ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Μπαρτσελόνα: "Ο Μέσι κράτησε τον Βαλβέρδε"

FC Barcelona's Lionel Messi, right, and his coach Ernesto Valverde ahead of the Joan Gamper trophy friendly soccer match between FC Barcelona and Boca Juniors at the Camp Nou stadium in Barcelona, Spain, Wednesday, Aug. 15, 2018. (AP Photo/Manu Fernandez)
FC Barcelona's Lionel Messi, right, and his coach Ernesto Valverde ahead of the Joan Gamper trophy friendly soccer match between FC Barcelona and Boca Juniors at the Camp Nou stadium in Barcelona, Spain, Wednesday, Aug. 15, 2018. (AP Photo/Manu Fernandez) AP

Δύο Ισπανοί δημοσιογράφοι αναλύουν στο Sport24.gr γιατί η Μπαρτσελόνα κράτησε τον Ερνέστο Βαλβέρδε. Ο λόγος του Λιονέλ Μέσι, τ' αποδυτήρια, ο Πεπ Σεγούρα που επέμεινε στην απομάκρυνση και ο προβληματισμός για το στυλ παιχνιδιού που έχει χαθεί.

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε μετά από έναν μήνα σπέκουλας, παρέλασης ονομάτων ως υποψήφιων διαδόχων του από τα πρωτοσέλιδα του ισπανικού Τύπου φαίνεται ότι συνεχίζει στην Μπαρτσελόνα.

Ο "Τσινγκούρι" κατέκτησε με την ομάδα της Βαρκελώνης δύο πρωταθλήματα στη σειρά, αλλά η "μαύρη τρύπα" του Champions League ήταν τόσο μεγάλη για ν' απειλήσει ουσιαστικά τη θέση του στον πάγκο των μπλαουγκράνα.

Ό,τι συνέβη στη Ρώμη πέρυσι, συνέβη και στο Λίβερπουλ φέτος. Το ίδιο σενάριο, με τους ίδιους πρωταγωνιστές, μια ταινία που προβλήθηκε σε επανάληψη και σήκωσε έντονη συζήτηση με το ίδιο αντικείμενο.

Η απώλεια του Copa del Rey από τη Βαλένθια στον τελικό της Σεβίλλης δεν ήταν - όπως αποδεικνύεται μέχρι τώρα - η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

FC Barcelona's coach Ernesto Valverde arrives for a training session at the Sports Center FC Barcelona Joan Gamper in Sant Joan Despi, Spain, Friday, May 24, 2019. FC Barcelona will play against Valencia in the Spanish Copa del Rey soccer match final on Saturday. (AP Photo/Manu Fernandez)
FC Barcelona's coach Ernesto Valverde arrives for a training session at the Sports Center FC Barcelona Joan Gamper in Sant Joan Despi, Spain, Friday, May 24, 2019. FC Barcelona will play against Valencia in the Spanish Copa del Rey soccer match final on Saturday. (AP Photo/Manu Fernandez) AP PHOTO/MANU FERNANDEZ

Ναι, συγκλήθηκε έκτακτο συμβούλιο. Ναι, κάποια στιγμή εμφανίστηκε όσο ποτέ ξανά πιο κοντά στην πόρτα της εξόδου. Ναι, ο Κούμαν ή ο Μαρτίνεθ εμφανιζόταν ήδη να προβάρουν το κοστούμι του νέου προπονητή.

Αλλά, ο πρόεδρος το πήρε πάνω του. Ο Τζουζέπ Μαρία Μπαρτομέου αποφάσισε με κάθε κόστος να προχωρήσει με τον Βαλβέρδε.

Να συνεχίσει μαζί του, παρά τις αντιρρήσεις σημαντικής πτέρυγας. Εκφραστής αυτής ο συμπατριώτης κι επίσης πρώην προπονητής του Ολυμπιακού νυν τεχνικός διευθυντής της ομάδας, Πεπ Σεγούρα.

Το Sport24.gr παρακολούθησε τον τελικό του Champions League - μια εμπειρία που μόνο η Heineken μπορεί να προσφέρει - και στο πλαίσιο της παραμονής στη Μαδρίτη επισκέφτηκε τα γραφεία της AS και του Cadena Ser.

Στο δεύτερο, το μεγαλύτερο ραδιοφωνικό σταθμό στη χώρα της Ιβηρικής, συναντήσαμε τον Ιβάν Άλβαρεθ. Ζητήσαμε να πάρουμε μια απάντηση στο "γιατί" μένει ο Βαλβέρδε. Ποιος κράτησε τον 55χρονο προπονητή;

"Είναι απόφαση του Μπαρτομέου. Υπήρχαν διαφορετικές τάσεις στο Δ.Σ. Μέλη που έκριναν ως επιτακτική ανάγκη την απομάκρυνσή του κι άλλα που συντάχθηκαν με την προεδρική πρόταση. Κατέκτησε δύο πρωταθλήματα διαδοχικά. Στην Αγγλία θα ήταν αδιανόητο ν' απομακρυνθεί ένας προπονητής που έχει πάρει δύο σερί σεζόν.

Η νύχτα στο Λίβερπουλ - αποκλεισμός στα ημιτελικά του Champions League - και στη Σεβίλλη - ήττα από την Βαλένθια στον τελικό του Copa del Rey - έκαναν βαρύ το κλίμα. Κυρίως γιατί - κι αυτό ήταν λάθος τους - από την αρχή της σεζόν μιλούσαν για τρεμπλ. Αλλά ο Μπαρτομέου το πήρε πάνω του".

FC Barcelona's new signing coach Ernesto Valverde, right, and FC Barcelona's president Josep Maria Bartomeu pose for a photo during an official presentation at the Camp Nou stadium in Barcelona, Spain, Thursday, June 1, 2017. Former player Valverde was hired as the new coach, the club confirmed on Monday. (AP Photo/Manu Fernandez)
FC Barcelona's new signing coach Ernesto Valverde, right, and FC Barcelona's president Josep Maria Bartomeu pose for a photo during an official presentation at the Camp Nou stadium in Barcelona, Spain, Thursday, June 1, 2017. Former player Valverde was hired as the new coach, the club confirmed on Monday. (AP Photo/Manu Fernandez) AP PHOTO/MANU FERNANDEZ

Σαφώς και η τελική απόφαση εναποτίθεται στον πρόεδρο. Ποιοι, ωστόσο, ώθησαν τον Τζουζέπ Μαρία Μπαρτομέου στην επιλογή αυτή; Ο Ιβάν Άλβαρεθ είναι ξεκάθαρος. Στέκεται στ' αποδυτήρια και τη στήριξη που παρείχαν στον προπονητή του δημόσια με προεξάρχοντα τον σταρ της ομάδας, Λιονέλ Μέσι.

"Τόσο ο Λιονέλ Μέσι, όσο κι ο Ζεράρ Πικέ έχουν υπερασπιστεί δημόσια τον Βαλβέρδε. Βγήκαν και μίλησαν ανοικτά. Είπαν ότι τους αρέσει ο προπονητής, ότι είναι ευχαριστημένοι. Είναι αλήθεια ότι δεν βγήκαν να μιλήσουν παίκτες που ενδεχομένως να είχαν παράπονα επειδή ήταν στον πάγκο όλη τη σεζόν, ή δεν είχαν τα λεπτά συμμετοχής που θα επιθυμούσαν.

Αλλά και να μιλούσαν, ο λόγος τους δεν θα είχε τόση βαρύτητα όπως του Μέσι, του Μπουσκέτς, του Πικέ ή του Σουάρες. Ο Μέσι βγήκε και είπε: "Στο Λίβερπουλ χάσαμε οι παίκτες, όχι ο προπονητής". Εκεί νομίζω έκλεισε το θέμα. Ο Μέσι κράτησε τον Βαλβέρδε στην Μπαρτσελόνα".

Ποια είναι η αντίδραση των φίλων της ομάδας; Τι πιστεύουν για το θέμα του προπονητή οι ίδιοι οι Καταλανοί; Είναι υπέρ ή κατά της παραμονής του; Τους ενοχλεί η Ρόμα και η Λίβερπουλ ή κάτι άλλο;

"Ο κόσμος της ομάδας είναι διχασμένος. Ακόμη και οι υποστηρικτές του παραδέχονται ότι πλέον η Μπαρτσελόνα έχει χάσει το στυλ της. Το στυλ του Κρόιφ, που εξέλιξε ο Γκουαρδιόλα. Ακόμη και επί Λουίς Ενρίκε δεν ήταν, αλλά έμοιαζε κάπως με την τριάδα Μέσι-Νεϊμάρ-Σουάρες. Αυτό το στυλ δεν υπάρχει πλέον.

Δεν τους πειράζει τόσο ένα τρόπαιο που έχει χαθεί, αλλά περισσότερο τα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού. Βέβαια το δεύτερο οδηγεί στο πρώτο νομοτελειακά.

Barcelona coach Ernesto Valverde takes his seat prior to a Spanish La Liga soccer match between FC Barcelona and Atletico Madrid at the Camp Nou stadium in Barcelona, Spain, Saturday April 6, 2019. (AP Photo/Manu Fernandez)
Barcelona coach Ernesto Valverde takes his seat prior to a Spanish La Liga soccer match between FC Barcelona and Atletico Madrid at the Camp Nou stadium in Barcelona, Spain, Saturday April 6, 2019. (AP Photo/Manu Fernandez) AP

Είναι η τελευταία ευκαιρία που έχει. Ακόμη και να κατακτήσει τρίτο σερί πρωτάθλημα, αν αποτύχει στο Champions League θ' αποχωρήσει. Το Copa del Rey είναι ένα τρόπαιο, αλλά δεν έχει και τόση σημασία.

Το Champions League είναι - λόγω και των τριών συνεχόμενων της Ρεάλ - το μεγάλο απωθημένο των μπλαουγκράνα. Πιστεύω ότι την άξιζε αυτήν την ευκαιρία. Δεν είναι εύκολο να κατακτάς δύο πρωταθλήματα στη σειρά".

Στα γραφεία της ΑS συναντήσαμε τον Σέρχιο Γκόμεθ, ο οποίος είναι αρχισυντάκτης στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας.

Οι ερωτήσεις που του κάναμε πάνω-κάτω οι ίδιες. Οι απαντήσεις, επίσης, το ίδιο. Εκείνος, όμως, αφήνει ακόμη ανοικτό το παράθυρο έκπληξης - ν' αποφασίσει δηλαδή ο ίδιος ο Βαλβέρδε ν' αποχωρήσει - αλλά στέκεται και πάλι στον κομβικό ρόλο "του Μέσι.

"Μένει γιατί το αποφασίζει ο Μπαρτομέου. Δεν έλαβε υπόψη τη γνώμη του τεχνικού διευθυντή, Πεπ Σεγούρα, καθώς θέλει να υπάρχει μια συνέχεια στο αθλητικό πρότζεκτ.

Σημαντικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι τ' αποδυτήρια είναι μαζί με τον Ερνέστο. Ο Μέσι για παράδειγμα. Δεν έχασε ποτέ τ' αποδυτήρια. Βγήκαν παίκτες, έδωσαν συνεντεύξεις και πήραν θέση υπέρ του. Όπως υπήρχε ξεκάθαρα τάση υπέρ της απομάκρυνσής του μέσα στο συμβουλίου.

Μπαρτσελόνα: "Ο Μέσι κράτησε τον Βαλβέρδε"

Εγώ δεν το αποκλείω να έχουμε κι ανατροπή. Δεν αποκλείω, δηλαδή, να γυρίσει ο ίδιος ο Βαλβέρδε από τις διακοπές του στην Ελλάδα και να πει φεύγω!

Για παράδειγμα τα ονόματα που διέρρευσαν, όπως αυτό του Ρόναλντ Κούμαν ή του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, διέρρευσαν από την τάση αυτή στο συμβούλιο που ήθελε την απομάκρυνση του Βαλβέρδε".

Ταιριάζει άραγε ο Βαλβέρδε στην Μπάρτσα; Αντέχει την πίεση; Μπορεί να εξαντλήσει την τελευταία ζωή του στους μπλαουγκράνα;

"Οι παίκτες της Μπαρτσελόνα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, περνούν καλά με τον Ερνέστο. Λένε πολλοί δεν ταιριάζει στην ομάδα. Εάν δεν ταίριαζε, δεν θα κατακτούσε δύο πρωταθλήματα στη σειρά, ένα κύπελλο.

Το πρόβλημα του Βαλβέρδε είναι το Champions League. Και στη Ρώμη και στο Λίβερπουλ έλειψε η ένταση, το καθαρό μυαλό. Στο Άνφιλντ εμφανίστηκαν τα φαντάσματα του Ολίμπικο.

Liverpool coach Juergen Klopp, left, and Barcelona coach Ernesto Valverde greet each other before the Champions League semifinal, first leg, soccer match between FC Barcelona and Liverpool at the Camp Nou stadium in Barcelona Spain, Wednesday, May 1, 2019. (AP Photo/Joan Monfort)
Liverpool coach Juergen Klopp, left, and Barcelona coach Ernesto Valverde greet each other before the Champions League semifinal, first leg, soccer match between FC Barcelona and Liverpool at the Camp Nou stadium in Barcelona Spain, Wednesday, May 1, 2019. (AP Photo/Joan Monfort) AP

Ο κόσμος είναι διαιρεμένος. Ξέρει ότι ο Βαλβέρδε δεν έχει το χάρισμα του Ζιντάν, του Γκουαρδιόλα, του Σιμεόνε να ξεσηκώνει τα πλήθη. Να μεταδίδει αυτό το πάθος. Αλλά υπάρχει κόσμος που αναγνωρίζει την ταπεινότητά του. Το γεγονός ότι δουλεύει, χωρίς μιλά πολύ. Γι' αυτό και υποστηρίζει ότι πρέπει να πάρει ακόμη μία, τελευταία ευκαιρία".

TAGS ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ