ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ολυμπιακός: Πιστός στο ραντεβού του, για το παραπάνω βήμα

CHAMPIONS LEAGUE / ÏÓÖÐ - ÔÏÔÅÍÁÌ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
CHAMPIONS LEAGUE / ÏÓÖÐ - ÔÏÔÅÍÁÌ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Ολυμπιακός στη 10η σεζόν επί ημερών Βαγγέλη Μαρινάκη, κυνηγάει την πρόκριση για να είναι για 8η φορά (!) σε ευρωπαϊκή διοργάνωση Φεβρουάριο μήνα.

Ο στόχος του Ολυμπιακού το βράδυ (22:00) απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα, είναι ξεκάθαρος. Νίκη και πρόκριση στους 32 του Europa League, ώστε η ομάδα να είναι για μια ακόμη φορά πιστή στο ραντεβού της. Όχι ότι η συνέχεια θα είναι εύκολη, αλλά σίγουρα ο Ολυμπιακός είναι στα ραντεβού του Φεβρουαρίου.

Είναι χαρακτηριστικό πως αν τα καταφέρουν οι ερυθρόλευκοι απόψε, θα είναι στη δέκατη σεζόν επί ημερών Βαγγέλη Μαρινάκη, για όγδοη φορά μέσα στην Ευρώπη τον Φλεβάρη. Κάτι που σε ορισμένους μπορεί να μην λέει πολλά, αλλά δεδομένα βοήθησε τον Ολυμπιακό να έχει μια σταθερότητα και να ανεβαίνει θέσεις στην κατάταξη συλλόγων.

Βέβαια, ο κόσμος θα ήθελε το βήμα παραπάνω, όπως και ο ηγέτης των Πειραιωτών. Χάθηκαν πολλές ευκαιρίες όλα αυτά τα χρόνια, ειδικά όταν φέρνεις στο μυαλό σου λεπτομέρειες που κρίθηκαν προκρίσεις. Ας δούμε αναλυτικά κάθε σεζόν, τι έκαναν οι ερυθρόλευκοι. Δύο σεζόν δεν έπαιξαν Φεβρουάριο στην Ευρώπη, μία αποκλείστηκαν στους 16 του Champions League, τέσσερις φορές στους 32 του Europa League και δύο στους 16.

Η ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ "ΚΑΛΗΜΕΡΑ"

Το καλοκαίρι του 2010 ο Βαγγέλης Μαρινάκης αναλαμβάνει τον Ολυμπιακό που για προπονητή έχει τον Έβαλντ Λίνεν. Η ομάδα σε μεταβατικό στάδιο, με πολλά νέα πρόσωπα και σοκ με το "καλημέρα". Έχοντας αποκλείσει την αλβανική Μπέσα με δύο νίκες, η ομάδα θα αποκλειστεί με ήττα 1-0 στο Ισραήλ από την Μακάμπι Τελ Αβίβ. Οι εξελίξεις γνωστές, τέλος ο Λίνεν, αναλαμβάνει ο Βαλβέρδε και η ομάδα αλλάζει σελίδα.

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΧΑΜΕΝΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

Την περίοδο 2011-12, ο Ολυμπιακός μαζεύει 9 βαθμούς στον όμιλο του Champions League με Μαρσέιγ, Άρσεναλ και Ντόρτμουντ και προκρίνεται ως τρίτος στο Europa League. Εκεί, τον Φεβρουάριο του 2012, αποκλείει την Ρούμπιν Καζάν με δύο νίκες και αυτοκτονεί στη φάση των 16. Κερδίζει 1-0 την Μέταλιστ εκτός, γνωρίζει την ήττα 1-2 στο Καραϊσκάκη, παρότι ήταν μπροστά στο σκορ ως το 80ό λεπτό. Η πρόκριση στα προημιτελικά ήταν μια... ανάσα, σε μια τεράστια όπως αποδείχθηκε χαμένη ευκαιρία.

ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟ EUROPA

Ο Ολυμπιακός τη σεζόν 2012-13, συγκεντρώνει πάλι 9 βαθμούς στον όμιλο με Άρσεναλ, Σάλκε και Μονπελιέ και περνά και πάλι στους 32 του Europa League. Με Ζαρντίμ ολοκληρώθηκε αυτή η πορεία, με Μίτσελ τα ματς τον Φλεβάρη του 2013. Με δύο ήττες από τη Λεβάντε, ο Ολυμπιακός αποκλείεται.

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΕΖΟΝ

Το 2013-14 ο Ολυμπιακός είναι και πάλι στους ομίλους του Champions League. Σε ένα όμιλο με Παρί Σεν Ζερμέν, Άντερλεχτ και Μπενφίκα, καταφέρνει και παίρνει 10 βαθμούς και προκρίνεται στους 16 της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Κερδίζει 2-0 την Γιουνάιτεντ στις 25 Φλεβάρη του 2014 στο Καραϊσκάκη, χάνει στις 19 Μαρτίου στο Μάντσεστερ με 3-0 και αποκλείεται. Αναμφισβήτητα, όμως, μια χρονιά πολύ δυνατή.

ΣΕ ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Με τη σεζόν 2014-15 να ακολουθεί, οι ερυθρόλευκοι κάνουν δύο μεγάλες νίκες στο Καραϊσκάκη με Ατλέτικο Μαδρίτης και Γιουβέντους. Κερδίζουν και τη Μάλμε εντός, δεν παίρνουν βαθμό εκτός και ως τρίτοι, συνεχίζουν στο Europa League. Η Ντνμπρο κερδίζει 2-0 στην Ουκρανία, το ματς στο Καραϊσκάκη έρχεται ισόπαλο 2-2 και μοιραία αποκλεισμός στη φάση των 32. Η Ντνμπρο τότε, έφτασε στον τελικό της διοργάνωσης.

ΣΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Στο ίδιο έργο θεατές και τη σεζόν 2015-16. Σε όμιλο με Μπάγερν Μονάχου, Άρσεναλ και Ντιναμό Ζάγκρεμπ, ο Ολυμπιακός με 9 βαθμούς προκρίνεται και πάλι στους 32 του Europa League. Χάνει 1-0 στο Βέλγιο από την Άντερλεχτ, κερδίζει με το ίδιο σκορ στο Καραϊσκάκη και το ματς πηγαίνει στην παράταση. Δέχεται δύο γκολ, χάνει 1-2 και γνωρίζει τον αποκλεισμό, παρότι μπορούσε κάτι περισσότερο.

"ΡΕΦΑΡΕ" ΤΟ ΣΟΚ

Την αγωνιστική περίοδο 2016-17, στα προκριματικά του Champions League έρχεται αποκλεισμός σοκ από την Χάποελ Μπερ Σεβά. Η ομάδα σοκάρεται, ο Μπέντο αντικαθιστά τον Βίκτορ και ακολουθεί μια καλή πορεία στο Europa League. Περνά στα playoffs την Αρούκα, στους ομίλους με Γιουνγκ Μπόις, Αστάνα και ΑΠΟΕΛ προκρίνεται και ακολουθούν δύο φάσεις απέναντι σε Τούρκους. Στους 32, αποκλείει την Οσμανλίσπορ, ωστόσο στους 16 και με τον Βούζα τότε στον πάγκο του, αποκλείεται από την Μπεσίκτας.

ΜΠΗΚΕ ΟΜΙΛΟΥΣ, ΑΛΛΑ…

Την σεζόν 2017-18, ήταν η δεύτερη φορά που επί ημερών Βαγγέλη Μαρινάκη, ο Ολυμπιακός δεν ήταν Φεβρουάριο στην Ευρώπη. Σε προκριματικά και playoffs του Champions League απέκλεισε Παρτιζάν και Ριέκα και στους ομίλους έχει δύσκολο έργο. Με Σπόρτινγκ Λισαβόνας, Γιουβέντους και Μπαρτσελόνα, ο Ολυμπιακός συγκεντρώνει μόλις έναν βαθμό και μένει τέταρτος. Μοιραία, δεν υπάρχει ευρωπαϊκό μέλλον…

ΚΑΙ, ΟΜΩΣ, ΜΠΟΡΟΥΣΕ

Η σεζόν 2017-18 έφερε πολλές αλλαγές στο ρόστερ και ως τρίτος στο πρωτάθλημα Ελλάδας, ο Ολυμπιακός την περίοδο 2018-19 θα έμπαινε στη μάχη της διεκδίκησης μιας θέσης στους ομίλους του Europa League. Η διαδρομή δεν ήταν εύκολη, απέκλεισε Λουκέρνη και Μπέρνλι, για να γράψει ιστορία με την πρόκριση επί της Μίλαν. Σε όμιλο που ήταν ακόμη οι Μπέτις και οι Ντουντελάνζ. Η ομάδα απέκλεισε τη Μίλαν και τον Φεβρουάριο αποκλείστηκε από την Ντιναμό Κιέβου. Ισοπαλία εντός (2-2) και ήττα (1-0) στην Ουκρανία, έφεραν τον αποκλεισμό στους 32.

ΠΙΣΤΟΣ ΓΙΑ ΦΛΕΒΑΡΗ ΚΑΙ ΠΑΛΙ

Απόψε (22:00) ο Ολυμπιακός με νίκη, αφήνει εκτός τον Ερυθρό Αστέρα και εξασφαλίζει την πρόκρισή του στους 32 του Europa League. Τόσο οι ερυθρόλευκοι όσο και το ελληνικό ποδόσφαιρο, έχουν ανάγκη αυτό το βήμα. Ναι, δεν θα βρει εύκολους αντίπαλους ο Ολυμπιακός απέναντί του, αλλά σίγουρα κίνητρο και θέληση για το βήμα παραπάνω θα υπάρχει. Είναι βασικό για την ομάδα να είναι πιστή και πάλι στα ευρωπαϊκά ραντεβού, Φεβρουάριο μήνα.

Ας δούμε συνοπτικά την πορεία από το 2010-11 μέχρι και σήμερα, που σταμάτησε ο Ολυμπιακός:

ΣΕΖΟΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΦΑΣΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΑΠΕΚΛΕΙΣΕ

2010-11 Europa League Προκριματικά Μακάμπι Τελ Αβίβ

2011-12 Europa League 16 Μέταλιστ

2012-13 Europa League 32 Λεβάντε

2013-14 Champions League 16 Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

2014-15 Europa League 32 Ντνμπρο

2015-16 Europa League 32 Άντερλεχτ

2016-17 Europa League 16 Μπεσίκτας

2017-18 Champions League ομίλων Γιουβέντους, Μπαρτσελόνα, Σπόρτινγκ

2018-19 Europa League 32 Ντιναμό Κιέβου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ολυμπιακός: Για το πρεστίζ και τα εκατομμύρια κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ