ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Λάζαρος & Γκερέρο πέτυχαν ό,τι κατάφεραν πριν δεκαετίες ο Καλτσάς, ο Υβ και ο Υφαντής!

Λάζαρος & Γκερέρο πέτυχαν ό,τι κατάφεραν πριν δεκαετίες ο Καλτσάς, ο Υβ και ο Υφαντής!

Μέλη ενός πολύ κλειστού κλαμπ στον Ολυμπιακό, έγιναν από την Πέμπτη (16/8) οι Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος και Μιγκέλ Άνχελ Γκερέρο, οι οποίοι σκόραραν και στη ρεβάνς με τη Λουκέρνη.

Ο διεθνής Έλληνας μεσοεπιθετικός και ο Ισπανός στράικερ, έγραψαν νωρίς-νωρίς το όνομά τους στα κιτάπια της ιστορίας του Ολυμπιακού, με τα τρία γκολ που σημείωσαν στην Ελβετία σε βάρος της Λουκέρνης.

Οι δύο τους, οι οποίοι σημείωσαν και τα 7 γκολ (τέσσερα ο Λάζαρος και τρία ο Γκερέρο) του Ολυμπιακού σε βάρος της ελβετικής ομάδας δεν θα μπορούσαν να φανταστούν καλύτερο ντεμπούτο με την ερυθρόλευκη φανέλα.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Σκοράροντας λοιπόν και στα δύο πρώτα ευρωπαϊκά παιχνίδια, ανάγκασαν τους αριθμομνήμονες να ανατρέξουν στο παρελθόν για το πότε έχει ξανασυμβεί αυτό: Να έχει σκοράρει δηλαδή ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού και στα δύο πρώτα παιχνίδια στην Ευρώπη.

Ο τελευταίος που το είχε καταφέρει, ήταν ο Χρήστος Καλτσάς πριν από 40 χρόνια! Συγκεκριμένα, ο γεννημένος στην πόλη Πιτέστι της Ρουμανίας αριστεροπόδαρος επιθετικός είχε έρθει στον Ολυμπιακό από τον Πανσερραϊκό το 1978 και τον Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς είχε βρει δίχτυα στα παιχνίδια με αντίπαλο την Λέφσκι Σόφιας, για το Κύπελλο UEFA. Στο παιχνίδι στο Καραϊσκάκη, ο Ολυμπιακός είχε επικρατήσει με σκορ 2-1 και στον επαναληπτικό, οι Βούλγαροι νίκησαν 3-1 στην παράταση, όπου μάλιστα ο σκόρερ του Ολυμπιακού, Χρήστος Καλτσάς είχε αφήσει την ομάδα του με 9 παίκτες (νωρίτερα είχε αποβληθεί ο Μάικ Γαλάκος). Αυτά τα δύο γκολ, ήταν και τα μοναδικά ευρωπαϊκά που πέτυχε με την ερυθρόλευκη φανέλα, με την οποία αγωνίστηκε για 2,5 χρόνια (σε πρωτάθλημα και Κύπελλο -στο διάστημα αυτό- σημείωσε μόλις ένα).

ΟΥΕΦΑ ΟΣΦΠ-ΛΕΦΣΚΙ ΣΟΦΙΑΣ 2-1
ΟΥΕΦΑ ΟΣΦΠ-ΛΕΦΣΚΙ ΣΟΦΙΑΣ 2-1 ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Χρήστος Καλτσάς έχει σκοράρει σε βάρος της Λέφσκι και δέχεται τα συγχαρητήρια του μεγάλου Μιχάλη Κρητικόπουλου, υπό το βλέμμα του Αντώνη Αντωνιάδη

Πέρα από τον Χρήστο Καλτσά, άλλοι δύο ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού κατάφεραν στο παρελθόν να σκοράρουν στα δύο πρώτα ευρωπαϊκά τους παιχνίδια με την ερυθρόλευκη φανέλα. Ο Υβ Τριαντάφυλλος το πέτυχε, αλλά σε δύο "σπαστές" σεζόν. Η πρώτη του ευρω-συμμετοχή ήταν στις 30 Σεπτεμβρίου του 1971, στον επαναληπτικό με την Ντιναμό Μόσχας για το Κύπελλο Κυπελλούχων. Ο Ολυμπιακός είχε χάσει από τους Ρώσους 0-2 στο πρώτο παιχνίδι στο Καραϊσκάκη, αλλά ο Υβ δεν είχε αγωνιστεί. Στη ρεβάνς έκανε το ντεμπούτο του και σκόραρε μόλις στο 9ο λεπτό, κάνοντας το 0-1 για τον Ολυμπιακό, ο οποίος τελικά επικράτησε 1-2 (σκορ που διαμορφώθηκε από το πρώτο ημίχρονο -με γκολ του Γκαϊτατζή στο 45'). Παρότι ήθελε ένα γκολ για να πάρει ιστορική πρόκριση, ο Ολυμπιακός αποκλείστηκε από τη συνέχεια της διοργάνωσης. Το επόμενο ευρωπαϊκό παιχνίδι για τον Υβ ήταν μετά από ένα χρόνο. Στις 14 Σεπτεμβρίου του 1972, με αντίπαλο την ιταλική Κάλιαρι, για το Κύπελλο UEFA. Ο Τριαντάφυλλος είχε σκοράρει στο τελικό 2-1 του Καραϊσκάκη (στο 51ο λεπτό) και ο Ολυμπιακός πήρε ιστορική πρόκριση, κερδίζοντας και στην Ιταλία με γκολ του τεράστιου Γιούτσου.

Και ο 5ος του κλειστού αυτού κλαμπ, που έχει σκοράρει και στα δύο πρώτα του ευρωπαϊκά παιχνίδια με τη φανέλα του Ολυμπιακού, είναι ο Ηλίας Υφαντής. Ο Ολυμπιακός είναι η πρώτη ελληνική ομάδα που αγωνίστηκε στην Ευρώπη. Τον Σεπτέμβριο του 1959, έπαιξε με τη Μίλαν του Ζοσέ Αλταφίνι στο Κύπελλο Πρωταθλητριών. Παρότι σκόραρε τρεις φορές σε βάρος των πρωταθλητών Ιταλίας, ο Ολυμπιακός αποκλείστηκε με μια ισοπαλία στον Πειραιά (2-2) και μία ήττα στο Μιλάνο (1-3). Ο Υφαντής είχε σκοράρει και στα δύο παιχνίδια (από μία φορά) και αυτά ήταν τα μοναδικά του γκολ στην Ευρώπη στα 5 χρόνια παραμονής του στον Ολυμπιακό - από το 1959 έως το 1964.





TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ