ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ατρόμητος: Πρώτος και αήττητος για 6 λόγους

SUPERLEAGUE / ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ - ΛΑΜΙΑ  (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΟΥΚΑΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ - ΛΑΜΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΟΥΚΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Ατρόμητος είναι πρώτος και αήττητος στη Super League, παρά την απώλεια του Ουάρντα, διαθέτει την καλύτερη άμυνα και το Sport24.gr καταγράφει τις παραμέτρους που φέρνουν το εντυπωσιακό αποτέλεσμα και εξηγεί το "γιατί".

Ύστερα από έξι αγωνιστικές, ο Ατρόμητος βρίσκεται στην πρώτη θέση της Super League μαζί με τον ΠΑΟΚ (ξεκίνησε με -2). Μαζί με τον "Δικέφαλο του Βορρά" διαθέτουν και την καλύτερη άμυνα (ένα γκολ παθητικό). Οι Περιστεριώτες έχασαν σημαντικά στελέχη από την περασμένη σεζόν (Ουάρντα, Γιαννιώτης, Ντιγκινί), οι απώλειες των οποίων έχουν καλυφθεί κι έως τώρα δεν έχουν φανεί σε κανένα παιχνίδι.

Οι πρώτοι έξι αντίπαλοι, βέβαια, ήταν Παναιτωλικός, Ξάνθη, Λαμία, ΑΕΛ, Λεβαδειακός και ΠΑΣ Γιάννινα, όχι δηλαδή πρωτοκλασάτες ομάδες της μεγάλης κατηγορίας. Το δείγμα, ωστόσο, είναι πολύ καλό. Το Sport24.gr επιχειρεί να αναλύσει πού οφείλεται η πορεία των Κυανόλευκων στο ξεκίνημα της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου.

1. ΒΙΕΝΝΕΖΟΣ ΜΑΕΣΤΡΟΣ

Στη δεύτερη σεζόν του στον Ατρόμητο ο Νταμίρ Κάναντι εξακολουθεί να αποδεικνύει με τη δουλειά του γιατί είναι ένας από τους κορυφαίους προπονητές στην Ελλάδα. Πέρυσι έβαλε στην πεντάδα την ομάδα του Περιστερίου, εφέτος μετά από έξι αγωνιστικές την οδηγεί στην κορυφή. Ο Αυστριακός με 36 αγώνες στη Super League, μετρά 20 νίκες, 12 ισοπαλίες και μόνο 4 ήττες.

Περισσότερες νίκες στη μεγάλη κατηγορία έχει μόνο ο Γιώργος Παράσχος (42) και ο Γιώργος Δώνης (32), αλλά φανταστείτε ότι ο πρώτος έχει δώσει 98 αγώνες με τους Κυανόλευκους στη Super League και ο δεύτερος 96! Λάτρης της πειθαρχίας ο Βιεννέζος, επικεφαλής του αγωνιστικού τμήματος, έχει δικαιωθεί με τις επιλογές του τόσο στο πώς καταρτίζει κάθε εβδομάδα την ενδεκάδα, όσο και μεταγραφικά, σε συνεργασία με τον τεχνικό διευθυντή Γιάννη Αγγελόπουλο και τον Γιώργο Σπανό που βάζει τα χρήματα.

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Κάναντι όταν ανέλαβε, χρειάστηκε χρόνο να προσαρμοστεί, γι' αυτό και ήρθαν οι βαριές ήττες στα φιλικά από Πανιώνιο και Αστέρα. Είχε έρθει μόνο με τον βοηθό του, καθώς το υπόλοιπο επιτελείο υπήρχε ήδη: Γυμναστές, εργοφυσιολόγοι, γυμναστές αποκατάστασης, αναλυτές. Και αυτοί χρειάστηκαν χρόνο να τον κατανοήσουν. Αυτή τη σεζόν πρόβλημα προσαρμογής δεν υπήρξε. Πλέον, γνωρίζει, τον γνωρίζουν και σε συνεργασία με το επιτελείο του, προχωρά σε καινοτομίες στον τρόπο εκγύμνασης των παικτών. Είναι ανοιχτόμυαλος, δεν θέλει να περνάει το δικό του με οποιονδήποτε τρόπο.

2. ΠΡΕΣΙΝΓΚ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ

Κύριο χαρακτηριστικό στο παιχνίδι του Ατρόμητου είναι η πίεση, που ξεκινάει από την επίθεση. Ο Κάναντι ζητά πρέσινγκ σε όλο το γήπεδο και κυρίως στο χώρο της μεσαίας γραμμής, όπου οι Μπουσούλατζιτς, Μάντσον και Βασιλακάκης "δαγκώνουν". Όποιος δει εφετινό παιχνίδι των Περιστεριωτών, θα παρατηρήσει ότι δεν επιτρέπουν στον εκάστοτε αντίπαλο εύκολη κυκλοφορία της μπάλας, δεν τους επιτρέπει την άνετη κατοχή. Είναι χαρακτηριστικό το τελευταίο παιχνίδι με τον ΠΑΣ Γιάννινα. Ο Ατρόμητος ήταν 1-0 μπροστά στο σκορ στο 45λεπτο και ενώ θα περίμενε κανείς ότι οι Ηπειρώτες θα ασκήσουν πίεση και θα παράξουν ευκαιρίες, δεν το κατάφεραν, κυρίως λόγω της ορθής και συντονισμένης αμυντικής λειτουργίας του Ατρόμητου.

3. ΒΡΗΚΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙ - ΓΙΑΝΝΙΩΤΗ

Ο Ατρόμητος το καλοκαίρι έχασε από το ρόστερ του τον Ανδρέα Γιαννιώτη, ο οποίος ήταν αναντικατάστατος και υπερπολύτιμο στέλεχος της σεζόν 2017-2018. Ενώ η εφετινή αγωνιστική περίοδος ξεκίνησε με τον Νίκολα Μίρκοβιτς στα γκολπόστ, στην πορεία γάντια βασικού πήρε ο Μπάλαζ Μέγερι. Ο Σέρβος με το λάθος του στον αγώνα με τη Ντινάμο Μπρεστ βρέθηκε στην έξοδο και ο Ούγγρος έκτοτε δεν έχει γίνει αλλαγή.

SUPERLEAGUE / ÁÔÑÏÌÇÔÏÓ - ËÁÑÉÓÁ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ÁÔÑÏÌÇÔÏÓ - ËÁÑÉÓÁ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο πρώην κίπερ του Ολυμπιακού, άρα γνώστης της πραγματικότητας και των απαιτήσεων, έχει παίξει και στους έξι αγώνες του πρωταθλήματος, έχει εξαιρετική επικοινωνία με τους κεντρικούς αμυντικούς και τους πλάγιους μπακ, με αποτέλεσμα να έχει δεχτεί μόλις ένα γκολ, αυτό στην πρεμιέρα με τον Παναιτωλικό. Ο Μαγυάρος προσαρμόστηκε γρήγορα και μέχρι στιγμής αποδεικνύεται σούπερ επιλογή.

4. ΜΑΓΥΑΡΟΣ Ο ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΤΟΥ ΟΥΑΡΝΤΑ

Ο Αμρ Ουάρντα έκανε πέρυσι τη διαφορά στον Ατρόμητο. Ήταν ο ηγέτης. Ο Αιγύπτιος πήγε στο Μουντιάλ και αργότερα ενσωματώθηκε στον ΠΑΟΚ, όπου ανήκε. Η τελευταία προσθήκη που έκανε το καλοκαίρι η ομάδα του Περιστερίου ήταν ο Ρόλαντ Ουγκράι, 25χρονος Ούγγρος εξτρέμ. Έχει παίξει σε τέσσερα παιχνίδια, έχει σημειώσει δύο γκολ, μετρά δέκα τελικές προσπάθειες, τρία κλεψίματα, σε 303 λεπτά συμμετοχής. Αγωνίζεται κυρίως στα άκρα, αριστερά και δεξιά, αλλά και πίσω από τον επιθετικό αν χρειαστεί. Παίκτης με καλή τεχνική κατάρτιση. Στον Ατρόμητο υποστηρίζουν ότι αυτός είναι ο αντί-Ουάρντα, έχοντας και το εξής θετικό: Ότι είναι πιο μαζεμένος χαρακτήρας από τον "Φαραώ", πιο συνεπής στο τακτικό κομμάτι, πιο υπάκουος γενικά και χαμηλών τόνων.

SUPERLEAGUE / ÁÔÑÏÌÇÔÏÓ - ËÁÑÉÓÁ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ÁÔÑÏÌÇÔÏÓ - ËÁÑÉÓÁ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Ουγκράι έχει προσωπικότητα στο παιχνίδι του. Παρότι ήταν 3-4 μέρες στην ομάδα, έχοντας περάσει από δύσκολη εβδομάδα με εργομετρικές και ιατρικές εξετάσεις, του ζητήθηκε να παίξει με τη Λαμία, καθώς προέκυψε το πρόβλημα με τον τραυματισμό του Μανούσου. Δεν είχε το παραμικρό πρόβλημα να παίξει. Ίσα - ίσα που το ζήτησε και ίδιος. Έχει ποιότητα στο "ένας εναντίον ενός" και καταπληκτικό πόδι. Ο κόουτς θεωρεί ότι η άνοδος των Μπρούνο, Γιαννούλη και Μούγιακιτς οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον Ουγκράι. Είναι παίκτης που παίρνει πρωτοβουλίες. Αρχίζουν και καταλαβαίνουν οι παίκτες στον Ατρόμητο, ό,τι συνέβαινε πέρυσι με τον Ουάρντα. Πως όταν κάτι δεν βαδίζει σωστά, από τα πόδια του Ουγκράι κάτι καλό μπορεί να προκύψει.

5. Ο ΠΡΩΤΟΣ ΣΚΟΡΕΡ ΚΑΙ ΤΟ "ΑΣΠΑΣΤΟ" ΚΕΝΤΡΟ ΑΜΥΝΑΣ

Ο Ευθύμης Κουλούρης αποκτήθηκε δανεικός από τον ΠΑΟΚ για να αποτελέσει τον στράικερ που θα αντικαταστήσει τον Αμπιόλα Ντάουντα. Ο διεθνής επιθετικός έχει προλάβει να σημειώσει τέσσερα γκολ και να ηγείται στο σκοράρισμα της ομάδας του και της Super League (τόσα έχουν και οι Γέντρισεκ - Μοράρ). Πέρυσι στον ΠΑΟΚ κατέγραψε 622 λεπτά συμμετοχής, εφέτος έχει ήδη 550 λεπτά και αν συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό, αυτή η σεζόν θα είναι η πιο παραγωγική της καριέρας του τόσο σε χρόνο συμμετοχής, όσο και σε αριθμό τερμάτων. Έχει ένστικτο, καλές τοποθετήσεις και είναι έξυπνος στο παιχνίδι του.

Το παρατηρεί κανείς στις κινήσεις του, όταν η μπάλα παίζεται εκτός περιοχής. Ο Κάναντι του ζήτησε από την αρχή της προετοιμασίας να έχει περισσότερη συμμετοχή στην οργάνωση του παιχνιδιού και στο χτίσιμο των επιθέσεων. Να μην περιμένει μέσα στην περιοχή. Αυτό στα τελευταία 2-3 παιχνίδια έχει αρχίζει να το εφαρμόζει. Με τον Λεβαδειακό μπορεί να μην σκόραρε, αλλά έκανε το καλύτερό του παιχνίδι. Είχε ασίστ και άνοιξε χώρους. Είναι υπερπολύτιμη μονάδα για τον Ατρόμητο.

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ - ΝΤΙΝΑΜΟ ΜΠΡΕΣΤ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ - ΝΤΙΝΑΜΟ ΜΠΡΕΣΤ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Από εκεί και πέρα, το κεντρικό αμυντικό δίδυμο δεν αλλάζει ποτέ. Χατζηϊσαΐας και Ρισβάνης συνεχίζουν από πέρυσι και μαζί με τον Μέγερι είναι οι παίκτες που έχουν τον περισσότερο χρόνο συμμετοχής (567 λεπτά). Γνωρίζει ο ένας τον άλλον και λειτουργούν ιδανικά. Το ένα γκολ παθητικό είναι ομαδική δουλειά, αλλά αυτοί έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο σε αυτό.

6. ΤΟ 4-2-3-1 ΚΑΙ Η ΕΥΕΛΙΞΙΑ ΣΤΑ ΣΧΗΜΑΤΑ

Πριν επιλεγεί ο Νταμίρ Κάναντι από τον Ατρόμητο, ο Γιάννης Αγγελόπουλος παρακολούθησε αρκετά παιχνίδια της Άλταχ. Παρατήρησε ότι ο Αυστριακός είχε μεγάλη ευελιξία στα συστήματα. Χρησιμοποίησε 3-5-2, 4-2-3-1, 4-4-2 σε ρόμβο. Το ίδιο κάνει και στην Ελλάδα. Η βάση του πέρυσι ήταν το 4-2-3-1, ενώ σε κάποια παιχνίδια αγωνίστηκαν και τρεις στόπερ (3-5-2). Εφέτος κάνει το ίδιο. Η ομάδα ξεκινά από το 4-2-3-1, παρότι το καλοκαίρι υπήρξε προβληματισμός μετά τη φυγή του Ντάουντα, Ουάρντα και Ντιγκινί. Προσπάθησε να βρει εναλλακτικά συστήματα, στα οποία δεν είναι απαραίτητη η συμμετοχή των ακραίων επιθετικών. Όταν όμως άρχισε να ανεβαίνει ο Ενσικουλού, ο Ουγκράι και ο Μπρούνο, έβαλε στο "ρεπερτόριό" του εκ νέου το 4-2-3-1.

Αυτό το σχήμα, το οποίο ακολούθησε και πέρυσι, αποδίδει καλύτερα και με αυτό θα πορευτεί και προσεχώς το κυανόλευκο σύνολο. Ο 48χρονος τεχνικός έχει περάσει πλήρως τη φιλοσοφία του στους ποδοσφαιριστές, παλιοί και νέοι έχουν προσαρμοστεί, με αποτέλεσμα να βγαίνει το εξαιρετικό αποτέλεσμα στον αγωνιστικό χώρο. Είναι πάντως προπονητής με ευελιξία. Με την ΑΕΛ, για παράδειγμα, η ομάδα κατέβηκε με 4-2-3-1, νίκησε εύκολα 2-0 με αρκετές τελικές. Στο αμέσως επόμενο ματς, πήγε η ομάδα στη Βοιωτία, έπαιξε 3-5-2 και κατακτήθηκε νίκη σε βάρος του Λεβαδειακού.

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ