ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Πιρές στο Sport24.gr: "Μπορεί να περάσει ο Ολυμπιακός, μου είχε κάνει πρόταση"

Villarreal's Robert Pires speaks during a news conference ahead of their Champions League quarter-finals first leg soccer match against Arsenal at the Madrigal stadium in Villarreal, Spain, on Monday, April 6, 2009.(AP Photo/Alberto Saiz)
Villarreal's Robert Pires speaks during a news conference ahead of their Champions League quarter-finals first leg soccer match against Arsenal at the Madrigal stadium in Villarreal, Spain, on Monday, April 6, 2009.(AP Photo/Alberto Saiz) AP PHOTO/ALBERTO SAIZ

Ο θρύλος της Άρσεναλ, Ρομπέρ Πιρές, μίλησε στο Sport24.gr για το αποψινό ματς με τον Ολυμπιακό, του έδωσε 50% πιθανότητες να προκριθεί και υποστήριξε ότι είχε πρόταση να παίξει στους "ερυθρόλευκους".

Ο Ρομπέρ Πιρές ψηφίστηκε ο έκτος καλύτερος ποδοσφαιριστής που φόρεσε τη φανέλα της Άρσεναλ. Από το 2000 μέχρι το 2006 έκανε 283 συμμετοχές, πέτυχε 85 γκολ και μέτρησε 41 ασίστ. Δύο πρωταθλήματα με τους "κανονιέρηδες" (2002, 2004), τρία FA Cup (2002, 2003, 2005), δύο αγγλικά Super Cup (2002, 2004), συμμετοχή στον τελικό του Champions League της σεζόν 2005-2006.

Με την Εθνική Γαλλίας κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1998, το Euro 2000, δύο Confederations Cup (2001, 2003). Ο 46χρονος θρύλος της Άρσεναλ μίλησε στο Sport24.gr για την αποψινή (27/02, 22.00, Cosmote 2) αναμέτρηση του Ολυμπιακού κόντρα στην ομάδα που υπηρέτησε με τεράστια επιτυχία, για τους "32" του Europa League.

Ο Πιρές δεν ξεγράφει τους "ερυθρόλευκους" και το εννοεί. Η γνώμη του για τον Ματιέ Βαλμπουενά και τη γαλλική σχολή ποδοσφαίρου, η σύγκριση που δεν θέλησε να κάνει ανάμεσα στην αήττητη πρωταθλήτρια ομάδα της Άρσεναλ του 2004 και την τωρινή - και - λόγω VAR, αλλά και η δήλωσή του πως είχε πρόταση στο παρελθόν από τον Ολυμπιακό, αλλά προτίμησε να παραμείνει στη Βιγιαρεάλ. Διαβάστε τις απαντήσεις του Πιρές, που λατρεύει την Ελλάδα και τη Μύκονο, λόγω και της συζύγου του με την ελληνική καταγωγή...

Arsenal's Robert Pires celebrates scoring against Sheffield United during their fifth round FA Cup soccer match at Arsenal's Highbury ground in London, Saturday Feb. 19, 2005. The match ended in a 1-1 draw. (AP Photo/Alastair Grant)
Arsenal's Robert Pires celebrates scoring against Sheffield United during their fifth round FA Cup soccer match at Arsenal's Highbury ground in London, Saturday Feb. 19, 2005. The match ended in a 1-1 draw. (AP Photo/Alastair Grant) AP

- Έχει ελπίδες ο Ολυμπιακός μετά το 0-1 του πρώτου αγώνα;

"Είδα το πρώτο ματς στην Ελλάδα. Έπαιξε καλά ο Ολυμπιακός. Καμιά φορά χρειάζεσαι και τύχη. Προσπάθησε, είχε περισσότερες ευκαιρίες από την Άρσεναλ, αλλά ίσως η Άρσεναλ είχε μεγαλύτερη εμπειρία. Σε αυτό το υψηλό επίπεδο, όταν χάνεις 1, 2, 3 ευκαιρίες, πρέπει να σκοράρεις".

- Αυτό κάνει τη διαφορά ανάμεσα σε μια αγγλική ομάδα και μία ελληνική;

"Κοίτα, ο Ολυμπιακός είναι για εμένα μεγάλη ομάδα στην Ευρώπη. Από τις καλύτερες στην Ελλάδα. Συμμετέχει στο Champions League και στο Europa League. Κατά τη γνώμη μου οι πιθανότητες για πρόκριση είναι 50-50. Η Άρσεναλ έχει πειθαρχία, είναι μια συμπαγής ομάδα, αλλά το 0-1 της δίνει μόνο ένα μικρό προβάδισμα. Φαντάζεσαι να βάλει ένα γκολ ο Ολυμπιακός; Θα μιλάμε για ένα παιχνίδι εντελώς διαφορετικό. Στο ποδόσφαιρο πρέπει να προσπαθήσεις, να παλέψεις. Καλό το 0-1, αλλά πολλές φορές δεν αρκεί για μια ρεβάνς".

- Ο Βαλμπουενά είναι 35 ετών, αλλά στην Ελλάδα κάνει τη διαφορά. Και όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στα ευρωπαϊκά παιχνίδια; Τι έχεις να σχολιάσεις γι' αυτόν;

"Τον ξέρω πολλά χρόνια. Έπαιξε στη Μαρσέιγ, στην εθνική Γαλλίας, έχει μεγάλη εμπειρία. Όταν ο Ολυμπιακός έχει έναν παίκτη αυτού του επιπέδου, είναι πολύ σημαντικό. Έχει μεγάλη ικανότητα στις πάσες και αντίληψη. Μπορεί να βοηθήσει την ομάδα του να νικήσει την Άρσεναλ στο Λονδίνο. Γενικά στη Γαλλία όλες οι ακαδημίες είναι πολύ καλές. Οι δομές, οι προπονητές, η ομοσπονδία. Όλα σε στέρεες βάσεις. Χρειάζεται να υπάρχει ασφαλώς και ταλέντο και στην Γαλλία υπάρχουν πολλοί ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές. Αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Πρέπει να μαθαίνεις καθημερινά, να ακούς και να δουλεύεις σκληρά".

- Ο Ολυμπιακός περιβάλλεται από Γάλλους στη διοίκησή του, που προφανώς τους γνωρίζεις πολύ καλά. Ο Κριστιάν Καρεμπέ, ο Φρανσουά Μοντεστό, παλαιότερα ο Πιέρ Ισά, ενώ τελευταία βοηθάει στις μεταγραφές ο Ζοζέ Ανιγκό...

"Πρέπει να σου πω πως είχα δείπνο μαζί τους χθες (γέλια). Ξέρω πολλά χρόνια τον Καρεμπέ και τον Ισά. Με τον Καρεμπέ πήραμε το Μουντιάλ, με τον Ισά παίζαμε μαζί στη Μαρσέιγ. Είμαι χαρούμενος γι' αυτούς. Κρατάμε επαφές. Έχουν πολύ καλές διασυνδέσεις στη Γαλλία, αποτελούν τη γέφυρα του Ολυμπιακού στη Γαλλία. Και ο Μοντέστο το ίδιο, όπως και ο Ανιγκό, που δούλευε στη Μαρσέιγ. Όλοι αυτοί βοηθούν τον Ολυμπιακό, είμαι βέβαιος".

- Όταν ακούς για τον Ολυμπιακό, πώς ακριβώς τον έχεις στο μυαλό σου;

"Είναι η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα. Έχει πάρει πολλούς τίτλους. Είναι η πιο διάσημη ομάδα στη χώρα σας. Παίζει συνεχώς στην Ευρώπη. Δεν είμαι Έλληνας, αλλά θεωρώ πως είναι η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα".

- Είχες ποτέ πρόταση να έρθεις να παίξεις στην Ελλάδα;

"Ναι. Δεν θυμάμαι πότε ακριβώς ήταν. Ο μάνατζέρ μου μού είχε μιλήσει για τον Ολυμπιακό, αλλά η απόφασή μου ήταν να μείνω στη Βιγιαρεάλ. Μπορώ να πω όμως πως ήταν τιμή μου που δέχτηκα πρόταση από τον Ολυμπιακό".

Arsenal Legends' Robert Pires, left, and Real Madrid Legends' Fernando Sanz race for the ball during the Legends match at the Emirates Stadium in London, Saturday Sept. 8, 2018. (Dominic Lipinski/PA via AP)
Arsenal Legends' Robert Pires, left, and Real Madrid Legends' Fernando Sanz race for the ball during the Legends match at the Emirates Stadium in London, Saturday Sept. 8, 2018. (Dominic Lipinski/PA via AP) AP

O Ρομπέρ Πιρές σε πρόσφατο ματς παλαιμάχων Άρσεναλ και Ρεάλ

- Ήσουν μέλος της ομάδας της Άρσεναλ που κατέκτησε το πρωτάθλημα χωρίς να ηττηθεί. Ποια είναι η διαφορά εκείνης της ομάδας με την τωρινή;

"Δεν μου αρέσει να συγκρίνω, αυτή είναι η φιλοσοφία μου. Δεν είναι η ίδια γενιά, δεν είναι ίδιο το ποδόσφαιρο. Τώρα υπάρχει το VAR. Θεωρώ ότι έχει σκοτώσει το ποδόσφαιρο, δεν μου αρέσει. Το σκοτώνει. Δεν μπορώ να συγκρίνω. Μπορώ να σου πω όμως με βεβαιότητα, πως εκείνη η χρονιά με την Άρσεναλ ήταν απίστευτη".

- Ποια είναι τα πλάνα σου γύρω από το ποδόσφαιρο, έχοντας σταματήσει από τη δράση;

"Μπορώ και απολαμβάνω πλέον την οικογένειά μου. Η αλήθεια από την άλλη είναι πως δεν έχω και πολύ χρόνο. Είμαι πρέσβης της Άρσεναλ και ταξιδεύω. Είμαι επίσης σχολιαστής στο γαλλικό κανάλι Canal Plus. Είμαι χαρούμενος και πολυάσχολος. Πολλοί με ρωτάνε αν έχω στο μυαλό μου την ιδέα να γίνει προπονητής, αλλά απαντώ αρνητικά. Δεν είναι στα πλάνα μου και δεν έχω και τα προσόντα θεωρώ για να γίνω προπονητής".

- Έρχεσαι κάθε χρόνο στην Ελλάδα;

"Λατρεύω τη χώρα σας. Η σύζυγός μου είναι μισή Γαλλίδα και μισή Ελληνίδα. Μας αρέσει πολύ να πηγαίνουμε στη Μύκονο. Η μητέρα της συζύγου μου ήταν από τη Λούτσα. Τρελαίνομαι για το φαγητό της Ελλάδας. Ένα από τα καλύτερα στον κόσμο. Λατρεύω το σουβλάκι. ".

- Ξέρεις και λέξεις στα ελληνικά;

"Ξέρω, ναι. Καλημέρα, καλησπέρα, γεια σου ρε μαλ@@@ (γέλια)".

- Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για το χρόνο σου. Θα ήθελες να πεις κάτι τελευταίο;

"Ναι. Σίγουρα υποστηρίζω την Άρσεναλ, αλλά ο Ολυμπιακός δεν πρέπει να το βάλει κάτω. Πρέπει να προσπαθήσει να νικήσει. Τώρα στο ποδόσφαιρο όλα είναι πιθανά. Στο ποδόσφαιρο πρέπει να προσπαθήσεις και να παλέψεις. Αυτό πρέπει να κάνεις όταν είσαι επαγγελματίας. Η κατάκτηση του Euro από την Ελλάδα πρέπει να είναι ο δρόμος για κάθε ελληνική ομάδα".

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ