ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ολυμπιακός: Το παζλ με τους στόπερ

Ολυμπιακός: Το παζλ με τους στόπερ

Το Sport24.gr ανοίγει τον φάκελο "στόπερ" στον Ολυμπιακό. Ποιοι φεύγουν, ποιοι μένουν, οι υποψήφιοι στόχοι, τα πραγματικά δεδομένα. Τι αλλάζει το "Κόπα Άφρικα" τι θέλει ο Πέδρο Μαρτίνς.

Από Μάρτη... καλοκαίρι. Μπορεί να απομένουν πέντε στροφές μέχρι η σεζόν που διανύουμε να φτάσει στο τέλος της, ωστόσο, στον Ολυμπιακό κάνουν ήδη τον προγραμματισμό τους για την επόμενη.

Η προετοιμασία, λόγω και της συμμετοχής στα προκριματικά του Champions League, θα ξεκινήσει γύρω στις 10 Ιουνίου, οπότε από τώρα μέχρι τότε, απομένουν περίπου 2,5 μήνες για να στηθεί η ομάδα που θα ξεκινήσει προετοιμασία.

Ο Πέδρο Μαρτίνς που έχει και το γενικό πρόσταγμα στον σχεδιασμό, δήλωσε πρόσφατα ότι "δεν θα αλλάξουν πολλά πράγματα". Είναι ξεκάθαρο ότι θέλει να διατηρήσει τον βασικό κορμό που με πολύ κόπο και δουλειά στήθηκε πέρυσι το καλοκαίρι.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΓΚΑΘΙ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ

Το μεγάλο αγκάθι, ωστόσο, παραμένει το κέντρο της άμυνας, όπου και φέτος άλλαξαν ουκ ολίγα δίδυμα. Ξεκίνησαν οι Βούκοβιτς – Μιράντα, κάποια στιγμή επανήλθε δυναμικά στην εξίσωση ο Μεριά, παίζοντας με τον έναν ή τον άλλο, μέχρι να εμφανιστεί ο Σισέ.

Ο Σενεγαλέζος πλαισίωσε αρχικά τον Σέρβο, ενώ στο τελευταίο ματς, με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, έπαιξε πλάι στον Μεριά, κάτι που μπορεί να δούμε και του χρόνου, αν δεν προκύψει θέμα πώλησης του Σισέ. Η τελευταία πρόταση που απέρριψε η διοίκηση για χάρη του ξεπερνούσε τα 10 εκατομμύρια €.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, ωστόσο, οι θέσεις των στόπερ αποτελούν το μεγαλύτερο αγκάθι για την τεχνική ηγεσία, τουλάχιστον για την προετοιμασία και το πρώτο "κομμάτι" της περιόδου που θα καθορίσει πολλά.

ΜΙΡΑΝΤΑ ΚΑΙ ΒΟΥΚΟΒΙΤΣ

Και εξηγούμαστε: Ο Ρόντερικ Μιράντα, ήρθε δανεικός από τη Γουλβς με τις ευλογίες του Ζόρζε Μέντες και τη σύμφωνη γνώμη του προπονητή, αλλά δεν έδειξε κάτι ιδιαίτερο (20 συμμετοχές, τρεις ασίστ), παρότι ξεκίνησε βασικός. Εκτός απροόπτου θα αποχωρήσει στο τέλος της περιόδου.

Ο Γιάγκος Βούκοβιτς που πέρυσι η μεταγραφή του από την Κόνιασπορ στοίχισε περίπου δύο εκατομμύρια €, ουσιαστικά πέρασε απαρατήρητος στην πρώτη του σεζόν. Έπαιξε μόλις σε τρία παιχνίδια και τον Γενάρη μετακόμισε στην Ιταλία και τη Βερόνα όπου πήρε 15 παιχνίδια στα πόδια του.

Φέτος, ο Πέδρο Μαρτίνς τον πίστεψε, τον καθιέρωσε στην ενδεκάδα και μέχρι το ντέρμπι με την ΑΕΚ που έκανε την τελευταία του συμμετοχή (σ.σ. βγήκε στο ημίχρονο λόγω τραυματισμού), μετράει 28 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, με τρία γκολ, μία ασίστ και τρία... αυτογκόλ.

ΑΝ ΦΥΓΕΙ, ΜΕΤΑ ΤΑ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ

Πριν από μερικές ημέρες, διαβάσατε αναλυτικά τι συμβαίνει με τον 30χρονο Σέρβο στον Ολυμπιακό. Η νεότερη πληροφορία, σε μια χρονική περίοδο που έχει χάσει τη θέση του στην ενδεκάδα, είναι πως δύσκολα θα μετακινηθεί πριν από τα προκριματικά του Champions League.

Κι αυτό επειδή η τεχνική ηγεσία τον θεωρεί αξιόπιστο, παρότι έκανε χοντρά λάθη σε ορισμένα σημαντικά παιχνίδια, αλλά κι επειδή μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα λείπουν από τις δραστηριότητες της ομάδας ο Μεριά με τον Σισέ, οι δύο... τελευταίοι βασικοί δηλαδή, λόγω υποχρεώσεων με Τυνησία και Σενεγάλη αντίστοιχα, στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής (αρχίζει στις 21 Ιουνίου).

Εν ολίγοις αν είναι να πουληθεί ο Βούκοβιτς, ενδεχόμενο που συγκεντρώνει σοβαρές πιθανότητες, αυτό θα γίνει πιθανότατα μέσα στον Αύγουστο και ανάλογα με την πορεία της ομάδας και τη δική του στα νοκ άουτ του UCL.

ΑΠΟ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΜΠΑ

Με λίγα λόγια, η προετοιμασία του Ολυμπιακού με τα δεδομένα που ισχύουν αυτή τη στιγμή, θα ξεκινήσει χωρίς τρεις από τους υπάρχοντες στόπερ.

Αντίθετα, αναμένεται να βρίσκονται στη διάθεση του Πέδρο Μαρτίνς οι Βούκοβιτς, Αβραάμ Παπαδόπουλος, όπως και ο Ουσεϊνού Μπα της Γκαζελέκ Αζαξιό που έχει αποκτηθεί από τον χειμώνα, αλλά συνεχίζει με την ομάδα του στη γαλλική "Ligue 2" έως το τέλος της σεζόν (σ.σ. μέχρι τώρα έχει 22 συμμετοχές και ένα γκολ).

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί το εξής: Ο Ουσεϊνού Μπα αποκτήθηκε με προοπτική να εξελιχθεί σε νέα περίπτωση Σισέ και Καμαρά για τον Ολυμπιακό. Το αν έχει τα εφόδια, ωστόσο, θα το κρίνει ο Πέδρο Μαρτίνς, ο οποίος θα τον... μετρήσει στην προετοιμασία. Μπορεί να τον κρατήσει στην ομάδα και να τον σπρώξει μέχρι την ενδεκάδα ή να κρίνει ότι είναι ακόμη άγουρος και να τον στείλει μέχρι και δανεικό σε άλλη ομάδα. Όλα είναι πιθανά.

Ο ΑΒΡΑΑΜ ΚΑΙ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΕΝΓΚΕΛΣ

Στα 5 παιχνίδια που απομένουν είναι δεδομένο ότι θα πάρει χρόνο συμμετοχής και ο πολύπειρος Αβραάμ, ο οποίος βρίσκεται σε καλή κατάσταση, έτοιμος να επανέλθει. "Δουλεύει στα... κόκκινα", λένε εκείνοι που τον ζουν καθημερινά στις εγκαταστάσεις του Ρέντη. Επίσης, είναι πολύ πιθανή η επιστροφή του Δημήτρη Νικολάου (20), ο οποίος μετακινήθηκε τον Γενάρη στην ιταλική Έμπολι, αλλά ακόμη δεν έχει πάρει χρόνο συμμετοχής.

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, είναι δεδομένο ότι θα γίνει κίνηση για έναν στόπερ (τουλάχιστον) μέχρι τις αρχές Ιουνίου που θα ξεκινήσει η προετοιμασία. Στον σχεδιασμό θα "κούμπωνε" μια χαρά πιθανή επιστροφή του Βέλγου Μπιόρν Ένγκελς (24), ο οποίος τα πάει μια χαρά φέτος ως δανεικός στη γαλλική Ρεμς (27 ματς, ένα γκολ, μία ασίστ).

Πρόκειται, ωστόσο, για μια δύσκολη και πολύ μπερδεμένη υπόθεση. Η γαλλική ομάδα μπορεί να κάνει χρήση της οψιόν αγοράς (για κάποιους υποχρεωτική από τη στιγμή που εξασφάλισε την παραμονή στην κατηγορία). Και ο ίδιος δεν φαίνεται ιδιαίτερα ζεστός να γυρίσει στην Ελλάδα, από τη στιγμή που η περσινή σεζόν δεν του άφησε καλές αναμνήσεις, ενώ έχει ξαναμπεί στο... μάτι ακόμη πιο μεγάλων συλλόγων μέχρι και από την Αγγλία.

ΑΠΛΗΣΙΑΣΤΟΣ Ο ΜΟΛΕΝΤΟ

Από την άλλη πλευρά, δεν αποκλείεται να αποτελέσει δέλεαρ το ενδεχόμενο παρουσίας στους ομίλους του Champions League, άρα μένει ανοικτή μια χαραμάδα επιστροφής στον Πειραιά.

Για τον Βραζιλιάνο Ροντρίγκο Μολέντο που αποτελεί στόχο εδώ και καιρό, οι απαιτήσεις της Ιντερνασιονάλ εξακολουθούν να βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα, κάνοντας από πολύ δύσκολη έως αδύνατη οποιαδήποτε διαπραγμάτευση επί της ουσίας (σ.σ. πάνω από τρία εκατομμύρια €). Εκτός κι αν πάρει τη μπάλα στα πόδια ο ίδιος και ο μάνατζέρ του. Μια τέτοια κίνηση μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΒΕΛΕΘ

Για τον Φραν Βέλεθ του Άρη, είναι γεγονός ότι δημιουργήθηκαν καλές εντυπώσεις από το παιχνίδι ανάμεσα στις δύο ομάδες στο Φάληρο κι ας δέχθηκε η ομάδα του 4 γκολ. Ο 27χρονος Ισπανός έδειξε ηγετικά χαρακτηριστικά, έχει καλή επαφή με τη μπάλα και δυναμισμό στις μονομαχίες.

Αν, ωστόσο, ισχύουν οι πληροφορίες από τη Θεσσαλονίκη που θέλουν την ομάδα του να ζητάει 1,5 εκατομμύριο €, το σενάριο πάει απευθείας στα... σκουπίδια. Με τόσα χρήματα μπορεί να βρεθεί κάτι καλύτερο από το εξωτερικό.

Βέβαια, επειδή οι δύο ομάδες έχουν "ανοικτή γραμμή" σε διάφορες υποθέσεις (τους τελευταίους μήνες με Σιώπη, Φετφατζίδη) μπορεί να βρεθεί κάποια άλλη φόρμουλα συνεργασίας.

Με το γραφείο που τον εκπροσωπεί, πάντως, οι "ερυθρόλευκοι" έχουν συνεργαστεί στις περιπτώσεις του Ισπανού Ντε λα Μπέγια παλιότερα και το προηγούμενο καλοκαίρι με τον Ματίας Ναουέλ (δανεικός από τον Γενάρη στη Ντεπορτίβο).

ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΔΑΝΕΙΚΟΙ

Από 'κει και πέρα, στον Ολυμπιακό ανήκουν οι Μπανανά (Πανιώνιος), Γούτας (Λεχ Πόζναν), Ευαγγέλου (ΠΑΣ) που αγωνίζονται φέτος ως δανεικοί, αλλά είναι από δύσκολο έως απίθανο κάποιος από τους τρεις θα κάνει την έκπληξη, ώστε να πείσει τον Πέδρο Μαρτίνς για να τον εντάξει ξανά στο ρόστερ. Ιδιαίτερα σε ένα χρονικό σημείο που θα καθορίσει όλη τη σεζόν. Το αν δηλαδή ο Ολυμπιακός θα καταφέρει να προκριθεί ή όχι στους "χρυσοφόρους" ομίλους της κορυφαίας διοργάνωσης.

Η ΕΚΠΛΗΞΗ ΜΕ ΦΙΓΚΕΪΡΕΔΟ

Που καταλήγουμε; Δεδομένα θα γίνει κίνηση για τουλάχιστον έναν στόπερ που θα ξεκινήσει προετοιμασία με την ομάδα. Το ποιος μπορεί να είναι, δεν μπορεί με απαντηθεί με σαφήνεια στην παρούσα φάση.

Πριν από λίγες ημέρες σηκώθηκε... σκόνη για τον Πορτογάλο Τομπίας Φιγκεϊρέδο (25) της Νότιγχαμ Φόρεστ, ο οποίος βρέθηκε στη χώρα μας και τις εγκαταστάσεις του Ρέντη, προκειμένου να τον τσεκάρει το ιατρικό τιμ επειδή προέρχεται από τραυματισμό...

Πρόκειται για στόπερ με ηγετικά χαρακτηριστικά, όχι ιδιαίτερο ψηλό (1.82), του οποίου το προφίλ μπορεί να ταιριάζει στα “θέλω” του Πέδρο Μαρτίνς. Χωρίς αυτό, όμως, να σημαίνει πως θα είναι και ο εκλεκτός. Έχουμε δρόμο μέχρι τότε.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ