ΑΕΚ

ΑΕΚ: Κάθετη πτώση αξιών

SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΑΡΗΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΑΡΗΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Το κάκιστο πρώτο εξάμηνο της ΑΕΚ, οι προσωπικές ιστορίες, το επίπεδο του ελληνικού πρωταθλήματος. Η χρηματιστηριακή αξία των ποδοσφαιριστών της Ένωσης οπισθοχώρησε σημαντικά. Ποιοι αποτελούν τις σταθερές αξίες.

Η τρίμηνη παρουσία του Μάσιμο Καρέρα στην ΑΕΚ, πέραν της αγωνιστικής ανάτασης συνέβαλε στο να πατηθεί φρένο στον κατήφορο που είχε αρχίσει να τραβά σε χρηματιστηριακή αξία, το ρόστερ της ομάδας. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι δεν υφίσταται παίκτης της Ένωσης που να έχει βελτιώσει το προσωπικό market value του κατά την τρέχουσα σεζόν, η οποία δεν γνωρίζουμε και πως θα καταλήξει.

Ασφαλώς συνέβησαν πολλά... Ο τραγικός καλοκαιρινός σχεδιασμός, η λάθος επιλογή Καρντόσο, η λύση Κωστένογλου που δεν ευδοκίμησε και μαζί, οι ίδιοι οι παίκτες που κάπου έμοιαζαν να τα έχουν παρατήσει, πλήττοντας και τους ίδιους τους εαυτούς τους. Ένα δυναμικό φινάλε της ομάδας στα πλέι οφς και στο Κύπελλο θα μπορούσε ενδεχομένως να διαφοροποιήσει το σκηνικό, όπως αυτό σήμερα καταγράφεται στο χρηματιστήριο αξιών του ποδοσφαίρου, μέσα από το διεθνώς αναγνωρισμένο «εργαλείο» του διαδικτύου με το κωδικό όνομα transfermarkt.

Ένα δυνατό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του Σέρβου μέσου Νέναντ Κρστίτσιτς. Ο 29χρονος χαφ αποκτήθηκε από την ΑΕΚ με την αξία του να έχει καταγράψει limit up καριέρας, έχοντας ανέλθει στα 3,3 εκατ. ευρώ! Σήμερα, αν και ο πρώην άσος του Ερυθρού Αστέρα συγκαταλέγεται στους ποδοσφαιριστές που έχουν μεταμορφωθεί προς το καλύτερο υπό την καθοδήγηση του Καρέρα, το market value του Κριστίτσιτς υπολογίζεται σε μόλις 1,75 εκατ.ευρώ.

Μεγάλη πτώση παρατηρείται και στην αξία του Βόσνιου στόπερ Όγκνιεν Βράνιες. Υπολογιζόταν στα 2,6 εκατ. ευρώ, όταν το καλοκαίρι του 2018 πωλήθηκε στην Άντερλεχτ αντί 3,4 εκατ. ευρώ. Σήμερα το value του δυναμικού κεντρικού αμυντικού, με το ζόρι κρατιέται στο 1 εκατ. ευρώ. Ασφαλώς στην εικόνα αυτή συνετέλεσαν και τα εξωγηπεδικά γεγονότα που σε σημαντικό βαθμό «τσαλάκωσαν» το προφίλ του την τελευταία διετία.

Η ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΣΙΜΟΕΣ, ΑΡΑΟΥΧΟ ΚΑΙ ΟΙ ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΑΞΙΕΣ

Η περίπτωση του Αντρές Σιμόες, είναι η πιο χαρακτηριστική της ανόδου και πτώσεως μέσα από την ίδια την ομάδα. Με τη σπουδαία δουλειά του εκτόξευσε την αξία του στα 4 εκατ. ευρώ, όταν από την ΑΕΚ αποκτήθηκε με value που δεν ξεπερνούσε τα 1,2 εκατ, ως ποδοσφαιριστής της Μορειρένσε. Σήμερα έχει οπισθοχωρήσει στο 1,5 εκατ. ευρώ. Εκεί υπολογίζεται πλέον και η αξία του Σέρχιο Αραούχο, ο οποίος είχε κάνει limit up μέσα από την πορεία του στην Ένωση στα 4 εκατ. ευρώ και σήμερα τον εντοπίζουμε στο 1,5 εκατ. ευρώ.

Πτωτική είναι επίσης η σχετική καμπύλη για τον Μιχάλη Μπακάκη, ο οποίος από τα 2 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2018, έχει κατακρακυλήσει στο 1,2 εκατ. ευρώ, αν και στο μεσοδιάστημα μονιμοποιήθηκε στη βασική ενδεκάδα της εθνικής Ελλάδας. Άσχημη επίσης είναι η καταγραφή της χρηματιστηριακής πορείας των δύο αριστερών μπακ, Έλντερ Λόπες και Νίκλας Χουλτ, οι οποίοι από τα 2 εκατ. ευρώ έκαστος, έχουν οπισθοχωρήσει στις 700.000 και 900.000 ευρώ αντιστοίχως.

Αρνητική καμπύλη παρατηρείται και για τους Ντανιέλε Βέρντε (από 3,5 σε 1,5 εκατ.), Ντμιτρό Τσιγκρίνσκι (από 1,2 εκατ. σε 750.000) Μάριο Οικονόμου (από 2,5 σε 1 εκατ.), Παουλίνιο (από 1,5 εκατ. σε 750.000), Βίκτωρα Κλωναρίδη (από 1,25 εκατ. σε 600.000), Παναγιώτη Τσιντώτα (από 700.000 σε 600.000) και Χρήστο Αλμπάνη (από 750.000 σε 600.000).

Τις σταθερές αξίες του συλλόγου αποτελούν οι παίκτες που (προφανέστατα όχι τυχαία) βρίσκονται και στη βιτρίνα της ομάδας για ενδεχόμενη πώληση. Συγκεκριμένα οι Πέτρος Μάνταλος (3,5 εκατ. ευρώ), Βασίλης Μπάρκας (3 εκατ. ευρώ), Νέλσον Ολιβέιρα (3,5 εκατ. ευρώ), Κώστας Γαλανόπουλος (3,5 εκατ. ευρώ) και Μάρκο Λιβάγια (4 εκατ. ευρώ). Να σημειωθεί ότι ο τελευταίος αποκτήθηκε με market value 2,5 εκατ., το ανέβασε στα 4 εκατ. ευρώ κι έκτοτε παραμένει σταθερός σε αυτά τα επίπεδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΑΕΚ: Τουρκικές ματιές σε Μάνταλο
TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ