ΑΕΚ

ΑΕΚ: Κρίσιμη μάχη για το άμεσο μέλλον της

ΑΕΚ - ΑΓΙΑΞ / CHAMPIONS LEAGUE (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΑΕΚ - ΑΓΙΑΞ / CHAMPIONS LEAGUE (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ποιος σχεδιασμός, ποιες μεταγραφές, ποια υπόθεση Πόνσε; Τίποτε δεν είναι σημαντικότερο από την απόφαση της UEFA και κατά πόσο αυτή θα επηρεάσει την επόμενη μέρα της Ένωσης.

Είναι ομολογουμένως άσχημος οδηγός η κινδυνολογία. Ωστόσο εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μια εύκολη υπόθεση και η ίδια η ΑΕΚ το γνωρίζει αυτό. Έχει αντιληφθεί τους κινδύνους, ακόμα και για το χειρότερο. Είναι πιθανός ένας ευρωπαϊκός αποκλεισμός, δίχως αναστολή; Όλα είναι ανοιχτά, φόβος υπάρχει. Κομμάτι των επεισοδίων στον αγώνα με τον Άγιαξ, χαρακτηρίζεται ως άκρως επικίνδυνο.

Σε αυτό το απευκταίο σενάριο, ο κιτρινόμαυρος οργανισμός θα δει την καθημερινότητά του να διαφοροποιείται ριζικά. Η ισοσκελισμένη οικονομική πολιτική που ούτως ή άλλως ακολουθείται (βάσει εσόδων-εξόδων της ΠΑΕ), θα πληγεί από την έλλειψη πόρων και την αφαίρεση της πιθανότητας διεκδίκησης σημαντικών κερδών, μέσα από τη συμμετοχή στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.

Τα πάντα θα αλλάξουν... Ασφαλώς και η διαπραγματευτική θέση της ομάδας απέναντι σε παίκτες που θα ήθελε να προσεγγίσει, καθώς δίχως Ευρώπη και με μπάτζετ συγκεκριμένο, το κλαμπ αυτομάτως καθίσταται λιγότερο ελκυστικό.

Πρόβλημα θα υπάρξει και με ποδοσφαιριστές που θα ήθελε να διατηρήσει στο ρόστερ της, όπως επί παραδείγματι ο Πόνσε. Θα επιθυμούσε την παραμονή του σε μια ομάδα περιορισμένη σε εγχώριες διοργανώσεις; Δύσκολο...

Ακόμα και τα σαφώς μεγαλύτερα συμβόλαια που δίνει η ομάδα σε σχέση με τη χρονιά της επιστροφής στη μεγάλη κατηγορία, θα είναι ένα πρόβλημα. Τότε (σεζόν 2015-16), ο Σιμόες αμειβόταν με 90.000 ευρώ το χρόνο και ο Γιόχανσον με 120.000. Μαζί με την εφορία, το βασικό δίδυμο στη μεσαία γραμμή, κόστιζε στην ΠΑΕ 400.000 ευρώ.

Σήμερα, οι ετήσιες αποδοχές των Σιμόες και Κρστίτσιτς, συμπεριλαμβανομένης της εφορίας, αγγίζουν τα 2 εκατ. ευρω. Περίπου 2,5 (πάντα με την εφορία εντός) εκατ. ευρώ, απαιτούνται συνολικά για τις ετήσιες υποχρεώσεις απέναντι στους Λιβάγια και Μάνταλο.

Οι διαφορές είναι πασιφανείς. Δυσβάσταχτες για ένα κλαμπ που δεν θέλει να μπαίνει μέσα αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να στερηθεί ευρωπαϊκών εσόδων.

Η αυριανή ημέρα, είναι άκρως σημαντική για το άμεσο μέλλον της ΑΕΚ. Για να διατηρήσει τη λειτουργικότητά της στο βαθμό που αυτή υπάρχει σήμερα.

Σε διαφορετική περίπτωση, για να διατηρηθεί σε αυτό το επίπεδο, θα πρέπει να περιέλθει σε κατάσταση ξεκάθαρης οικονομικής αιμορραγίας. Με όποια επακόλουθα ενδέχεται να υπάρξουν...

Photo credits: eurokinissi

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ