ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Φάκελος Μάνταλος: Τι σημαίνει η επανεμφάνιση της Γουέστ Μπρομ

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΑΕΚ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / Eurokinissi Sports)
Μάνταλος EUROKINISSI

Το Sport24.gr ανοίγει τον φάκελο του διεθνούς μέσου και βρίσκει μέσα απαντήσεις για τη μη πώλησή του το καλοκαίρι, την επανεμφάνιση της Γουέστ Μπρομ, την επίπονη προσπάθεια επιστροφής και το ρόλο του στη νέα κατάσταση.

Ηταν 30 του περασμένου Αυγούστου, όταν η ΑΕΚ δέχθηκε μια ομολογουμένως δύσκολα αντιμετωπίσημη πρόταση. Η αγγλική Γουέστ Μπρομ, ομάδα της Championship, παρουσιαζόταν διατεθειμένη να καταβάλει 10 εκατ. ευρώ για την αγορά του Πέτρου Μάνταλου.

Αν το ρεπορτάζ είναι απολύτως αληθές (η πληροφορία που ακολουθεί πάντως, δεν διαψεύστηκε ποτέ), η αγγλική ομάδα θα πλήρωνε τα 2/3 του ποσού προκαταβολικά και το υπόλοιπό 1/3, το καλοκαίρι του 2019, ως οψιόν αγοράς!

Όταν ένας σύλλογος παρουσιάζεται διατεθειμένος να καταβάλλει περισσότερα από 6 εκατ. ευρώ για μία σεζόν, σημαίνει ότι έχει αποφασίσει να κάνει δικό της τον ποδοσφαιριστή, πληρώνοντας και τα υπόλοιπα 3,3 εκατ., δέκα μήνες μετά. Η ΑΕΚ ωστόσο δεν ενέδωσε σε αυτή την άκρως δελεαστική προσφορά.

Η εφημερίδα Sport Day, είχε τότε επικοινωνήσει με τον Πέτρο Μάνταλο, προκειμένου να ακούσει και τη δική του άποψη επί του θέματος: "Περίμενα την ομάδα να αποφασίσει. Ειλικρινά, δεν το είχα καν σκεφτεί. Θα το έκανα αν η ΑΕΚ μου έλεγε ότι θα έπρεπε να το σκεφτώ. Όμως η ομάδα μου, απέρριψε την πρόταση και η ιστορία τελείωσε εκεί".

ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΑΠΟΡΡΙΨΗΣ ΚΑΙ Ο ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

Το αν ο αρχηγός της ΑΕΚ θα έλεγε "ναι" στην προοπτική της Γουέστ Μπρομ, δεν απαντήθηκε ποτέ, προφανώς γιατί όλα έγιναν τόσο γρήγορα (και υπό πίεση χρόνου), άλλωστε και ο ίδιος, κατά δήλωσή του, δεν πρόλαβε (ενδεχομένως να μην είχε καν την ευκαιρία) να το σκεφτεί σοβαρά.

Για την ΑΕΚ, η πρόταση ήταν εξαιρετική. Στην καλύτερη περίπτωση, θα εισέπραττε 6,7 εκατ. ευρώ για δανεισμό μίας σεζόν και θα είχε τον Μάνταλο πίσω το ερχόμενο καλοκαίρι. Στη... χειρότερη θα τσέπωνε συνολικά 10 εκατ. ευρώ για έναν ποδοσφαιριστή στα 27 του, με ένα ιστορικό τραυματισμών δύσκολο πίσω του, το οποίο συνήθως λειτουργεί αποτρεπτικά για την κατάθεση τέτοιων δυνατών προτάσεων αγοράς. Ωστόσο η Ένωση δεν ενήργησε μπακαλίστικα, σκεπτόμενη τη χρονική συγκυρία της ιστορίας και τη δυσκολία αντικατάστασης του αρχηγού. Προφανώς, αυτή η τμηματική καταβολή χρημάτων, θα γινόταν για φορολογικούς λόγους, ωστόσο, είτε έτσι, είτε αλλιώς, για την ΑΕΚ ήταν μια πολύ συμφέρουσα πρόταση από οικονομικής πλευράς.

Στις 30 Αυγούστου, μόλις ένα 24ωρο πριν από το φινάλε της μεταγραφικής περιόδου κι ενώ (όπως από την ΑΕΚ υποστήριζαν) εκείνες τις στιγμές γίνονταν πυρετώδεις διεργασίες προκειμένου να αποκτηθούν χαφ και εξτρέμ, η πώληση του Μάνταλου θα προσέθετε έναν επιπλέον πονοκέφαλο στο ούτως ή άλλως δυσλειτουργικό μεταγραφικό επιτελείο.

Αναλογιστείτε το βάρος εκείνων των στιγμών, με την ομάδα να αποτυγχάνει για την πραγματοποίηση έστω της μίας εκ των δύο μεταγραφών που περίμενε ο προπονητής, να προστίθεται η ανάγκη εύρεσης αντικαταστάτη του Μάνταλου, σε χρόνο ελάχιστο. Ωστόσο, αν η Γουέστ Μπρομ επιστρέψει τον Ιανουάριο με πρόταση ανάλογου οικονομικού βεληνεκές, η ιστορία ενδέχεται να γραφτεί πολύ διαφορετικά.

Ο ΡΟΛΟΣ, Ο ΠΟΝΟΣ, Ο ΜΠΟΓΕ ΚΑΙ Η ΠΙΕΣΗ

Ο Μπογέ είναι πλέον ενεργό στέλεχος της κιτρινόμαυρης καθημερινότητας και ο Μαρίνος Ουζουνίδης καλείται να διαχειριστεί την "καυτή" πατάτα. Πρόσωπο το οποίο σχετίζεται με αυτήν, είναι ο Πέτρος Μάνταλος, αρχηγός της ομάδας, κινητήριος μοχλός της και ποδοσφαιριστής με αρετές που σπανίζουν στο ρόστερ. Έως σήμερα, ο πρώην παίκτης της Ξάνθης, αγωνίζεται ως αριστερός χαφ, θέση που προσφάτως αποτέλεσε σημείο συζήτησης με τον προπονητή του, όσον αφορά στις ανασταλτικές βοήθειες που πρέπει να δίνει.

Ο Μάνταλος παίζει με ενοχλήσεις στο γόνατο (που ναι μεν δεν προκαλούν ανησυχία, ωστόσο δεν παύουν να είναι ενοχλητικά συμπτώματα της νέας ταλαιπωρίας που πέρασε) και κάποιες στιγμές των αγώνων, δυσκολεύεται να ανταποκριθεί των αναγκών μιας θέσης που απαιτεί ασταμάτητες αμυντικές βοήθειες στον πλάγιο μπακ, καθώς η επιπρόσθετη πίεση, του προκαλεί πόνο.

Με την ενεργοποίηση του Μπογέ, ο οποίος νιώθει καλύτερα όταν παίζει αριστερά, ο ρόλος και ο χώρος του Μάνταλου, τίθενται εκ νέου προς συζήτηση! Βάσει του σχεδίου, το επιθετικό δίδυμο θα αποτελούν δύο εκ των Πόνσε, Λιβάγια ή Κλωναρίδη, ενώ ο Μπακασέτας έχει "κλειδώσει" το δεξί άκρο της επίθεσης, με την ευχέρεια που αυτό του παρέχει προκειμένου να συγκλίνει προς τον κεντρικό άξονα για να έρθει πρόσωπο προς την εστία, έχοντας το εξαιρετικό αριστερό πόδι του έτοιμο και οπλισμένο.

Ασφαλώς θα υπάρχει rotation, ωστόσο στον αντίποδα, ήλθε για την ΑΕΚ η στιγμή που θα αποκτήσει ένα σταθερό σχήμα, κάτι που ο προπονητής εξ αρχής ήθελε, ωστόσο δεν κατάφερε να βρει και να εφαρμόσει, λόγω των διαδοχικών απωλειών από τραυματισμούς. Ο Μάνταλος, διανύει την πέμπτη σεζόν του στην ομάδα, κατά τη διάρκεια των οποίων χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον στην αριστερή πτέρυγα.

Ωστόσο, ίσως πλησιάζει η στιγμή που θα αναλάβει ρόλους και ως κεντρικός χαφ σε ρόλο "8αριου". Θα μπορούσε επίσης να διατηρηθεί στα άκρα, σε ματς που ο Μπακασέτας θα χρησιμοποιηθεί ως "8αρι"» με τον Μπογέ να κρατά την άλλη πτέρυγα. Επιλογές υπάρχουν, το θέμα είναι να διατηρηθεί η απαιτούμενη ισορροπία.

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ