ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ολυμπιακός: VAR, ΚΕΔ, ΕΠΟ και πειθαρχικές διώξεις

SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Το Sport24.gr παρουσιάζει στοιχεία από την επιστολή του Ολυμπιακού στον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη. Τι ζητούν οι "ερυθρόλευκοι".

Μέχρι… τέλους είναι αποφασισμένοι να πάνε στον Ολυμπιακό. Όπως έγινε γνωστό, στην επιστολή τους στον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, παραθέτουν κάποια στοιχεία που έχουν το δικό τους ενδιαφέρον και ο καθένας φυσικά μπορεί να τα ερμηνεύσει ανάλογα.

Πάντως, αν κρίνει κανείς από τις αντιδράσεις που υπήρξαν από την πλευρά του ΠΑΟΚ, η υπόθεση έχει… μέλλον. Αρχικά να εξηγήσουμε για τα… αντανακλαστικά που έψαξαν να βρουν στο πρόσωπο του κ. Αυγενάκη.

Ο Ολυμπιακός στην επιστολή του, ήταν ξεκάθαρος. « Σας ζητούμε να δεχθείτε τους εκπροσώπους της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ στο γραφείο σας, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, προκειμένου να θέσουμε υπόψη σας όλα τα στοιχεία που τεκμηριώνουν τα όσα ανωτέρω λεπτομερώς σας παραθέσαμε», αναφέρει στην κατάληξή της η επιστολή των Πειραιωτών και έτσι εξηγείται η απάντηση του Υφυπουργού Αθλητισμού.

VAR ΚΑΙ ΚΕΔ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ…

Ένα από τα θέματα που μπαίνουν στο τραπέζι από την ΠΑΕ Ολυμπιακός, έχει να κάνει με την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας, αλλά και τη χρήση του VAR στο ελληνικό πρωτάθλημα. Οι «ερυθρόλευκοι» στην επιστολή τους, αναφέρονται στο κόστος λειτουργείας της ΚΕΔ, θεωρώντας το υπερβολικό. Σε μία λογική ότι οι αμοιβές των μελών της ΚΕΔ ξεπερνούν και τα στάνταρ της Επιτροπής Διαιτησίας της FIFA.

Ενδιαφέρον έχουν οι απόψεις για το VAR. Οι Πειραιώτες αναφέρουν πως χρησιμοποιείται προκλητικά και ετσιθελικά ως δεκανίκι για την περαιτέρω αλλοίωση αποτελεσμάτων (και της βαθμολογίας) στο ελληνικό πρωτάθλημα και στέκονται και στο οικονομικό κομμάτι. Δεν είναι κάτι νέο, είχε μιλήσει σχετικά και στον Sport24 Radio 103.3 ο αντιπρόεδρος των «ερυθρολεύκων», Κώστας Καραπαπάς. Ο Ολυμπιακός στέκεται στο ότι έχουν δαπανηθεί υπέρογκα ποσά σε σύγκριση με πρωταθλήματα στο εξωτερικό, για το VAR.

Το σύστημα χαρακτηρίζεται «προβληματικό» και ενδεικτικά είναι τα εξής:

1) Δεν υπάρχει η γραμμή του οφσάιντ. Τώρα αναζητούν νέο κονδύλι για να προστεθεί. Μέσα σε αυτά, είχε κατηγορηθεί η NOVA γι’ αυτό, την ώρα που ΕΡΤ και PAOK TV δεν είχαν γραμμή οφσάιντ.

2) Δεν υπάρχει το goal line technology. Αυτό που υπάρχει στο εξωτερικό και ο διαιτητής με ένα alert στο ρολόι του, γνωρίζει αν η μπάλα πέρασε τη γραμμή της εστίας ή όχι.

3) Δεν υπάρχει παρατηρητής του διαιτητή VAR. Έτσι, αυτός είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι θέλει, να αποφασίσει ό,τι θέλει, χωρίς να απολογείται σε κάποιον για την απόδοσή του.

4) Δεν παίρνουν οι ΠΑΕ τους διαλόγους διαιτητών (αυτοί που παίζουν στο γήπεδο με του VAR) από την ΚΕΔ/ΕΠΟ. Σε αντίθεση με άλλες χώρες στον κόσμο όπου οι διαγωνιζόμενες ομάδες έχουν το δικαίωμα αυτό.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΟ

Ένα άλλο ζήτημα που βάζουν στο τραπέζι οι άνθρωποι του Ολυμπιακού, είναι το κόστος λειτουργείας της ΕΠΟ που έχει αυξηθεί κατακόρυφα σύμφωνα με τα στοιχεία τους. Το υπαλληλικό προσωπικό της ΕΠΟ φέρεται να έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 2016 έως σήμερα, ενώ η μισθολογική δαπάνη έχει εκτοξευθεί κατά 2 εκατ. ευρώ! Μάλιστα, όπως τονίζουν στη σχετική επιστολή, η ΕΠΟ για να καλύψει αυτό το… κενό, κατέφυγε σε αιτήματα για δανεισμό από το εξωτερικό (από FIFA και UEFA).

ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΒΟΛΕΣ

Επίσης, ο Ολυμπιακός έχει ζητήσει να δοθεί στη δημοσιότητα ένα πόρισμα ελέγχου της διαχείρισης των ποσών που καταβάλλει. Η διοίκηση της ΕΠΟ το αρνείται, μη θέλοντας διαφάνεια.

Για όσους δεν γνωρίζουν, ο Ολυμπιακός αποτελεί επί σειρά ετών το σημαντικότερο χρηματοδότη της ΕΠΟ. Πως γίνεται αυτό; Συμμετέχει στα ετήσια έσοδα της ομοσπονδίας από τις δραστηριότητες του επαγγελματικού ποδοσφαίρου σε ποσοστό περί το 40% του συνολικού ανά έτος! Αυτός ο αριθμός προκύπτει από ποσοστά από τις πωλήσεις ποδοσφαιριστών στο εξωτερικό, από συμβόλαια παικτών, από τα διάφορα χρηματικά πρόστιμα εξαιτίας κατασκευασμένων διώξεων (όπως υποστηρίζουν σχετικά οι «ερυθρόλευκοι») και από τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αγώνων της ομάδας.

ΟΙ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΕΣ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ

Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα που θέλουν οι «ερυθρόλευκοι», είναι για την αθλητική δικαιοσύνη. Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, οι υπεύθυνοι άσκησης δίωξης ποδοσφαιρικών αδικημάτων, προβαίνουν σε στοχευμένες πειθαρχικές διώξεις κατά των εκπροσώπων της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Και την ίδια ώρα, δε κάνουν το παραμικρό για δυσμενείς κρίσεις και δυσφημιστικές δηλώσεις ή αναρτήσεις αξιωματούχων άλλων ΠΑΕ.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ