ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Μπρούνο Βιάνα: Το "βύσμα" αξίας 25.000.000€

Μπρούνο Βιάνα: Το "βύσμα" αξίας 25.000.000€

Το Sport24.gr παρουσιάζει την περίπτωση Μπρούνο Βιάνα, ενώ ρεπόρτερ της "Record" αναλύει το πώς εκτοξεύτηκε η τιμή του! Στον Ολυμπιακό δεν... γοήτευσε ενώ του ασκήθηκε έντονη κριτική. Το "βύσμα" του "ομόσταβλού" του Πάουλο Μπέντο, που πουλήθηκε στη Μπράγκα 3 εκατ. ευρώ, ετοιμάζεται τώρα να πάρει μεταγραφή 25.000.000.

Ήταν 31 Αυγούστου 2016. Τελευταία μέρα της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου, με τον Ολυμπιακό να έχει μείνει εκτός ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ αλλά να ανακοινώνει την απόκτηση τεσσάρων ξένων παικτών: Όσκαρ Καρντόσο, Αλεξί Ρομαό, Γκονσάλο Πασιένσια, Μπρούνο Βιάνα...

Από τους τέσσερις ο 21χρονος Βραζιλιάνος στόπερ ήταν παντελώς άγνωστος στο ελληνικό κοινό, αλλά παίκτης τον οποίο ήξερε πολύ καλά ο Πάουλο Μπέντο, τότε προπονητής των "ερυθρόλευκων". Ο τρίτος κόουτς μέσα σε εκείνο το καλοκαίρι, μετά τους Μάρκο Σίλβα και Βίκτορ.

Ο Μπέντο είχε συνεργαστεί με τον Βιάνα στην Κρουζέιρο το 2016, όπου τον εμπιστεύτηκε σε 12 παιχνίδια της βραζιλιάνικης ομάδας. Για την ακρίβεια οι μοναδικές επαγγελματικές συμμετοχές του Μπρούνο Βιάνα ήταν με τον Πορτογάλο προπονητή. Αρχικά στην Κρουζέιρο και εν συνεχεία στην Ελλάδα με τον Ολυμπιακό!

Κατόπιν εισήγησης του Μπέντο, η πειραϊκή ΠΑΕ έδωσε τότε 1,8 εκατ. ευρώ στον σύλλογο του Μπέλο Οριζόντε και απέκτησε τον ύψους 1.87 κεντρικό αμυντικό. Σύμφωνα δε με τον μανατζερικό μύθο Μπέντο και Βιάνα είχαν τον ίδιο Πορτογάλο ατζέντη ("ομόσταβλοι" δηλαδή), που εκείνη την εποχή έπαιξε καταλυτικό ρόλο ως διαμεσολαβητής για να "τελειώσει" και η υπόθεση Καρντόσο υπέρ του Ολυμπιακού.

Ο άγουρος Βιάνα αποχωρούσε για πρώτη φορά μακριά από την πατρίδα του για να παίξει στην Ευρώπη. Η πρώτη του σεζόν εκτός Βραζιλίας αποδείχθηκε ... πειραματική για τον ίδιο. Μπορεί να έφτασε τις 23 συμμετοχές σε πρωτάθλημα (17), Κύπελλο (3) και Ευρώπη (3), ωστόσο δεν ήταν ο παίκτης που θα ηγείτο των "ερυθρόλευκων" μετόπισθεν. Για την ακρίβεια από την αρχή αμφισβητήθηκε έντονα και ο κόσμος ήταν άκρως επιφυλακτικός απέναντί του. Άλλωστε εκείνο το καλοκαίρι από το ρεπορτάζ είχαν παρελάσει ονόματα γνωστών στόπερ (Μεξές, Μαουρίσιο, Άλεξ) για να τους... προκύψει τελικά κάποιος Μπρούνο Βιάνα!

Αποτέλεσμα να του ασκηθεί έντονη κριτική από τους οπαδούς του Ολυμπιακού και τους εκπροσώπους του Τύπου. Σε αυτό, βέβαια, φταίει και ο Βιάνα, ο οποίος υπέπεσε σε λάθη, μερικά από τα οποία ήταν σοβαρά...

Μπρούνο Βιάνα: Το "βύσμα" αξίας 25.000.000€

Ο Βραζιλιάνος κατηγορήθηκε, χαρακτηρίστηκε από "παλτό" μέχρι και... βύσμα του Μπέντο. Του ίδιου προπονητή, παρεμπιπτόντως, που καθιέρωσε τον Παναγιώτη Ρέτσο, ο οποίος έφτασε να πάρει την ιστορική μεταγραφή στη Μπάγερ Λεβερκούζεν από τον Ολυμπιακό, αξίας 19.500.000 ευρώ! Αναμενόμενα, λοιπόν, ο Μπρούνο Βιάνα ύστερα από μία δύσκολη σεζόν στην Ελλάδα, αποχώρησε με προορισμό τη Μπράγκα. Οι "ερυθρόλευκοι" τον παραχώρησαν δανεικό στην πορτογαλική ομάδα, με ενοίκιο 300.000 ευρώ.

Την αγωνιστική περίοδο 2017-2018, ο Λατινοαμερικανός καταγράφει 35 συμμετοχές, εκ των οποίων τις πέντε σε προκριματικά και ομίλους Europa League. Έδωσε τέτοιες υποσχέσεις εκεί που πριν ακόμη λήξει η σεζόν, η διοίκηση της Μπράγκα αποφασίζει να τον αγοράσει από τον Ολυμπιακό. Τον Μάρτιο του 2018 κατέθεσε την ρήτρα αγοράς, ύψους 2,7 εκατ. ευρώ και απέκτησε τα δικαιώματα του παίκτη, ο οποίος υπέγραψε μέχρι το 2023.

Την φετινή σεζόν ο 24χρονος στόπερ έχει ήδη ξεπεράσει τις περσινές του συμμετοχές, φτάνοντας τις 36. Είναι ο βασικός κεντρικός αμυντικός των Ιβήρων και ένας ποδοσφαιριστής από τον οποίο η διοίκηση προσβλέπει σε έσοδα πολλών εκατομμυρίων ευρώ!

Το buy out του συμβολαίου του αντιστοιχεί σε 25.000.000€ και σύμφωνα με τον πρόεδρο της Μπράγκα, Αντόνιο Σαλβαδόρ, δεν υπάρχει περίπτωση να τον πουλήσει με χρήματα λιγότερα από το ποσό της ρήτρας του, την ίδια ώρα που ρεπορτάζ στην Ιταλία, όπως επί παραδείγματι αυτό της εφημερίδας, " Corriere dello Sport", θέλουν τη Λάτσιο να ενδιαφέρεται σοβαρά για την αγορά του.

Οι Πορτογάλοι δημοσιογράφοι υποστηρίζουν ότι ο Βιάνα πολύ δύσκολα θα μείνει και τη νέα σεζόν στη Μπράγκα, καθώς και ότι ο Βραζιλιάνος θα αποτελέσει την πιο ακριβή πώληση στην ιστορία του συλλόγου. Μπορεί ο Ολυμπιακός να βγήκε ωφελημένος με περίπου 1.200.000 ευρώ από τον Βιάνα, αλλά σκεφτείτε τι κίνηση - ματ έκανε η Μπράγκα με την περίπτωσή του: Τον απέκτησε 3 εκατ. ευρώ και επιδιώκει να τον πουλήσει 25 εκατ. ευρώ!

"ΒΙΑΝΑ, ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΤΗΣ ΜΠΡΑΓΚΑ"

Το Sport24.gr θέλοντας να μάθει τι ήταν αυτό που "εκτόξευσε" τον Μπρούνο Βιάνα αγωνιστικά και χρηματιστηριακά απευθύνθηκε στον ρεπόρτερ της Μπράγκα, André Gonçalves, της εφημερίδας "Record". Ο Πορτογάλος δημοσιογράφος εξήγησε: " Ο Βιάνα ήρθε στη Μπράγκα ως δανεικός από τον Ολυμπιακό και σύντομα έδειξε τις ικανότητές του. Εδώ στην Πορτογαλία, συνάντησε την ίδια γλώσσα με τη δική του και μια ομάδα με Πορτογάλους και Βραζιλιάνους, κάτι εντελώς διαφορετικό σε σχέση με τον Ολυμπιακό. Ήρθε στη Μπράγκα σε ηλικία 22 ετών, τώρα είναι 24 και έχει ωριμάσει για τα καλά. Είναι δυνατός στο ψηλό παιχνίδι, πέρυσι σημείωσε πέντε γκολ, παίρνει εξαιρετικές θέσεις στο γήπεδο και το πιο σημαντικό από όλα; Είναι πειθαρχημένος.

Μπρούνο Βιάνα: Το "βύσμα" αξίας 25.000.000€

Όχι μόνο από άποψη τακτικής, αλλά και άποψη καρτών. Φέτος, για παράδειγμα, έχει έχει δεχτεί μόνο τρεις κίτρινες στο πορτογαλικό πρωτάθλημα. Είναι επίσης ο παίκτης με τα περισσότερα λεπτά συμμετοχής σε όλες τις διοργανώσεις από κάθε άλλον παίκτη της Μπράγκα. Για όλους αυτούς τους λόγους, ο πρόεδρος Αντόνιο Σαλβαδόρ, αγόρασε τον Μπρούνο Βιάνα τον Μάρτιο του 2018 αντί 3 εκατ. ευρώ, κάτι που αποτέλεσε τη μεγαλύτερη επένδυση της Μπράγκα για έναν παίκτη. Ο Βιάνα είναι ένα μεγάλο πρότζεκτ για τη Μπράγκα, μια μεγάλη ευκαιρία για να αποκτήσει πολλά χρήματα από ενδεχόμενη πώληση στο μέλλον".

ΤΙ ΕΙΧΕ ΔΗΛΩΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ Ο ΒΙΑΝΑ

Θα περίμενε κανείς ότι ο Μπρούνο Βιάνα δεν θα είχε τις καλύτερες δυνατές αναμνήσεις από το πέρασμά του από τον Ολυμπιακό. Τα δεδομένα, ωστόσο, είναι τελείως διαφορετικά. Πρόσφατα ο 24χρονος ρωτήθηκε για την εμπειρία του στην Ελλάδα με τους "ερυθρόλευκους" και δεν είχε να προσάψει το παραμικρό. Τα λόγια του είναι χαρακτηριστικά:

" Ήταν μια φανταστική εμπειρία το γεγονός ότι βρέθηκα στον Ολυμπιακό κι έμαθα τόσα πολλά στην Ελλάδα. Ευτυχώς εκεί είχα την ευχαρίστηση να βρω τον Σεμπά – που έφυγε από την Κρουζέιρο – ενώ στο τεχνικό επιτελείο υπήρχαν και 3-4 Πορτογάλοι προπονητές. Αυτοί μαζί με τον Σεμπά με βοήθησαν πάρα πολύ στην προσαρμογή, αλλά και στο θέμα που είχα με τη γλώσσα.

Στην Ελλάδα ο Ολυμπιακός είναι μια γιγαντιαία δύναμη και ευτυχώς έπαιξα αρκετά στην ομάδα. Αυτή ήταν μια πρώτη ευκαιρία για μένα να αγωνιστώ εκτός της Βραζιλίας και μου άνοιξε τον δρόμο για να παίξω όπως παίζω στη Μπράγκα σήμερα. Είμαι ευγνώμων που αγωνίστηκα στον Ολυμπιακό".

Photo credits: Eurokinissi, Αp images

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ