ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ολυμπιακός: Οι οκτώ "τελικοί" πρόκρισης στα νοκ άουτ

Ολυμπιακός: Οι οκτώ "τελικοί" πρόκρισης στα νοκ άουτ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Ολυμπιακός φιλοξενεί τη Μίλαν στο κατάμεστο "Γ. Καραϊσκάκης" (22:00) και το Sport24.gr θυμίζει τι έχουν κάνει οι Πειραιώτες τις οκτώ προηγούμενες φορές που έδωσαν "τελικό" για πρόκριση στα νοκ άουτ διασυλλογικής διοργάνωσης.

Η αποψινή κατάσταση δεν είναι πρωτόγνωρη για τον Ολυμπιακό. Στο παρελθόν έχουν υπάρξει άλλες οκτώ φορές που οι Πειραιώτες βρέθηκαν σε αγώνα ευρωπαϊκής επιβίωσης για πρόκριση από φάση ομίλων στα νοκ άουτ διασυλλογικής διοργάνωσης.

Κάτι ανάλογο θα συμβεί και κόντρα στη Μίλαν στο κατάμεστο "Γ. Καραϊσκάκης", όπου βέβαια στην ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς δεν αρκεί απλά νίκη απέναντι σε αυτή του Τζενάρο Γκατούζο, αλλά διαφορά δυο τερμάτων, αρκεί να μην είναι από 4-2 και πάνω. Με νίκη 2-0 ή 3-1 ο Ολυμπιακός περνάει στους "32" του Europa League, όπως φυσικά και με οποιαδήποτε άλλη νίκη με μεγαλύτερη διαφορά τερμάτων.

Τι συνέβη όμως τις προηγούμενες φορές που οι "ερυθρόλευκοι" βρέθηκαν σε αυτή την θέση; Η ιστορία είναι με το... μέρος τους, μιας και τις πέντε φορές πήραν το αποτέλεσμα που ήθελαν και τις άλλες τρεις αυτό δεν συνέβη. Το ποσοστό επιτυχίας αγγίζει το 62,5%, αλλά προφανώς όταν τα ρόστερ ήταν διαφορετικά και ο αντίπαλος άλλος, ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει το οτιδήποτε ενόψει Μίλαν.

Το Sport24.gr κάνει φλας μπακ και θυμίζει το "ερυθρόλευκο" παρελθόν σε παιχνίδια που χαρακτηρίζονται "ο θάνατός σου, η ζωή μου". Από τη σεζόν 1998-99 και την πρώτη φορά που ο Ολυμπιακός βρέθηκε σε αυτή την κατάσταση, μέχρι φέτος 20 χρόνια μετά, έχει κυλήσει πολύ νερό στ' αυλάκι, αλλά το μόνο δεδομένο είναι πως θα τα δώσει όλα για να συνεχίσει το ευρωπαϊκό του ταξίδι.

1998-99: ΚΡΟΑΣΙΑ ΖΑΓΚΡΕΜΠ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-1

Η πρώτη φορά ήταν το το 1998 για τους ομίλους του Champions League, όταν ο Ολυμπιακός του Ντούσαν Μπάγεβιτς πήγε στο "Μάξιμιρ" του Ζάγκρεμπ για να παίξει με την Κροάσια, μετρώντας δέκα βαθμούς έπειτα από πέντε αγώνες. Οι Πειραιώτες περνούσαν με ισοπαλία, νίκη και ήττα με ένα γκολ διαφορά, ώστε να είναι σίγουροι και να μην τους νοιάζει τι θα έκανε ο Άγιαξ στο Οπόρτο.

Ο Γιέλισιτς άνοιξε το σκορ στο 35' με πλασέ για τους Κροάτες και δημιούργησε σκηνικό θρίλερ σε ένα γήπεδο παγωμένο από τις καιρικές συνθήκες. Ο Ολυμπιακός ισοφάρισε με κεφαλιά του Στέλιου Γιαννακόπουλου, ο οποίος έγινε ένα με το χορτάρι μετά την στραβοκλωτσιά του Νινιάδη, έκανε το 1-1 και έστειλε την ομάδα του στους "8" του Champions League για πρώτη φορά στην ιστορία της.

2000-01: ΛΙΟΝ - 0ΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-0

Δυο σεζόν μετά, ο Γιάννης Ματζουράκης ήταν στον πάγκο του Ολυμπιακού και έπαιζε για δυο αποτελέσματα στο "Ζερλάν" με τη Λιόν. Ο Ολυμπιακός δε ήθελε ήττα με 1-0, όπως και τελικά συνέβη, διότι είχε νικήσει 2-1 στο ΟΑΚΑ τους Γάλλους, που είχαν μειώσει με τον συγχωρεμένο, Μαρκ Βιβιέν Φοέ. Η κεφαλιά του Λενγκλ στο 2' έβαλε μπροστά στο σκορ τους γηπεδούχους, που με το σκορ να μην αλλάζει ως το φινάλε και στην ισοβαθμία με εννέα πόντους ο Ολυμπιακός έμεινε εκτός Champions League.

Βέβαια, σε εκείνο το ματς οι Πειραιώτες υπέστησαν... χειρουργείο από τον Αυστριακό διαιτητή, Μπένκο, ο οποίος αρνήθηκε δυο πέναλτι πάνω στον Γκαμπριέλ Άλβες, ενώ ακύρωσε πεντακάθαρο τέρμα του Ζιοβάνι στο πρώτο ημίχρονο. Οι "ερυθρόλευκοι" έχασαν και αποκλείστηκαν, όμως μπορούν να έχουν σοβαρά παράπονα από την διαιτησία.

2004-05: ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 3-1

Για τη Λίβερπουλ ήταν ένα βράδυ αξέχαστο, διότι άνοιξε τον δρόμο για το θαύμα της Πόλης απέναντι στη Μίλαν. Ένα ιστορικό ματς στο "Άνφιλντ", το οποίο μνημονεύεται ως και σήμερα, αφού χάρη σε δικό του τέρμα στο 87' οι ρεντς νίκησαν 3-1 την ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς και την άφησαν 3η στο γκρουπ σε τριπλή ισοβαθμία στους δέκα βαθμούς. Μια από τις πιο άτυχες σεζόν για τους Πειραιώτες, που έκαναν το 3Χ3 στο Φάληρο, πήραν "Χ" στο Ριαθόρ με την Ντεπορτίβο, ενώ έχασαν 2-1 στο Μονακό και δεν μέτρησε καθαρό γκολ του Οκκά. Παράλληλα, δεν τους ευνόησε ούτε ένα άλλο αποτέλεσμα και κανονικά θα έπρεπε να πάνε στο Λίβερπουλ για παιχνίδι... αναψυχής και όχι πρόκρισης.

Ο Ριβάλντο άνοιξε το σκορ με εκτέλεση φάουλ και το 0-1 ήταν το σκορ του πρώτου μέρους. Ο Σιναμά Πονγκόλ ισοφάρισε στο 47', ο Νιλ Μέλορ έκανε το 2-1 στο 81' με δυνατό δεξί σουτ και ο Στίβεν Τζέραρντ με δεξί κεραυνό έστειλε τη Λίβερπουλ στα νοκ άουτ, για να ακολουθήσει ο άθλος στον τελικό της Κωνσταντινούπολης, κατακτώντας το τρόπαιο.

2007-08: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΒΕΡΝΤΕΡ ΒΡΕΜΗΣ 3-0

Μια από τις πιο μυθικές ευρωπαϊκές βραδιές στη σύγχρονη ιστορία του Ολυμπιακού. Σε πέντε αγώνες μετρούσε οκτώ βαθμούς και πήγαινε για δυο αποτελέσματα, αφού του αρκούσε και η ισοπαλία με αντίπαλο τη Βέρντερ του Τόμας Σάαφ, την οποία είχε νικήσει και 1-3 στη Βρέμη στον πρώτο γύρο. Οι παίκτες του Τάκη Λεμονή όμως δεν άφησαν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης στους Γερμανούς.

Ο Ιεροκλής Στολτίδης πέτυχε το πρώτο τέρμα στο 12' με υπέροχο δεξί σουτ, ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς με κεφαλιά στο 70' έκανε το 2-0, για να έρθει εκ νέου ο "Ιέρο" να διαμορφώσει το τελικό 3-0 με γυριστό σουτ μέσα από την περιοχή. Μια θριαμβευτική βραδιά στο "Γ. Καραϊσκάκης" και πρόκριση στους "16" του Champions League, όπου αντίπαλος θα ηταν η σπουδαία Τσέλσι.

2008-09: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΧΕΡΤΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ 4-0

Για τη φάση των ομίλων του Κυπέλλου UEFA, ο Ολυμπιακός του Ερνέστο Βαλβέρδε διέλυσε 5-1 τη Μπενφίκα στο Φάληρο, αλλά είχε χάσει 1-0 από τη Γαλατάσαραϊ και 1-0 από τη Μέταλιστ Χάρκιβ. Έτσι, λοιπόν, ήθελε νίκη με τη Χέρτα Βερολίνου για να προκριθεί στους "32" του θεσμού, όπου θα τον περίμενε η Σεντ Ετιέν.

Οι Πειραιώτες ήταν ονειρεμένοι στο δεύτερο ημίχρονο και έφτασαν σε μεγάλο σκορ. Αφού κράτησαν το 0-0 στο πρώτο μέρος, πέτυχαν τέσσερα τέρματα στο δεύτερο και πήραν πανηγυρική πρόκριση. Ο Ντουντού άνοιξε το σκορ στο 55', ο Γκαλέτι με πέναλτι στο 68' διπλασίασε τα γκολ της ομάδας του, για να ακολουθήσει ένα εκρηκτικό δίλεπτο (87', 88') με ισάριθμα τέρματα των Τοροσίδη και Ντιόγκο για το τελικό 4-0!

2009-10: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΑΡΣΕΝΑΛ 1-0

Την επόμενη σεζόν, ο Ολυμπιακός επέστρεψε στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση και με τον Ζίκο στον πάγκο του έφτασε να διεκδικεί την πρόκρισή του στην τελευταία αγωνιστική σε όμιλο με Άρσεναλ, Σταντάρ Λιέγης και Άλκμααρ. Οι Πειραιώτες μετρούσαν επτά πόντους σε πέντε αγώνες και με νίκη έπαιρναν το εισιτήριο για την επόμενη φάση, όπου τους περίμενε η γαλλική Μπορντό.

Η Άρσεναλ ήταν ήδη περασμένη και δεν διεκδικούσε κάτι, με τον Ολυμπιακό να καταφέρνει να φτάσει στο νικηφόρο αποτέλεσμα χάρη σε γκολ του Βραζιλιάνου Λεονάρντο στο δεύτερο λεπτό του δευτέρου ημιχρόνου. Το 1-0 έμεινε ως το τέλος και ήρθε η πρόκριση στα νοκ άουτ του Champions League.

2013-14: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΑΝΤΕΡΛΕΧΤ 3-1

Τέσσερα χρόνια μετά, ο Μίτσελ ήταν στον πάγκο και αντίπαλος την 6η αγωνιστική η Άντερλεχτ. Ο Ολυμπιακός μετρούσε επτά βαθμούς και διεκδικούσε την πρόκρισή του απέναντι στους Βέλγους. Όπερ και εγένετο. Οι Πειραιώτες περνούσαν με νίκη και δεν τους ενδιέφερε τι θα γινόταν στο ματς, της Μπενφίκα με την Παρί Σεν Ζερμέν, η οποία ήταν ήδη πρώτη στον όμιλο. Οι Λουζιτανοί νίκησαν 2-1 τους Γάλλους, όμως αυτό έκανε και ο Ολυμπιακός, παίρνοντας το εισιτήριο για τα νοκ άουτ του θεσμού.

Μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν ο Σαβιόλα, ο οποίος πέτυχε δυο γκολ στο 33' και στο 58', ενώ το τρίτο τέρμα ήρθε με εκτέλεση πέναλτι του Ντομίνγκες. Στο ενδιάμεσο, η Άντερλεχτ είχε ισοφαρίσει 1-1 με τον Κλιέσταν, αλλά ο Ολυμπιακός ήταν ορκισμένος για νίκη σε εκείνο το παιχνίδι και κατάφερε να την πάρει.

2015-16: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΑΡΣΕΝΑΛ 0-3

Μια εφιαλτική βραδιά για τον Ολυμπιακό του Μάρκο Σίλβα. Σε πέντε αγώνες, ο Ολυμπιακός είχε εννέα βαθμούς και η Άρσεναλ έξι. Όλα τα δεδομένα ήταν υπέρ του Ολυμπιακού, ο οποίος είχε νικήσει στο "Emirates" με 3-2 και προκρινόταν ακόμα και με ήττα με σκορ 0-1 και 1-2. Εξυπακούεται ότι του έκανε τόσο η νίκη όσο και η ισοπαλία. Εντούτοις, τα πράγματα εξελίχθηκαν πολύ διαφορετικά.

Ο Ολυμπιακός βρήκε απέναντί του έναν συγκλονιστικό Ζιρού, ο οποίος πέτυχε χατ τρικ. Ο Γάλλος φορ άνοιξε το σκορ στο 29', πέτυχε δεύτερο γκολ στο 49' και έβαλε το κερασάκι στην τούρτα από την άσπρη βούλα του πέναλτι στο 67'. Οι Λονδρέζοι νίκησαν δίκαια, με τους γηπεδούχους να χάνουν μια μοναδική ευκαιρία να συνεχίσουν στο Champions League, γνωρίζοντας τον αποκλεισμό στην ισοβαθμία.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ