FOOTBALL ANALYSIS

Ο Ελ Αραμπί χτυπάει μόνο στην καρδιά

O Γιουσέφ Ελ Αραμπί στο Ολυμπιακός - Ατρόμητος
O Γιουσέφ Ελ Αραμπί στο Ολυμπιακός - Ατρόμητος EUROKINISSI

Ο Ελ Αραμπί των πέντε γκολ με εννιά τελικές χτυπάει μόνο στην καρδιά. Ο Θέμης Καίσαρης χρησιμοποιεί τα στοιχεία της Opta για να εξηγήσει το μυστικό του μεγάλου φορ.

Το συζητήσαμε στον πρώτο Ζοσιμάρ που ήταν αφιερωμένος στον Ελ Αραμπί, πάμε να ρίξουμε μια ματιά και γραπτώς. Το μυστικό των μεγάλων σκόρερ δεν είναι τα δύσκολα γκολ, οι φοβερές εκτελέσεις. Το μυστικό των τύπων σαν τον Μαροκινό είναι οι πολλές εκτελέσεις από θέσεις με μεγάλες πιθανότητες για γκολ.

Ο Αραμπί τρέλανε κόσμο πέρυσι και συνεχίζει να το κάνει και φέτος. Χατ-τρικ με τον Ατρόμητο, με τον Μαροκινό να παίζει 50’, αφού μπήκε στο ματς στο 40’. Ναι, με δέκα οι φιλοξενούμενοι, χαμηλό το εμπόδιο από ένα σημείο και μετά, αλλά το χατ-τρικ σε 50 λεπτά δεν είναι απλή ιστορία.

ΠΕΝΤΕ ΓΚΟΛ ΜΕ ΕΝΝΕΑ ΤΕΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΠΤΑ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑ

Γίνεται αν σε λένε Ελ Αραμπί και παίζεις στον Ολυμπιακό. Ο Μαροκινός συνεχίζει αυτό που κάνει καλύτερα από τον καθένα στην Super League. Να χτυπάει κατά κόρον στην καρδιά, από εκεί που έχει τις περισσότερες πιθανότητες.

Ο Ελ Αραμπί έχει ήδη πέντε γκολ στη φετινή Super League. Με εννέα τελικές. Εκ των οποίων οι επτά έχουν πάει στην εστία. Απίστευτα ποσοστά, που προφανώς θα πέσουν κατά τη διάρκεια της σεζόν. Όμως η ικανότητα παραμένει.

ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Πάμε να δούμε το widget της Opta με τις φετινές τελικές του Μαροκινού και την βοήθεια των expected goals.

O Αραμπί σε όλο του το μεγαλείο. Όσο πιο μεγάλος είναι ο κύκλος, τόσο καλύτερη είναι η ευκαιρία. Και τα σημεία των τελικών είναι αυτά που λένε στην ιστορία του. Εκτελείς τα κεντρικά σημεία, κοντά ή ακόμα και μέσα στη μικρή περιοχή. Κι αν έχεις ρέντα/ικανότητας, έχεις και 7/9 στην εστία και πέντε γκολ.

Οι φετινές τελικές του Μαροκινού έχουν συνολική “αξία” τα 2.8 xGoals και η ψυχραιμία του φορ του Ολυμπιακού στην εκτέλεση τις έχει μετατρέψει σε πέντε γκολ.

ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΟΛΗ Η ΔΟΥΛΕΙΑ

Κάποιος θα πει “από τόσο κοντά ξέρω κι εγώ”, κάποιος άλλος θα πει “ε σιγά, αυτά δεν χάνονται’. Θα έχουν λάθος και οι δύο.

Ο πρώτος γιατί οι εκτελέσεις από πλεονεκτική θέση δεν είναι απλή διαδικασία, ούτε τυχαίνουν. Πρέπει να προσπαθήσεις γι’αυτές, περιέχουν όλη τη δουλειά του φορ: Διάβασμα της φάσης, ξεμαρκάρισμα, κίνηση μακριά από την μπάλα, ένστικτο, καλή πρώτη επαφή, ψυχραιμία, κτλ.

Ο δεύτερος θα είχε άδικο γιατί χάνονται ακόμα κι αυτά που λέμε ότι δεν χάνονται. Μια μεγάλη ευκαιρία έχει 50% πιθανότητες να γίνει γκολ, άρα χάνεται τις μισές φορές. Ο Αραμπί φέτος έχει βάλει τη μία τεράστια ευκαιρία που είχε με τον Ατρόμητο (69%), αλλά έχασε μία του 64% με τον Παναιτωλικό. Συμβαίνει.

Δεν είναι ποτέ αμελητέο να στέλνεις την μπάλα στα δίχτυα, όσο καλές κι αν είναι οι συνθήκες. Και εκεί είναι το δεύτερο μυστικό του Αραμπί και του Ολυμπιακού. Δεν είναι αν είναι killer, αν τα βάζει όλα, κτλ. Είναι το πόσο συχνά μπορεί να έχει μεγάλη ευκαιρία.

ΑΥΤΟΙ ΗΤΑΝ ΠΙΟ ΕΥΣΤΟΧΟΙ ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ...

Ο Αραμπί πέρυσι είχε 53% ευστοχία στις μεγάλες ευκαιρίες. Ο Μακέντα είχε 55%, ο Άκπομ είχε 71%, ο Τσιλιανίδης είχε 63%. Αν κοιτούσαμε την ευστοχία, θα λέγαμε πως όλοι αυτοί τα πήγαν καλύτερα. Θα κάναμε λάθος, γιατί δεν μετράει τόσο η ευστοχία.

Θα κάναμε λάθος, γιατί ο Μαροκινός είχε τις περισσότερες μεγάλες ευκαιρίες. Πρώτα αυτό μετράει και μετά έρχεται η αποτελεσματικότητα.

...ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ ΡΟΛΟ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΣ ΕΙΧΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ

Ο φορ του Ολυμπιακού είχε πέρυσι 10/19 μεγάλες ευκαιρίες και το εντυπωσιακό είναι το 19. Δεκαεννιά μεγάλες ευκαιρίες. Ο Σβιντέρσκι με τον Άκπομ είχαν και οι δυο μαζί 22, μόνο τρεις περισσότερες. Ο Ολιβέιρα με τον Λιβάγια είχαν και οι δυο μαζί 20, μόνο μία περισσότερη. Ο Μακέντα με τον Καμπετσή είχαν μαζί 19 μεγάλες ευκαιρίες, όσες είχε μόνος του ο Αραμπί.

Η ποσότητα τον κάνει κορυφαίο κι αναδεικνύει την επιθετική δουλειά του Ολυμπιακού και τη δική του ικανότητα.

ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΠΡΩΤΟΣ ΜΕ ΜΟΛΙΣ 277 ΛΕΠΤΑ

Και προφανώς το βιολί συνεχίζεται. Ο Μαροκινός έχει ήδη 3/4 μεγάλες ευκαιρίες στο φετινό πρωτάθλημα (η μία που έχασε ήταν με τον Παναιτωλικό). Κανένας άλλος παίκτης της Super League δεν έχει τέσσερις μεγάλες ευκαιρίες μέχρι τωρα και σκεφτείτε πως συνολικά ο Αραμπί έχει αγωνιστεί μόνο 277 λεπτά, τρία ενενηντάλεπτα και κάτι.

Το ξαναλέμε, τα ποσοστά ευστοχίας του προφανώς και θα πέσουν στην πορεία της σεζόν, αλλά αυτό δεν παίζει ρόλο. Το μυστικό δεν είναι η ευστοχία, είναι η ποιότητα των τελικών, το να μπορείς να βρίσκεις συχνά, ξανά και ξανά, τις καλύτερες θέσεις για εκτέλεση, τις μεγάλες ευκαιρίες.

Κάποιες θα βάλεις, κάποιες θα χάσεις, αλλά όσο έχεις εσύ τις περισσότερες, θα είναι πολύ δύσκολο να μην τελειώσεις τη σεζόν στη θέση του πρώτου σκόρερ.


TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ