ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ

Ατρόμητος: Αναστασίου - Ρούτερ - Ρισβάνης, μία σχέση που δεν δούλεψε

Ατρόμητος: Αναστασίου - Ρούτερ - Ρισβάνης, μία σχέση που δεν δούλεψε
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Γιάννης Αναστασίου ανέλαβε και επίσημα τον Ατρόμητο και θα τον ακολουθήσει ο Στιβ Ρούτερ και οι δυο τους θα συνεργαστούν ξανά με τον Σπύρο Ρισβάνη, που είχαν απομακρύνει από τον Παναθηναϊκό!

Η πρόσληψη του Γιάννη Αναστασίου που είναι πλέον επίσημη και του Στιβ Ρούτερ που θα ακολουθήσει στον πάγκο του Ατρόμητου άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στα Δυτικά Προάστια.

Ο Γιώργος Σπανός έκρινε ότι ο παλαίμαχος επιθετικός και ο Άγγλος συνεργάτης του είναι το κατάλληλο δίδυμο για να συνεχίσουν το έργο του Νταμίρ Κάναντι στον Ατρόμητο και τους εμπιστεύτηκε την τεχνική ηγεσία.

Φυσικά, οι Αναστασίου - Ρούτερ δεν είναι άγνωστοι στους Έλληνες φιλάθλους. Όλοι τους γνωρίζουν από την περίοδο που δούλεψαν στον Παναθηναϊκό, από τον Μάιο του 2013 έως τον Νοέμβριο του 2015.

Μάλιστα, κατά σύμπτωση ο Ρούτερ φόρεσε για τελευταία φορά την πράσινη φόρμα στο Περιστέρι, στο διπλό του Παναθηναϊκού με 2-1 επί του Ατρόμητου στις 8/11/2015. Ο Αναστασίου είχε απολυθεί λίγες μέρες νωρίτερα και ο Άγγλος κοουτσάρισε για ένα ματς, σε ένα ολιγοήμερο μεταβατικό στάδιο μέχρι την έλευση του Αντρέα Στραματσόνι.

Πλέον, οι Αναστασίου και Ρούτερ σμίγουν ξανά στη Super League, αφού θα αναλάβουν τον Ατρόμητο. Ωστόσο, στο Περιστέρι θα συναντήσουν έναν γνώριμο από τον Παναθηναϊκό, τον Σπύρο Ρισβάνη. Ασφαλώς, αυτό δεν είναι πρωτοφανές στο ποδόσφαιρο. Όμως, αυτή η συνάντηση έχει κακή προϊστορία, τουλάχιστον με βάση όσα είχαν διαδραματιστεί στο παρελθόν...

Η ΑΡΧΗ ΗΤΑΝ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΑ

Ο Σπύρος Ρισβάνης ήταν μέλος της ταλαντούχας φουρνιάς των 94άρηδων (Καπίνο, Μαυρίας, Χουχούμης, Χρ. Δώνης κ.α.), που πήρε μέρος στην προετοιμασία του Παναθηναϊκού το καλοκαίρι του 2013. Τα προσόντα του δεν επιδέχονταν αμφισβήτησης, απλώς "πρέπει να δυναμώσει και να πάρει όγκο" έλεγαν οι άνθρωποι του Τριφυλλιού για τον ψηλόλιγνο στόπερ.

Πράγματι, αυτό φαινόταν να ισχύει, αφού ο Ρισβάνης ήταν ψηλός, είχε άλμα, διέθετε αντίληψη του χώρου και είχε αρκετά καλή τεχνική ως στόπερ. Αυτά που δεν είχε ήταν η δύναμη και το εκτόπισμα, για να ανταποκρίνεται στις προσωπικές μονομαχίες με τους επιθετικούς-"θωρηκτά". Πάντως, είχε ελλείψεις που μπορούσε να τις διορθώσεις με τη δουλειά και αυτό το επισήμαιναν στο "Γεώργιος Καλαφάτης".

Στην πρώτη σεζόν του στη Super League o Ρισβάνης είχε 19 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, με 1.458 λεπτά. Διόλου άσχημη συγκομιδή, διότι το δίδυμο Σίλντενφελντ - Κουτρουμπή είχε καθιερωθεί στο κέντρο της άμυνας και δεν "έσπαγε" εύκολα. Παρόλα αυτά, ο Αναστασίου έβρισκε χώρο για τον Ρισβάνη, ο οποίος είχε προοπτικές και φαινόταν πως θα αποτελέσει τον βασικό στόπερ της επόμενης πενταετίας.

ΦΑΝΗΚΑΝ ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ

Μόνο που οι παροικούντες στο Κορωπί δεν εμφανίζονταν τόσο αισιόδοξοι... Από το καλοκαίρι του 2014, άρχισαν οι πρώτοι ψίθυροι για τη σχέση του Αναστασίου με τον Ρισβάνη. Από το περιβάλλον του προπονητή "διαρρεόταν" ότι ο Ρισβάνης δεν δείχνει ζήλο στις προπονήσεις, ότι είναι νωχελικός και δεν παρουσιάζει ανάλογη εξέλιξη με τους άλλους μικρούς. Φυσικά, όλα αυτά ανεπίσημα, αφού επίσημα έλεγαν "ο Ρισβάνης είναι μέλος της ομάδας και υπολογίζεται κανονικά".

Ωστόσο, η πιο ξεκάθαρη απόδειξη ότι ο Ρισβάνης δεν είχε μέλλον με τον Αναστασίου στην τεχνική ηγεσία δόθηκε από τα στατιστικά. Ο νεαρός στόπερ είχε μόλις 5 συμμετοχές μέχρι τα Χριστούγεννα και συνήθως αποκλειόταν από τη 18άδα. Ήταν προφανές ότι ο 20χρονος τότε αμυντικός δεν μπορούσε να συνεχίσει στον Παναθηναϊκό και παραχωρήθηκε στον Πανιώνιο με τη μορφή δανεισμού τον Ιανουάριο του 2015. Το αποτέλεσμα; Στην Πλατεία έπαιξε 14 ματς μέχρι το τέλος της σεζόν.

Πάντως, πάλι κατά σατανική σύμπτωση, η τελευταία φορά που ο Αναστασίου χρησιμοποίησε τον Ρισβάνη στον Παναθηναϊκό, ήταν εναντίον του Ατρόμητου. Στις 2 Νοεμβρίου του 2014, οι "πράσινοι" υποδέχτηκαν τους Περιστεριώτες στο "Απόστολος Νικολαΐδης" και τους νίκησαν 2-0. Ο Ρισβάνης άρχισε στην ενδεκάδα, αλλά ο Αναστασίου τον αντικατέστησε στο 42' με τον Κουτρουμπή. Ούτε καν το ημίχρονο δεν έβγαλε ο νεαρός...

ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΛΑΦΟΥΖΟΥ

Το καλοκαίρι του 2015 ο δανεισμός του Ρισβάνη στον Πανιώνιο ολοκληρώθηκε και τυπικά ο παίκτης έπρεπε να επιστρέψει στον Παναθηναϊκό. Όμως, κάτι τέτοιο ήταν ανέφικτο. Ο Ρισβάνης δεν ήθελε να προπονείται με τον Αναστασίου και ο Αναστασίου δεν ήθελε να προπονεί τον Ρισβάνη. Ποια ήταν η λύση; Ο Παναθηναϊκός τον παραχώρησε με ελεύθερη μεταγραφή στον Πανιώνιο, διατηρώντας οψιόν αγοράς για τα επόμενα χρόνια. Αν και το γυαλί είχε ραγίσει τόσο, που δεν κόλλαγε με τίποτα.

Στα μέσα του καλοκαιριού, ο Γιάννης Αλαφούζος παραχώρησε συνέντευξη και μεταξύ άλλων, ρωτήθηκε για τον Ρισβάνη. Τα λεγόμενα του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ στις 16 Ιουλίου, ήταν χαρακτηριστικά: "Είναι ένα πολύ ταλαντούχο παιδί, αλλά θα σας πω μόνο, πως δεν έπαιζε ούτε στον Πανιώνιο από κάποιο σημείο και μετά. Νομίζω ότι του λείπει λίγο η θέληση. Ελπίζω να ωριμάσει γιατί έχει πολύ ταλέντο, τον θέλαμε, και εγώ είχα ενθουσιαστεί, αλλά δεν έδειξε την ίδια θέληση στην προπόνηση. Όποιος δεν θέλει να προπονηθεί στα «στάνταρ» που θέλει ο προπονητής, τελειώνει".

Ο Αλαφούζος δεν άφησε περιθώρια παρερμηνείας: ο Αναστασίου δεν ήθελε τον Ρισβάνη. Όμως, άνθρωποι του Τριφυλλιού έδιναν μία άλλη εκδοχή... Αυτός ο οποίος "έκαψε" τον Ρισβάνη ήταν ο Στιβ Ρούτερ. Ο Άγγλος πίστευε στο ταλέντο του ποδοσφαιριστή, αλλά έκρινε απογοητευτική τη νοοτροπία του και πίστευε ότι δεν θα εξελισσόταν λόγω της συμπεριφοράς του. "Δεν προσπαθεί πολύ, έρχεται στο προπονητήριο τελευταίος και φεύγει πρώτος" φέρεται να χρέωνε μεταξύ άλλων, ο Ρούτερ στον Ρισβάνη. Ο Ρούτερ ήταν αυτός ο οποίος έπεισε τον Αναστασίου να διώξει τον Ρισβάνη από τον Παναθηναϊκό, ο πραγματικός υποκινητής...

ΣΤΑ ΥΨΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ

Πως αντέδρασε ο Ρισβάνης; Ουδέποτε μίλησε δημοσίως για όσα συνέβησαν και πάντα αναφέρεται με προσοχή και σεβασμό όταν τον ρωτούν για τον Παναθηναϊκό. Ο νεαρός στόπερ έπαιξε βασικός στον Πανιώνιο, βελτιώθηκε πάρα πολύ και ανάγκασε τον Ολυμπιακό να τον αποκτήσει τον Ιούλιο του 2017. Ωστόσο, δεν κατάφερε να καθιερωθεί στο "Γ. Καραϊσκάκης" και μετά από ένα δίμηνο μετακόμισε στο Περιστέρι.

Στα Δυτικά Προάστια ο Ρισβάνης βρήκε τον άνθρωπο ο οποίος τον εμπιστεύτηκε και τον πίστεψε όσο κανείς άλλος: τον Νταμίρ Κάναντι. Ο πρώην προπονητής του Ατρόμητου καθιέρωσε τον Ρισβάνη στο κέντρο της άμυνας και τον εξέλιξε ποδοσφαιρικά. Το καλοκαίρι του 2018, ο Ατρόμητος τον έκανε δικό του με τριετές συμβόλαιο, παίρνοντας τα δικαιώματα του ως αντάλλαγμα από τον Ολυμπιακό για τον γκολκίπερ Γιαννιώτη. Φέτος, ο Ρισβάνης μέτρησε 36 συμμετοχές (3.119') με 1 γκολ και 1 ασίστ, ενώ είχε κλήσεις στην Εθνική και έπαιξε σε ένα φιλικό τον Μάιο του 2018.

Με τον Κάναντι, ο Ρισβάνης έκανε τις υψηλότερες ποδοσφαιρικές πτήσεις του. Όμως, ο Αυστριακός έφυγε από την Ελλάδα και ο 25χρονος στόπερ καλείται να συνεργαστεί με έναν προπονητή και τον βοηθό του, που δεν τον πίστεψαν στην αρχή της καριέρας του: τους Αναστασίου και Ρούτερ.

Κανένας δεν μπορεί να προδικάσει πως θα κυλήσει η δεύτερη συνύπαρξη του Ρισβάνη με τους Αναστασίου - Ρούτερ. Από τον Παναθηναϊκό έχουν μεσολαβήσει πέντε χρόνια και άπαντες έχουν περάσει από διάφορες καταστάσεις. Άλλωστε, είναι επαγγελματίες και υποχρεούνται ο ένας να πάρει το μέγιστο από τον άλλο. Θα τα βρουν; Η απάντηση, προσεχώς...

TAGS ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ