ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Χριστόπουλος: "Καλαμάτα, η πιο δημοφιλής ομάδα της Πελοποννήσου"

SUPERLEAGUE / ÇÑÁÊËÇÓ - ËÅÂÁÄÅÉÁÊÏÓ (MOTION TEAM)
SUPERLEAGUE / ÇÑÁÊËÇÓ - ËÅÂÁÄÅÉÁÊÏÓ (MOTION TEAM) MOTIONTEAM

Η Καλαμάτα προελαύνει στο πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής όντας η μοναδική ομάδα των οκτώ ομίλων που έχει το απόλυτο έως τώρα στις νίκες ενώ αξιοσημείωτο είναι πως δεν έχει δεχθεί ούτε γκολ. Ο αναμορφωτής της "Μαύρης Θύελλας" μιλάει στο Sport24.gr για το όνειρο του, αλλά και όλων φιλάθλων της Καλαμάτας.

Το περασμένο καλοκαίρι η είδηση πως ο Γιάννης Χριστόπουλος, προπονητής με παρουσία στην Super League, αποδέχθηκε την πρόταση να αναλάβει την Καλαμάτα και να την οδηγήσει στη Γ' Εθνική έχοντας ένα μακρόπνοο πλάνο που είχε ως στόχο την επιστροφή της ομάδας στη Super League προκάλεσε αίσθηση.

Πέντε μήνες μετά η "Μαύρη Θύελλα" προελαύνει στο πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής όντας η μοναδική ομάδα των οκτώ ομίλων που έχει το απόλυτο έως τώρα στο πρωτάθλημα και μάλιστα με μηδέν παθητικό έως τώρα. Κάτι που αποτελεί επίδοση ρεκόρ έως τώρα στην κατηγορία.

Ο Έλληνας τεχνικός παραχώρησε συνέντευξη στο Sport24.gr όπου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην απόφαση που πήρε με βάση τη λογική αλλά και το συναίσθημα ενώ στέκεται στις αλλαγές που έχουν γίνει φέτος στην ομάδα αλλά και στον κόσμο της Καλαμάτας που θέλει να νοιώθει περήφανος για την ομάδα του τόπου του.

Ο Χριστόπουλος μιλάει για το όνειρο που έχουν όλοι στην Καλαμάτα, από τα ανίψια του, τον ίδιο αλλά και όλους όσους μένουν στην πόλη της Μεσσηνίας που δεν είναι άλλο από το να επιστρέψει η "Μαύρη Θύελλα" στην Super League.

O προπονητής της Καλαμάτας αναφέρεται επίσης στο εκπληκτικό έως τώρα ξεκίνημα της ομάδας του αλλά και στην ικανότητα που έχουν οι παίκτες του να καλύπτουν τα κενά που υπάρχουν από αγώνα σε αγώνα και οι νίκες να έρχονται οι μία πίσω από την άλλη.

Τι είναι αυτό που κάνει έναν προπονητή με εμπειρία στη Super League και σε μια αρκετά καλή ηλικία να αποδέχεται την πρόταση μιας ομάδας Γ' Εθνικής και να μην περιμένει να δει τι θα γίνει τις πρώτες αγωνιστικές με τις αρκετές αλλαγές στους πάγκους ώστε να εξαντλήσει τις πιθανότητες επιστροφής του στη μεγάλη κατηγορία;
"Είναι μια ερώτηση που την έχω απαντήσει αρκετές φορές. Ο λόγος που πήρα αυτή την απόφαση στηρίχθηκε στη λογική και το συναίσθημα. Με πλησίασαν δυο άνθρωποι ο Αγαθοκλής Χριστόπουλος και ο Αποστόλης Κουκούτσης και μου πρότειναν ένα τριετές-πενταετές πλάνο με σκοπό να αναμορφώσουμε και να εξυγιάνουμε την ιστορική "Μαύρη Θύελλα". Η πρόταση αυτή έγινε σε μια στιγμή που ήθελα να να πιάσω κάτι από την αρχή και να το χτίσω.

Επίσης σημαντικό ρόλο έπαιξε η χρονική διάρκεια της συνεργασίας γιατί θα μου δινόταν η ευκαιρία να έχω χρόνο ώστε να μπορέσω να δημιουργήσω κάτι.

Το συναισθηματικό κομμάτι είναι πως η Καλαμάτα είναι η ομάδα της πόλης μου. Η ομάδα που υπέγραψα το πρώτο μου δελτίο και έπαιξε ποδόσφαιρο. Η πρώτη ομάδα που προπόνησα επαγγελματικά σε επίπεδο ακαδημιών και βέβαια εδώ βρίσκεται η οικογένεια μου, οι φίλοι μου και πολλά κομμάτια από τη ζωή μου. Βλέποντας και τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στο ποδόσφαιρο μας στις μεγαλύτερες κατηγορίες κατέληξα σε αυτή την απόφαση".

Ποιο είναι το όραμα σου για την Καλαμάτα;
"Όραμα μου είναι η Θύρα 2 του γηπέδου μας, η μαθητική κερκίδα, κάποια στιγμή να γεμίσει με παιδιά. Το πέταλο που βρίσκονται οι οργανωμένοι μας να μην διακρίνεται από τις σημαίες, τα κασκόλ και τα χαρτάκια και ο κάθε Καλαματιανός που θα κυκλοφορεί στο δρόμο σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου να είναι υπερήφανος για το επίπεδο και το ήθος της ομάδας του".

Αγωνιστικά μέχρι που θες να δεις την Καλαμάτα να φτάνει;
"Όσο πιο μακριά γίνεται. Θέλω κάθε φορά να χτίζουμε με σταθερά βήματα κάτι παραπάνω".

Από την ημέρα που είπες το ναι στην πρόταση της Καλαμάτας έχεις ονειρευτεί την επιστροφή της στη Super League;
"Αυτό είναι το όνειρο κάθε καλαματιανού, το όνειρο της διοίκησης, των ποδοσφαιριστών μου. Είναι το όνειρο των ανιψιών μου και βέβαια είναι και το δικό μου όνειρο".

Από τη στιγμή που έγινες προπονητής στην "Μαύρη Θύελλα" έχουμε δει την ομάδα να λειτουργεί σε περισσότερο επαγγελματικά πλαίσια εντός και εκτός ομάδας. Ήταν κάτι που έθεσες σαν όρους πριν αναλάβεις;
"Δεν μπορείς να απαιτήσεις όταν συζητάς για να αναλάβεις μια ομάδα παρά μόνο να συζητήσεις και να έχεις την αίσθηση ότι σε αυτά που ζητάς θα σου επιτραπούν να τα κάνεις και θα έχεις και τη συμπαράσταση όλης της ομάδας. Από τη πρώτη στιγμή, τις πρώτες συζητήσεις κατάλαβα ότι στόχος όλων και του μεγάλου χρηματοδότη της ομάδας του κ. Χριστόπουλου και του προέδρου του κ. Κουκούτση και όλων των συνεργατών μας είναι η ομάδα να λειτουργεί σε όσο το δυνατόν ποιο επαγγελματικά πλαίσια. Αυτό είναι δύσκολο να συμβεί εξαρχής γιατί αυτό που παραλάβαμε ήταν μακρινό απ' αυτό που ονειρευόμασταν αλλά και γιατί τα χρήματα που έχουμε στην διάθεση μας μας επιτρέπουν να κάνουμε κάποια μεγάλα βήματα αλλά όχι άλματα".

Η παρουσία σου στο σύλλογο προσέλκυσε και άλλους συνεργάτες με εμπειρία στην Super League όπως ο Κώστας Παγανιάς που πέρυσι ήταν προπονητής τερματοφυλάκων στον Παναθηναϊκό. Πόσο εύκολο ήταν να τον πείσεις;
"Η αλήθεια είναι ότι η παρουσία μου έφερε στην ομάδα κάποιους ικανούς συνεργάτες και ικανούς ποδοσφαιριστές. Με όλους αυτούς μίλησα με τη γλώσσα της αλήθειας και όλοι μαζί αποφασίσαμε να κάνουμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια να φέρουμε την πιο δημοφιλή ομάδα της Πελοποννήσου σε υψηλό επίπεδο"

Παράλληλα ήρθαν και κάποιοι ποδοσφαιριστές όπως οι Βοσκόπουλος, Μαρτίνες, Μίνγκας, Μάρκοβιτς, Βούρας, Πινδώνης αλλά και αρκετοί ακόμα νεαροί ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές που θα μπορούσαν να παίξουν σε μεγαλύτερη κατηγορία. Δεν υπήρξαν δυσκολίες στην απόκτηση τους;
"Το πρώτο που προσπάθησα να κάνω είναι να δημιουργήσω καλά αποδυτήρια. Όλα τα παιδιά που διάλεξα είναι καλοί ποδοσφαιριστές. Ταλαντούχοι με τους οποίους ήθελα πολύ να δουλέψω μαζί τους. Ίσως και αυτό ήθελαν να δουλέψουν μαζί μου υπό τη σκεπή μιας μεγάλης ομάδας όπως ήταν η Καλαμάτα. Δεδομένα υπήρξαν δυσκολίες σε κάποιες περιπτώσεις αλλά με τη βοήθεια της διοίκησης της ξεπεράσαμε".

ΑΕΚ-ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ) (ICONPRESS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ) ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΕΚ-ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ) (ICONPRESS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ) ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ICON

Πόσο κοντά είναι ο κόσμος της Καλαμάτας σε αυτή την προσπάθεια;
"Κάθε μέρα έξω στον δρόμο συναντώ τον ενθουσιασμό που υπάρχει στον κόσμο, μια ικανοποίηση και νομίζω ότι έχουμε κερδίσει αρχικά την εμπιστοσύνη του. Επίσης η προσέλευση στα παιχνίδια είναι μεγαλύτερη απ' ότι τα προηγούμενα χρόνια. Χρειαζόμαστε όμως μεγαλύτερη βοήθεια από τους φιλάθλους μας γιατί αυτοί και η παρουσία τους είναι που κάνουν την ομάδα μας πραγματικά μεγάλη. Όταν έρχονται στο γήπεδο βοηθούν την ομάδα μας τόσο ψυχολογικά όσο και οικονομικά και αυτή είναι μια παράμετρος που πρέπει να τη σκεφτεί ο κάθε φίλος της Καλαμάτας".

Και τι μήνυμα θα ήθελες να στείλεις στον κόσμο ενόψει και της συνέχειας;
"Θα ήθελα να ζητήσω από τον κόσμο όχι τώρα αλλά πάντα να αγαπά την "Μαύρη Θύελλα" με ανιδιοτέλεια. Να μην στέκεται στο αποτέλεσμα αλλά να αξιολογεί την προσπάθεια και να στέκεται δίπλα στην ομάδα στα δύσκολα. Εξάλλου στα δύσκολα είναι που κάθε ομάδα έχει μεγαλύτερη ανάγκη τη στήριξη του κόσμου της"

Οι επιφανείς και ισχυρά οικονομικά άνθρωποι της Καλαμάτας πόσο βοηθούν;
"Αναγνωρίζουμε όλοι ότι η κοινωνία περνάει δύσκολους καιρούς αλλά παρόλα αυτά πιστεύω ότι οι ισχυροί οικονομικοί παράγοντες της περιοχής μας θα μπορούσαν να συμπαρασταθούν πιο δυναμικά σε αυτή την προσπάθεια, ιδιαίτερα τώρα που υπάρχουν και τα πρώτα δείγματα".

Μέχρι στιγμής η Καλαμάτα μαθαίνει στους αντιπάλους της την προπαίδεια του τρία έχοντας το απόλυτο μετά από οκτώ παιχνίδια κάτι που αποτελεί ρεκόρ για όλους τους ομίλους στη Γ' Εθνική. Πως τα έχετε καταφέρει;
"Κοιτάμε το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά και με την ικανότητα των ποδοσφαιριστών μου και τη βοήθεια του Θεού έχουμε φτάσει σε αυτή την αρκετά καλή επίδοση. Από το ξεκίνημα της προετοιμασίας θέλαμε να φτιάξουμε μια ομάδα που θα παίζει ισορροπημένο ποδόσφαιρο. Θα είναι σφιχτή στην άμυνα και αποτελεσματική στην επίθεση. Το έχουμε καταφέρει αν και δεν έχουμε φτάσει στο μάξιμουμ της απόδοσης μας.

Και αυτό γιατί τόσο η αργοπορημένη προσθήκη, στις τελευταίες μέρες του Οκτώβρη, των ξένων ποδοσφαιριστών στο ρόστερ της ομάδας όσο και κάποιοι οστικοί τραυματισμοί βασικών ποδοσφαιριστών μας δυσκολεύει να αποκτήσουμε την απαιτούμενη ομοιογένεια.

Ας μην ξεχνάμε ότι το καλοκαίρι προστέθηκαν στο ρόστερ μας 23 νέοι ποδοσφαιριστές. Το θετικό είναι πως σε κάθε παιχνίδι αυτός που καλείται να αντικαταστήσει τον προηγούμενο το κάνει σε πολύ καλό βαθμό και έτσι η ομάδα καταφέρνει να φτάνει σε θετικά αποτελέσματα".

Τι ικανοποιεί περισσότερο σε αυτές τις οκτώ αγωνιστικές τον Γιάννη Χριστόπουλου, τα 15 γκολ που έχει πετύχει η ομάδα ή ότι ακόμα δεν έχει δεχτεί κανένα;
"Με τον ίδιο τρόπο που πανηγυρίζουμε τα γκολ στην επίθεση πανηγυρίζουμε μια καλή αμυντική ενέργεια η μια σπουδαία απόκρουση. Οι καλές επιδόσεις από μόνες τους αποτελούν κάτι αξιόλογο. Εμείς κάθε Κυριακή μπαίνουμε στο γήπεδο έχοντας σκοπό να βγάλουμε όση ενέργεια έχουμε, αγωνιστική πειθαρχία και ομαδικό πνεύμα. Προσπαθούμε όλοι μαζί για να μην δεχτούμε γκολ και δίνουμε τα πάντα".

Που βλέπεις να φτάνει αυτό το σερί;
"Μόνο ο Θεός ξέρεις. Εμείς κοιτάμε να είμαστε αυτοί που πρέπει στο επόμενο ματς".

Ποιες είναι ομάδες που μπορούν να διεκδικήσουν μέχρι το τέλος με την Καλαμάτα τον τίτλο;
"Απ' όσα φαίνονται μέχρι σήμερα οι μεγάλοι συνδιεκδικητές είναι ο Ασπρόπυργος και ο Παναργειακός αλλά υπάρχουν ακόμα αρκετές ποιοτικές ομάδες στον όμιλο μας. Όπως το Ύπατο, η Ερμιονίδα, το Δίστομο".

Στην αρχή της σεζόν η ομάδα δεν μπορούσε να υπολογίζει σε όλους τους ξένους της ενώ εν συνεχεία προέκυψαν και κάποιες ατυχίες. Πως κατάφερε η ομάδα να της ξεπεράσει και να μην της στοιχίσουν;
"Όπως ανέφερα και νωρίτερα μπορεί ηλικιακά η ομάδα μας να θυμίζει "ομάδα ρεζέρβων" αλλά όλοι οι ποδοσφαιριστές είναι επιλεγμένοι ένας και ένας. Υπάρχει το απαιτούμενο βάθος στο ρόστερ. Δουλεύουμε όλους τους ποδοσφαιριστές το ίδιο και ο καθένας είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να βοηθήσει".

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες διαφορές που έχεις εντοπίσει σε σχέση με τη Super League;
"Σχεδόν τα πάντα. Από την ποιότητα των αγωνιστικών χώρων και τις μετακινήσεις έως την ταχύτητα και την ποιότητα των ομάδων. Είναι πολύ όμορφο όμως κάποιος να δουλεύει σε μια μεγάλη ομάδα όπως η Καλαμάτα και να τη βλέπει μέρα με τη μέρα να εξελίσσεται".

Το καλοκαίρι η ΕΠΟ αποφάσισε να μετέχουν και οι πρωταθλητές της Γ' Εθνικής στο Κύπελλο. Πως είδες αυτή την αλλαγή που ήδη έχει φέρει πέντε ομάδες από τη Γ' Εθνική να μετέχουν στους ομίλους του Κυπέλλου Ελλάδος;
"Ναι είναι μια πρόκληση για τις ερασιτεχνικές ομάδες της Γ' Εθνικής να ονειρεύονται παιχνίδια με επαγγελματικές ομάδες. Δυστυχώς η ΕΠΟ στέρησε το όνειρο αυτό από τη δική μου την ομάδα καθώς στο χρονικό σημείο που αποφάσισε να γίνουν αυτοί οι αγώνες δεν υπήρχε το δικαίωμα συμμετοχής πλειάδας νεοφερμένων ποδοσφαιριστών σε όλες τις ομάδες της Γ' Εθνικής. Ας ελπίσουμε το χρόνου να γίνει ένας καλύτερος προγραμματισμός και μια καλύτερη πρόβλεψη των ημερομηνιών και τότε ίσως να υπάρξουν και περισσότερες ομάδες από τη Γ' Εθνική στην επόμενη φάση".

Είσαι ένας προπονητής που έχεις δουλέψει σε αρκετές ακαδημίες και που έχεις βγάλει αρκετούς ταλαντούχους ποδοσφαιριστές. Στην Καλαμάτα υπάρχουν ταλέντα που θα μπορούσαμε να τα δούμε στο μέλλον σε ομάδες της Super League;
"Η Μεσσηνία γενικότερα είναι μια περιοχή με αρκετούς ταλαντούχους ποδοσφαιριστές. Δεν έχω καταφέρει ακόμα να κάνω το απαραίτητο σκάουτινγκ αλλά είναι στις προθέσεις μου στο επόμενο διάστημα να ασχοληθώ με τους ταλαντούχους ποδοσφαιριστές της περιοχής μας".

Ανέφερες πριν ότι όνειρο των ανιψιών σου είναι να δουν την ομάδα στην Super League. Τι έχουν ζητήσει από τον θείο τους σε σχέση με τη φετινή Καλαμάτα;
"Πρώτα απ' όλα νοιώθουν περηφάνια μετά από κάθε νίκη μας και αυτό που μου έχουν ζητήσει είναι να πάρουμε φέτος το πρωτάθλημα".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ