ΑΕΚ

ΑΕΚ με κέφι ξανά

ΑΕΚ με κέφι ξανά

Ποδοσφαιριστές και προπονητής αποκτούν τους κώδικες συνεργασίας που η ομάδα χρειάζεται προκειμένου να συνεχίσει με διεκδικητικό πνεύμα έως το τέλος της σεζόν.

Για όσα συμβαίνουν, αλλάζουν, τροποποιούνται σε μια ομάδα, ο καθρέφτης για το αν η κατάσταση διαμορφώνεται προς το καλύτερο έχει δύο όψεις. Αυτή των αγωνιστικών χώρων και εκείνη των αποδυτηρίων. Πολλά μπορείς να συμπεράνεις όταν έχεις εικόνα και από τα δύο. Αυτή που είναι φανερή σε όλους και την άλλη που πρέπει να "σκάψεις" βαθιά για να καταλάβεις.

Τη συνολική, πέραν των όσων στο γήπεδο διαπιστώνουμε, πραγματικότητα τη γνωρίζουν ασφαλώς στον απόλυτο βαθμό όσο είναι καθημερινά μαζί. Ρεπορταζιακά ωστόσο, όπως τότε που επί Καρντόσο και Κωστένογλου υπήρχε εικόνα για όσα λειτουργούσαν σωστά και όσα όχι εντός της ομάδας, έτσι και τώρα, προκύπτουν νέα που δεν είναι τόσο ηχηρά όσο μια μεταγραφή, έχουν όμως τη σημασία τους. Μεγαλύτερη από μια προσθήκη καθώς εδώ μιλάμε για το σύνολο του οργανισμού.

Επί Μάσιμο Καρέρα λοιπόν, όλα όσα έπρεπε να μπουν σε μια σειρά, όλα αυτά που αφορούσαν σε προβληματικές συμπεριφορές, κρούσματα απειθαρχίας, εσωτερικές έριδες αποδυτηρίων, αίσθημα αδικίας και καλομεταχείρισης (τα κοινώς αποκαλούμενα και ως "χαϊδέματα") παικτών σε σχέση με άλλους, εξαφανίστηκαν. Ο Ιταλός χάραξε μια κόκκινη γραμμή και ξεκαθάρισε εξ αρχής προς όλους ότι όποιος θα την περάσει, θα διαπιστώσει ένα άλλο πρόσωπο από εκείνον.

Δεν ήταν μια απλή δουλειά αυτή... Έπρεπε να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ανεχτεί έστω και ένα λεπτό αργοπορίας από τη στιγμή που διέταξε "όλοι έξω για προπόνηση" και κάποιοι το διαπίστωσαν, παρακολουθώντας για λίγο απ' έξω. Έπρεπε να γίνει αυστηρός για να σταματήσει γελάκια, αφηρημάδες, αντιδράσεις σε εντολές και μειδιάματα, δεν είχε πρόβλημα να πει μπροστά σε όλους ότι "την επόμενη φορά που θα διαπιστώσω ότι κάποιος είχε μούτρα επειδή δεν έπαιξε ή δεν ήταν βασικός, απλά δεν θα ξαναπαίξει". Ξηγημένα πράγματα, σταράτες κουβέντες.

Η ΧΑΡΑ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ, Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΠΟΥ Η ΑΕΚ ΕΙΧΕ ΑΝΑΓΚΗ

Παράλληλα, μέσω απονομής αγωνιστικής δικαιοσύνης και επιβράβευσης για την προσπάθεια στην προπόνηση και την τήρηση των επιθυμιών και οδηγιών του. Ο Ιταλός κατάφερε να επιστρέψουν το κέφι στην ομάδα, η διάθεση για την καθημερινή προπόνηση και συνεύρεση στο χώρο εργασίας και το κίνητρο ώστε όλοι μαζί να προσπαθήσουν υπό την καθοδήγηση του ενός, για να πετύχουν ξανά πράγματα. Ασφαλώς, πέραν της διαπροσωπικής προσέγγισης και των σχέσεων ειλικρίνειας που αναπτύχθηκαν μεταξύ προπονητή και τακτικών, απαιτείτο και ένα λειτουργικό πλάνο. Ένα σχέδιο για να πάρει αμέσως η ομάδα μπροστά.

Άπαντες εντός ΑΕΚ αναγνωρίζουν σήμερα ότι η διαλυμένη κατάσταση που ο Καρέρα παρέλαβε, απαιτούσε μια τέτοιου είδους μεταχείριση, σαν αυτή που ο Ιταλός επιβάλει τώρα. Απόλυτη πειθαρχία, σκληρή αμυντικοκεντρική προσέγγιση, δυναμισμός, μάχες σώμα με σώμα, καμία φάση χαμένη δίχως να την έχουν προσπαθήσει. Κι από εκεί και πέρα, μεσοεπιθετικά, υπάρχει η ποιότητα για να βγουν οι φάσεις που θα οδηγήσουν στο γκολ. Μοιάζει με την προσέγγιση του Χιμένεθ, όμως είναι ακόμα πιο μπρουτάλ και πιεστική.

Ο Καρέρα θέλει να βλέπει στο γήπεδο ένα σύνολο που ανασταλτικά δεν θα έχει ψεγάδι, αν και αυτό δεν είναι εφικτό στο 100% για οποιαδήποτε ποδοσφαιρική παρέα στον κόσμο. Ωστόσο με την επιμονή και την επιβολή του πάνω στα συγκεκριμένα τακτικά κομμάτια της άμυνας, έως σήμερα έχει καταφέρει μικρά θαύματα. Αρκεί να θυμηθεί κάποιος το πώς η ΑΕΚ ήταν όταν την παρέλαβε και πως είναι σήμερα. Όσο για τη μεσοεπιθετική λειτουργία, ασφαλώς και ο ίδιος αποδέχεται ότι σηκώνει πολλή βελτίωση. Κάθε πράγμα στον καιρό του όμως και μέσα από στοχευμένη δουλειά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Άρης - ΑΕΚ 0-1: Με Αλμπάνη και άμυνα α λα ιταλικά
Οι μουτζαχεντίν του Καρέρα
Η αλήθεια είναι στον Καρέρα... Bene?
TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ