει κι ο ύψος 1.89 μέτρα, Ζίγκα Λάτσι. Ο Σλοβένος στόπερ θεωρείται και όχι άδικα ένας ιδιαίτερα ταλαντούχος ποδοσφαιριστής, από τον οποίο η Ένωση μπορεί να αποκομίσει σημαντικό οικονομικό όφελος μελλοντικά. Άλλωστε, είναι μόλις 18 ετών και τώρα παίρνει τα πρώτα συνεχόμενα παιχνίδια στο υψηλό επίπεδο.

Απέναντι, πάντως, στους Αρκάδες είχε 3/11 κερδισμένες μονομαχίες, το οποίο μεταφράζεται σε μόλις 27,3%, αντιμετωπίζοντας προβλήματα κόντρα στον έμπειρο και εξαιρετικό με το κεφάλι, Χερόνιμο Μπαράλες. Το κακό για την ΑΕΚ είναι πως οι χαμένες μονομαχίες γίνονταν στο δικό της μισό, κι όχι για παράδειγμα σε μία στημένη φάση στα αντίπαλα καρέ. Κι είναι κακό διότι μ' αυτό τον τρόπο ο Αστέρας μπορούσε να μείνει ψηλά στο γήπεδο και να κυνηγήσει δεύτερες και τρίτες μπάλες.

ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΔΙΔΥΜΟ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ

Με τον Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι στα... πιτς, τον Νασίμ Χνιντ να μην υπολογίζεται ουσιαστικά και τον Στράτο Σβάρνα να εκτελεί χρέη δεξιού μπακ ελλείψει Μιχάλη Μπακάκη, η αλήθεια είναι πως οι επιλογές του Μανόλο Χιμένεθ για το κέντρο της άμυνας ήταν συγκεκριμένες. Παρ' όλα αυτά, όπως αποδεικνύεται, ο Ισπανός είχε την ατυχία να χρησιμοποιήσει κόντρα σε δύο από τους κορυφαίος παίκτες στο ψηλό παιχνίδι, όπως είναι οι Σουάρεθ (72.6% στις εναέριες μονομαχίες) και Μπαράλες (3 γκολ με κεφαλιά), το χειρότερο δίδυμο στόπερ στον αέρα.

Ο Νεντελτσεάρου μετράει μόλις 48,7% επιτυχία σε εναέριες διεκδικήσεις (20/41), ενώ ο Λάτσι, με πολύ μικρότερο χρόνο συμμετοχής φυσικά, έχει το ιδιαίτερα χαμηλό 34,7% με 8/23 επιτυχημένες. Αντίθετα, ο Τσιγκρίνσκι, παρότι δεν βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση τη φετινή σεζόν, είναι πρώτος με 25/34 επιτυχημένες και 73,5%, ενώ ακολουθούν ο Χνιντ με 16/29 και 55% και ο Σβάρνας με 13/25 και 52%.

Το πρόβλημα είναι ξεκάθαρο και όσο δεν φαίνεται λύση στον ορίζοντα θα διογκώνεται. Και το άσχημο για τον οργανισμό της ΑΕΚ είναι πως μ' αυτό τον τρόπο αδικείται κι η προσπάθεια του Λάτσι, ο οποίος έχει δυνατότητες, αλλά χρειάζεται στο πλευρό του έναν έμπειρο στόπερ που θα τον καθοδηγεί σωστά και θα μαθαίνει από εκείνον. Όχι έναν "κίνδυνο-θάνατο".

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΑΕΚ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ