ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Αργεντίνοι στον Ολυμπιακό: Kορυφαίοι και απογοητεύσεις

Αργεντίνοι στον Ολυμπιακό: Kορυφαίοι και απογοητεύσεις

Ο Φράνκο Σολδάνο θα συνεχίσει την καριέρα του στον Ολυμπιακό και το Sport24.gr θυμίζει Αργεντίνους που έπαιξαν καλά με την ερυθρόλευκη φανέλα, αλλά και αυτούς που πέρασαν και δεν ακούμπησαν.

Στον Ολυμπιακό θα συνεχίσει την καριέρα του ο Φράνκο Σολδάνο. Ο 24χρονος Αργεντινός επιθετικός ήθελε σαν τρελός να φορέσει την ερυθρόλευκη φανέλα, έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι για να προχωρήσει το deal των Πειραιωτών με την Ουνιόν Σάντα Φε και δικαιώθηκε, αφού γίνεται κάτοικος Πειραιά και θα ξεκινήσει προπονήσεις υπό τον Πέδρο Μαρτίνς.

Με αφορμή την έλευση του Σολδάνο, ο οποίος έρχεται στη χώρα μας για να συμβάλει στη λύση του επιθετικού προβλήματος του Ολυμπιακού, το Sport24.gr κάνει φλας μπακ και θυμίζει -με χρονική σειρά- Αργεντινούς ποδοσφαιριστές που έπαιξαν καλά με την ερυθρόλευκη φανέλα, αλλά και αυτούς που δεν κατάφεραν να προσφέρουν στο λιμάνι και αποχώρησαν ως αποτυχημένοι.

ΧΟΥΑΝ ΧΙΛΜΠΕΡΤΟ ΦΟΥΝΕΣ

Ο Γιώργος Κοσκωτάς τον έφερε στον Ολυμπιακό, με την φανέλα του οποίου αγωνίστηκε για δυο χρόνια και εντυπωσίασε με την άψογη τεχνική αλλά και για την εκτελεστική του δεινότητα. Αγαπήθηκε από τους φιλάθλους και για τις θεαματικές ντρίμπλες και πάσες.

Αργεντίνοι στον Ολυμπιακό: Kορυφαίοι και απογοητεύσεις

Δυστυχώς, έχασε τη ζωή του λόγω των καρδιακών προβλημάτων στις 11 Ιανουαρίου 1992 σε ηλικία 29 ετών. Το στάδιο της γενέτειράς του, Σαν Λουίς, της Αργεντινής ονομάστηκε προς τιμήν του "Στάδιο Φούνες".

ΛΟΥΤΣΙΑΝΟ ΓΚΑΛΕΤΙ

Ήρθε στον Ολυμπιακό τον Ιούλιο του 2007, υπογράφοντας για τέσσερα χρόνια. Ο πρώτος μετά τον Στέλιο Γιαννακόπουλο που κάλυψε επάξια την θέση του δεξιού εξτρέμ και η προσφορά του ήταν τεράστια. Ταχύς, με εξαιρετική ντρίμπλα και σέντρα, παίκτης που έμπαινε περιοχή, σκόραρε και με ηγετική παρουσία στο χορτάρι.

ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ / ΑΕΚ-ΟΣΦΠ / CUP / FINAL / AEK-OLYMPIAKOS
ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ / ΑΕΚ-ΟΣΦΠ / CUP / FINAL / AEK-OLYMPIAKOS ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ένα πρόβλημα υγείας διέκοψε απότομα την καριέρα του το 2010, επέστρεψε για λίγο το καλοκαίρι του 2013 στον ΟΦΗ και μετά έβαλε "τίτλους τέλους". Το Σεπτέμβριο του 2014 ανακοινώθηκε η πρόσληψή του στο τεχνικό τιμ του Ολυμπιακού, αναλαμβάνοντας χρέη σκάουτερ στη Λατινική Αμερική, αλλά από την περσινή σεζόν δεν συνεργάζεται με τους "ερυθρόλευκους".

ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΜΠΕΛΟΥΣΤΣΙ

Ιδιαίτερα αγαπητός στους φίλους του Ολυμπιακού είναι ο Φερνάντο Μπελούστσι. Οι ερυθρόλευκοι πλήρωσαν στην Ρίβερ Πλέιτ 7,5 εκατ. ευρώ για το 50% των δικαιωμάτων του, τον Ιανουάριο του 2008.

Αργεντίνοι στον Ολυμπιακό: Kορυφαίοι και απογοητεύσεις
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Με τον Ολυμπιακό αγωνίστηκε μέχρι το καλοκαίρι του 2009, έχοντας αγωνιστεί σε Πρωτάθλημα, Κύπελλο, Europa League αλλά και Champions League, πραγματοποιώντας κατά διαστήματα πολύ καλές εμφανίσεις (52 εμφανίσεις, 9 γκολ, 7 ασίστ) και προκαλώντας το ενδιαφέρον αρκετών ομάδων, με εντονότερο αυτό της Πόρτο, η οποία και τον απέκτησε έπειτα από πρόταση ύψους 5.000.000 ευρώ. Μάλιστα, έβαλε στο συμβόλαιό του ρήτρα ύψους 30.000.000 ευρώ.

ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ ΛΕΤΟ

Ήρθε δανεικός από τη Λίβερπουλ στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2008 και για ένα χρόνο ήταν ο παίκτης που δέσποζε στο αριστερό άκρο της επίθεσης των Πειραιωτών, βοηθώντας στην κατάκτηση του νταμπλ.

ÓÏÕÐÅÑËÉÃÊÁ / ÐÁÍÈÑÁÊÉÊÏÓ-ÏÓÖÐ / SUPERLEAGUE / PANTHRAKIKOS-OLYMPIAKOS
ÓÏÕÐÅÑËÉÃÊÁ / ÐÁÍÈÑÁÊÉÊÏÓ-ÏÓÖÐ / SUPERLEAGUE / PANTHRAKIKOS-OLYMPIAKOS ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η σχέση του με τον Ερνέστο Βαλβέρδε πέρασε από χίλια κύματα, οι Πειραιώτες δεν αγόρασαν τα δικαιώματά του και ο Νικόλας Πατέρας τον πήρε στον Παναθηναϊκό, την φανέλα του οποίου φόρεσε για μια τριετία με επιτυχία, ενώ επέστρεψε και για δεύτερη θητεία, η οποία δεν ήταν το ίδιο επιτυχημένη. Πήρε και το νταμπλ την πρώτη του χρονιά στο "τριφύλλι" την σεζόν 2009-10.

ΑΡΙΕΛ ΙΜΠΑΓΑΣΑ

Τι να πρωτογραφτεί για τον "Κάνιο", ο οποίος λατρεύτηκε όσο λίγοι ξένοι από τον κόσμο του Ολυμπιακού, ενώ στα 38 του χρόνια τον απολαμβάνουμε ακόμα με την φανέλα του Πανιωνίου. Ήρθε από τη Βιγιαρεάλ το καλοκαίρι του 2010 ως σπουδαίο όνομα και έπαιξε για τέσσερα χρόνια στην ομάδα του Πειραιά, πετυχαίνοντας πολλά.

Αργεντίνοι στον Ολυμπιακό: Kορυφαίοι και απογοητεύσεις
EUROKINISSI

Η απλότητα στο παιχνίδι του, οι "ξυραφένιες" μπαλιές του, το γεγονός ότι έβλεπε γήπεδο όσο λίγοι και είχε απίστευτη ποδοσφαιρική οξυδέρκεια, τον έκαναν παίκτη-βαρόμετρο για τους "ερυθρόλευκους".

ΑΛΕΧΑΝΤΡΟ ΝΤΟΜΙΝΓΚΕΣ

Ο "Τσόρι" αγαπήθηκε όσο λίγοι, έγινε σύνθημα στα χείλη των φίλων του Ολυμπιακού και φόρεσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Πήγε στο λιμάνι το 2013, κάνοντας τη διαφορά και συντελώντας σε μεγάλο βαθμό στις επιτυχίες της ομάδας του Πειραιά.

ΦΙΕΣΤΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ 44ου ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΟΥΚΑΣ / Eurokinissi Sports)
Τσόρι Ντομίνγκες EUROKINISSI SPORTS

Στην πορεία του στον Ολυμπιακό, κατέκτησε τέσσερα συνεχόμενα πρωταθλήματα από το 2014 έως το 2017 και ένα Κύπελλο, ενώ σημείωσε 28 γκολ στο πρωτάθλημα, έξι στο Κύπελλο και επτά στην Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένου και του πρώτου στο ανεπανάληπτο 2-0 απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για τους "16" του Champions League.

ΧΑΒΙΕΡ ΣΑΒΙΟΛΑ

Από τους πιο παρεξηγημένους Αργεντινούς στην ιστορία του Ολυμπιακού είναι αναμφίβολα ο Χαβιέρ Σαβιόλα. Παρότι ήρθε στη χώρα μας στη δύση της ποδοσφαιρικής του καριέρας, αποτελεί αναμφίβολα μια από τις μεγαλύτερες μετεγγραφικές κινήσεις του συλλόγου. Με θητεία σε Μπαρτσελόνα, Σεβίλλη, Ρεάλ Μαδρίτης, Μάλαγα και Μπενφίκα, προκάλεσε ντελίριο ενθουσιασμού ο ερχομός του στην χώρα μας και προσέφερε περισσότερα απ' όσα έχουν στο μυαλό τους οι περισσότεροι.

Αργεντίνοι στον Ολυμπιακό: Kορυφαίοι και απογοητεύσεις
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Σαβιόλα σκόραρε 12 γκολ σε 26 παιχνίδια πρωταθλήματος, βοηθώντας στην κατάκτηση του τίτλου τη σεζόν 2013-2014. Επίσης, είχε πετύχει και δύο ευρωπαϊκά τέρματα στη νίκη επί της Άντερλεχτ την τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων στο Champions League, με την οποία οι Πειραιώτες εξασφάλισαν το εισιτήριο για τους "16", ενώ βοήθησε πάρα πολύ στο σκοράρισμα του Κώστα Μήτρογλου.

ΕΣΤΕΜΠΑΝ ΚΑΜΠΙΑΣΟ

Ένα ακόμα από τα μεγάλα ονόματα που ήρθαν στη χώρα μας για λογαριασμό του Ολυμπιακού ήταν αυτό του Εστέμπαν Καμπιάσο, ο οποίος πραγματοποίησε σπουδαία καριέρα με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης και της Ίντερ, με την οποία μάλιστα κατέκτησε το Champions League το 2010. Ο Καμπιάσο αποκτήθηκε στα 35 του το 2015, ωστόσο δεν σταμάτησε να παίζει με πάθος και αυταπάρνηση.

Αργεντίνοι στον Ολυμπιακό: Kορυφαίοι και απογοητεύσεις
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Τεράστιος επαγγελματίας και πρότυπο για πολλούς. Ο Καμπιάσο ήταν δυο φορές πρωταθλητής με τη φανέλα του Ολυμπιακού, με 28 συμμετοχές στο πρωτάθλημα και επτά στο Κύπελλο, ενώ σκόραρε δύο φορές δυο φορές στην Ευρώπη απέναντι σε Γιουνγκ Μπόις και Μπεσίκτας για το Europa League.

ΛΙΟΝΕΛ ΝΟΥΝΙΕΣ

Η μοναδική φάση που έχει να θυμάται κάποιος, είναι το φοβερό βολ πλανέ με τον Παναθηναϊκό σε εκείνο το 4-0 για την φάση των "16" του Κυπέλλου την σεζόν 2007-08 στο γήπεδο Καραϊσκάκη. Πέραν τούτου ουδέν. Λίγα πράγματα από τον Αργεντινό, ο οποίος ήρθε με περγαμηνές και πολλά περιττά κιλά.

ΟΣΦΠ-ΦΙΤΕΣΕ / ΦΙΛΙΚΟ / ΦΙΕΣΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ / OLYMPIAKOS-WITESE / FRIENDLY
ΟΣΦΠ-ΦΙΤΕΣΕ / ΦΙΛΙΚΟ / ΦΙΕΣΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ / OLYMPIAKOS-WITESE / FRIENDLY ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Στα βιντεάκια διέκρινες ότι διέθετε δυνατό σουτ, αλλά στην Ελλάδα δεν το έδειξε ποτέ. Έπαιξε και στον ΟΦΗ, όπου επίσης δεν έκανε τίποτα το φοβερό. Πέρασε και δεν ακούμπησε.

ΡΟΝΤΡΙΓΚΟ ΑΡΤΣΟΥΜΠΙ

Τον Αύγουστο του 2007 και τρίτος Αργεντίνος έφτασε στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη. Ο Ροντρίγκο Αρτσούμπι από τη Λανούς, με ελληνικό διαβατήριο και καταγωγή από την Χίο! Περί τις 600.000 ευρώ στοίχισε ο δανεισμός του, που αποδείχθηκε εξαιρετικά σύντομος.

Αργεντίνοι στον Ολυμπιακό: Kορυφαίοι και απογοητεύσεις
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Μετά από επτά συμμετοχές με τα ερυθρόλευκα, ο αριστεροπόδαρος εξτρέμ επέστρεψε στη Λανούς τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Ποιος ξεχνάει ότι είχε χριστεί διάδοχος του... Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς.

ΧΕΣΟΥΣ ΝΤΑΤΟΛΟ

Τον πήρε δανεικό από τη Νάπολι ο Ολυμπιακός τον Γενάρη του 2010 με οψιόν αγοράς για το ερχόμενο καλοκαίρι, αλλά δεν δικαίωσε τις προσδοκίες της έλευσής του. Μόλις επτά συμμετοχές, μηδέν γκολ και λίγα πράγματα από τον Αργεντινό. Στο Λιμάνι δεν έμειναν ικανοποιημένοι και δικαιολογημένα, αγωνιζόμενος στη χειρότερη σεζόν για την ομάδα του Πειραιά, αυτή του 2009-10.

Αργεντίνοι στον Ολυμπιακό: Kορυφαίοι και απογοητεύσεις

Το 2012 άφησε την Ευρώπη και μεταπήδησε και πάλι στην Λατινική Αμερική και συγκεκριμένα στην βραζιλιάνικη Ιντερνασιονάλ, στην οποία αγωνίζεται μέχρι και σήμερα.

ΦΡΑΝΚΟ ΚΟΣΤΑΝΣΟ

Ό,τι και να ειπωθεί για τον Αργεντινό γκολκίπερ, είναι πολύ λίγο. Ο άνθρωπος ήταν σκέτη "τρύπα" και έγινε μέχρι διαφήμιση που χλεύαζε τα... προσόντα του κάτω από τα γκολπόστ.

Αργεντίνοι στον Ολυμπιακό: Kορυφαίοι και απογοητεύσεις
EUROKINISSI

Πολύ λίγος για να υπερασπίζεται το τέρμα του Ολυμπιακού, έγινε υπομονή για μερικούς μήνες και μετά δόθηκε το χρίσμα στον Μπάλας Μέγιερι σε εκείνο το ματς με την Μπορούσια Ντόρτμουντ στην Γερμανία την σεζόν 2011-2012. Έκτοτε δεν έπαιξε ποτέ και μπαίνει στη λίστα με τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση.

ΦΡΑΝΚΟ ΧΑΡΑ

Ο Φράνκο αποκτήθηκε τον Ιανουάριο του 2015. Ο έμπειρος επιθετικός υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τους "ερυθρόλευκους" διάρκειας 2,5 ετών και παρά το γεγονός ότι τελικά έμεινε μόνο για το επόμενο εξάμηνο στον Πειραιά, εντούτοις πρόλαβε να σκοράρει δύο καθοριστικά γκολ στον θεσμό του Κυπέλλου, ένα στον δεύτερο προημιτελικό με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ και άλλο ένα στον τελικό με την Ξάνθη.

Αργεντίνοι στον Ολυμπιακό: Kορυφαίοι και απογοητεύσεις
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Βέβαια, υπήρχαν μεγαλύτερες προσδοκίες από τον ίδιο και δεν προσέφερε τα αναμενόμενα, γι' αυτό και ήταν σύντομη η παρουσία του στον Ολυμπιακό.

*Υπάρχουν και αυτοί: Πέρα από τους προαναφερθέντες, στον Ολυμπιακό υπήρξαν και άλλοι Αργεντίνοι που ουσιαστικά πέρασαν και δεν ακούμπησαν όπως οι Βιθέντε Μόνχε, Τόμας Ντε Βινσέντι και Νίκο Μαρτίνες. Ειδική μνεία μπορεί να γίνει στον "Λύκο", Κριστιάν Λεντέσμα, που δεν ανήκει σε καμία από τις δυο κατηγορίες. Ούτε πολύ επιτυχημένος, ούτε και αποτυχημένος. Πάντως, έπαιξε σε 53 ματς με την ερυθρόλευκη φανέλα.

Αργεντίνοι στον Ολυμπιακό: Kορυφαίοι και απογοητεύσεις

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ