ΜΠΑΓΕΡΝ

Αλφόνσο Ντέιβις: Από τον δρόμο της προσφυγιάς σε αστέρι της Μπάγερν

Αλφόνσο Ντέιβις: Από τον δρόμο της προσφυγιάς σε αστέρι της Μπάγερν

Ο 19χρονος Καναδός, Αλφόνσο Ντέιβις, έχει λάμψει τη φετινή σεζόν της Bundesliga και βαδίζει στο μονοπάτι για να γίνει ένα από τα καλύτερα αριστερά μπακ του κόσμου.

Η Μπάγερν Μονάχου μόλις έχει επικρατήσει της Ντόρτμουντ με 1-0 στο Βέστφαλεν και βρίσκεται αγκαλιά με τον τίτλο. Ο Τόμας Μίλερ καταφθάνει στην μικτή ζώνη και προχωράει στην ακόλουθη δήλωση λέγοντας τα καλύτερα λόγια για τον μόλις 19 χρονών συμπαίκτη του, Αλφόνσο Ντέιβις.

"Πολλές φορές δεν έχει την καλύτερη τοποθέτηση στο γήπεδο και ο αντίπαλος σκέφτεται ότι έχει χρόνο. Μετά, όμως Mπιπ, Μπιπ και ο roadrunner της Μπάγερν έρχεται και σου κλέβει την μπάλα". Ο Μίλερ φυσικά αναφέρθηκε στο τρομερό κλέψιμο του Ντέιβις στον Έρλινγκ Χάαλαντ. Ο Νορβηγός στράικερ βρέθηκε με αξιώσεις στην περιοχή του Νόιερ, αλλά ξαφνικά ο Ντέιβις με ένα τρομακτικό σπριντ τον έφτασε κλέβοντας του την μπάλα. Μάλιστα, οι μετρήσεις αναφέρουν ότι έφτασε τα 35χλμ/ώρα.

Ο Ντέιβις διανύει την καλύτερη σεζόν της καριέρας του, μία σεζόν που έχει σηκώσει συζητήσεις γύρω από το όνομά του και αν μπορεί να αναχθεί στο νέο αστέρι των Βαυαρών. Στην Bundesliga έχει αγωνιστεί 24 φορές φέτος και μετράει 2 γκολ και 4 ασίστ. Στο Champions League έχει ξεκινήσει σε 4 παιχνίδια με τον Χάνσι Φλικ να του δίνει εμπιστοσύνη και εκείνος να τον ξεπληρώνει με τρεις ασιστ κόντρα σε Τότεναμ και Τσέλσι.

Ο ΔΥΣΚΟΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑΣ

Η ζωή δεν ήταν καθόλου εύκολη για τον Ντέιβις. Ο Καναδός ποδοσφαιριστής γεννήθηκε σε μία δομή προσφύγων στην Μπουντουράμ της Γκάνα, με τις γονείς του να φεύγουν από τη Λιβερία εξαιτίας εμφυλίου πολέμου. "Είναι δύσκολο να ζεις γιατί ο μόνος τρόπος για να επιβιώσεις είναι να κρατάς όπλο. Εμάς δεν μας ενδιέφερε να πυροβολούμε, έτσι αποφασίσαμε να φύγουμε",περιέγραψε ο πατέρας του Αλφόνσο, Ντεμπεά, του οποίου η οικογένεια μαχόταν καθημερινά για την ανεύρεση φαγητού.

Κάθε λεπτό ήταν ένα βήμα προς την επιβίωση για την οικογένεια του Ντέιβις, όμως μία αχτίδα φωτός φάνηκε στον ορίζοντα, όταν μέσω ενός προγράμματος δόθηκε η δυνατότητα για μετακόμιση στην Καναδά. Έτσι, σε ηλικία 5 ετών ο Αλφόνσο βρέθηκε στο Έντμοντον της Αλμπέρτα.

ΕΝΑ ΦΥΣΙΚΟ ΤΑΛΕΝΤΟ

"Είναι ένα παιδί με ένα μόνιμο χαμόγελο στα χείλη. Είναι ένα φυσικό ταλέντο. Ό,τι ακουμπάει, από τον στίβο μέχρι το μπάσκετ" ανέφερε για εκείνον η Μελίσα Γκούζο, δασκάλα και προπονητής του Ντέιβις στο σχολείο. Η ίδια τον έφερε σε επαφή με τον Τιμ Άνταμς, δημιουργό του πρωταθλήματος Free Footie, το οποίο προορίζεται για παιδιά που δεν έχουν τα χρήματα για να εγγραφούν σε κάποια ομάδα.

Η παρουσία του εκεί προσέλκυσε και την πρώτη του ακαδημία την St. Nicks Soccer . "Αυτό το παιδί είχε κάτι το ιδιαίτερο. Τα πόδια του ήταν αστραπιαία και είχε απίστευτη ταχύτητα με την μπάλα. Ήξερα ότι ήταν κάτι ιδιαίτερο γι' αυτή την ηλικία" δήλωσε για τον Ντέιβις ο Μάρκο Μπόσιο προπονητής της Ακαδημίας.

Η εξέλιξη του ήταν μεγάλη και σύντομα ήρθε και η αναβάθμιση στους Vancouver Whitecaps και φυσικά η ιστορική πρώτη παρουσία του στο MLS. Έγινε, μάλιστα, ο πρώτος παίκτης γεννημένος μετά το 2000 που συμμετέχει σε αγώνα του πρωταθλήματος των ΗΠΑ. Πραγματοποίησε το ντεμπούτο του σε ηλικία 15 χρονών, 8 μηνών και 15 ημερών.

ΑΠΟ ΕΞΤΡΕΜ ΣΕ ΦΟΥΛ-ΜΠΑΚ

Η καριέρα του στο MLS εκτινάχθηκε, ενώ κλήθηκε το 2017 και από την Εθνική ομάδα του Καναδά. Ήταν μόλις 16 χρονών, όταν έγινε ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία του Καναδά με γκολ για τo Gold Cup. Φυσικά, το ταλέντο του δεν άργησε να αναγνωριστεί και στην Ευρώπη. Η Μπάγερν Μονάχου απέσπασε την υπογραφή του τον Ιούλιο του 2018 για το ποσό-ρεκόρ για το MLS των 10.000.000 ευρώ.

Τον Ιανουάριο του 2019 αφίχθη επίσημα στο Μόναχο και ένα ακόμη ταξίδι του ξεκινάει. Τον Μάρτιο του 2019 σκοράρει απέναντι στην Μάιντς και γίνεται ο νεότερος σκόρερ τα τελευταία 20 χρόνια για τους Βαυαρούς, ενώ ολοκληρώνει τη σεζόν 2018/2019 με το νταμπλ. Η συζήτηση για έναν ενδεχόμενο αντικαταστάτη του Άριεν Ρόμπεν είχε ξεκινήσει, αφού αγωνιζόταν στα εξτρέμ και η ταχύτητά του δημιουργούσε προσδοκίες. Ωστόσο, ο ανταγωνισμός στη συγκεκριμένη θέση ήταν ήδη μεγάλος, καθώς εκεί υπήρχαν ήδη ο Σερζ Γκνάμπρι και ο Κίνγκσλεϊ Κομάν.

Στο ξεκίνημα της φετινής σεζόν άρχισε να μονιμοποιείται στη θέση του μπακ ως αντικαταστάτης του Άλαμπα. Ο τραυματισμός του Ζίλε και του Ερναντές επίσπευσε τις διαδικασίες, εφόσον ο Αυστριακός παίκτης των Βαυαρών μετακινήθηκε στη θέση του κεντρικού αμυντικού. Έτσι, δόθηκε όλος ο απαραίτητος χώρος στον Αλφόνσο Ντέιβις, ώστε να λάμψει στο αριστερό άκρο της άμυνας.

"Ήμουν πάντα πεπεισμένος ότι ο Ντέιβις μπορεί να εκπληρώσει το ρόλο του φούλ-μπακ. "Έχει καλό ρυθμό και τη δύναμη για τη θέση. Είναι επίσης πολύ καλός πασέρ" δήλωσε για εκείνος ο προπονητής της Μπάγερν, Χανς-Ντίτερ Φλικ και τα στατιστικά των δικαιώνουν πλήρως.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΑΝΗΚΕΙ

Η εμφάνιση του απέναντι στην Ντόρτμουντ τόν έφερε για ακόμη μία φορά στην κορυφή της επικαιρότητας. Μπορεί να είναι μόλις 19 ετών, αλλά ήδη δημοσιεύματα αναρωτιούνται αν ο Αλφόνσο Ντέιβις είναι ένα από τα κορυφαία αριστερά μπακ του πλανήτη. Η απάντηση είναι δύσκολο ακόμη να δοθεί, όμως με τον τέτοιο ρυθμό εξέλιξης διαθέτει όλα τα απαραίτητα εφόδια για να πετύχει κάτι πραγματικά μεγάλο. Πάντως, ήδη βρίσκεται στον σωστό δρόμο για να γίνει το νέο αστέρι της Μπάγερν.

TAGS ΜΠΑΓΕΡΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ