ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ολυμπιακός: O Μέντες καθορίζει το μέλλον του Σα

Ολυμπιακός: O Μέντες καθορίζει το μέλλον του Σα

O κομβικός ρόλος του Μέντες που έχει 7 παίκτες σε Ολυμπιακό – Νότιγχαμ, η επιθυμία του παίκτη, το οικονομικό σκέλος, η υπεραξία λόγω Εθνικής. Το Sport24.gr έχει το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ.

Ο Ζοσέ Σα κατέβασε τα ρολά στο πρόσφατο ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό, έστω για 70 λεπτά που έγινε παιχνίδι και ακολούθως πέταξε για την πατρίδα του, προκειμένου να ενσωματωθεί στην Εθνική Ανδρών του Φερνάντο Σάντος.

Έχοντας φορέσει το εθνόσημο στις ομάδες U20 (14 συμ.) και U21 (16 συμ.) της Πορτογαλίας, ενώ υπήρξε και μέλος της Ολυμπιακής ομάδας (μία συμμετοχή), έκανε ένα ακόμη πτήση προς την καταξίωση, στα 26 χρόνια του.

Ξέρει καλά ότι έφτασε σε αυτό τον μεγάλο στόχο, όχι μόνο λόγω της ταλέντου και της σκληρής δουλειάς ή του διάσημου ατζέντη (Μέντες) του που "λύνει και δένει" στην Ιβηρική, ενώ έχει άκρες και σε πολλές ακόμη ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Φερνάντο Σάντος ξέρει καλά τι σημαίνει για έναν συμπατριώτη του ποδοσφαιριστή να είναι βασικός και επιτυχημένος στην ομάδα του Ολυμπιακού. Κι αυτό μέτρησε στην τελική επιλογή. Μέχρι ο μεγάλος Ίκερ Κασίγιας, συμπαίκτης του στην Πόρτο, τον είχε αποθεώσει, έπειτα από την καλή του εμφάνιση στο ματς πρωταθλήματος με τον Άρη στο "Κλεάνθης Βικελίδης".

ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ

Μέχρι σήμερα, ο Ζοσέ Σα που δεν ξεκίνησε βασικός τη σεζόν, αλλά έγινε στην πορεία και μάλιστα αναντικατάστατος, μετράει 27 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, όλες 90άλεπτες. Στις εγκαταστάσεις του Ρέντη μιλούν για έναν πολύ ικανό τερματοφύλακα, άριστο επαγγελματία και πολύ καλό συμπαίκτη. Όλα παίζουν ρόλο σε μια ομάδα κι αυτό το ξέρει πρώτος απ' όλους ο Πέδρο Μαρτίνς.

Ο ύψους 1.92 κίπερ, έχει ενσωματωθεί μια χαρά μαζί με την γλυκύτατη σύζυγό του και την κορούλα τους, στον ελληνικό τρόπο ζωής. Τους αρέσει ο ήλιος, η θάλασσα, τους θυμίζει πολύ (και) την πατρίδα τους. Τόσο η σχέση του με την ομάδα, όσο και το ήσυχο λιμάνι που βρήκε στον Πειραιά τον κάνουν θετικό να συνεχίσει με την ερυθρόλευκη στολή, όχι ως δανεικός, αλλά ως παίκτης του Ολυμπιακού.

ΕΝΑ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ ΗΤΑΝ ΑΡΚΕΤΟ

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εδώ και καιρό παραδέχθηκε σε δηλώσεις του πως ήρθε στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό μέσα σε μια νύχτα. Του τηλεφώνησε ο Ζόρζε Μέντες, του είπε "αύριο πρωί πετάς για Ελλάδα" κι εκείνος σεβόμενος απόλυτα τον διάσημο ατζέντη του, απλά δέχθηκε χωρίς περαιτέρω ερωτήσεις ή ενστάσεις. Τις ημέρες που προηγήθηκαν, είχαν γίνει προχωρημένες κουβέντες με τη Μπεσίκτας που κατέληξε τελικά στον Γερμανό Κάριους από τη Λίβερπουλ.

Δεν το μετάνιωσε. Δούλεψε, έκανε υπομονή, πήρε ευκαιρίες, τις εκμεταλλεύθηκε. Κέρδισε μόνιμη θέση στην ενδεκάδα και το σεβασμό φίλων κι αντιπάλων. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι είναι ο καλύτερος τερματοφύλακας στη χώρα μας.

Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Η διοίκηση του Ολυμπιακού, γνωρίζοντας την άποψη του Πέδρο Μαρτίνς που άναψε καιρό τώρα πράσινο για πιθανή αγορά του από την Πόρτο, μπήκαν σε αυτή τη διαδικασία.

Στο αρχικό συμβόλαιο προβλέπεται οψιόν αγοράς μεταξύ 2 και 2,5 εκατομμυρίων €, χρήματα που οι "ερυθρόλευκοι" είναι διατεθειμένοι να φτάσουν για να αποκτήσουν τα δικαιώματά του. Παράλληλα οι "δράκοι" διατηρούν οψιόν επαναγοράς του με συγκεκριμένο ποσό, αν το αποφασίσουν στο μέλλον. Μέχρι εδώ όλα δείχνουν τακτοποιημένα και ξεκάθαρα. Υπάρχουν, όμως, δύο επιμέρους παράγοντες που θα καθορίσουν και την τελική έκβαση της ιστορίας.

ΟΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ

Ο πρώτος έχει να κάνει με το οικονομικό σκέλος που αφορά τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή. Ο δεύτερος με τα σχέδια του ανθρώπου που τον ελέγχει απόλυτα, του Ζόρζε Μέντες. Καλό είναι να διευκρινιστεί ότι για να γίνει χρήση της οψιόν αγοράς θα πρέπει να συναινέσει και ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής. Δεν προβλέπεται στο αρχικό συμβόλαιο και συμφωνία με τον παίκτη, αν κι εφόσον προχωρήσει ο Ολυμπιακός μονομερώς στην αγορά του.

Για να ολοκληρωθεί το deal θα πρέπει να υπογράψει και ο Σα, ο οποίος λέγεται πως έχει ζητήσει, μέσω του μάνατζέρ του, συμβόλαιο άνω των 500.000 € ετησίως, το οποίο θα αυξάνεται κλιμακωτά (ανά 100.000 €) από χρόνο σε χρόνο. Δεν είναι λίγα χρήματα για τερματοφύλακα ελληνικής ομάδας, αλλά είναι και λιγότερα από τα 900.000 € που έφτασε να παίρνει ο Ισπανός Ρομπέρτο.

ΤΟ "ΠΑΚΕΤΟ" ΜΕ ΤΟΝ ΜΕΝΤΕΣ

Η άλλη παράμετρος έχει να κάνει με τις... ορέξεις του Ζόρζε Μέντες, ο οποίος έχει πολυεπίπεδη συνεργασία με τον Ολυμπιακό και τη Νότιγχαμ, άρα με τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Ο Πορτογάλος ατζέντης με πελατολόγιο που έχει στην πρώτη σειρά τον Κριστιάνο Ρολάντο, βρίσκεται σε "ανοικτή γραμμή" με τον ισχυρό άντρα του συλλόγου.

Το καλοκαίρι, έφερε στον Ολυμπιακό ως ελεύθερο τον Ποντένσε και με μορφή δανεισμού τους Μιράντα, Σα, Χασάν. Τον Γενάρη ακολούθησε ο Ζιλ Ντίας. Επίσης, δύο δικοί του πελάτες ανήκουν στη Φόρεστ. Ο επιτελικός Ζοάο Καρβάλιο (23) που κόστισε πάνω από 10 εκατ. € και ο εξτρέμ Ντιόγκο Γκολσάλβες (22).

Στο συνολικό "πακέτο" που θα τοποθετηθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ Μαρινάκη – Μέντες θα βρίσκεται και ο Ζοσέ Σα. Η κλήση του στην Εθνική Πορτογαλίας, πάντως, είναι λογικό κι επόμενο να προκαλέσει νέους μνηστήρες, ενδεχομένως με πιο γεμάτα πορτοφόλια ή από πιο μεγάλα πρωταθλήματα. Αυτή τη στιγμή οι πιθανότητες να συνεχίσει και του χρόνου ο Ζοσέ Σα στο "ερυθρόλευκο" ρόστερ είναι στο 60-40 ό,τι αυτό συνεπάγεται.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ