ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Παναθηναϊκός: Η στρατηγική επιλογή και τα ρίσκα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ / ΦΙΛΙΚΟ / ΜΠΡΕΝΤΑ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: KOSTAS VILLA / EUROKINISSI)
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ / ΦΙΛΙΚΟ / ΜΠΡΕΝΤΑ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: KOSTAS VILLA / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι ο Παναθηναϊκός έχει ενισχυθεί σημαντικά στην επίθεση, ενώ η άμυνα έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα. Το Sport24.gr εξηγεί γιατί έχουν λειτουργήσει έτσι οι Νίκος Νταμπίζας και Γιώργος Δώνης.

Με μία ματιά στο ρόστερ του Παναθηναϊκού εύκολα προκύπτει το συμπέρασμα ότι το... ισοζύγιο επίθεσης και άμυνας είναι ελλειμματικό. Ο Γιώργος Δώνης έχει πολλές λύσεις στον μεσοεπιθετικό τομέα, την ίδια στιγμή που μεσοαμυντικά τα... κουκιά είναι μετρημένα.

Προφανώς, αυτή η ανισορροπία δεν διαμορφώθηκε στην τύχη. Αντίθετα, αποτελεί στρατηγική επιλογή των Νίκου Νταμπίζα και Δώνη, να στοχεύσουν στην ενίσχυση της επιθετικής λειτουργίας και να θέσουν σε δεύτερη μοίρα τα μετόπισθεν του Παναθηναϊκού. Δεν το έπραξαν εσκεμμένα, αλλά αναγκάστηκαν να διαλέξουν υπό το βάρος των περιστάσεων.

Η απόφαση του τεχνικού διευθυντή και του προπονητή αποδεικνύεται από τις μεταγραφές. Στη διάρκεια του καλοκαιριού του 2019 έχουν αποκτηθεί για τον μεσοεπιθετικό τομέα οι έτοιμοι Δημήτρης Κολοβός, Γκίας Ζαχίντ, Γιοάν Μολό και Ούφε Μπεκ και οι εξελίξιμοι Κρίστιαν Κόναν και Χοσέ Πορέα. Επίσης, εκκρεμεί η απόκτηση ενός επιθετικού περιοχής, ο οποίος θα αποτελέσει την εναλλακτική του Μακέντα.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα, η μόνη προσθήκη για την άμυνα είναι ο Πορτογάλος, Ζοάο Νούνες, ο οποίος έχει ως κύριο χαρακτηριστικό ότι παίζει σε πολλές θέσεις. Όσο για τις διαπιστωμένες ανάγκες ενδυνάμωσης στο "εξάρι" και στο κέντρο της άμυνας, ο Νταμπίζας προσπαθεί να τις καλύψει με τον Τζακ Ρόντγουελ, στη λογική "δύο σε ένα" για να μειώσει το κόστος.

ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΕΠΑΙΞΑΝ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥΣ

Η αναπροσαρμογή του αρχικού σχεδιασμού οφείλεται στο μικρό μπάτζετ και στην επιλογή των Νταμπίζα - Δώνη να δαπανήσουν για την επίθεση περισσότερα χρήματα απ' ότι είχαν υπολογίσει. Οι δύο άνδρες έκριναν ότι μακροπρόθεσμα θα κερδίσουν "τονώνοντας" τη γραμμή κρούσης και πιστεύουν ότι ο Παναθηναϊκός θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της Super League με την άμυνα που διαθέτει.

Η πολιτική του Νταμπίζα και του Δώνη εχει τα ρίσκα της. Για παράδειγμα, λίγες μέρες πριν τη σέντρα στο πρωτάθλημα, ο Παναθηναϊκός ενδέχεται να αντιμετωπίσει εκτός έδρας τη Λαμία χωρίς αμυντικό χαφ. Ο Κουρμπέλης νιώθει ένα σφίξιμο στη δεξιά γάμπα που τον ταλαιπωρεί όλο το καλοκαίρι, απουσίασε από τρία φιλικά εξαιτίας των ενοχλήσεων και ακολουθεί ατομικό πρόγραμμα για να μην επιβαρυνθεί. Αν δεν τα καταφέρει, εναλλακτική δεν υπάρχει και ο Γιώργος Δώνης θα καταφύγει σε υπηρεσιακή λύση...

Ο Παναθηναϊκός θα πάρει μέρος μόνο στο πρωτάθλημα και στο Κύπελλο, οπότε το σκεπτικό του Δώνη υποστηρίζει ότι στην πλειονότητα των παιχνιδιών, θα επιτίθεται και θα έχει τη μπάλα. Άρα, το "τραίνο" θέλει πληθώρα επιλογών για το δημιουργικό και το εκτελεστικό κομμάτι. Στα λίγα ματς που ο Παναθηναϊκός θα βρεθεί σε θέση άμυνας, ο Δώνης πιστεύει ότι αρκούν οι μεσοαμυντικοί του ρόστερ.

Ασφαλώς, αν η ΠΑΕ είχε υψηλότερο προϋπολογισμό, τότε ο Δώνης θα ζητούσε μεγαλύτερο "βάθος" στο ρόστερ. Από τη στιγμή που δεν παρέχεται αυτή η πολυτέλεια, το "τραίνο" έκανε τις επιλογές του. Είναι δεδομένο ότι ρισκάρει, αφού για παράδειγμα οι Γιόχανσον και Ινσούα δεν έχουν αναπληρωματικούς, ενώ δεν έχει προστεθεί στο ρόστερ το "θηρίο" στην άμυνα, που θα κυριαρχήσει στον αέρα. Τα υπόλοιπα θα φανούν στο γήπεδο...

Photo credits: Eurokinissi

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ