ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ρόκα: "Πρόθεση μας να αναπτύξουμε το ταλέντο που υπάρχει στην ομάδα"

SUPERLEAGUE / PLAY OFF / ΟΣΦΠ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
Roka, Panathinaikos (eurokinissi) EUROKINISSI

Ο Τσάβι Ρόκα παραχώρησε μεγάλη συνέντευξη στην "AS" όπου αναφέρθηκε στο πλάνο που θέλει να ακολουθήσει στον Παναθηναϊκό, στους Ισπανούς ποδοσφαιριστές που ήδη έχει αποκτήσει το τριφύλλι αλλά και στα εκατοντάδες e-mails που δέχεται με προτάσεις παικτών για την ενίσχυση των πράσινων.

Ο Τσάβι Ρόκα βρίσκεται εδώ και έξι μήνες στον Παναθηναϊκό προσπαθώντας να φέρει όσο καλύτερα εις πέρας τη δουλειά που του έχει ανατεθεί από το τριφύλλι ως τεχνικός διευθυντής.

Ο Ισπανός παραχώρησε μια μεγάλη συνέντευξη στην "AS" αναφορικά με το πρότζεκτ που θέλει να ακολουθήσει στο τριφύλλι και το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο είναι η ανάπτυξη των ταλαντούχων ποδοσφαιριστών του Παναθηναϊκού.

Επίσης ο Ρόκα αναφέρθηκε στις μεταγραφές που ήδη έχει κάνει, τους Καρλίτος, Αϊτόρ και Βέλεθ ενώ τόνισε πως αν βρεθεί στο δρόμο του και άλλος καλός Ισπανός θα κοιτάξει να τον αποκτήσει, όχι για να χτίσει ισπανική παροικία αλλά για να βοηθήσει τους πράσινους.

Ακόμη ο Καταλανός τεχνικός διευθυντής μίλησε για τις συζητήσεις που κάνει για όλα όσα έχουν να κάνουν με τις μεταγραφές του Παναθηναϊκού, τα δεκάδες e-mails με τις προτάσεις και τις συζητήσεις που έχει με τους εκπροσώπους των ποδοσφαιριστών σε καθημερινή βάση.

"Είχα συμβόλαιο με την ΑΕΚ Λάρνακας αλλά αποφάσισα να φύγω ένιωσα την ανάγκη να ξεκουραστώ. Ήμουν τόσο κοντά στον να συνεργαστώ με την Μπαρτσελόνα, αλλά τα γεγονότα δεν βοήθησαν. Την ίδια στιγμή ο Παναθηναϊκός έψαχνε για τον κατάλληλο άνθρωπο ως τεχνικό διευθυντή. Ήρθαν να με βρουν χωρίς να γνωρίζω γιατί.

Η φλόγα άναψε πάλι και όταν συναντήθηκα μαζί τους για να δω τι ήθελαν. Ήταν ξεκάθαροι: πίστευαν ότι ήμουν ο σωστός και δεν δίσταζα να συμμετάσχω σε αυτό το έργο. Θέλω να βάλω τον σύλλογο εκεί που ανήκει ιστορικά".

O Παναθηναϊκός δεν είναι στην καλύτερη του φάση είναι ένα προσωπικό σου στοίχημα;
"Αναμφίβολα είναι μία πρόκληση, Υπάρχουν δυσκολίες και τις έχουμε συζητήσει. Είναι πολύ ωραίο να χτίζεις από την αρχή κάτι και να βλέπεις σιγά σιγά τι έχεις καταφέρει. Έχω ιδέες και τις εφαρμόζω στην ομάδα. Είναι ικανοποίηση. Τη χειμερινή περίοδο η μεταγραφική αγορά ήταν κλειστή αλλά είμαστε ικανοποιημένοι με αυτά που μπορέσαμε και καταφέραμε".

Για το πόσο έχει επηρεάσει ο Κορονοϊός:
"H οικονομική κρίση του συλλόγου επιβαρύνθηκε ακόμα περισσότερο από τον κορονοϊό. Μπορεί του χρόνου να μην παίζουμε στην Ευρώπη αλλά πρέπει να κοιτάξουμε ψηλά. Η ομάδα κοιτάει ψηλά αλλά όχι μόνο. Πρέπει να δώσουμε έμφαση στο να προωθήσουμε παίκτες από τις χαμηλότερες ομάδες. Θέλουμε να προωθήσουμε τους νεότερους παίκτες επειδή υπάρχει πολύ ταλέντο στην ομάδα. Στην Ελλάδα πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή. Η πρόθεση μας είναι να αναπτύξουμε την ήδη υπάρχουσα ποιότητα που υπάρχει στις ακαδημίες ώστε να συνεχίσουν να εξελίσσονται".

Για το αν πιστεύει ότι θα βρεθούν περισσότερες ευκαιρίες λόγω του κορονοϊού:
"Πολλές ομάδες θα υποχρεωθούν να το κάνουν. Θα υπάρξουν πολλές μεταγραφές αλλά το πιο λογικό είναι οι ομάδες να κοιτάξουν στις δικές τους ομάδες. Θα δούμε πολλά ταλέντα να αναδεικνύονται λόγω κορονοιού. Πολλοί παίκτες θα έχουν την ευκαιρία τους να εξελιχθούν. Ίσως να μην είχαν την ευκαιρία να το κάνουν αλλιώς".

Πώς είναι να είσαι μια μέρα τεχνικός διευθυντής στον Παναθηναϊκό;
"Οι ώρες περνάνε σαν αιώνας και ταυτόχρονα δεν υπάρχει χρόνος.Λόγω της κατάστασης του συλλόγου, είμαι απόλυτα μόνος στη διοίκηση του αθλητικού τμήματος και αυτό απαιτεί πολύ δουλειά. Φτάνω στις 9:30 το πρωί και περνάω όλη την ημέρα για να εξετάσω παίκτες και να απαντώ σε email, κλήσεις και να διαχειρίζομαι διαφορετικές προσωπικές καταστάσεις που έχουμε π.χ. νέα συμβόλαια, ανανεώσεις, διαπραγματεύσεις με άτομα με τα οποία δεν έχουμε ακόμη επιτύχει συμφωνία μείωσης".

Διαχειρίζεσαι όλα τα deals με ότι αυτό συνεπάγεται;
"Ναι. Δεν έχω κανέναν. Είμαι αποκλειστικά μόνος. Για όλα. Για να ελέγχω τα πρωταθλήματα, τα προφίλ που μας στέλνουν και με όλα αυτά προσπαθώ να δημιουργήσω μία δομή".

Πώς διαμορφώνεις την εργασία σου;
"Όλη τη διάρκεια της χρονιάς είμαι πολύ προσεκτικός με τους παίκτες και τα συμβόλαια. Υπάρχουν περιπτώσεις που επιχειρούμε να αποφύγουμε να πληρώσουμε για να κάνουμε μία μεταγραφή. Η δουλεία μου είναι να φτάσω όσο πιο κοντά μπορώ. Είναι σημαντικό για εμάς ο παίκτης να μην βρίσκεται στην αγορά για πολύ καιρό. Έχουμε ανταγωνιστές. Είναι άλλες ομάδες που προσφέρουν περισσότερα από εμάς και έχουν άλλου είδους πρότζεκτ αλλά μέχρι τώρα δεν τα έχουμε πάει άσχημα.Καταφέραμε να υπογράψουμε παίκτες που είναι πολύ χρήσιμοι. Γίνεται σκληρή δουλεία “πίσω”από κάθε προσθήκη. Προσπαθούμε να κάνουμε τους παίκτες να καταλάβουν τι σημαίνει να παίζουν στον Παναθηναϊκό. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια σχέση, κάτι ωραίο μεταξύ κλαμπ και παικτών".

Πώς διαχειρίζεσαι το χρόνο σου με τόσο φόρτο εργασίας;
"Προσπαθώ να αφιερώσω περισσότερες ώρες την ημέρα στους διάφορους τομείς που απαιτούν περισσότερη προσοχή. Τώρα με τον κορονοϊό όλα είναι πιο δύσκολα. Αλλά κατά τη διάρκεια της χρονιάς, όταν είμαι πιο ήρεμος, προσπαθώ να παρακολουθήσω το ελληνικό πρωτάθλημα το σαββατοκύριακο και να παρακολουθήσω κάθε πιθανό αγώνα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας για να διατηρήσω ενημερωμένη τη βάση δεδομένων μου για παίκτες που μπορεί να είναι ενδιαφέρουσες περιπτώσεις.Μου αρέσει να επικοινωνώ με τους αντιπροσώπους για να μάθω ποιών παικτών τερματίζουν τα συμβόλαια και να τους παρακολουθώ πιο προσεκτικά κατά τη διάρκεια της σεζόν".

Πόσα email λαμβάνεις την μέρα και αν κατά τις μεταγραφικές περιόδους είναι πάρα πολλά;
"Λαμβάνω πολλά email καθημερινά. Οι ατζέντηδες έχουν μια κακή συνήθεια για να το κάνουν εύκολο στέλνουν στο whatsapp. Τους παρακαλώ να μου ζητήσουν το email γιατί είναι ο μόνος τρόπος να παραμείνω οργανωμένος και να διατηρήσω σε μία τάξη αυτό το χάος. Εάν αρχίσω να λαμβάνω προσφορές μέσω whatsapp, μέσω μηνύματος, μέσω ταχυδρομείου θα τρελαθώ".

Ποια πρωταθλήματα κοιτάς περισσότερα και τι ορίζεις ως προτεραιότητα στους παίκτες;
"Το ελληνικό πρωτάθλημα είναι κάτι εύκολο από αυτή την άποψη. Έχουμε μεσογειακό κλίμα και οι άνθρωποι είναι πολύ ανοιχτοί. Ισπανοί, Πορτογάλοι και Ιταλοί προσαρμόζονται γρήγορα. Επίσης οι Νότιοιαμερικανοί. Στον πρωτάθλημα υπάρχουν πολλοί Βραζιλιάνοι και Αργεντίνοί. Για γεωγραφικούς λόγους εξετάζουμε επίσης Σέρβους, Κροάτες Ένα μείγμα. Δεν νομίζω ότι έχουμε μια συγκεκριμένη αγορά".

Προτιμάς τους Ισπανούς ποδοσφαιριστές;
"Αν και από έξω φαίνεται ότι ψάχνω στην πραγματικότητα δεν το κάνω. Στην ΑΕΚ Λάρνακας η αλήθεια είναι ότι βρήκα πολλούς και συνέβαλε και αυτό. Αλλά κοιτάω οπουδήποτε και μαζεύω προφίλ παικτών. Εάν ο παίκτης είναι καλός, η εθνικότητα δεν έχει σημασία, αλλά προσπαθώ να μην δημιουργήσω αποικία. Ψάχνω παίκτες που να μου κάνουν στο γήπεδο. Ενδιαφέρομαι πολύ για την προσωπική τους ζωή και θέλω να δημιουργώ καλές ανθρώπινες σχέσεις, γιατί πιστεύω ότι είναι το μυστικό της επιτυχίας.

Εάν δεν είσαι σωστός είναι πολύ δύσκολο να πετύχεις στην ζωή. Κάνε ότι κάνεις. Σε όλες τις προσθήκες προσπαθώ να αποκτώ πληροφορίες για την προσωπικότητα τους. Γι ‘αυτό μερικές φορές πηγαίνω προς την Ισπανία. Μερικοί ατζέντηδες κάνουν πλάκα όταν λέω “Ψάχνω αυτό, αυτό και αυτό, αλλά αν μπορεί να είναι καλύτερο φυσικά δεν επιλέγω Ισπανούς".

Για την επόμενη σεζόν έχετε ήδη υπογράψει με τους Φραν Βέλεθ, Καρλίτος και Αϊτόρ. Και ο Ντάνι Πογιάτος ακούγεται για τον πάγκο σας. Έχει κλείσει η… ισπανική "ομάδα" με αυτούς;
"Αν προκύψει κάποιος καλός ακόμα μπορούμε να κάνουμε μια εξαίρεση (σ.σ. γελάει). Η αγορά είναι έτσι. Πρόκειται για πολύ καλούς παίκτες που δεν μπορούσαμε να αγνοήσουμε. Όμως πήραμε και τον Αγιούμπ τον χειμώνα, φέραμε τον Νάγκι δανεικό από τη Λέγκια. Μερικές φορές προσαρμόζεσαι με όσα προσφέρει η αγορά. Αλλά είναι αλήθεια πως μέχρι τώρα έχουμε αρκετούς Ισπανούς".

Η περίπτωση του Καρλίτος είναι περίεργη καθώς δεν μπορεί να αγωνιστεί μέχρι το τέλος της σεζόν. Ήταν μία ευκαιρία;
"Ήμασταν σε επαφές πολύ καιρό, προέκυψε η ευκαιρία και κάναμε την κίνηση. Έκανε ότι μπορούσε για να έρθει για να είναι μέρος αυτού του πρότζεκτ. Είδε ότι υπήρχε μια σοβαρότητα και μια δουλειά πίσω και αυτό μας έκανε να συμφωνήσουμε. Αν και δεν μπορεί να παίξει μέχρι το καλοκαίρι, εντάσσεται πλήρως στη ρουτίνα της ομάδας".

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ