ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

"Ο Βαλβέρδε δεν ήταν πριμαντόνα"

"Ο Βαλβέρδε δεν ήταν πριμαντόνα"

Ο διευθυντής της Mundo Deportivo, Σάντι Νόλα, εξηγεί στο Sport24.gr πότε ράγισε το γυαλί με τον Ερνέστο Βαλβέρδε, το ρόλο του Λιονέλ Μέσι, της θύελλας Νεϊμάρ και τονίζει ότι ο Κίκε Σετιέν επιλέχθηκε με το δόγμα: "Δεν υπόσχομαι ότι θα νικήσω, αλλά ότι θα παίξουμε επιθετικά".

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε αποτελεί εδώ και λίγες ώρες παρελθόν από τον πάγκο της Μπαρτσελόνα. Η ομάδα της Βαρκελώνης παρουσίασε μάλιστα το μεσημέρι της Τρίτης (14/1) τον διάδοχό του, Κίκε Σετιέν.

Το χρονικό του προαναγγελθέντος διαζυγίου εκτυλίχθηκε στην πολύωρη σύσκεψη της διοίκησης (19 μέλη) της Δευτέρας (13/1). Όλα όμως είχαν δρομολογηθεί. Ακόμη και η διπλή προπόνηση της Τρίτης - κάτι παράδοξο μεσούσης της σεζόν - αποτέλεσε οιωνό περί χωρισμού των δρόμων των δυο πλευρών.

Το Sport24.gr απευθύνθηκε στον διευθυντή της Mundo Deportivo. Άλλωστε η μεγαλύτερη εφημερίδα της Βαρκελώνης γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλο ΜΜΕ της χώρας της Ιβηρικής την μπλαουγκράνα πραγματικότητα και το αντίστοιχο ρεπορτάζ.

Ο Σάντι Νόλα εξηγεί ότι το γυαλί ράγισε στο Άνφιλντ και τον αποκλεισμό με ανατροπή από την Λίβερπουλ για το Champions League της περυσινής σεζόν. Προφανώς πέρασε από χίλια κύματα λόγω και των αποτελεσμάτων της τρέχουσας μέχρι να οδηγηθεί στο... ναυάγιο της Τζέντα.

"Υπήρχε έλλειψη εμπιστοσύνης όλο αυτό το διάστημα. Ξεκίνησε από αυτό που συνέβη στο Άνφιλντ με το στραπάτσο από τη Λίβερπουλ και τον αποκλεισμό. Εντάθηκε με την ήττα στον τελικό του Copa del Rey. Ύστερα ηρέμησε η κατάσταση. Μετά ήλθε το 0-0 με τη Ρεάλ. Το ματς με την Εσπανιόλ. Το Σούπερκαπ ήταν το τελικό χτύπημα. Ήταν η αφορμή κι όχι η αιτία. Όλο το θέμα τραβούσε καιρό...".

Ο Λιονέλ Μέσι αποχαιρέτησε τον μέχρι πρότινος προπονητή του στην Μπαρτσελόνα από τους προσωπικούς του λογαριασμούς στα social media και του ευχήθηκε καλή συνέχεια στην καριέρα του. Άλλωστε, ο Αργεντινός τα πήγαινε εξαιρετικά με τον τσινγκούρι και τον στήριξε όσο κανείς σε δύσκολες στιγμές. Ο Μέσι τον αποκάλεσε "τρομερό επαγγελματία και υπέροχο άνθρωπο".

"Σας ευχαριστώ για όλα, μίστερ. Σίγουρα όπου και να πας θα κάνεις υπέροχη δουλειά, γιατί πέρα από τρομερός επαγγελματίας, είσαι και υπέροχος άνθρωπος. Καλή τύχη", ήταν το περιεχόμενο της ανάρτησης του Αργεντινού.

Ο Σάντι Νόλα εξηγεί ότι ο Ερνέστο Βαλβέρδε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα πήγαινε καλά με τ' αστέρια της ομάδας. Ίσως αυτή η εγγύτητά του με τον Μέσι, τον Σουάρες και τον Γκριεζμάν τον διευκόλυνε στον να προχωρήσει στην ανάδειξη νέων παικτών (Πέρεθ, Αλενιά, Πουτζ). Πώς αντιλήφθηκε ο Τσινγκούρι, όμως, την αποχώρησε του Νεϊμάρ στις πρώτες ημέρες της μπλαουγκράνα θητείας του; Και ποια ήταν η άποψή του για την επιστροφή του Βραζιλιάνου και το έντονο φλερτ του τελευταίου καλοκαιριού.

"Είχε πολύ καλή σχέση με τ' αστέρια. Το ατού ήταν ότι κέρδισε από την πρώτη ημέρα τα βαριά χαρτιά στο ρόστερ της ομάδας. Γι' αυτό και μπόρεσε να κάνει την επανάστασή του με την ανάδειξη νεαρών παικτών από τη βάση της ομάδας. Υπήρχε σχέση αμοιβαίας εκτίμησης και εμπιστοσύνης με τους αρχηγούς και τα αστέρια της ομάδας.

Ο Βαλβέρδε πάντα ήθελε να μείνουν οι καλοί παίκτες της ομάδας. Πιστεύω ότι ήταν ένας καλός προπονητής για την Μπαρτσελόνα. Γιατί κατάφερε και προσαρμόστηκε στις αλλαγές. Στην αποχώρηση του Νεϊμάρ, στους παίκτες που ήλθαν κι έφυγαν".

Πού μπορεί να βρίσκεται το μέλλον του Ερνέστο Βαλβέρδε; Στην Ισπανία, στην Premier League, κάπου αλλού; Ποια ήταν η παρεμβατικότητά του στα μεταγραφικά της ομάδας; Εκεί στέκεται ο Σάντι Νόλα για ν' αναλύσει την ευχή και κατάρα του 55χρονου, ενδεχομένως αυτή που οδήγησε και στο διαζύγιο.

"Δεν ξέρω που θα μπορούσε να είναι ο επόμενος σταθμός της προπονητικής του καριέρας. Ίσως να βρίσκεται στην Ισπανία ή σε κάποιο άλλο μεγάλο πρωτάθλημα της Ευρώπης. Ένας προπονητής που κατέκτησε δυο πρωταθλήματα με την Μπαρτσελόνα είναι ικανός να δουλέψει με επιτυχία παντού.

Ο Βαλβέρδε δεν είχε μεγάλη ανάμειξη στα μεταγραφικά. Αυτό, ίσως, να ήταν το ελάττωμα του Ερνέστο. Δεν ήταν ποτέ πριμαντόνα. Δεν ήταν αυτός που επέβαλε πράγματα γύρω από την ομάδα. Ήταν και λόγω ιδιοσυγκρασίας περισσότερο της συγκατάθεσης".

Και τώρα Κίκε Σετιέν. Δεν εγκατέλειψε τις αρχές. Έμεινε πιστός σ' αυτές. Ήταν ορκισμένος να πεθάνει γι' αυτές. Είτε στη γενέτειρά του, στον πάγκο της αγαπημένης του Ράθινγκ. Είτε στην Αλμερία και το Εχίδο στον πάγκο της Πόλι. Είτε στο Λογρόνιο με την τοπική Λογρονιές. Είτε στο Λούγκο με την ομώνυμη τοπική ομάδα. Στα Κανάρια Νησιά με τη Λας Πάλμας. Στη Σεβίλλη και τη βερδιμπλάνκο πλευρά της με την Μπέτις.

Ακόμη κι εκτός Ισπανίας. Όταν πήγε στην Ισημερινή Γουινέα, όταν ανέλαβε την εθνική ομάδα της αφρικανικής χώρας. Ο Κίκε Σετιέν είχε στο νου του την επίθεση πάντα. Πήγε στο Καμπ Νόου ως προπονητής της Μπέτις, νίκησε 4-3, πήρε την κατοχή και το τρίποντο. Ένα από τα δυο ίσως να γινόταν. Και τα δυο μαζί δύσκολο, στα όρια του απίθανου. Γι' αυτό κι ανάγκασε ένα ολόκληρο γήπεδο να τον χειροκροτά. Τι κίνητρα οδήγησα στην επιλογή του 61χρονου; Και ποιος ο ρόλος του Μέσι;

"Ο Κίκε Σετιέν είναι θιασώτης της σχολής του Κρόιφ. Ποιο ήταν το δίδαγμα του Ολλανδού; Δεν μπορώ να υποσχεθώ ότι θα νικήσω, αλλά μπορώ να υποσχεθώ ότι θα παίξουμε θεαματικά και επιθετικά. Πάντα υπάρχουν αντιδράσεις, πάντα θα υπάρχουν. Η πλειοψηφία πιστεύει ότι θα επιστρέψει στους Καταλανούς οπαδούς της Μπάρτσα το όραμα.

Ο Μέσι δεν θα πει ευθέως την άποψή του για τα μεταγραφικά. Αλλά είναι αλήθεια ότι έχει επιρροή όταν πει κάτι. Και το γεγονός ότι ο Σετιέν έπλεξε το εγκώμιό του σε κάθε ευκαιρία μπορεί να έπαιξε το ρόλο του".

TAGS ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ