ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Κίκε Σετιέν: Τα πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το νέο προπονητή της Μπαρτσελόνα

FILE _ In this Wednesday, March 1, 2017 file photo, Las Palmas coach Quique Setien waits for the start of a Spanish La Liga soccer match between Real Madrid and Las Palmas at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid, Spain. The Spanish league only has four games remaining, but there are some coaches who may not make it that far. Real Betis manager Quique Setien and Gironas Eusebio Sacristan are under pressure after losing streaks, while Alaves coach Abelardo Fernandez has had a falling out with his club over his future.  (AP Photo/Paul White, File)
FILE _ In this Wednesday, March 1, 2017 file photo, Las Palmas coach Quique Setien waits for the start of a Spanish La Liga soccer match between Real Madrid and Las Palmas at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid, Spain. The Spanish league only has four games remaining, but there are some coaches who may not make it that far. Real Betis manager Quique Setien and Gironas Eusebio Sacristan are under pressure after losing streaks, while Alaves coach Abelardo Fernandez has had a falling out with his club over his future. (AP Photo/Paul White, File) AP

Ο Κίκε Σετιέν είναι και επίσημα ο νέος προπονητής της Μπαρτσελόνα και το Sport24.gr παρουσιάζει τα πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τον 61χρονο τεχνικό.

Ο Κίκε Σετιέν είναι και επίσημα ο νέος προπονητής της Μπαρτσελόνα μετά την απόλυση του Ερνέστο Βαλβέρδε από την τεχνική ηγεσία της ομάδας. Ο 61χρονος τεχνικός έρχεται με σκοπό να διορθώσει τα κακώς κείμενα στους Καταλανούς και να τους οδηγήσει σε επιτυχίες εντός αλλά και εκτός των τειχών.

Ο Ισπανός προπονητής σίγουρα δεν είχε την -γρήγορη- εξέλιξη που θα ήθελε στην καριέρα του. Η πραγματικότητα είναι πως το έργο του στις ομάδες που εργάστηκε, αλλά και το ποδόσφαιρο που έχει εμφανίσει, είναι αξιοθαύμαστα.

Το Sport24.gr παρουσιάζει το who is who του Κίκε Σετιέν, μέσω των πέντε πραγμάτων που πρέπει να γνωρίζεις για τον ίδιο αλλά και την προπονητική του καριέρα.

1. ΟΤΑΝ ΕΔΙΩΞΕ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΣ ΠΑΛΜΑΣ ΤΟΝ ΣΕΡΧΙΟ ΑΡΑΟΥΧΟ

Τον Οκτώβριο του 2015, ο Κίκε Σετιέν αναλαμβάνει την Λας Πάλμας. Εκείνη την περίοδο η Λας Πάλμας βρισκόταν σε κακή κατάσταση και σε επτά αγωνιστικές είχε μαζέψει μόλις πέντε βαθμούς. Ο 61χρονος μέσα σε λίγο καιρό κατόρθωσε να μαζέψει τα πράγματα και να παρουσιάσει μία βελτιωμένη έκδοση της ομάδας από τα Κανάρια Νησιά. Εκεί θα βρει και τον Σέρχιο Αραούχο που αργότερα πέρασε από την ΑΕΚ. Η σχέση τους, όμως, δεν θα εξελιχθεί με τον καλύτερο τρόπο, καθώς ο Αργεντινός επιθετικός θα πιαστεί μεθυσμένος, ενώ αρνήθηκε στους αστυνομικούς να υποβληθεί σε αλκοτέστ. Ο 23χρονος τότε Αραούχο καταδικάστηκε σε φυλάκιση εννέα μηνών με αναστολή, όμως λίγο καιρό αργότερα υπέπεσε ξανά σε παράβαση, με αποτέλεσμα να έρθει το τέλος στη θητεία του στη Λας Πάλμας. Ο Κίκε Σετιέν αποφάσισε να τον θέσει εκτός ομάδας, με τον Ισπανό τεχνικό να δηλώνει πως ο σύλλογος δεν θα καλύψει άλλο τα παραπτώματα του ποδοσφαιριστή.

"Ο Αραούχο χρειάζεται βοήθεια. Έχει ένα πρόβλημα το οποίο δεν μπορεί να ελέγξει. Νομίζω ότι είναι μια περίπτωση που όλοι στο νησί, στην ομάδα, κάναμε το καλύτερο για να βελτιωθεί ή αυτό το παιδί να αλλάξει μερικές εκφάνσεις του χαρακτήρα του, αλλά ήταν αδύνατο.

Ίσως να τον βολεύει να φύγει, να λάβει μια δόση αυτοπεποίθησης. Εδώ, θέλοντας ή μη, είσαι στιγματισμένος, δεν είναι εύκολο να αγωνιστείς. Έχει θέληση, αλλά έχει και τις στιγμές αδυναμίας του.

Βεβαίως και θα ήθελα να ξαναγίνει αυτός ο ποδοσφαιριστής (σ.σ που ήταν), αλλά νομίζω ότι θα χρειαστεί βοήθεια. Μόνος του δεν θα μπορέσει. Καταλαβαίνω ότι έχει ανάγκη από βοήθεια, διαφορετική από αυτή που έλαβε τώρα".

2. ΟΤΑΝ ΑΠΟΘΕΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΑΜΠ ΝΟΟΥ

Ο Σετιέν κατάφερε να εξαργυρώσει τη σπουδαία δουλειά του στη Λας Πάλμας, αφού τον Ιούλιο του 2017 υπέγραψε συμβόλαιο με την Μπέτις. Στους "Los Verdiblancos" θα καταφέρει να δείξει ακόμα περισσότερα πράγματα από τη φιλοσοφία του και το ποδόσφαιρο που διδάσκει, οδηγώντας την Μπέτις στη έκτη θέση της La Liga. Η βραδιά όμως που έδειξε τις προπονητικές του ικανότητες ήταν σε ένα παιχνίδι απέναντι στη Μπαρτσελόνα στο Καμπ Νόου. Εκεί Η Μπέτις πήρε μία τεράστια νίκη με 4-3 στην έδρα των "μπλαουγκράνα" πανηγυρίζοντας την πρώτη της νίκη από το 1998 στο σπίτι των Καταλανών. Σε εκείνο το παιχνίδι οι Ανδαλουσιάνοι ήταν σαν να έχουν υπνωτίσει τους "μπλαουγκράνα", έχοντας την απόλυτη υπεροχή καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα, με αποτέλεσμα όλο το γήπεδο να σηκωθεί για να χειροκροτήσει το Ισπανό προπονητή και την ομάδα του για το θέαμα που χάρισαν.

3. ΠΗΓΗ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ, Η ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΤΟ ΣΚΑΚΙ

Ο νέος προπονητής των "μπλαουγκράνα" λατρεύει το σκάκι. Έχει δώσει μεγάλες "μάχες" με τους μετρ του είδους, τον Γκάρι Κασπάροφ και τον Ανατόλι Καρπόφ και όπως έχει πει αποτελεί έμπνευση για τον ίδιο.

"Το σκάκι χρειάζεται υπομονή, ικανότητα, ανάλυση και έλεγχο. Αυτά τα χρειάζεσαι για να πετύχεις στο ποδόσφαιρο. Δεν έχει να κάνει με το που είναι στημένα τώρα τα κομμάτια αλλά μετά από μία σειρά κινήσεων. Αυτό προσπαθώ να προβλέψω και μέσα στον αγωνιστικό χώρο".

4 . ΜΙΛΗΣΕ ΜΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ, ΕΦΤΑΣΕ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΑΕΚ

Το όνομα του Κίκε Σετιέν ακούστηκε πολύ και στη χώρα μας, αφού το ενδιαφέρον των ελληνικών ομάδων για τον 61χρονο προπονητή ήταν μεγάλο. Το 2017 σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον Sport24 Radio 103,3 είχε αποκαλύψει πως υπήρχαν επαφές για να αναλάβει τον Ολυμπιακό." Υπήρχε επαφή και το σκέφτηκα αρκετά. Ωστόσο, είχα προτάσεις από την Ισπανία και ήθελα να μείνω στη χώρα μου. Ήθελα να ήμουν ειλικρινής με το σύλλογο και για αυτό δεν μπήκαμε καν σε συζητήσεις".

Ο Ισπανός τεχνικός όμως είχε δεχθεί κρούση και από την ΑΕΚ λίγο καιρό πριν την έλευση του Μάσιμο Καρέρα, με τον Ίλια Ίβιτς να εξετάζει την περίπτωσή του και τον 61χρονο προπονητή να αρνείται, με αποτέλεσμα η Ένωση να στραφεί σε άλλες περιπτώσεις.

5. ΕΝΑΣ ΙΣΠΑΝΟΣ ΠΟΥ ΑΡΓΗΣΕ ΝΑ ΔΙΚΑΙΩΘΕΙ

Το εντυπωσιακό με τις ομάδες του Κίκε Σετιέν, είναι πως καταφέρνουν να παρουσιάζονται τρομερά ανταγωνιστικές παρά τη διαφορά ποιότητας που μπορεί να υπάρχει με μεγαθήρια του ποδοσφαίρου. Το παιχνίδι απέναντι στη Μπαρτσελόνα και η νίκη στο Καμπ Νόου το επιβεβαιώνουν. Του αρέσει το ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας, ενώ δεν φοβάται να ρισκάρει. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως αφήνει τα πράγματα στην τύχη τους. Λατρεύει το ποδόσφαιρο της μίας επαφής, ενώ η συνεχής πίεση πάνω στην μπάλα είναι επιτακτική για το παιχνίδι του. Με την Λας Πάλμας κατάφερε να δείξει ένα κομμάτι της φιλοσοφίας του φτάνοντας μέχρι και την τετράδα στην La Liga. Στην Μπέτις όμως του δόθηκε η ευκαιρία να δουλέψει σε πιο υψηλό επίπεδο και σίγουρα, η ομάδα της Ανδαλουσίας δεν το μετάνιωσε.

Ξεκίνησε από πολύ χαμηλά και έκανε καιρό να βρεθεί στην κορυφή. Σίγουρα δεν έχει πάρει την αναγνώριση που θα έπρεπε για αυτά που έχει εμφανίσει κατά καιρούς στις ομάδες του. Έφτασε στα 61 του χρόνια για να αναλάβει ένα κλαμπ από την πρώτη βαθμίδα. Η δουλεία του όμως ήταν εκεί. Εκείνη μιλούσε για τις ικανότητές του. Πλέον στην Μπαρτσελόνα θα έχει τη δυνατότητα να δείξει σε όλους πως αξίζει να βρίσκεται σε αυτό το επίπεδο.

TAGS ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ