ΜΙΛΑΝ

Μαλντίνι: "Επέστρεψα λόγω της αγάπης μου για την ομάδα"

Μαλντίνι: "Επέστρεψα λόγω της αγάπης μου για την ομάδα"

Ο Πάολο Μαλντίνι παρουσιάστηκε από τη Μίλαν και μίλησε για τον νέο ρόλο του στους "ροσονέρι", εννέα χρόνια μετά από την αποχώρησή του. Οι παραλληλισμοί που έκανε με την εποχή του και οι μεταγραφές.

Ο Πάολο Μαλντίνι επέστρεψε στην καθημερινότητα της Μίλαν με μία ιστορική συνέντευξη Τύπου, εννέα χρόνια μετά από την αποχώρησή του ως ποδοσφαιριστής.

Ο εμβληματικός ηγέτης των "ροσονέρι" ανέλαβε καθήκοντα στρατηγικού συμβούλου και παρουσιάστηκε από τον τεχνικό διευθυντή Λεονάρντο, και τον πρόεδρο Πάολο Σκαρόνι, ενώπιον δεκάδων δημοσιογράφων που τον ρώτησαν επί παντός επιστητού.

Ο 50χρονος παράγοντας, με το γνωστό διστακτικό στιλ και τον χαμηλό τόνο φωνής, απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις, αρκετές φορές με χαμόγελο και κάνοντας αστεία με τον Λεονάρντο που τον συμπλήρωσε αρκετές φορές. Εξάλλου, οι δυο τους θα συνεργαστούν για όλο το αθλητικό κομμάτι του οργανισμού των "ροσονέρι", όπως εξήγησε ο Μαλντίνι.

Μεταξύ των όσων είπε ξεχωρίζει η εξήγηση γιατί δεν επέστρεψε νωρίτερα και η αποκάλυψη ότι η "Elliott Management", η εταιρία που πήρε τις μετοχές του συλλόγου, ευελπιστεί να τις κρατήσει για αξιόλογο χρονικό διάστημα. Επιπροσθέτως, απέρριψε το ενδεχόμενο να γίνουν πολλές μεταγραφές εξαιτίας των περιορισμών του financial fair play κι έκανε παραλληλισμό της ιταλικής άμυνας του τώρα με την άμυνα στην οποία ήταν βασικό στέλεχος κι ο ίδιος πριν από 2,5 δεκαετίες.

Η παρουσίαση του Πάολο Μαλντίνι

Για τις προηγούμενες επαφές με τη Μίλαν

"Ποτέ δεν είπα 'όχι' προτού μιλήσω με τον σύλλογο. Άρχισα συζητήσεις με την Μπάρμπαρα Μπερλουσκόνι, αλλά δεν προέκυψε κάτι. Περίπου 1,5 χρόνο πριν, μίλησα με τους Κινέζους ιδιοκτήτες, αλλά δεν μπορούσαμε να καθορίσουμε τον ρόλο και αποφάσισα να μη συνεργαστώ μαζί τους. Τώρα, η κατάσταση είναι διαφορετική. Μίλησα τόσο με τον Λεονάρντο, όσο και με την 'Elliott', που μου εξήγησαν το πρότζεκτ. Οι ιδιοκτήτες θέλουν να κρατήσουν τον σύλλογο για μεσομακροπρόθεσμο διάστημα, κάτι που αποτελεί και λόγο που αποδέχθηκα να επιστρέψω. Η ιστορία μου σημαίνει ότι πρέπει να δέχομαι δουλειές που δεν είναι βραχύβιες".

"Ο ρόλος του Λεονάρντο είναι θεμελιώδης. Είναι σπουδαίος φίλος μου. Θα μοιραστούμε αυτήν την εμπειρία, όπως κάναμε και στο παρελθόν. Έχουμε διαφορετικούς ρόλους, ξεχωριστούς ρόλους, αλλά είμαστε φίλοι και θα δουλέψουμε μαζί. Δεν είχαμε πολύ χρόνο από τη στιγμή που άλλαξε η ιδιοκτησία, όμως συναντήθηκα με τους μετόχους και όλα συνέβησαν πολύ γρήγορα".

Για τα καθήκοντά του

"Δεν έχω καθόλου εμπειρία ως διευθυντής, όμως θα εργαστώ με τον Λεονάρντο κι αυτό θα είναι σημαντικό. Γνωρίζει τον ρόλο του, γνωρίζει τον σύλλογο. Αυτό με οδήγησε στο να πω το 'ναι'. Θα δουλεύω με την πρώτη ομάδα, τις ακαδημίες, την αγορά, τον προπονητή. Θα κάνω πολλά πράγματα που κάνει κι ο Λέο. Θα δουλεύουμε μαζί, σαν καλός αστυνομικός και κακός αστυνομικός! Θα μοιραστούμε την ευθύνη για όλον τον αθλητικό τομέα.

"Κάθε θέση έχει την ευθύνη της και είμαι κάποιος που έχει μεγάλο αίσθημα ευθύνης. Παρ' όλα αυτά, υπάρχει και η ομορφιά της επιστροφής σε ένα περιβάλλον αυτού του συλλόγου. Ο πατέρας μου ήταν αρχηγός της ομάδας, οι γιοί μου έχουν παίξει στις ακαδημίες. Έχω πολύ ισχυρούς δεσμούς με αυτόν τον σύλλογο. Η βάση μου είναι η αγάπη για τον σύλλογο και για το ποδόσφαιρο. Αν έχω την επιλογή, θα δουλέψω μόνο στη Μίλαν και στην εθνική ομάδα. Εκτός αυτού, υπάρχει κι η φιλία μου με τον Λεονάρντο, το πρότζεκτ και οι στόχοι".

Για το αν θα ενισχυθεί η Μίλαν

"Τα αποτελέσματα είναι ξεκάθαρα. Τερματίσαμε στην 6η θέση δύο σερί σεζόν. Σίγουρα χρειάζεται να βελτιώσουμε την ομάδα. Μόλις ήρθα, όμως μιλούσαμε στο τηλέφωνο και τις επόμενες μέρες θα νωρίζουμε για την αγορά. Ο πρώτος στόχος είναι να παραμείνουμε εντός κανονισμών του financial fair play, πότε δεν θα υπάρχουν τρελές δαπάνες. Μόλις σήμερα εντάχθηκα στον σύλλογο, οπότε θα υπάρχει χρόνος να μιλήσουμε για τη μεταγραφική στρατηγική. Μίλησα με τον Γκατούζο και θα συναντηθούμε σύντομα".

Για το τι άλλαξε στην επιστροφή του μετά από 9 χρόνια

"Το ποδόσφαιρο πάντα εξελίσσεται. Αν δεν το καταλάβεις, τότε μένεις πίσω. Όποιος είναι παθιασμένος με το ποδόσφαιρο, γνωρίζει ότι τα πράγματα αλλάζουν συνεχώς. Αυτό πρέπει να γίνεται κατανοητό και να αναλυθεί. Όσον αφορά τεχνικές και τακτική, υπάρχουν πράγματα που επανέρχονται και ορισμένα καινούργια πράγματα, όμως δεν έχω δει μεγάλες αλλαγές από αυτήν τη σκοπιά".

Για το αν έχει αλλάξει

"Ο χαρακτήρας μου είναι ο ίδιος που ήταν, αν και άρχισα να μιλάω λίγο παραπάνω. Ο ρόλος είναι πολύ διαφορετικός, όμως είναι σημαντικό να έχω την αίσθηση ότι ανήκω σε αυτό το έμψυχο δυναμικό, στην ομάδα. Όλοι πρέπει να μοιραστούν αυτό το συναίσθημα".

Για τον τρόπο που θα προσεγγίσει τη νέα θέση

"Ο λόγος που ήμουν πάντα ψύχραιμος και συγκροτημένος στο γήπεδο ήταν επειδή ήμουν πάντα ήρεμος. Όταν συνηθίζεις αυτήν τη δουλειά, είναι εύκολο να προσαρμοστείς σε έναν νέο ρόλο. Αυτό που έκανα στο γήπεδο δεν με οδήγησε απαραίτητα στη δουλειά του διευθυντή. Πάντα εκλάμβανα τα πράγματα πολύ απλά και χαλαρά. Είμαι εδώ για να μάθω και να δώσω ό,τι μπορώ στον σύλλογο. Δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να είχα καλύτερους συνοδοιπόρους για την αρχή της καριέρας μου ως διευθυντής".

Για το αν το δίδυμο στόπερ Ρομανιόλι - Καλντάρα είναι επιπέδου εθνικής Ιταλίας

"Φυσικά, μαζί με τον Ντανιέλε Ρουγκάνι της Γιουβέντους, είναι δύο από τους πιο πολλά υποσχόμενους αμυντικούς. Ο Γκονσάλο Ιγκουαΐν είναι σπουδαία μεταγραφή και ο Ματία Καλντάρα ένα νεαρό παιδί, με μεγάλες δυνατότητες. Αν ρωτήσετε κάποιον ειδικό ποιος θα ήταν καλός για την εθνική ομάδα, σίγουρα θα έλεγαν ο Καλντάρα. Επίσης, ο Πάτρικ Κουτρόνε έκανε απίστευτα πράγματα πέρυσι. Τον παρακολουθούσα όταν οι γιοι μου ήταν στις ακαδημίες. Έχει πραγματική όρεξη. Νομίζω ότι πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Η Μίλαν έκανε σωστά πράγματα, επειδή έφερε τόσους πολλούς νεαρούς παίκτες. Το ποιος θα τους ηγηθεί, θα αποφασιστεί τις επόμενες μέρες".

Για το αν μπορεί να προσφέρει κι ο ίδιος με συμβουλές

"Αυτό που μπορώ να κάνω είναι να μιλήσω με τα παιδιά και τον προπονητή. Επίσης, μιλάμε για παιδιά που είναι αρκετά μεγάλα να βγάλουν τον καλύτερο εαυτό τους. Είμαστε χαρούμενοι με την άμυνα και την ομάδα. Ήμουν αρκετά τυχερός να παίξω στη Μίλαν με τον Μάουρο Τασότι, τον Φράνκο Μπαρέζι, τον Αλεσάντρο Κοστακούρτα, τον Φιλίπο Γκάλι. Είχαμε την καλύτερη αμυντική γραμμή στην Ιταλία. Η σημερινή ομάδα γνωρίζει τι σημαίνει να είσαι στη Μίλαν. Μπορούν να τα πάνε καλά".

Για τον Τζενάρο Γκατούζο

"Δεν ξέρετε τον Γκατούζο, δεν είναι ποτέ ήρεμος. Δεν γνωρίζει πώς είναι να είσαι ήρεμος. Είναι χειρότερα τώρα από τότε που μας άφησε. Η παραμονή του ως προπονητής δεν ήταν αμφίβολη. Μεταδίδει τις αξίες του συλλόγου. Όταν συναντηθούμε, θα ακούσουμε τις απαιτήσεις του".

Για τον Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα

"Ο Ντοναρούμα είναι ένας παίκτης που είχε τόση πίεση πάνω του τα τελευταία δύο χρόνια και ανταπεξήλθε πολύ καλά. Η σκέψη είναι να τον βοηθήσουμε".

Για τις αποδοκιμασίες που δέχθηκε στο τελευταίο παιχνίδι του με τη Μίλαν από οργανωμένους

"Η σχέση μου με τους φιλάθλους είναι φανταστική. Οι φίλαθλοι με αγαπάνε και πάντα μου το έδειχναν. Εκείνο το περιστατικό μπορεί να μείνει εκεί που το αφήσαμε. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι που χρειάζεται επιδιόρθωση. Νομίζω ότι θα κριθώ για τη δουλειά μου, όπως και ως παίκτης. Δεν περιμένω τίποτα, ποτέ δεν περίμενα πανό ως παίκτης και σίγουρα δεν περιμένω τώρα ως διευθυντής".

TAGS ΜΙΛΑΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ