ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Άλεν Βέλιτς: "Δεν υπάρχει αδιάφορο ματς για την Μπενφίκα"

Άλεν Βέλιτς: "Δεν υπάρχει αδιάφορο ματς για την Μπενφίκα"

Ο Άλεν Βέλιτς, μέλος του τεχνικού τιμ της Β’ ομάδας της Μπενφίκα, μιλά στο Sport24 για το ματς της ΑΕΚ στην Λισσαβόνα για την τελευταία αγωνιστική του Champions League, αλλά και για τα μυστικά της διαδικασίας "παραγωγής» ταλέντων των «Αετών»

Την τεράστια διαφορά στις (υπό)δομές και στην οργάνωση της Μπενφίκα με οποιαδήποτε μεγάλη ελληνική ομάδα, μπορεί ο οποιοσδήποτε να την υποθέσει, κάνοντας τις πιο προφανείς και εύκολες ποδοσφαιρικές συγκρίσεις. Όταν όμως επιχειρήσει κανείς να μπει στα… ενδότερα της λειτουργίας των «Αετών», οι ενδείξεις γι αυτές τις τεράστιες διαφορές, γίνονται αποδείξεις.

Ίσως μάλιστα αρκεί να πληροφορηθεί, πως σ’ αντίθεση μ’ ότι συμβαίνει στους ελληνικούς συλλόγους, η Μπενφίκα έχει επί της ουσίας τρεις διαφορετικές… δεύτερες ομάδες.

Αυτή που αγωνίζεται στο Youth League, όπως η ΑΕΚ, την Under 23, αλλά και την Β’ ομάδα. Και η Β’ ομάδα, είναι το τελευταίο σκαλοπάτι, ο προθάλαμος, για την πρώτη. Πρότυπη λειτουργία. Πρότυπος και ο τρόπος στελέχωσης του τεχνικού τιμ αυτής της Β΄ ομάδας. Δεν θα διστάσει η Μπενφίκα να βάλει στην δούλεψή της, έναν φοιτητή που κάνει το μάστερ του, στο πανεπιστήμιου της Λισσαβόνας. Λογικό αν αναλογιστεί κανείς πως απ’ αυτά τα έδρανα πέρασε και ο Μουρίνιο. Βεβαίως για την Μπενφίκα σημασία έχει το βιογραφικό. Και αυτό ήταν που έστειλε τον Άλεν Βέλιτς, στο τεχνικό τιμ της Β’ ομάδας των «Αετών».

Αν σας θυμίζει κάτι το όνομα, έχετε δίκιο. Είναι ο γιος του Γιάσμινκο Βέλιτς, ο οποίος έχει περάσει από τους πάγκους και της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού. Γι αυτή την γλυκιά αδρεναλίνη των πάγκων, ο Βέλιτς τζούνιορ κρέμασε πριν από τα 18 του χρόνια, τα ποδοσφαιρικά παπούτσια και άρχισε να σπουδάζει το ποδόσφαιρο. Από το πανεπιστήμιο του Λιβέρπουλ και στις σπουδές πάνω στην επιστήμη του ποδοσφαίρου, στην συνεργασία με τις Ακαδημίες της Μπαρτσελόνα στις ΗΠΑ. Και από το μάστερ στο πανεπιστήμιο της Λισσαβόνας, στον σταφ της Β’ ομάδας της Μπενφίκα στα 25 του χρόνια. Λόγω των… ημερών δε και εμμέσως οικοδεσπότης της ΑΕΚ, η οποία «πετάει» σήμερα (11/12) για την Λισσαβόνα για το τελευταίο παιχνίδι των ομίλων του Champions League. Ο Άλεν Βέλιτς μίλησε στο Sport24 για το αυριανό (12/12) ματς στο στάδιο «Ντα Λουζ», αλλά και για τα μυστικά της διαδικασίας παραγωγής ταλέντων της Μπενφίκα.

"Για την Μπενφίκα το ματς με την ΑΕΚ είναι ένα αδιάφορο, μόνο ως προς το κομμάτι της βαθμολογίας καθώς δεν μπορεί να αλλάξει κάτι το αποτέλεσμα. Κατά τα άλλα όμως, δεν είναι καθόλου αδιάφορο το παιχνίδι. Ένα κλαμπ όπως είναι η Μπενφίκα, πρέπει πάντα να νικάει. Και αυτό είναι κάτι που το ζητάνε οι οπαδοί. Επομένως δεν υπάρχει αδιάφορο ματς για την Μπενφίκα. Και ειδικά τώρα, που είναι τέτοια η περίοδος, που υπάρχει πίεση στην ομάδα. Πιστεύω πως η Μπενφίκα θα το αντιμετωπίσει το ματς με την ΑΕΚ, όπως κάθε άλλο παιχνίδι το οποίο θα πρέπει να το κερδίσει. Η πρόθεση να κερδίσει το ματς, θεωρώ πως θα υπερισχύσει των σκέψεων για ξεκούραση κάποιων παικτών"

Όσο για το πώς βλέπουν οι Πορτογάλοι την ΑΕΚ; "Στο πρώτο ματς στο Ολυμπιακό Στάδιο, η Μπενφίκα δυσκολεύτηκε πολύ να κερδίσει. Ήταν ένα ισορροπημένο ματς και η ΑΕΚ είχε δείξει δυνατή. Οπότε δεν την αντιμετωπίζουν την ΑΕΚ ως εύκολο αντίπαλο, παρόλο που ακόμα δεν έχει βαθμό στον όμιλο".

Η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΝΙΚΗΤΗ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΘΑΛΑΜΟΣ

Ο Άλεν Βέλιτς ανήκει στο τεχνικό τιμ της Β’ ομάδας. Και δουλεύει με παιδιά που προετοιμάζονται και προαλείφονται για να διεκδικήσουν θέση στο ρόστερ της πρώτης ομάδας της Μπενφίκα.

"Η Μπενφίκα είναι μια ομάδα που δίνει μεγάλο βάρος στην ανάπτυξη. Έχει κάνει μεγάλες επενδύσεις για τις εγκαταστάσεις που αφορούν τα τμήματα υποδομής . Η δεύτερη ομάδα της Μπενφίκα, αγωνίζεται στη Β’ κατηγορία της Πορτογαλίας, χωρίς να έχει δικαίωμα να διεκδικήσει την άνοδο στην πρώτη κατηγορία. Περίπου όπως γίνεται και στην Ισπανία. Τα ταλέντα που φτάνουν στην δεύτερη ομάδα, είναι παίκτες που έχουν την προοπτική να παίξουν στην πρώτη ομάδα. Δεν είναι βέβαιο πως αυτό θα συμβεί. Αλλά είναι ποδοσφαιριστές που έχουν επιλεγεί μ’ αυτή την προοπτική. Και είναι σημαντικό που βρίσκονται σε μια ομάδα, η οποία αγωνίζεται σ’ ένα επαγγελματικό πρωτάθλημα. Έτσι ώστε να προετοιμαστούν για τη νοοτροπία της πρώτης ομάδας. Να αποκτούν τη νοοτροπία νικητή που απαιτεί μια ομάδα όπως είναι η Μπενφίκα. Το πλάνο της Μπενφίκα είναι να περνούν παιδιά από την δεύτερη στην πρώτη ομάδα. Αλλά αυτή την ευκαιρία πρέπει να την κερδίσουν, μέσω διαδικασίας αξιολόγησης. Και για να φτάσει ένα ταλέντο να παίξει στην πρώτη ομάδα, θα πρέπει να περάσει από την δεύτερη για να «ψηθεί» και να τεσταριστεί".

Για το τέλος αφήσαμε την πιο εύλογη απορία για μια περίπτωση σαν αυτή του Βέλιτς, που δεν είναι δα και η πιο συνηθισμένη. Πως ένα παιδί που ζει μέσα στο ποδόσφαιρο, αποφασίζει πριν κλωτσήσει την μπάλα, να στραφεί στο κοουτσάρισμα.

"Από την ηλικία των 18 μου άρεσε να βλέπω το ποδόσφαιρο με πιο πολύ βάθος. Να το κοιτάζω από διαφορετική οπτική και να θέλω να κάνω άλλα πράγματα. Δεν ήταν εύκολη απόφαση. Όταν δεν παίζεις πλέον ποδόσφαιρο και αποφασίζεις να πας σ’ άλλο πόστο, αλλάζει η καθημερινότητα σου. Μερικές φορές όμως πρέπει να σκεφτόμαστε και με την λογική αλλά και με γνώμονα την προοπτική που υπάρχει για το μέλλον".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ