ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

4/10/2007: Όταν η ΑΕΛ του Δώνη σόκαρε τη λαμπερή Premier League

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Πέρασαν 11 χρόνια από την τεράστια επιτυχία της ΑΕΛ, η οποία για τα προκριματικά του Κυπέλλου UEFA απέκλεισε τη Μπλάκμπερν και πέρασε για πρώτη φορά στη φάση των ομίλων του θεσμού. (VIDEO)

Ελάχιστοι το περίμεναν. Σίγουρα ο πρωτεργάτης της επιτυχίας, Γιώργος Δώνης, οι ποδοσφαιριστές του και κάποιοι αισιόδοξοι φίλοι της ομάδας. Κακά τα ψέματα, η ΑΕΛ ήταν το απόλυτο αουτσάιντερ κόντρα σε μια ομάδα με πολλαπλάσιο μπάτζετ και πιο έμπειρη.

Τα χρήματα όμως... δεν παίζουν μπάλα και αυτό αποδείχθηκε περίτρανα. Συμπληρώθηκαν έντεκα χρόνια από την ιστορική πρόκριση της ΑΕΛ απέναντι στην αγγλική Μπλάκμπερν για τα προκριματικά του UEFA, με τους "βυσσινί" να προκρίνονται για πρώτη φορά στη φάση των ομίλων του θεσμού.

Το ημερολόγιο έγραφε 4 Οκτωβρίου 2007 και η ομάδα του θεσσαλικού Κάμπου έμελλε να γράψει ιστορία. Ημερομηνία που έχει γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία της ομάδας και είναι απολύτως λογικό, αφού δεν είναι πολλές περιπτώσεις που έχουμε αποκλείσει ομάδες από το -κατά πολλούς- κορυφαίο πρωτάθλημα της Ευρώπης.

1-0 32'
1-0 32' ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Στο πρώτο ματς στο Πανθεσσαλικό και έπειτα από μια τρομερή εμφάνιση, η ΑΕΛ επικράτησε 2-0 χάρη σε τέρματα των Μπακαγιόκο και Κλέιτον. Μαεστρικό κοουτσάρισμα από τον Δώνη, εξαιρετικό διάβασμα της άλλοτε ομάδας του και μια καλοκουρδισμένη μηχανή στο χορτάρι που έκανε μια χαψιά τους υπερόπτες Άγγλους, που δεν περίμεναν ότι θα έβρισκαν τέτοια αντίσταση.

Στη ρεβάνς του "Ίγουντ Παρκ", η μπάλα παρέμενε χαμηλά. Συνήθως τα αγγλικά γήπεδα είναι "κατηφορικά", ο ρυθμός φρενήρης και δεν είναι εύκολο για μια ομάδα να αντέξει, ειδικά κάποια χωρίς ιδιαίτερες ευρωπαϊκές παραστάσεις όπως η ΑΕΛ. Το προβάδισμα πάντως ήταν καλό και έπρεπε να το υπερασπιστεί!

Οι Άγγλοι ήταν σίγουροι ακόμα και για... διασυρμό της ΑΕΛ, όμως στο χορτάρι δεν συνέβη τίποτα τέτοια. Η ομάδα του Γιώργου Δώνη πήγε για να πάρει την πρόκριση και με αυτή επέστρεψε στα πάτρια εδάφη. Φυσικά, δεν πήγε μόνη της στην πόλη, καθώς οι φίλαθλοί της δημιούργησαν εκπληκτική ατμόσφαιρα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το πολυπόθητο εκτός έδρας γκολ ήρθε νωρίς. Μόλις στο 17′, ο Σίλβα Κλέιτον πέρασε με όμορφη ντρίμπλα τον αντίπαλο του και με διαγώνιο σουτ άνοιξε το σκορ, παγώνοντας το "Ίγουντ Παρκ". Πλέον, η Μπλάκμπερν κυνηγούσε τέσσερα γκολ και φυσικά να μην δεχτεί άλλο. Η κατάσταση είχε ζορίσει πολύ...

Στο 35ο λεπτό, ο Ντάρμπισαϊρ εκτέλεσε πέναλτι, ο τερματοφύλακας της ΑΕΛ απέκρουσε όμως δόθηκε επανάληψη και ο Άγγλος φορ με την μετέπειτα θητεία στον Ολυμπιακό ισοφάρισε. Στο έκτο λεπτό του β' μέρους, ο Γουόρνοκ, έπειτα από σέντρα του Μπέντλεϊ και μονοκόμματο σουτ. σκόραρε για το 2-1, το οποίο έμεινε ως το τέλος!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η ΑΕΛ ήταν στους ομίλους και η Μπλάκμπερν "σπίτι" της. Μια από τις πιο γλυκές ήττες στην ιστορία της. Ένα ματς που δεν θα ξεχαστεί ποτέ και θα μνημονεύεται για πάντα. Μια από τις βραδιές που για τους "βυσσινί" θα δημιουργεί αισθήματα ανείπωτης χαράς και υπερηφάνειας. Και όχι άδικα...

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Μπλάκμπερν (Μαρκ Χιουζ): Φρίντελ, Μοκοένα (62΄ Πέντερσεν), Σαμπά, Έμερτον, Όιερ, Γουόρνοκ, Τουγκάι Κερίμογλου, Σάντα Κρουζ, Ντέρμπισαϊρ (68΄ ΜακΚάρθι), Μπέντλεϊ, Νταν (78΄ Σάβατζ).

Λάρισα (Γιώργος Δώνης): Κοτσόλης, Γκαλίτσιος, Νταμπίζας, Φέρστερ, Κατσιαρός, Κυριακίδης, Φωτάκης, Σαρμιέντο, Αλεξάνδρου (56΄ Κώτσιος), Κλέιτον (78΄ Κλέιτον), Μπακαγιόκο (90΄ Γκίκας).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ