ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Μέσι: Έξι απαντήσεις σε έξι ερωτήσεις

Barcelona's Lionel Messi celebrates after scoring his side's second goal during a Spanish La Liga soccer match between Barcelona and Celta at Camp Nou stadium in Barcelona, Saturday, Nov. 9, 2019. (AP Photo/Joan Monfort)
Barcelona's Lionel Messi celebrates after scoring his side's second goal during a Spanish La Liga soccer match between Barcelona and Celta at Camp Nou stadium in Barcelona, Saturday, Nov. 9, 2019. (AP Photo/Joan Monfort) AP

Το Sport24.gr απαντά με τη βοήθεια δύο Καταλανών δημοσιογράφων που καλύπτουν το ρεπορτάζ της Μπαρτσελόνα σε έξι ερωτήματα για το παρόν και το μέλλον της υπόθεσης του Λιονέλ Μέσι.

Ένα καλοκαίρι διαφορετικό. Η πανδημία έχει αλλάξει την καθημερινότητα της ζωής και ο αντίκτυπος σε αθλητικό επίπεδο είναι εμφανής. Στη Καταλονία, την ισπανική κοινότητα που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη στη χώρα της Ιβηρικής από τον κορονοϊό - ανάμεσα σε όλα τα άλλα συνετελέσθη και ένας ποδοσφαιρικός σεισμός.

Αυτό που όλοι μπορεί να είχαν στο πίσω μέσο του μυαλού τους και δεν σκέφτονταν ή δεν ήθελαν να σκεφτούν έγινε πραγματικότητα το απόγευμα της 25ης Αυγούστου.

Ένα άχρωμο, άοσμο, άγευστο burofax έφθασε από τον αποστολέα Λιονέλ Μέσι στον παραλήπτη Μπαρτσελόνα. Το μήνυμα ψυχρό, αλλά και σαφές, πέραν αμφισβήτησης. Δεν επιδεχόταν καμία ερμηνεία ως προς την πρόθεση τουλάχιστον.

Ο μπλαουγκράνα ουρανός έγινε μαύρος, η πόλη και η ομάδα να αδυνατεί μέσα στη σύγχυση την ωμή πραγματικότητα που εκτυλίχθηκε.

Ο Λιονέλ Μέσι ζήτησε να φύγει από την Μπαρτσελόνα. Βόμβα. Ολόκληρη η ισπανική ποδοσφαιρική κοινή γνώμη κινείται στο ρυθμό της αποχώρησης Μέσι.

Και οι τέσσερις μεγάλες αθλητικές εφημερίδες της Ισπανίας ( Marca, AS, Mundo Deportivo, Sport) έχουν σχεδόν πάντα (αυτονόητα) κεντρικό κάποιο θέμα της επικαιρότητας για τον 33χρονο Αργεντινό και Live με εξέλιξη για τα τελευταία νέα γύρω από τον pulga.

Προφανώς και το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται στη χερσόνησο. Στην Ιταλία (λόγω Ίντερ και Γιουβέντους), στην Γαλλία (λόγω Παρί Σεν-Ζερμέν), στην Αγγλία (λόγω Μάντσεστερ Σίτι).

Μια εξέλιξη που φέρει αλλαγές και για τα δύο μέρη (Μέσι - Μπαρτσελόνα) στο άμεσο μέλλον. Το Sport24.gr αναζήτησε δύο Καταλανούς δημοσιογράφους που ασχολούνται επί καθημερινής βάσεως με το ρεπορτάζ της Μπάρτσα για να απαντήσει σε έξι βασικά ερωτήματα για τον pulga.

O διευθυντής σύνταξης της Sport, Λουίς Μασκαρό και ο ρεπόρτερ του GolTV (συνδρομητικό κανάλι που έχει τα δικαιώματα μετάδοσης των ματς της La Liga), Άλεξ Λεμπρόν απαντούν.

ΦΕΥΓΕΙ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ Ή ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ;

Ο Λιονέλ Μέσι φεύγει οριστικά και αμετάκλητα ή οι οπαδοί της Μπαρτσελόνα (και όχι μόνο!) μπορούν να ελπίζουν σε κάποια ανατροπή; Και οι δύο συμφωνούν; Δύσκολοι καιροί για... θαύματα.

"Η αίσθηση που έχουμε αυτές τις στιγμές είναι ότι ο Μέσι είναι περισσότερο εκτός, παρά εντός Μπαρτσελόνα. Αλλά υπάρχει πρόβλημα με το συμβόλαιο. Έχει ισχύ μέχρι το 2021 και η ρήτρα των 700.000.000 ευρώ είναι υπαρκτή. Τι θέλει ο Μέσι; Να φύγει ή... να φύγει. Μία επιλογή έχει στο μυαλό του" , μας απάντησε ο Λουίς Μασκαρό ενώ στο ίδιο μήκος κύματος εξέπεμψε και η τοποθέτηση του Άλεξ Λεμπρόν.

"Ο Μέσι έχει ήδη φύγει. Το μόνο που μένει είναι να φανεί ο τρόπος με τον οποίον θα φύγει. Αλλά έχει... φύγει. Όταν στέλνεις burofax, έχεις αποφασίσει και ενημερώνεις επίσημα".

ΦΕΥΓΕΙ Ή ΤΟΝ ΔΙΩΧΝΟΥΝ; ΤΟ ΉΞΕΡΕ Η ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ;

Ο Θέμης Καίσαρης έγραψε ότι είτε φύγει, είτε μείνει ο Μέσι, η Μπαρτσελόνα είναι αυτή που τον διώχνει από τη Βαρκελώνη. Αυτό τονίζει και ο ρεπορτέρ των μπλαουγκράνα στο GolTV. Ότι ο Αργεντινός ήθελε να νικά και με τον τρόπο της η Μπάρτσα τον έδιωξε γιατί δεν μπορούσε πλέον να νικά.

"Τα τελευταία χρόνια πάντα υπήρχε αυτή η φημολογία, κυρίως λόγω της ρήτρας μονομερούς αποχώρησης. Στον Μέσι δεν άρεσε όλο το πρότζεκτ, δεν άρεσαν και οι αποφάσεις τις διοίκησης που εξέθεταν τους παίκτες. Ο Μέσι ξέρει ότι του μένουν λίγα ακόμη χρόνια στο ύψιστο επίπεδο και θέλει να νικήσει. Γι' αυτό φεύγει. Αυτό μόνο τον νοιάζει και στην Μπάρτσα δεν μπορούσε πλέον να νικά".

Την είδηση που κυκλοφόρησε ότι οι μπλαουγκράνα ήξεραν από τον Ιούνιο ότι θα έφευγε ο Αργεντινός επιβεβαίωσε και ο Λουίς Μασκαρό. Το ήξεραν και οι συμπαίκτες του. Κανείς δεν το πίστευε ή δεν... ήθελε να το πιστέψει.

"Ο Μέσι το είχε αποφασίσει εδώ και μήνες, θεωρεί ότι ο κύκλος του στην Μπαρτσελόνα έκλεισε. Οι συμπαίκτες του το ήξεραν και η ομάδα επίσης. Αλλά κανείς δεν πίστευε ή δεν ήθελε να πιστέψει ότι θα μπορούσε να φύγει. Μέχρι που ήλθε το περίφημο burofax στις 25 Αυγούστου".

ΚΙ ΑΝ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ Ο ΜΠΑΡΤΟΜΕΟΥ;

Ο Τζουζέπ Πεδρερόλ υποστήριξε στη δημοφιλή εκπομπή Chiringuito ότι μπορεί να υπάρξει remontada (ανατροπή) σε περίπτωση παραίτησης του Τζουζέπ Μαρία Μπαρτομέου από τη διοίκηση της ομάδας.

Λίγες ημέρες αργότερα τα καταλανικά media υποστήριξαν ότι ο πρόεδρος της Μπάρτσα ήταν έτοιμος να φύγει εάν ο Μέσι έβγαινε δημόσια και τον έχριζε ως κύριο υπεύθυνο. Πόσο βάσιμη είναι αυτή η ελπίδα ανατροπής;

"Η απόφαση του Μπαρτομέου δεν θα αλλάξει την απόφαση του Μέσι. Θέλει να φύγει, αλλά δεν μπορεί να φύγει χωρίς χρήματα γιατί έχει ρήτρα και συμβόλαιο. Θα πρέπει να συζητήσει με την ομάδα για την αποχώρηση. Η ομάδα που θα τον πάρει θα πρέπει να πληρώσει ένα ποσό. Σίγουρα μικρότερο από 700.000.000 ευρώ", τονίζει ο Λουίς Μασκαρό της Sport για να συμφωνήσει μαζί του και ο Άλεξ Λεμπρόν.

"Όχι. Πρώτα γιατί ο Μπαρτομέου δεν θα παραιτηθεί και δεύτερον γιατί ο Μέσι έχει αποφασίσει. Το μόνο που μένει είναι να δούμε την κατάληξη των διαπραγματεύσεων".

ΣΙΤΙ, ΠΣΖ, ΙΝΤΕΡ Ή ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ;

Πάμε και στο μέλλον; Σίτι και Γκουαρδιόλα, Παρί Σεν-Ζερμέν και Νεϊμάρ, Ίντερ και Κόντε, ή Γιουβέντους και Κριστιάνο; Οι δύο Καταλανοί συμφωνούν και τεκμηριώνουν γιατί η ομάδα του Μάντσεστερ είναι το απόλυτο φαβορί.

"Ο Μέσι θέλει να πάει στη Μάντσεστερ Σίτι για να βρει ξανά τον Γκουαρδιόλα. Θεωρεί ότι ο Πεπ μπορεί να του βγάλει ξανά την καλύτερη έκδοχή του. Να κατακτήσει το Champions League, ακόμη μια Χρυσή Μπάλα και πρώτα από όλα να είναι έτοιμος για το Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ".

Μάλιστα ο δημοσιογράφος του GolTV σταχυολογεί τους λόγους για τους οποίους η Σίτι μοιάζει με τα τωρινά δεδομένα να μην έχει... αντίπαλο στην κούρσα για τον Αργεντινό.

"Η Σίτι ξεκάθαρα είναι το φαβορί για πολλούς λόγους. Πρώτα από όλα γιατί υπάρχει ο Γκουαρδιόλα, ο οποίος απελευθέρωσε και εκτόξευσε τον Μέσι. Δεύτερον επειδή στο Μάντσεστερ έχουν πρότζεκτ. Τρίτον γιατί η Σίτι αυτή τη στιγμή είναι περισσότερο Μπαρτσελόνα από την... Μπαρτσελόνα λόγω προσώπων. Ο Πεπ είναι προπονητής, ο Τσίκι Μπεγκιριστάιν τεχνικός διευθυντής. Τέταρτον γιατί μπορούν να πληρώσουν την μεταγραφή του Μέσι. Νομίζω ότι η Σίτι δουλεύει καιρό την απόκτησή του".

ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΑΛΗΘΕΙΑ Η ΜΠΑΡΤΣΑ ΝΑ ΑΝΤΕΞΕΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΤΟΥ;

Ο Μέσι μπαίνει στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του. Και μαζί με τα "εγγυημένα" 80 εκατομμύρια θα πρέπει να λάβει και το μπόνους για την εξάντληση του συμβολαίου, ύψους 70 εκατομμύρίων ευρώ. Μπορούσε η Μπαρτσελόνα που προχώρησε σε περικοπές - όπως και οι περισσότερες ομάδες - εν μέσω πανδημίας να αντέξει τα 150.000.000 ευρώ του Αργεντινού; Η πραγματικότητα που περιγράφει ο διευθυντής σύνταξης της Sport είναι ωμή.

"Η Μπαρτσελόνα θα μπορούσε να αντέξει το συμβόλαιό του, αλλά θα έπρεπε να ρίξει τα συμβόλαια της υπόλοιπης ομάδας". Από την πλευρά του ο Άλεξ Λεμπρόν στέκεται στην μπερδεμένη φιλοσοφία της Μπάρτσα επί διοίκησης Μπαρτομέου.

Η Μπαρτσελόνα αντιμετωπίζει προβλήματα όπως όλες οι ομάδες λόγω του κορονοϊού. Το πρόβλημα ήταν ότι ανανέωσε με πολλούς παίκτες που βρίσκονται στην τελική ευθεία της καριέρας τους. Η Μπάρτσα δεν ξέρει τι θέλει να κάνει τα τελευταία χρόνια; Να πουλήσει; Να πληρώσει υψηλά συμβόλαια;"Να ρίξει το μπάτζετ;"

ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΜΕΣΙ;

Και αν φύγει ο Μέσι τι; Ποια θα είναι η Μπαρτσελόνα; Θα έχει ο κόσμος την ίδια δίψα να δει τα παιχνίδια της; Σε τι πρότζεκτ θα κινηθεί πλέον;

"Ο Μέσι είναι ο καλύτερος στην ιστορία του ποδοσφαίρου και σημάδεψε το κλαμπ τα τελευταία 15 χρόνια. Η αποχώρησή του θα αφήσει ένα κενό δυσαναπλήρωτο. Η Μπάρτσα θα πρέπει να εκπονήσει ένα νέο πρότζεκτ βασισμένο στη Μασία", τονίζει ο Λουίς Μασκαρό ενώ με μελανά χρώματα αποτυπώνει το μπλαουγκράνα μέλλον και ο Άλεξ Λεμπρόν.

"Όλα θα είναι διαφορετικά. Τα τελευταία 15 χρόνια ήταν ο κύριος υπεύθυνος των επιτυχιών της Μπαρτσελόνα. Θα αλλάξει ο τρόπος που βλέπουμε το ποδόσφαιρο.

Μην κοροϊδευόμαστε ο Μέσι ήταν τα τελευταία χρόνια ο μόνος λόγος που πολλοί έβλεπαν την Μπαρτσελόνα. Ήξερες, περίμενες κάτι να συμβεί. Θα αλλάξει την ομάδα, θα δούμε τι μπορούν να κάνουν ο Γκριεζμάν, ο Ντεμπελέ, το βάρος θα πέσει πάνω τους".

TAGS ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ