ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Το "σκωτσέζικο ντους" του Ολυμπιακού στην Ευρώπη

SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
Ολυμπιακός, Τοροσίδης, Φορτούνης, Γκιλιέρμε (eurokinissi) EUROKINISSI

Το Sport24.gr κάνει έναν απολογισμό του φετινού οδοιπορικού του Ολυμπιακού στο Europa League. Απέκλεισε ομάδες από Αγγλία και Ιταλία, κοίταξε στα μάτια τους Ισπανούς, αλλά έμεινε έξω από μία ομάδα – αίνιγμα λόγω της διακοπής του πρωταθλήματός της.

Τα είχε όλα το φετινό μενού του Ολυμπιακού στο Europa League. Ιστορικές βραδιές, παιχνίδια που δεν του βγήκαν, ματς που τα πήρε για... πλάκα και στο τέλος ένας αποκλεισμός από μία ομάδα που δεν ήταν καλύτερή του. Το Sport24.gr επιχειρεί έναν μίνι απολογισμό της παρουσίας των «ερυθρολεύκων» στη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση της UEFA.

ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΟΥΣ ΜΕ ΛΟΥΚΕΡΝΗ ΚΑΙ ΝΤΟΥΝΤΕΛΑΝΖ

Στις 9 Αυγούστου ξεκίνησε το ευρωπαϊκό ταξίδι του Ολυμπιακού απέναντι στην Λουκέρνη, μια ομάδα που δεν ήταν κάποιο μεγαθήριο. Από την άλλη οι «ερυθρόλευκοι» προέρχονταν από κάποιες κακές εμφανίσεις στα φιλικά, αλλά στο ματς με τους Ελβετούς ήταν συνεπέστατοι στο ραντεβού τους και επικράτησαν με χαρακτηριστική άνεση (4-0). Δύο γκολ ο Λάζαρος (10’, 33’) και άλλα δύο ο Γκερέρο.

Η ρεβάνς με την Λουκέρνη στην Ελβετία ήταν τυπική διαδικασία και κατά κάποιο τρόπο μία «πρόβα τζενεράλε» ενόψει του αγώνα των πλέι οφ του Europa Leagueκόντρα στον νικητή του ζευγαριού Μπασακσεχίρ – Μπέρνλι. Διπλό για τον Ολυμπιακό με 3-1 με γκολ των Λάζαρου (23’, 60’) και Γκερέρο (68’)...

Στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν απλώς το καθήκον τους, καθώς η Λουκέρνη ήταν μία ομάδα ροκ που έπαιζε πολύ ανοικτά, δεν είχε μεγάλες βλέψεις για την Ευρώπη και συνήθως τα τελευταία χρόνια το ταξίδι της ολοκληρωνόταν στο πρώτο γύρο που έπαιζε. Αυτή τη στιγμή η Λουκέρνη είναι 7η στο πρωτάθλημα Ελβετίας, στο οποίο συμμετέχουν 10 ομάδες.

Στη φάση των ομίλων συνάντησε την Ντουντελάνζ, την οποία έπρεπε οπωσδήποτε να κερδίσει δύο φορές αν ήθελε να περάσει στους «32». Το έκανε με εντυπωσιακό τρόπο στο Καραϊσκάκη (5-1) και με λίγο περισσότερο άγχος στο Λουξεμβούργο, με τα γκολ των Τοροσίδη και Φορτούνη να μπαίνουν στο δεύτερο ημίχρονο.

ΠΕΤΑΞΕ ΕΞΩ 180 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ!

Η Μπέρνλι ξεπέρασε το εμπόδιο της Μπασακσεχίρ και βρέθηκε στον δρόμο του Ολυμπιακού. Μια ομάδα που είχε τερματίσει 7η στην περσινή Premier League και η οποία έβγαζε τα «συκώτια» των μεγάλων του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Πρώτο ματς στο Καραϊσκάκη και μεγαλοπρεπέστατη νίκη με 3-1, με δύο γκολ του Φορτούνη με φάουλ (19’) και πέναλτι (60’) και με μία κεφαλιά του Μπουχαλάκη (48’). Οι Άγγλοι είχαν ισοφαρίσει με πέναλτι του Γουντ (33’).

Στη ρεβάνς της Αγγλίας το βράδυ για τον Ολυμπιακό δεν ήταν εύκολο, καθώς οι ποδοσφαιριστές της Μπέρνλι πιέζουν για να σκοράρουν, αλλά είτε δεν βρίσκουν στόχο, είτε υψώνει τοίχος ο Γιαννιώτης. Τελικό σκορ 1-1 με τον Ποντένσε να ανοίγει το σκορ στο 83’ και τον Βίντρα να ισοφαρίζει στο 86’.

Αυτή ναι, ήταν υπέρβαση για τον Ολυμπιακό, καθώς «πέταξε» έξω μία ομάδα 180 εκατομμυρίων! Και κυρίως μία ομάδα που για παράδειγμα πριν από μερικές μέρες πήρε 2-2 στο Ολντ Τράφορντ από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και που έχασε με τα χίλια ζόρια από την Τότεναμ στο Λονδίνο με 1-0. Αυτή τη στιγμή δίνει μάχη για την παραμονή της.

ΚΟΙΤΑΞΕ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΝ ΜΠΕΤΙΣ

Το 0-0 του Καραϊσκάκη με την Μπέτις ήταν ένα ματς στο οποίο ο Ολυμπιακός δεν είχε την κατοχή. Και πώς να την έχει άλλωστε, όταν η Μπέτις ήταν τρίτη στα ποσοστά κατοχής της μπάλας στην Primera Division πίσω από την Μπαρτσελόνα και την Ρεάλ Μαδρίτης. Παρόλα αυτά είχε δύο μεγάλες ευκαιρίες με τον Φετφατζίδη για να πάρει τη νίκη.

Το καλύτερό του ματς όμως απέναντι στην Μπέτις το έκανε στην Ανδαλουσία. Χαμένες κεφαλιές από Μπουχαλάκη και Σισέ, χαμένη ευκαιρία με τον Φορτούνη και ένα γκολ σε ανύποπτη στιγμή από τον Κανάλες στο 39’.

Στάθηκε κάτι παραπάνω από αξιοπρεπέστατα κόντρα στους Ισπανούς.

ΕΓΡΑΨΕ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΜΙΛΑΝ

Η 13η Δεκεμβρίου 2018 είναι μία ιστορική βραδιά για τον Ολυμπιακό. Ήθελε νίκη με 2-0 ή 3-1 απέναντι στη Μίλαν και τα κατάφερε χάρη στα γκολ των Σισέ (60’), Γκιγιέρμε (69’) και Φορτούνη (81’, πέν.). Απέκλεισε μία ομάδα – θρύλο και έκανε πάταγο σε όλο τον κόσμο.

Το ματς στο Μιλάνο στις 4 Οκτωβρίου ήταν εξαιρετικό για τους Πειραιώτες για 70 λεπτα, ο Ολυμπιακός βρέθηκε προηγούμενος στο σκορ με κεφαλιά του Γκερέρο στο 14’, αλλά ένα τραγικό 10λεπτο έδωσε τη δυνατότητα στους «ροσονέρι» να πετύχουν τρία τέρματα, τα οποία όμως δεν στάθηκαν δύο μήνες αργότερα αρκετά για να τους χαρίσουν την πρόκριση.

Είναι από τα παιχνίδια που όσοι το έζησαν θα έχουν να το διηγούνται στα παιδιά τους.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ

Η αλήθεια είναι ότι όταν έγινε η κλήρωση για τους «32» του Europa Leagueκαι βγήκε το όνομα της Ντιναμό Κιέβου, υπήρχαν αρκετά χαμόγελα στον Ρέντη, καθώς ο Ολυμπιακός είχε αποφύγει μεγαθήρια τύπου Άρσεναλ, Τσέλσι, Σεβίλλη, Ζενίτ...

Οι Ουκρανοί όμως έχοντας χάσει το πρωτάθλημα, έχουν στρέψει την προσοχή τους στο Europa League. Δύο εβδομάδες είχαν να παίξουν επίσημο ματς, όμως, σε αυτό το διάστημα προετοιμάστηκαν αποκλειστικά και μόνο για τις διπλές αναμετρήσεις με τον Ολυμπιακό.

Το 2-2 του Καραϊσκάκη και το 1-0 του Κιέβου σόκαρε τους Πειραιώτες. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ήταν ένας αποκλεισμός που δεν περίμεναν...

Ο Ολυμπιακός είχε την κακή συγκυρία να δώσει τα δύο ματς με τους Ουκρανούς ανάμεσα στα ντέρμπι με ΠΑΟΚ και ΑΕΚ. Η κόπωση εμφανίστηκε στο Κίεβο σε αρκετούς ποδοσφαιριστές, όμως, ακόμα κι έτσι θα μπορούσε να πάρει την πρόκριση. «Προδόθηκε» όμως από τα φθηνά αμυντικά του λάθη, αλλά και από τα σημάδια αστοχίας στον τομέα της εκτέλεσης.

Οι «ερυθρόλευκοι» ολοκλήρωσαν το οδοιπορικό τους κάπως άδοξα σε μία χρονιά που ήταν κατά κάποιο τρόπο «σκωτσέζικο ντους» για τον κόσμο τους, καθώς από τη μία πέταξαν έξω ομάδες που προέρχονταν από κορυφαία πρωταθλήματα (Μπέρνλι και Μίλαν) και έμεινε εκτός από μία ομάδα που σε καμία περίπτωση δεν ήταν καλύτερή του, αλλά ήταν αποτελεσματική. Τρία γκολ σε πέντε σοβαρές φάσεις ήταν τα νούμερα της ουκρανικής ομάδας...

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ