FOOTBALL ANALYSIS

Ο Ολυμπιακός ισοφάρισε με αρνητικά ρεκόρ

Ο Πέδρο Μαρτίνς στην Τούμπα
Ο Πέδρο Μαρτίνς στην Τούμπα EUROKINISSI SPORTS

Ο Ολυμπιακός πήρε στην Τούμπα το αποτέλεσμα που ήθελε, αλλά στο δεύτερο ημίχρονο δυσκολεύτηκε όσο ποτέ. Ο Θέμης Καίσαρης αναλύει τα αρνητικά ρεκόρ της ομάδας του Μαρτίνς.

Η έξοδος του Πασχαλάκη και η κεφαλιά του Μπα κράτησαν όρθιο τον Ολυμπιακό στην Τούμπα και την ομάδα του Μαρτίνς σε απόλυτη θέση ισχύος στην κούρσα του πρωταθλήματος.

Πολύ δύσκολα μπορεί να βρει κανείς αγώνα των ερυθρόλευκων με τόσο μεγάλη διαφορά στην εικόνα των δύο ημιχρόνων. Πολλές φορές έχουμε συζητήσει για διαφορετικά ημίχρονα, αλλά αυτό έχει να κάνει κυρίως με την επιθετική παραγωγή.

Μιλάμε δηλαδή για αγώνες που ο Ολυμπιακός είναι το αφεντικό από την αρχή, αλλά δεν απειλεί όσο θέλει και δεν σκοράρει. Έρχεται η ανάπαυλα, έρχονται οι αλλαγές του Μαρτίνς, οι ερυθρόλευκοι πατούν γκάζι, σκοράρουν, κτλ.

Αυτό το έργο το έχουμε δει πολλές φορές και δεν είναι δα και κάτι ασυνήθιστο στο ποδόσφαιρο, συμβαίνει συχνά-πυκνά σε ομάδες πρωτοβουλίας να επιβάλλονται καλύτερα μετά το ημίχρονο.

ΑΚΡΑΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ

Στην Τούμπα συνέβη κάτι άλλο, σε ακραίο βαθμό. Ο Ολυμπιακός είχε τον έλεγχο του αγώνα στα πρώτα 45'. Οι δύο ομάδες είχαν από δύο φάσεις (Μουργκ, Εμβιλά), αλλά οι ερυθρόλευκοι είχαν την κατοχή, τον ΠΑΟΚ μακριά από την περιοχή τους και κυκλοφορούσαν την μπάλα διαρκώς πάνω από τη σέντρα.

Δεν πατούσαν περιοχή, αλλά είχαν την παιχνίδι κοντά στην περιοχή του Πασχαλάκη. Στην επανάληψη όλα άλλαξαν. Ο Ολυμπιακός όχι μόνο δεν έμεινε ψηλά, αλλά δυσκολευόταν ακόμα και να περάσει τη σέντρα.

ΣΧΕΔΟΝ ΟΙ ΜΙΣΕΣ ΕΥΣΤΟΧΕΣ ΠΑΣΕΣ

Δείτε την απεικόνιση των εύστοχων μεταβιβάσεων του Ολυμπιακού στο σχετικό widget της Opta.

Με τα κουμπιά των δύο ημιχρόνων μπορείτε να δείτε την τεράστια διαφορά. Στο πρώτο ημίχρονο ο Ολυμπιακός είχε 94 εύστοχες πάσες πάνω από τη σέντρα και 38 στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου. Στο δεύτερο οι εύστοχες μεταβιβάσεις πάνω από τη σέντρα ήταν μόλις 49 και στην επίθεση μόνο 18.

Στην ουσία η μοναδική εύστοχη μεταβίβαση πάνω από το όριο της μεγάλης περιοχής ήταν αυτή του Ελ Αραμπί(!) που κατέβηκε χαμηλά κι έκανε τη διαγώνια μεγάλη μπαλιά στον Φορτούνη, που κέρδισε το κόρνερ που έφερε το 1-1.

Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

Η διαφορά στην επανάληψη καθρεφτίζεται και στην εικόνα του ΠΑΟΚ. Δείτε στο widget τις ανακτήσεις κατοχής των γηπεδούχων, πάλι ανά ημίχρονο.

Είναι εμφανής η άνοδος του ΠΑΟΚ στο γήπεδο μετά την ανάπαυλα. Ποσοτικά ο Δικέφαλος διπλασίασε τις ανακτήσεις του, από τις 14 ανέβηκε στις 29. Το σημαντικό είναι πως που έγιναν αυτές οι ανακτήσεις, αφού οι παίκτες του Γκαρσία ξεκινούσαν πιο ψηλά τις επιθέσεις τους, κέρδιζαν διαρκώς νέες κατοχές πάνω από τη σέντρα.

Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΜΠΟΥΧΑΛΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟ 4-3-3

Ο Ολυμπιακός πλέον δεν είχε δυσκολία να πατήσει περιοχή, αλλά ακόμα και να αναπτυχθεί όπως θέλει, να κρατήσει την μπάλα και τον αντίπαλο μακριά.

Είναι πιθανό να έπαιξε ρόλο η απουσία του Μπουχαλάκη. Χωρίς εκείνον και χωρίς το 4-3-3, οι ερυθρόλευκοι δεν είχαν την κλασική τους ανάπτυξη, δεν είχαν απάντηση στην πίεση του ΠΑΟΚ, Εμβιλά (κυρίως) και Καμαρά έγιναν "στόχοι" και "πνίγηκαν".

ΜΟΝΟ ΤΡΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ

Όλα τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να καταγράψει αρνητικά ρεκόρ στην Τούμπα. Η ομάδα του Μαρτίνς δεν είχε ούτε μία εύστοχη πάσα προς την αντίπαλη περιοχή: δύο φορές ο Ολυμπιακός βρήκε παίκτη στην περιοχή του ΠΑΟΚ και ήταν με σέντρες (και όχι πάσες) του Φορτούνη, στο open play στον Εμβιλά και στο set play το κόρνερ στον Μπα.

Το πιο τρανταχτό αρνητικό ρεκόρ είναι οι ενέργειες στην αντίπαλη περιοχή. Ο Ολυμπιακός είχε μόνο τρεις, τα δυο σουτ του Εμβιλά και την κεφαλιά του Μπα.

Από το καλοκαίρι του 2019 που η Opta καλύπτει τη Super League, ο Ολυμπιακός δεν είχε ποτέ τόσο χαμηλό νούμερο. Μέχρι το ντέρμπι της Τούμπας η χαμηλότερη επίδοση της ομάδας του Μαρτίνς ήταν οι οκτώ ενέργειες που είχε στην περιοχή του Παναθηναϊκού στο εκτός έδρας 1-1 τον Σεπτέμβριο του 2019.

ΧΩΡΙΣ ΣΟΥΤ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ

Τότε ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με τον Γκερέρο και "κάθισε" στην επανάληψη, πιέστηκε και τελικώς ήρθε το 1-1. Στην Τούμπα το σενάριο ήταν διαφορετικό, γιατί οι ερυθρόλευκοι βρέθηκαν πίσω στο σκορ από το 50': η αδυναμία τους να αναπτυχθούν και να πατήσουν περιοχή τους κόστισε, τους άφησε χωρίς σουτ σε όλο το 2ο ημίχρονο.

Στο τέλος βέβαια της ημέρας, το κόρνερ του Φορτούνη και η κεφαλιά του Μπα έφεραν το 1-1 και έδωσαν στον Ολυμπιακό το βασικό του ζητούμενο, τη διατήρηση του +10 από τον ΠΑΟΚ.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΟΚ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ