ΑΕΚ

Μάρκο Λιβάγια: Ο Ντέμης από την Κροατία

Μάρκο Λιβάγια: Ο Ντέμης από την Κροατία
EUROKINISSI SPORTS

Ο Μάρκο Λιβάγια είναι εντυπωσιακός στην αρχή της σεζόν, πραγματοποιεί το καλύτερο ξεκίνημα σε θέμα παραγωγικότητας με τη φανέλα της ΑΕΚ και δείχνει πως και την εφετινή σεζόν θα είναι ο ηγέτης της Ένωσης.

Η σεζόν δεν άρχισε ιδανικά για την ΑΕΚ, καθώς αποκλείστηκε στα playoffs του Europa League από την Τραμπζονσπόρ, παρά την εξαιρετική εμφάνιση και νίκη με 2-0 στη ρεβάνς της Τραπεζούντας, ενώ στο πρωτάθλημα υπήρξε το αρνητικό αποτέλεσμα της πρεμιέρας απέναντι στην Ξάνθη.

Η κακή εικόνα των "κιτρινόμαυρων" προκάλεσε σημαντικές εξελίξεις, καθώς με απόφαση του Δημήτρη Μελισσανίδη ο Μιγκέλ Καρντόσο "τελείωσε" από την τεχνική ηγεσία της ομάδας μετά την ήττα από τους Ακρίτες στο ΟΑΚΑ. Ως διάδοχος του Πορτογάλου τεχνικού επιλέχθηκε ο Νίκος Κωστένογλου, ο οποίος έχει μεταμορφώσει προς το καλύτερο την ομάδα, με αποκορύφωμα τη μεγάλη νίκη με 3-2 επί του Αστέρα στην Τρίπολη.

Ωστόσο, ο ποδοσφαιριστής που φαίνεται να μην έχει επηρεαστεί καθόλου από τα σκαμπανεβάσματα της ομάδας του είναι ο Μάρκο Λιβάγια. Ο Κροάτης επιθετικός έχει αρχίσει εξαιρετικά τη σεζόν, πραγματοποιώντας το πιο παραγωγικό ξεκίνημα από την στιγμή που μεταγράφηκε στην Ένωση. Συγκεκριμένα, έχει αγωνιστεί σε έξι παιχνίδια σε πρωτάθλημα και Ευρώπη, σημειώνοντας τέσσερα γκολ και μοιράζοντας μία ασίστ.

Ο ΛΙΒΑΓΙΑ "ΑΠΑΝΤΗΣΕ" ΜΕ ΑΣΙΣΤ & ΓΚΟΛ

Η αρχή έγινε στην αναμέτρηση με την Κραϊόβα στη Ρουμανία. Ο Καρντόσο προτίμησε να τον κρατήσει στον πάγκο, αλλά ο τραυματισμός του Βίκτωρα Κλωναρίδη τον "ανάγκασε" να αναπροσαρμόσει τα πλάνα του και να τον ρίξει στον αγωνιστικό χώρο λίγο πριν την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους. Ο 26χρονος φορ τον δικαίωσε για την επιλογή του, αλλά την ίδια ώρα του κατέστησε σαφές με την εμφάνισή του πως είναι αδύνατο να μην ξεκινάει στη βασική ενδεκάδα.

Στο 60ό λεπτό έβγαλε μία υπέροχη ασίστ στον Πέτρο Μάνταλο για το 0-1, ενώ 25 λεπτά αργότερα, με δυνατό σουτ μέσα από τη μεγάλη περιοχή, διαμόρφωσε το 0-2, το οποίο ήταν και το τελικό αποτέλεσμα. Η απόφαση του Καρντόσο να μην του δώσει φανέλα βασικού σχολιάστηκε έντονα, με τον Πορτογάλο να γίνεται αποδέκτης δριμείας κριτικής τόσο από τους φίλους της ομάδας όσο κι από τους δημοσιογράφους. Η αλήθεια είναι, άλλωστε, πως οι δύο άνδρες δεν είχαν και την καλύτερη σχέση. Παρ' όλα αυτά, η ποιότητα του Λιβάγια υπερκέρασε τις όποιες διαφωνίες υπήρξαν ανάμεσά τους.

Στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ, ο Καρντόσο δεν έκανε το λάθος να μην τον αρχίσει βασικό. Αλλά, πήρε την απόφαση να τον κάνει πρώτη αλλαγή, ενώ ήταν ένας εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ, σε μία μέτρια έως κακή βραδιά για την ελληνική ομάδα. Η κίνηση του Πορτογάλου δεν άρεσε στον Λιβάγια, ο οποίος έδειξε τη δυσφορία του πηγαίνοντας απευθείας στα αποδυτήρια μετά την αλλαγή.

Ο Καρντόσο δεν έδωσε συνέχεια στο επεισόδιο και τον διατήρησε στην ενδεκάδα και στο πρώτο ματς απέναντι στην Τραμπζονσπόρ στο Ολυμπιακό Στάδιο. Ο Κροάτης ήταν και πάλι εκεί, δίνοντας νωρίς προβάδισμα στην ομάδα του. Ωστόσο, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη για την ΑΕΚ, αφού η τουρκική ομάδα έκανε την ανατροπή, επικράτησε 3-1 και έκανε το αποφασιστικό βήμα για την πρόκριση στους ομίλους της διοργάνωσης.

ΑΓΓΙΞΕ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑΡΗ ΤΟΝ ΜΑΡΚΟ

Στον αγώνα με την Ξάνθη, δεν κατάφερε να ξεχωρίσει, καθώς παρασύρθηκε από τη γενικότερη κακή εικόνα της ΑΕΚ. Βέβαια, είχε συμμετοχή στο γκολ του Νέλσον Ολιβέιρα, το οποίο προήλθε από υπέροχη συνεργασία του Κροάτη με τους Χρήστο Αλμπάνη και Πέτρο Μάνταλο. Ουσιαστικά, ακόμα και στη μέτρια βραδιά του, κατάφερε να ξεχωρίσει με την ποιότητά του.

Τρεις ημέρες αργότερα, η ΑΕΚ ταξίδεψε στην Τραπεζούντα για τη ρεβάνς με την Τραμπζονσπόρ με σκοπό να παρουσιάσει μία καλύτερη εικόνα σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια. Η ανατροπή του 3-1 του πρώτου αγώνα φάνταζε δύσκολο σενάριο, αλλά οι "κιτρινόμαυροι" ήταν εξαιρετικοί, προηγήθηκαν 2-0 και έχασαν στα σημεία μία σπουδαία πρόκριση που θα έμενε για πάντα χαραγμένη στη μνήμη των φιλάθλων.

Ο Λιβάγια είχε δώσει το σύνθημα της ανατροπής, αφού είχε ανοίξει το σκορ στο 24ο λεπτό με υπέροχο πλασέ, μετά από κλέψιμο και πάσα του Ολιβέιρα. Γενικότερα, ο Κροάτης σ' ακόμα ένα παιχνίδι ήταν πανταχού παρών. Έδωσε πολλές μάχες, βοήθησε τόσο στον παραγωγικό όσο και στον δημιουργικό τομέα και απέδειξε πως διαθέτει ηγετικές ικανότητες. Η πρόκριση δεν ήρθε, αλλά το "κουμπί" φάνηκε να γυρίζει προς τη θετική πλευρά.

Ο... ΝΤΕΜΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ

Κι ήρθε ο αγώνας απέναντι στον Αστέρα να επιβεβαιώσει πως ο Νίκος Κωστένογλου άλλαξε εντελώς το κλίμα στην ομάδα, "μπόλιασε" με εμπιστοσύνη τους παίκτες, οι οποίοι απέδειξαν πως έχουν ξεκάθαρα αδικήσει τον εαυτό τους. Κι η αλήθεια είναι πως σ' αυτό βοήθησε (ξανά) ο Λιβάγια, αφού ήταν εκ των πρωταγωνιστών της ΑΕΚ στην ανατροπή επί των Αρκάδων. Ο Κροάτης σημείωσε το δεύτερο γκολ της ομάδας με όμορφο σουτ, ενώ στη συνέχεια πανηγύρισε, ανεβαίνοντας στα κάγκελα σαν άλλος Ντέμης.

SUPERLEAGUE / ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Μία κίνηση που εντυπωσίασε ακόμα και τον ίδιο τον Νικολαΐδη, ο οποίος έκανε facebook cover τη φωτογραφία του 26χρονου επιθετικού. Για τους φίλους της ΑΕΚ, είναι -δίχως αμφιβολία- ο Κροάτης Ντέμης, αφού διαθέτει αρκετά στοιχεία, ειδικά σε θέμα ιδιοσυγκρασίας που θυμίζουν τον εμβληματικό επιθετικό της Ένωσης. Το βέβαιο είναι πως οι φίλαθλοι των "κιτρινόμαυρων" θα ήθελαν να είχε μία αντίστοιχη πορεία με τον παλαίμαχο φορ, βοηθώντας την ομάδα να κατακτήσει κι άλλους τίτλους.

ΠΟΥ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ ΦΕΤΟΣ;

Την πρώτη σεζόν στην ΑΕΚ, άργησε να πάρει... μπρος όσον αφορά στο σκοράρισμα. Χρειάστηκε να φτάσουμε στις 28 Σεπτεμβρίου και το ματς με την Αούστρια για τους ομίλους του Europa League για να πετύχει όχι ένα, αλλά δύο γκολ, χαρίζοντας την ισοπαλία (2-2) στην ομάδα του. Γενικότερα, το πρώτο διάστημα της παρουσίας του στην Ένωση υπήρχαν "μουρμούρες" για τη συνεισφορά του, οι οποίες, ωστόσο, εξαλείφθηκαν άμεσα.

Πέρασε ένας μήνας (και κάτι) από εκείνο το παιχνίδι για να καταφέρει να σκοράρει και στο πρωτάθλημα. Ωστόσο, το γκολ του είχε ξεχωριστεί σημασία, αφού έδωσε τη νίκη με 1-0 στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ. Τρία γκολ στα πρώτα 20 ματς, δεν ήταν και ο καλύτερος απολογισμός. Βέβαια, η σεζόν ολοκληρώθηκε με την Ένωση πρωταθλήτρια και τον Κροάτη να έχει 10 γκολ και 7 ασίστ σε 42 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις.

SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Την περσινή σεζόν, ο Μάρκο ξεκίνησε με δύο γκολ και μία ασίστ στα πρώτα έξι παιχνίδια της ομάδας του, με πιο καθοριστικό τέρμα εκείνο απέναντι στη Σέλτικ στο ΟΑΚΑ για τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League. Ο απολογισμός της χρονιάς ήταν 12 γκολ και 8 ασίστ σε 38 ματς. Όπως είναι εμφανές, χρόνο με το χρόνο, ο Λιβάγια ανεβάζει τα νούμερά του και γίνεται ακόμα πιο καταλυτικός για την ομάδα του.

Φέτος, σε έξι ματς έχει τέσσερα γκολ και μία ασίστ. Δηλαδή, πριν τη διακοπή του Σεπτεμβρίου για τις υποχρεώσεις των εθνικών ομάδων έχει σημειώσει το 1/3 από τα τέρματα που σημείωσε ολόκληρη τη σεζόν πέρυσι. Και με βάσει την εικόνα που έχει παρουσιάσει -μέχρι στιγμής- το μέλλον προμηνύεται λαμπρό και γεμάτο... γκολ.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ