ΤΣΕΛΣΙ

Έτσι θα πετύχει ο Λάμπαρντ χωρίς μεταγραφές στην Τσέλσι

Έτσι θα πετύχει ο Λάμπαρντ χωρίς μεταγραφές στην Τσέλσι
AP PHOTO/MATT DUNHAM

Χωρίς μεταγραφές λόγω τιμωρίας από τη FIFA, με περιορισμένο ρόστερ, ο νέος τεχνικός της Τσέλσι, Φρανκ Λάμπαρντ καλείται να τη διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα. Το Sport24.gr αναλύει το πλάνο του Άγγλου προπονητή και τις εκπλήξεις που ετοιμάζει στους Λονδρέζους.

Η νέα εποχή στην Τσέλσι ξημέρωσε το πρωί της 4ης Ιουλίου, όταν κι ανακοινώθηκε η επιστροφή του Φρανκ Λάμπαρντ στους Λονδρέζους, αυτή τη φορά από διαφορετική θέση, αυτή του προπονητή. Οι "μπλε" στη μετά-Σάρι εποχή καλούνται να διατηρηθούν στο υψηλότερο επίπεδο του αγγλικού ποδοσφαίρου, έχοντας, ωστόσο, στον πάγκο έναν "άγουρο" προπονητή και αρκετά εξωαγωνιστικά εμπόδια.

Ο Λάμπαρντ, όπως συμβαίνει συνήθως με τους θρύλους των ομάδων, θα έχει την πίστωση χρόνου που χρειάζεται για να παρουσιάσει το έργο του. Αυτός ήταν, άλλωστε, ένας από τους όρους που έθεσε στον Ρόμαν Αμπράμοβιτς προκειμένου να δεχθεί να αναλάβει την τεχνική ηγεσία των "μπλε". Γνωρίζει πως δεν μπορεί να κάνει θαύματα από τη μία ημέρα στην άλλη, ειδικά από την στιγμή που υπάρχει η απαγόρευση μεταγραφών από τη FIFA λόγω παρατυπιών στις μεταγραφές νεαρών ποδοσφαιριστών. Όμως, όπως έκανε κι ως ποδοσφαιριστής, δεν πρόκειται να τα παρατήσει εύκολα.

Το πρώτο δείγμα στην Ντέρμπι Κάουντι ήταν άκρως θετικό και έπαιξε καθοριστικό ρόλο προκειμένου ο Αμπράμοβιτς να του προτείνει τη θέση. Ωστόσο, όπως καταλαβαίνει ο καθένας, η Τσέλσι δεν είναι Ντέρμπι. Οι απαιτήσεις, παρά την τιμωρία, είναι υψηλές και ο Άγγλος τεχνικός καλείται να επιβεβαιώσει τον ντόρο που γίνεται γύρω από το όνομα του. Βέβαια, με πρότυπα τους Ζοζέ Μουρίνιο και Πεπ Γκουαρδιόλα, όπως έχει αποκαλύψει ο ίδιος σε συνέντευξη, δεν είναι εύκολο να αποτύχεις. Ή μάλλον έχεις όλα τα εχέγγυα για να πετύχεις ως προπονητής.

Η ΔΙΑΤΑΞΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΤΥΛ ΤΟΥ ΛΑΜΠΑΡΝΤ

Την περσινή σεζόν, ως προπονητής της Ντέρμπι, χρησιμοποίησε κυρίως τρεις διατάξεις. Πιο συγκεκριμένα, στο 29% των αγώνων επέλεξε το 4-3-3, στο 25% το 4-2-3-1 και στο 23% το 4-1-4-1. Στο πρώτο κομμάτι της σεζόν, ο Άγγλος τεχνικός προτίμησε το 4-1-4-1, με αρκετές εναλλαγές θέσεων μεταξύ των ποδοσφαιριστών στη μεσαία γραμμή. Η συγκεκριμένη επιλογή βοήθησε σημαντικά στον τομέα της δημιουργίας, αλλά υπήρξαν προβλήματα στην άμυνα.

Είναι χαρακτηριστικό πως, πριν την αλλαγή συστήματος, η Ντέρμπι δεχόταν κατά μέσο όρο 1.3 γκολ και πετύχαινε 1.4 τέρματα ανά ματς, ενώ στη συνέχεια υπήρξε ξεκάθαρη αυξητική τάση στα υπέρ της γκολ (1.7 ανά ματς) με παράλληλη μείωση των εις βάρος της τερμάτων (1 ανά παιχνίδι). Το 4-3-3 και το 4-2-3-1 δούλεψε καλά, με αποτέλεσμα την ανοδική πορεία των "κριαριών" στο δεύτερο μισό της αγωνιστικής περιόδου και την είσοδο στα playoffs του πρωταθλήματος.

Όσον αφορά στο αγωνιστικό στυλ, ο Λάμπαρντ δημιούργησε μία ομάδα με επιθετική φιλοσοφία. Ήθελε οι μπακ του να ανεβαίνουν στην αντίπαλη περιοχή, να υπάρχει πίεση ψηλά, ανεβάζοντας, παράλληλα, αρκετά μέτρα την αμυντική τετράδα του. Αυτό, όμως, είχε ως αποτέλεσμα, σε αρκετά παιχνίδια να υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ της αμυντικής και μεσαίας γραμμής, με συνέπεια οι αντίπαλες ομάδες να "χτυπούν" με κάθετες μπαλιές ή μπαλιές στην πλάτη της άμυνας. Η επιθετική φιλοσοφία του Λάμπαρντ είχε ως αποτέλεσμα να παρουσιάσει ελκυστικό ποδόσφαιρο, αλλά την ίδια ώρα του κόστισε στον τομέα της άμυνας.

Στην Τσέλσι καλείται να βρει την ισορροπία. Οι επιλογές είναι περιορισμένες, ειδικά στην επίθεση. Γι' αυτό το λόγο, αναμένεται να προωθήσει και να εμπιστευτεί ποδοσφαιριστές από την ακαδημία της ομάδας. Μάλιστα, μερικούς εξ αυτών, όπως οι Γικάγιο Τομόρι (στόπερ) και Μέισον Μάουντ (μέσος) τους είχε πέρυσι στην Ντέρμπι, βοηθώντας σημαντικά στην εξέλιξή τους.

ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟ 3-5-2, ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΑΕΙ ΣΕ 4-3-3

Το ζήτημα είναι σε ποιο σύστημα θα στηριχθεί ο Λάμπαρντ, αφού τα κουκιά είναι μετρημένα. Οι πολλές επιλογές στο κέντρο της άμυνας δίνουν τη δυνατότητα στον 41χρονο τεχνικό να επιλέξει το 3-5-2 ως διάταξη, αλλά πολύ δύσκολα θα προτιμήσει μία τέτοια λύση. Το πιθανότερο είναι πως θα καταλήξει στο αγαπημένο του 4-3-3, με τους Αντρέας Κρίστενσεν και Νταβίντ Λουίζ να έχουν -θεωρητικά- προβάδισμα για το κέντρο της άμυνας, με τους Αντόνιο Ρίντιγκερ και Κουρτ Ζουμά να ακολουθούν ως μπακ απ λύσεις.

Από εκεί και πέρα, τα πράγματα δείχνουν να αλλάζουν αρκετά. Η θέση του αρχηγού, Θέσαρ Αθπλιλικουέτα μόνο δεδομένη δεν θα πρέπει να θεωρείται, αφού ο Λάμπαρντ φαίνεται πως θα προτιμήσει τον 19χρονο Ρις Τζέιμς, ο οποίος προέρχεται από μία εξαιρετική σεζόν με τη φανέλα της Γουίγκαν, όπου μέτρησε τρία γκολ και ισάριθμες ασίστ σε 46 παιχνίδια, με περισσότερα από 4.000 λεπτά συμμετοχής. Σε περίπτωση που ο Λάμπαρντ επιλέξει το 3-5-2, δεν αποκλείεται ο Αθπιλικουέτα να αγωνιστεί ως τρίτος στόπερ, αφού διαθέτει τα χαρακτηριστικά για να καλύψει τη θέση.

Έτσι θα πετύχει ο Λάμπαρντ χωρίς μεταγραφές στην Τσέλσι

Ψηλά τα μπακ και κάλυψη όλου του πλάτους του γηπέδου (Πηγή: totalfootballanalysis.com)

Στην αριστερή πλευρά, οι Μάρκος Αλόνσο και Έμερσον Παλμιέρι αναμένεται να "κονταροχτυπηθούν" για μία θέση στην αρχική ενδεκάδα. Πρόκειται για δύο παίκτες με παρόμοια αγωνιστικά χαρακτηριστικά, αφού είναι επιθετικογενή μπακ με ταχύτητα στο παιχνίδι τους, καλές σέντρες, ενώ πατούν με ευκολία στην αντίπαλη περιοχή. Ένα "κλικ" πιο μπροστά φαίνεται να είναι ο Αλόνσο, παρά την μέτρια περσινή σεζόν, καθώς ταιριάζει περισσότερο στην αγωνιστική φιλοσοφία του Λάμπαρντ.

Η ΕΚΠΛΗΞΗ ΜΕ ΜΑΟΥΝΤ ΚΑΙ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΚΑΝΤΕ

Στη μεσαία γραμμή, ο Λάμπαρντ σκέφτεται να επαναφέρει τον Ενγκολό Καντέ στη θέση του κόφτη, αφού την περσινή σεζόν ο Μαουρίτσιο Σάρι τον χρησιμοποίησε ως εσωτερικό χαφ, με περισσότερο αρμοδιότητες στο δημιουργικό κομμάτι. Ο Γάλλος χαφ βελτίωσε σημαντικά τα νούμερά του πέρυσι όσον αφορά στην παραγωγικότητα (5 γκολ και 4 ασίστ σε 53 παιχνίδια), αλλά ήταν εμφανές πως έλειψε μεσοαμυντικά, καθώς είναι εξαιρετικός στο διάβασμα των φάσεων, στις αναχαιτίσεις και τα κλεψίματα. Η μετατόπιση του Καντέ είναι πιθανό να στείλει τον Ζορζίνιο στον πάγκο. Εκτός κι αν ο Λάμπαρντ επιλέξει να κάνει "τράμπα" μεταξύ των δύο παικτών, δοκιμάζοντας τον Ιταλό χαφ ως 8άρι.

Κάτι που τη δεδομένη στιγμή δεν φαντάζει ιδιαίτερα πιθανό, αφού ο Άγγλος τεχνικός προτιμά ποδοσφαιριστές με καλύτερες δημιουργικές ικανότητες για τη θέση των εσωτερικών χαφ. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να κάνει την έκπληξη και να δώσει φανέλα βασικού στον Μέισον Μάουντ, ο οποίος ήταν από τις αποκαλύψεις της περσινής Championship, πετυχαίνοντας 11 γκολ και μοιράζοντας 6 ασίστ σε 44 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις. Ο 20χρονος διεθνής μεσοεπιθετικός διαθέτει τα στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά την Τσέλσι στον παραγωγικό/δημιουργικό τομέα.

Βέβαια, εκτός από τον Μάουντ, θέση βασικού διεκδικούν κι οι Ματέο Κόβατσιτς, Ρος Μπάρκλεϊ και Ρούμπεν Λόφτους-Τσικ. Ο τελευταίος ήταν εκ των πρωταγωνιστών των Λονδρέζων την σεζόν που ολοκληρώθηκε, δίνοντας λύσεις τόσο στο σκοράρισμα (10 γκολ) όσο και στη δημιουργία (5 ασίστ). Ωστόσο, αναμένεται να λείψει το πρώτο διάστημα της νέας σεζόν, καθώς ταλαιπωρείται από πρόβλημα τραυματισμού.

Το πιθανότερο είναι πως ο Κόβατσιτς θα αποτελέσει τον παρτενέρ του Μάουντ στη μεσαία γραμμή, με τον Καντέ σε ρόλο deeper midfielder. Μάλιστα, η παρουσία του Κλοντ Μακελελέ στο τεχνικό επιτελείο των "μπλε" είναι βέβαιο πως θα βοηθήσει τον 28χρονο χαφ, αφού ο παλαίμαχος μέσος των Τσέλσι και Ρεάλ θεωρείται ένας εκ των κορυφαίων στη συγκεκριμένη θέση.

Ο ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΠΟΥΛΙΣΙΤΣ ΚΑΙ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΟΝ ΑΜΠΡΑΧΑΜ

Στην επίθεση, μετά τη φυγή του Εντέν Αζάρ, υπάρχει έλλειμμα ποιότητας, την οποία θα κληθεί να καλύψει ο Κρίστιαν Πούλισιτς. Ο Αμερικανός μεσοεπιθετικός αποκτήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο από τη Ντόρτμουντ αντί 64.000.000 ευρώ και προορίζεται για νέος ηγέτης των "μπλε". Ο 20χρονος ποδοσφαιριστής, παρά το νεαρό της ηλικίας του, μετράει ήδη 127 συμμετοχές στο υψηλότερο επίπεδο, έχοντας παράλληλα 19 γκολ και 26 ασίστ. Ο Λάμπαρντ αναμένεται να τον τοποθετήσει στο δεξί άκρο της επίθεσης, με τον Πούλισιτς να έχει τη δυνατότητα να συγκλίνει και να δοκιμάζει το πόδι του. Πέρα από τον Πούλισιτς, ως δεξιός εξτρέμ μπορεί να αγωνιστεί κι ο Πέδρο, ο οποίος πατάει συχνά την αντίπαλη περιοχή και γίνεται δεύτερος επιθετικός.

Από το ρόλο του αριστερού εξτρέμ υπάρχουν τα ονόματα των Γουίλιαν και του Κάλουμ Χάντσον-Οντόι. Ο Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός σημείωσε 8 γκολ και μοίρασε 14 ασίστ την περσινή σεζόν σε 56 ματς, ενώ έχει τη δυνατότητα να παίζει με ανάποδο πόδι, να δημιουργεί χώρους για τους συμπαίκτες του, ενώ έχει και εξαιρετικά στημένα. Η εμπειρία του θα είναι σημαντική στα πλάνα του Λάμπαρντ. Ωστόσο, το μεγάλο project των "μπλε" δεν είναι άλλος από τον Χάντσον-Οντόι. Ο 18χρονος μεσοεπιθετικός θεωρείται το "next big thing" του αγγλικού ποδοσφαίρου κι ο "Φράνκι" έχει σκοπό να του δώσει ευκαιρίες και να τον καθιερώσει στους Λονδρέζους. Παρ' όλα αυτά, θα πρέπει να κάνει λίγη υπομονή, καθώς ο νεαρός ποδοσφαιριστής θα απουσιάσει μέχρι μέσα Οκτωβρίου λόγω τραυματισμού.

Για τη θέση του φορ, οι επιλογές είναι περιορισμένες και ίσως όχι αυτές που θα ήθελαν οι φίλαθλοι της Τσέλσι. Εκτός από τον μπαρουτοκαπνισμένο και αξιόπιστο Ολιβιέ Ζιρού (13 γκολ & 10 ασίστ πέρυσι), υπάρχουν οι Μιτσί Μπατσουαγί και Τάμι Άμπραχαμ που επέστρεψαν από δανεισμό από Βαλένθια-Κρίσταλ Πάλας και Άστον Βίλα αντίστοιχα. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο Λάμπαρντ είναι έτοιμος να δώσει τη μεγάλη ευκαιρία στον πανύψηλο (1.90μ) Άμπραχαμ. Ο νεαρός επιθετικός έκανε το "αγροτικό" του στους Χωριάτες και ήταν εντυπωσιακός, σημειώνοντας 25 γκολ σε 37 παιχνίδια, δηλαδή 0.67 τέρματα ανά ματς.

Στα 21 του, δείχνει έτοιμος να καθιερωθεί στους Λονδρέζους. Φαντάζει ιδανικός στο 4-3-3, αφού διαθέτει εξαιρετικά αθλητικά προσόντα, είναι καλός στο ψηλό παιχνίδι, σκοράρει με διαφορετικούς τρόπους, ενώ μπορεί να βγει κι εκτός περιοχής, δημιουργώντας χώρους και φάσεις για τους συμπαίκτες του. Αν κρίνουμε από την εμπιστοσύνη που έδειξε πέρυσι ο Λάμπαρντ σε νεαρά παιδιά, τότε το μέλλον προμηνύεται λαμπρό για τον Άμπραχαμ. Τέλος, αν δεν υπάρξει κάποια ελκυστική πρόταση, ευκαιρία θα πάρει κι ο Μπατσουαγί που διαθέτει ενδιαφέροντα αγωνιστικά χαρακτηριστικά, αλλά τα προηγούμενα χρόνια δεν χωρούσε στα πλάνα των προπονητών λόγω των πολλών επιλογών στην επίθεση.

Έτσι θα πετύχει ο Λάμπαρντ χωρίς μεταγραφές στην Τσέλσι

Photo Credits: AP Photo/Matt Dunham

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Γιουβέντους: Υπεροπλία που προκαλεί τρόμο και Sarriball
TAGS ΤΣΕΛΣΙ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ